Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
poznanik wrote:Pa ima li iko prijedlog rješenja koji će zadovoljiti sve tri strane?
Dajte da pročitam šta pametnije od vaših prepucavanja i začatavanja teme što traje već danima
Zaokruzene odrzive teritorije. Problem je uticaj potpuno vanjskih interesa koji su na dobrim pozicijama. Jedino je to odrzivo.
Moje misljenje, povezana teritorija regije Bihac sa Sarajevom kao sargarepa za bosjacki narod je kljuc odnosa. U paketu bi trebalo eiminisati i druge potencijalne izvore sukoba.
poznanik wrote:Pa ima li iko prijedlog rješenja koji će zadovoljiti sve tri strane?
Decentralizacija bez etnickog karaktera. Bosnjaci se ocigledno ne mire sa etnickom podjelom po kojoj dobijaju cetvrtinu teritorije, iako cine polovinu stanovnistva BiH i zato podjela ne moze imati etnicki karakter. Manji entitet moze opstati kao administrativna jedinica, uz postojece nadleznosti ali uz brisanje monoetnickog identiteta (obiljezje, praznici, naziv entiteta itd). Kantone treba ojacati na stetu FBiH ili naci neki drugi model zastite od bosnjacke dominacije.
Znaci, preduslov je da se niti jedan dio Bosne i Hercegovine ne moze tretirati kao ekskluzivno vlasnistvo samo jednog od tri konstitutivna naroda. Nema HDZ legitimitet da se buni zbog bosnjackog preglasavanja u Vladi FBiH (i inace) ako za svoj proklamovani cilj ima ogranicavanje Bosnjaka u rezervat.
Sve dok nema dobre volje da se uvazi stav sagovornika, dok se forsira samo svoje zelje i ciljeve, sukob ce da traje i moze da traje jos dvadeset godina. Duze ne moze jer ce do tada Bosnjaci postati dvotrecinska vecina a medjunarodni ce centri moci prihvatiti realnost na terenu a BiH kao ekskluzivno bosnjacku drzavu. Odnosno, prozor u vremenu u kojem se moze postici gore opisano rjesenje se polako ali sigurno zatvara. To je nazalost nesto sto stratezi SNSD-a i HDZ-a ne vide.
imaš dobrih postova, ali u slučaju nas iz krajine ili bar mene decentralizacija bez etničkog karaktera ne dolazi u obzir, po svim takvim planovima mi bi se trebali ponovo, kao bratimiti u istoj regiji sa srbima iz banja luke, hvala ti lijepo, ali ništa od toga, nama ovakva decentralizacija s našim kantonom, sasvim odgovara.
Procitaj komentar na koji dajes repliku, postojeca decentralizacija moze posluziti kao osnov. I to ne zato sto si ti sovinista kojem smetaju Srbi i Banja Luka, nego zato sto je rijec o stabilizirajucem rjesenju za koje su potrebni minimalni zahvati.
jarancuga wrote:
to sad nema linija sarajevo bihac ili sta...
Zavisi na sta mislis. Ali zasto biras da istaknes ono na sta ti hoces da mislis? Detinjasto. A kao neka rasprava...
hvala na komplimentu...
bio sam djetinjast izmedju 92-95... pa mi nije falilo muda takvim "politolozima" pokazati kako se raspravlja kad je BiH u pitanju...samo nastavi prosipati djogine mudrosti...
japijem wrote:
slobodno se ti stabiliziraj sa srbima, jer ja ne vidjeh niti jedan prijedlog decentralizacije tzv. multietničke u kome bihaćka krajina nije u regiji sa banja lukom, mi funcionišemo sasvim dobro i bez njih, daleko im kuća od nas, pa taman ja bio i šovinist, jer kraj takvih demokrata, koji ovakve stvari predlažu, šovinizam izgleda jedino pomaže.
federacija na 4 regije Bihac, Sarajevo, Mostar, Tuzla
RS na 3 regije- Trebinje, Bijeljina, Banja luka ...
et stabiliziranja
japijem wrote:
slobodno se ti stabiliziraj sa srbima, jer ja ne vidjeh niti jedan prijedlog decentralizacije tzv. multietničke u kome bihaćka krajina nije u regiji sa banja lukom, mi funcionišemo sasvim dobro i bez njih, daleko im kuća od nas, pa taman ja bio i šovinist, jer kraj takvih demokrata, koji ovakve stvari predlažu, šovinizam izgleda jedino pomaže.
federacija na 4 regije Bihac, Sarajevo, Mostar, Tuzla
RS na 3 regije- Trebinje, Bijeljina, Banja luka ...
et stabiliziranja
bez ljutnje, mene u svemu ovom definitivno najviše zanima položaj bihaćke krajine i generalno bošnjaka kao naroda, srbi me uopšte na zanimaju
Bilo bi ljutnje da si ti neki relevantan faktor. Sebi dati prioritet nad povratnicima u Srebrenicu ili nad Fatom Orlovic, je sebicno, ali od ksenofoba se i ne ocekuje da pokaze neke pozitivne karakterne osobine.
1gorstak wrote:
Bilo bi ljutnje da si ti neki relevantan faktor. Sebi dati prioritet nad povratnicima u Srebrenicu ili nad Fatom Orlovic, je sebicno, ali od ksenofoba se i ne ocekuje da pokaze neke pozitivne karakterne osobine.
A kome to nije prioritet par stotina hiljada bosnjaka nad fatom orlovic .. nek se rani...
