Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
-
stari grad Visegrad
#1151 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
A sto to vas "druge strane" zadovoljava?
- Komrad
#1152 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
hajde ukinite ... da je ta republika valjala i danas bi postojalakiky wrote:
superiška ...
hajde da ukinemo entitete i kantone tj. sve što je silom napravljeno, vratimo republiku i sjednemo da se dogovorimo ...
- Komrad
#1153 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Molim te lijepo ... kako su to Bosnjaci rasporedjeni?? Samo pogledaj koliko su dobili kandidati za potpredsjednika RS-a iz bosnjackog naroda ...luckypot wrote: razlika izmedju bosnjaka u bih i srba u jugi - rs nema status federalne jedinice, kao sto je bih imala spram jugoslavije...al dzaba ja to tebi pricam, nego glavna je razlika to sto su bosnjaci tako rasporedjeni da se niko ne moze otcjepiti a da njih ne pita ili se s njima ne sukobi ...eto to je to
Bosnjaci nikad nisu bili rasporedjeni zapadnoj hercegovini u znacajnijoj mjeri ... danas su tu u do pola Mostara i manje od pola Stoca... tako da bosnjaci sto se tice tog aspekta ne mogu sprijeciti secesiju
-
stari grad Visegrad
#1154 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Secesija se sprijecava ratom za odbranu Bosne i Hercegovine a ne rasporedjenosti.Komrad wrote:Molim te lijepo ... kako su to Bosnjaci rasporedjeni?? Samo pogledaj koliko su dobili kandidati za potpredsjednika RS-a iz bosnjackog naroda ...luckypot wrote: razlika izmedju bosnjaka u bih i srba u jugi - rs nema status federalne jedinice, kao sto je bih imala spram jugoslavije...al dzaba ja to tebi pricam, nego glavna je razlika to sto su bosnjaci tako rasporedjeni da se niko ne moze otcjepiti a da njih ne pita ili se s njima ne sukobi ...eto to je to
Bosnjaci nikad nisu bili rasporedjeni zapadnoj hercegovini u znacajnijoj mjeri ... danas su tu u do pola Mostara i manje od pola Stoca... tako da bosnjaci sto se tice tog aspekta ne mogu sprijeciti secesiju
Ja stvarno ljudi sta vi jedete pa tako mislite?
-
zavrzlama
#1155 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
hajde da se vratimo temi....
evo prijedlog rjesenja ...
napraviti jos tri distrikta u BIH..
banjalucki,sarajevski i mostarski.....jer u ova tri grada sa okolnim naseljima zvi po trecina ukupnog stnaovniostva od svakog naroda....
primjer je BRCKO...sve fercera ,niko nije ugrozen,niko nikom ne namece svoje obiljezje,svece ,himne,skolstvo javnu uprtavu itd....
zasto moze Brcko a ne bi mogla ova tri grada...sa ovim rjesenjem bi se postiglo privikavanje naroda na zajednicki zivot,zajednicke institucije i svi narodi bi distrikt vidjeli kao zajednicku kucu i interes....
sad nek secesionisticka kamarila navali sa osporavanjem ovog koncepta sa porukom" zar se ratovalo da se zajedno i ravnoprano zivi,protivnik slab a oruzja napretek"
banjalucki,sarajevski i mostarski.....jer u ova tri grada sa okolnim naseljima zvi po trecina ukupnog stnaovniostva od svakog naroda....
primjer je BRCKO...sve fercera ,niko nije ugrozen,niko nikom ne namece svoje obiljezje,svece ,himne,skolstvo javnu uprtavu itd....
zasto moze Brcko a ne bi mogla ova tri grada...sa ovim rjesenjem bi se postiglo privikavanje naroda na zajednicki zivot,zajednicke institucije i svi narodi bi distrikt vidjeli kao zajednicku kucu i interes....
sad nek secesionisticka kamarila navali sa osporavanjem ovog koncepta sa porukom" zar se ratovalo da se zajedno i ravnoprano zivi,protivnik slab a oruzja napretek"
- limeni
#1156 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
a sto ne napraviti cijelu BiH kao brcko?zavrzlama wrote:hajde da se vratimo temi....
-
zavrzlama
#1157 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
moras raditi postepeno...snage koje su protiv BIH se moraju kuhati u vodi kao zaba" stavis zabu u vodu i zagrijavas postepeno,kad zaba shvati da je voda toliko vrela da ce biti ubijena,obicno bude prekasno da iskoci iz vode"limeni wrote:a sto ne napraviti cijelu BiH kao brcko?zavrzlama wrote:hajde da se vratimo temi....
ovo sto se sad desava u BIH je sistem zabe i vode....od dejtona do sada su se prenosile nadleznosti sa entiteta na BIH ,ubacilo u ustav BIH konstutivnost svih na cijelom teritoriju BIH....odlazak Kosova je naporavio malu pauzu kao odusak velikosrbima za gutanje krastave zabe...sad se nastavlja ponovo zagrijavanje vode i zabe u istoj..
- kiky
#1158 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
jel srušena demokratski ...Komrad wrote:hajde ukinite ... da je ta republika valjala i danas bi postojalakiky wrote:
superiška ...
hajde da ukinemo entitete i kantone tj. sve što je silom napravljeno, vratimo republiku i sjednemo da se dogovorimo ...
ili što se nije srušila dogovorom i bez rata ako nije valjala nikom ...
-
stari grad Visegrad
#1159 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Niko nije odgovorio sta to drugu stranu/strane zadovoljava.stari grad Visegrad wrote:A sto to vas "druge strane" zadovoljava?
Lijepe zene
pivo
kafa
-
metronom
#1160 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Malo se mijesaju babe i zabe, a? Jedna je stvar kad imas radnike na privremenom radu u drugoj drzavi, a sasvim drugo kad imas stanovnistvo koje predje da zivi u drugu zemlju za stalno. To se desava u daleko, daleko vecem procentu kod Srba i Hrvata i njihovih rezervnih domovina. Da Bosnjaci imaju neku rezervnu domovinu, mozda bi bilo isto, ali nemaju, tako da je situacija kakva jeste.japijem wrote:E moj jarane, prođi po bauštelama po sloveniji, hrvatskoj, austriji itd., pa ćeš vidjjeti čija je ekonomska emigracija najveća, nije dobro što je tako, ali ako ćemo gurati glavu u pijesak, nema vajde od toga....metronom wrote:Pa ne bih se bas slozio. Bosnjaci nemaju u neposrednoj blizini zemlju maticu ili zemlju koja bi blagonaklono gledala na takve migracije. Prilican broj Srba i Hrvata se odlucuje da studiraju u Srbiji i Hrvatskoj, mnogi sele zbog boljih plata i generalno veceg zivotnog standarda u susjednim drzavama. Istocna Bosna je gotovo opustjela... Kod Bosnjaka je onaj ko je htio otici otisao u ratu ili neposredno poslije rata, a sad je taj proces znacajno usporen jer niko vise ne zeli azilante na teret.osa wrote:bogami ekonomske migracije kod bošnjaka nisu ništa manje nego kod srba i hrvata, možda čak i veće....
- felipe kajetano
#1161 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ko ti je pricao ove nebulozemetronom wrote:
Malo se mijesaju babe i zabe, a? Jedna je stvar kad imas radnike na privremenom radu u drugoj drzavi, a sasvim drugo kad imas stanovnistvo koje predje da zivi u drugu zemlju za stalno. To se desava u daleko, daleko vecem procentu kod Srba i Hrvata i njihovih rezervnih domovina. Da Bosnjaci imaju neku rezervnu domovinu, mozda bi bilo isto, ali nemaju, tako da je situacija kakva jeste.