Uzgred ... znas li gdje se nalaze djeca Fate Orlovic?
japijem wrote:ako su tebi prioritet srbi iz banja luke, da bi se ti nekom pokazao kao nekakav kvazi demokrat, meni vidiš nisu, zbog onog što su činili, kod mene za njih nikad neće biti demokratije, ti samo slobodno u savez s njima.
Meni su saveznici svi oni koji se zalazu za suzivot tri bosanskohercegovacka naroda, dok si ti sa druge strane barikade, zajedno sa Rajkom Vasicem i Leom Plockinicem.
japijem wrote:ako su tebi prioritet srbi iz banja luke, da bi se ti nekom pokazao kao nekakav kvazi demokrat, meni vidiš nisu, zbog onog što su činili, kod mene za njih nikad neće biti demokratije, ti samo slobodno u savez s njima.
Meni su saveznici svi oni koji se zalazu za suzivot tri bosanskohercegovacka naroda, dok si ti sa druge strane barikade, zajedno sa Rajkom Vasicem i Leom Plockinicem.
i koliko takvih imaš među srbima i hrvatima, jer kako znamo za suživot je potrebno dvoje a u bosni i troje.
Saveznika ima i medju Nijemcima, Amerikancima, Srbima, Bosnjacima, Hrvatima, Francuzima, nebitno je ko iz kojeg naroda dolazi, bitna je ideja.
nista novo wrote:Ima jedno, ali mislim da je nemoguce, a to je..da Srbi vrate Bosnjacima njihovo i da svate da je BiH njihova domovina a ne Srbija, da se Bosnjaci odreknu pretjeranog utjecaja islama, i da prestanu da se ponasaju kao da su oni jedini branitelji Bosne, ...Hrvati? Da svate da je njihova buducnost u BiH a ne Hrvatska..
Ako Srbi trebaju vratiti sto su oteli i shvatiti da im je BiH domovina kao i Hrvati otkud ti onda to da Bosnjaci nisu jedini branitelji BiH??? Znam da sad mozemo pricati o pojedincima koji su tamo ili ovamo ali stvarno globalno gledano ovo sto si napisao nema vee s logikom. Osim toga, Bosnjacima si prilijepio pretjeran uticaj islama a upravo Hrvati stavljaju mega-krizeve na prvom brdu iznad svakog grada gdje su kakva-takva vecina a Srbi i 15 godina nakon rata ne mrdaju crkvu iz FATINE AVLIJE!!!!!! Dakle, probaj malo razmisljat svojom glavom a ne progudat svaku udicu propagandne masine!
Aha, samo su Bosnjaci posteni, oprosti nisam znao, eto zbog takvi kao ti sa svi strana, tesko ce nesto uskoro da se sloze...
poznanik wrote:...ima li iko prijedlog rješenja koji će zadovoljiti sve tri strane?
1gorstak wrote:Decentralizacija bez etnickog karaktera.
Ukosheni wrote:Ovo je recept za trajnu nestabilnost...
Ali "recept" bez etničkog karaktera, bez dominacije jedne od etničkih grupa, u BiH je bio na snazi 50-tak godina, i jedini donio opštedruštveni i svaki drugi razvoj.
U onom trenutku kad su etničke grupe započele s dominacijom, nastali su problemi.
i koliko takvih imaš među srbima i hrvatima, jer kako znamo za suživot je potrebno dvoje a u bosni i troje.
nosara wrote:
Pa ne bi se bas reklo... Ta je bagra mahom, u njegovo vrijeme, jela govna ili u zatvorima, ili u "inozemstvu"...
Ne znam gdje su bili, ali je najveca tekovina nasih naroda i narodnosti sto bi rekao pokojni, devedestih dala bezbroj junaka onih najvecih naravno.., ali nije drug tema pa necemo o njemu..
poznanik wrote:...ima li iko prijedlog rješenja koji će zadovoljiti sve tri strane?
1gorstak wrote:Decentralizacija bez etnickog karaktera.
Ukosheni wrote:Ovo je recept za trajnu nestabilnost...
Ali "recept" bez etničkog karaktera, bez dominacije jedne od etničkih grupa, u BiH je bio na snazi 50-tak godina, i jedini donio opštedruštveni i svaki drugi razvoj.
U onom trenutku kad su etničke grupe započele s dominacijom, nastali su problemi.
pretpostavljam da bi bih onda mogla funkcionirati, jedino kao pretektorat ili ponovo pod diktaturom jedne stranke....
osa wrote:pretpostavljam da bi bih onda mogla funkcionirati, jedino kao pretektorat ili ponovo pod diktaturom jedne stranke....
I danas je protektorat, sa malo ili nikako suvereniteta nad svojom teritorijom, pa opet ne funkcionira.
Zašto ne bi mogla opstati i nastaviti kontinuitet i u višestranačju, bitno je osujetiti svaki pokušaj dominacije etničkih sadržaja, sve svesti u formu dogovora i uvažavanja drugog...
osa wrote:pretpostavljam da bi bih onda mogla funkcionirati, jedino kao pretektorat ili ponovo pod diktaturom jedne stranke....
I danas je protektorat, sa malo ili nikako suvereniteta nad svojom teritorijom, pa opet ne funkcionira.
Zašto ne bi mogla opstati i nastaviti kontinuitet i u višestranačju, bitno je osujetiti svaki pokušaj dominacije etničkih sadržaja, sve svesti u formu dogovora i uvažavanja drugog...
i komunizam je bio teoretski idealno društvo, samo nije bio ostvariv, da li je takvo društvo uspjelo gdje u bližoj ili daljoj okolici, recimo u hrvatskoj, srbiji, nije išlo, ali u bih će sigurno ići, nemaš brige....