-
luckypot
#1162 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
e to sto si sad rekao - i nije pola mostara nego 2/3 mostara, plus ostalo - je razlog sto hrvati ne mogu napraviti nista...da su mogli napravili bi u ratu, medjutim nisu, jer bosnjake ni u ludilu ne mogu pobjediti sve i kad bi im hrvatska stala iza ledja kao sto je to uradila 90ih...isto se odnosi na srbe - cak i sa srbijom iza ledja, rezultat bi bio nula tezeci ka minus beskonacno...jos je ostao i zadnji momenat - sad bi imao i jasno odredjene vanjske saveznike koji bi vojno pomagali bas bosnjake po sistemu "kad svako svoga i ja cu svoga"...Komrad wrote:Molim te lijepo ... kako su to Bosnjaci rasporedjeni?? Samo pogledaj koliko su dobili kandidati za potpredsjednika RS-a iz bosnjackog naroda ...luckypot wrote: razlika izmedju bosnjaka u bih i srba u jugi - rs nema status federalne jedinice, kao sto je bih imala spram jugoslavije...al dzaba ja to tebi pricam, nego glavna je razlika to sto su bosnjaci tako rasporedjeni da se niko ne moze otcjepiti a da njih ne pita ili se s njima ne sukobi ...eto to je to
-
luckypot
#1163 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
imaju imaju jasta nego imaju rezervnu domovinu - ako ne vjerujes provjeri liste upisa na fakultete u beogradu i novom sadu, a zatim takodje i imovinske kartona srpskih politicara u bih - imovina i djeca vec odavno u srbijifelipe kajetano wrote:Ko ti je pricao ove nebulozemetronom wrote:
Malo se mijesaju babe i zabe, a? Jedna je stvar kad imas radnike na privremenom radu u drugoj drzavi, a sasvim drugo kad imas stanovnistvo koje predje da zivi u drugu zemlju za stalno. To se desava u daleko, daleko vecem procentu kod Srba i Hrvata i njihovih rezervnih domovina. Da Bosnjaci imaju neku rezervnu domovinu, mozda bi bilo isto, ali nemaju, tako da je situacija kakva jeste.Ja da znam samo JEDAN takav slucaj rekao bi da to ima smisla, kakvo iseljavanje i kakvi bakraci
....BH Srbi nemaju rezervnu domovinu, ovdje smo i biti cemo
...kome se ne svidja, nek ide u Sloveniju
- felipe kajetano
#1164 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
a ti si tetkica iz studentske sluzbe veterinarskog fakulteta pa znas
, @dalton druze stari, kazem ti ovdje smo i biTi cemo

-
metronom
#1165 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Mozes ti zatvarat oci koliko hoces, ali eto ti primjera Istocne Bosne... gradovi haman pusti... Srbi masovno napustaju taj dio BiH i odlaze preko Drine. Mozda ti to iz BL ne vidis, ali eto raspitaj se malo...felipe kajetano wrote:Ko ti je pricao ove nebulozemetronom wrote:
Malo se mijesaju babe i zabe, a? Jedna je stvar kad imas radnike na privremenom radu u drugoj drzavi, a sasvim drugo kad imas stanovnistvo koje predje da zivi u drugu zemlju za stalno. To se desava u daleko, daleko vecem procentu kod Srba i Hrvata i njihovih rezervnih domovina. Da Bosnjaci imaju neku rezervnu domovinu, mozda bi bilo isto, ali nemaju, tako da je situacija kakva jeste.Ja da znam samo JEDAN takav slucaj rekao bi da to ima smisla, kakvo iseljavanje i kakvi bakraci
- Komrad
#1166 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
metronom wrote:Mozes ti zatvarat oci koliko hoces, ali eto ti primjera Istocne Bosne... gradovi haman pusti... Srbi masovno napustaju taj dio BiH i odlaze preko Drine. Mozda ti to iz BL ne vidis, ali eto raspitaj se malo...felipe kajetano wrote:Ko ti je pricao ove nebulozemetronom wrote:
a gdje su bosnjaci istocne bosne?
- lerdi
#1167 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Mene bi kao čovjeka bilo stid pitati ovo. Pa imate li vi osjećaja izašta? Jel sad ja tebe trebam gladati kao nekoga noramlnog ili prikrivenog fašistu? Fakat šta vam je? Hoćete kao neku normalnu državu, život, standard, a onda postavljate ovakva pitanja. FujKomrad wrote:metronom wrote:Mozes ti zatvarat oci koliko hoces, ali eto ti primjera Istocne Bosne... gradovi haman pusti... Srbi masovno napustaju taj dio BiH i odlaze preko Drine. Mozda ti to iz BL ne vidis, ali eto raspitaj se malo...felipe kajetano wrote: Ko ti je pricao ove nebulozeJa da znam samo JEDAN takav slucaj rekao bi da to ima smisla, kakvo iseljavanje i kakvi bakraci
- Komrad
#1168 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Slobodno reci .... gdje su?( mislim na one zive naravno)lerdi wrote: Mene bi kao čovjeka bilo stid pitati ovo. Pa imate li vi osjećaja izašta? Jel sad ja tebe trebam gladati kao nekoga noramlnog ili prikrivenog fašistu? Fakat šta vam je? Hoćete kao neku normalnu državu, život, standard, a onda postavljate ovakva pitanja. Fuj
Zasto bi me gledao kao fasistu ... gdje su ... eno ih u vogosci, sarajevu, tuzli, stokholmu
- felipe kajetano
#1169 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
stari mani se prica rekla-kazala koje si cuo na nekom sijelu posle pete pive...nisam iz BL...Srbi ne idu nikuda odavde, postoje migracije unutar RS-a koje su sasvim normalne za bilo koje drustvo na svijetu i to je to....na tvoju zalost nista alarmantno kao sto bi zeljeli @dalton i ostali sljedbenici "migracijsko-natalitetske" skole....(ova mi je omiljena)metronom wrote:
Mozes ti zatvarat oci koliko hoces, ali eto ti primjera Istocne Bosne... gradovi haman pusti... Srbi masovno napustaju taj dio BiH i odlaze preko Drine. Mozda ti to iz BL ne vidis, ali eto raspitaj se malo...
- lerdi
#1170 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Nisam ni mislio da ti možeš to shvatiti. Jednostavno mozak ti ne funkcioniše na taj način. Čovjeće ti ljudi su pobijeni, protjerani... Ti ljudi su pobjegli (ili neki nažalost nisu) pred puškom, a ti te iste upoređuješ sa Srbima koji su otišli samovoljno u potrazi za boljim životom. Skontaj se prvo šta si napisao i šta upoređuješ, možda u tebi i proradi negdje zrno ljudskosti. Vjerujem da ga imaš. Hebi me uvjek sam vjerovao u ljude, pa eto vjerujem i u tebeKomrad wrote:Slobodno reci .... gdje su?( mislim na one zive naravno)lerdi wrote: Mene bi kao čovjeka bilo stid pitati ovo. Pa imate li vi osjećaja izašta? Jel sad ja tebe trebam gladati kao nekoga noramlnog ili prikrivenog fašistu? Fakat šta vam je? Hoćete kao neku normalnu državu, život, standard, a onda postavljate ovakva pitanja. Fuj
Zasto bi me gledao kao fasistu ... gdje su ... eno ih u vogosci, sarajevu, tuzli, stokholmu
-
metronom
#1171 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Sudbina zna biti okrutna. Svi znaju da oteto je prokleto... Znaju i oni da ne mogu mirno sanjati nakon svega sto se tamo desilo. A polako... malo po malo oni odose preko Drine u svoju maticu, a Bosnjaci ce aBd kad tad opet naseliti i ozivjeti svoja ognjista. A njima ce preostati, k'o Dodiku, samo jezik da vrijedjaju i podbadaju. Vrijeme je na nasoj strani!lerdi wrote:Mene bi kao čovjeka bilo stid pitati ovo. Pa imate li vi osjećaja izašta? Jel sad ja tebe trebam gladati kao nekoga noramlnog ili prikrivenog fašistu? Fakat šta vam je? Hoćete kao neku normalnu državu, život, standard, a onda postavljate ovakva pitanja. FujKomrad wrote:metronom wrote:Mozes ti zatvarat oci koliko hoces, ali eto ti primjera Istocne Bosne... gradovi haman pusti... Srbi masovno napustaju taj dio BiH i odlaze preko Drine. Mozda ti to iz BL ne vidis, ali eto raspitaj se malo...
-
metronom
#1172 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ne treba mi neka rekla-kazala prica, vidi se to kad odes u Focu, Visegrad, Zvornik... pustahija opsta. Da hoce vise taj popis stanovnistva, pa da vidite i sami...felipe kajetano wrote:stari mani se prica rekla-kazala koje si cuo na nekom sijelu posle pete pive...nisam iz BL...Srbi ne idu nikuda odavde, postoje migracije unutar RS-a koje su sasvim normalne za bilo koje drustvo na svijetu i to je to....na tvoju zalost nista alarmantno kao sto bi zeljeli @dalton i ostali sljedbenici "migracijsko-natalitetske" skole....(ova mi je omiljena)metronom wrote:
Mozes ti zatvarat oci koliko hoces, ali eto ti primjera Istocne Bosne... gradovi haman pusti... Srbi masovno napustaju taj dio BiH i odlaze preko Drine. Mozda ti to iz BL ne vidis, ali eto raspitaj se malo...
A da "migracijsko-natalitetska" skola ima itekakvog uporista u stvarnosti, posredno govore podaci izbornih rezultata, po kojima se vec moze s prilicnom tacnoscu zakljuciti da je Bosnjaka u BiH vec preko 50%.
- Komrad
#1173 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
metronom wrote: Sudbina zna biti okrutna. Svi znaju da oteto je prokleto... Znaju i oni da ne mogu mirno sanjati nakon svega sto se tamo desilo. A polako... malo po malo oni odose preko Drine u svoju maticu, a Bosnjaci ce aBd kad tad opet naseliti i ozivjeti svoja ognjista. A njima ce preostati, k'o Dodiku, samo jezik da vrijedjaju i podbadaju. Vrijeme je na nasoj strani!
Vrijeme mozda jest ... al politka od 1995 na ovamo nije ... svjesno se radilo na opstrukciji povratka i sa bosnjacke i sa srpske strane....
jer sto rece nosara ... kako bi SDA dobila glasove u federaciji kada bi se svi vratili u RS
-
luckypot
#1174 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
felipe kajetano wrote:a ti si tetkica iz studentske sluzbe veterinarskog fakulteta pa znas, @dalton druze stari, kazem ti ovdje smo i biTi cemo
![]()
u banja luci da, novom sadu da, beogradu da...ostalo kad god prodjem je prazno - i nikome nije zao zbog toga,
a inace nemoj pogresno shvatiti - moze se sa srbima zivjeti nakon sto im se oduzelo oruzje jna, jer su tada kukavice i prelaze na onu "ko nas zavadi" ili "treba traziti kompromis" ili nesto slicno (naravno kad su nasamo onda su hrabri)...znaci slobodna ostaj ovdje - pardon oko banja luke - , jer nema vas puno a i ne smijete nista uciniti
- Komrad
#1175 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
lerdi wrote:
Nisam ni mislio da ti možeš to shvatiti. Jednostavno mozak ti ne funkcioniše na taj način. Čovjeće ti ljudi su pobijeni, protjerani... Ti ljudi su pobjegli (ili neki nažalost nisu) pred puškom, a ti te iste upoređuješ sa Srbima koji su otišli samovoljno u potrazi za boljim životom. Skontaj se prvo šta si napisao i šta upoređuješ, možda u tebi i proradi negdje zrno ljudskosti. Vjerujem da ga imaš. Hebi me uvjek sam vjerovao u ljude, pa eto vjerujem i u tebe
Znas ti dobro na sta i na koga sam ja mislio ali zelis od mene napraviti fasistu ... samo ti zamisli koliko ima Abdurahmana Malkica i slicnih ... koji NECE da se vrate u svoj grad nego se naseljavaju po vogosci, tuzli i sarajevu
Ne uporedjujem bosnjacku i srpsku situaciju nego to da iz istocne bosne bjezi i ono malo bosnjaka sto ih ima tamo tako kako god se smanjuje broj srba smanjuje se i broj bosnjaka .... istocna bosna ce za nekoliko godina ako se ovako nastaviti izgledati kao bosansko grahovo, drvar i glamoc.....