Gdje uporedi nas i Belgiju!?osa wrote:misliš, ima li u belgiji posla, vjerojatno za onog tko ghoće raditi ima, a opet problemi....fedor wrote:Jel bitno unitarda/decentralizovana!? Ima li kakvog posla na vidiku. To je prioritetno, jer zapošljavanjem nestat će sve veće i dublje podjele u našoj napaćenoj državi!
Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
- fedor
#1051 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
- osa
#1052 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
da pokušaš shvatiti, da nije sve u novcu, pazi narodi koji su dio jedne uređene države, narodi koji uglavnom nemaju egzistencijalnih problema, pa ima problema u odnosu dva naroda, i vidiš ekonomija to nije riješila, a da dodam da su i nešto obrazovaniji u prosjeku od nas, možeš onda misliti šta će ekonomija ovdje riješiti.fedor wrote:Gdje uporedi nas i Belgiju!?osa wrote:misliš, ima li u belgiji posla, vjerojatno za onog tko ghoće raditi ima, a opet problemi....fedor wrote:Jel bitno unitarda/decentralizovana!? Ima li kakvog posla na vidiku. To je prioritetno, jer zapošljavanjem nestat će sve veće i dublje podjele u našoj napaćenoj državi!![]()
![]()
ja mislim da bi bilo i vipše problema, jer se sada ipak mora i o "kruhu" razmišljati, da ga ima viška, možeš samo zamisliti čime bi se glava razbijala, kojim pričama i idejama....
-
luckypot
#1053 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
iz tih razloga i treba podrzati dodika, sds i ostale - to su ljudi koji shvataju historijski momenat, i sta im je činiti, u smilslu predanosti ekonomskom razvoju
- fedor
#1054 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Nije sve u novcu, ali veliki dio jeste. Naravno kad imaš posao, novac da razmišljaš i o drugim stvarima. Nama ovdje upravo treba da ekonomija ojača, i riješilo bi se dosta stvari. Druga stvar je, što je ovdje narod zatucan, pa misli da je mnogo bitno jel država unitarna/decentralizovana/centralizovana/federalna/konfederalna/republika itd. Oni se pate i bave sa tim pitanjima a nemaju hljeba za jesti, ne znaju šta će sutra. Ali zato kad treba stati u odbranu "svojih" interesa tu su prvi.osa wrote: da pokušaš shvatiti, da nije sve u novcu, pazi narodi koji su dio jedne uređene države, narodi koji uglavnom nemaju egzistencijalnih problema, pa ima problema u odnosu dva naroda, i vidiš ekonomija to nije riješila, a da dodam da su i nešto obrazovaniji u prosjeku od nas, možeš onda misliti šta će ekonomija ovdje riješiti.
ja mislim da bi bilo i vipše problema, jer se sada ipak mora i o "kruhu" razmišljati, da ga ima viška, možeš samo zamisliti čime bi se glava razbijala, kojim pričama i idejama....
Nema države koja nema problema, i to je jasno svakome, nadam se i tebi.
- osa
#1055 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
apsolutno, svatko ima određene probleme, samo što neki problemi ne "razaraju samo tkivo države", dok nacionalni tj. međunacionalni problemi to čine, tako da je njihovo rješavanje prioritet, mislim barem bi trebao biti, dobar primjer je za to bivša država, dakle primjer koji smo osjetili na svojoj koži, ništa joj nije pomoglo, ni ekonomija, ni međunarodna podrška njenom opstanku, ni 4. armija u europi, bez rješenja nacionalnih pitanja raspala se kao kula od karata....fedor wrote:Nije sve u novcu, ali veliki dio jeste. Naravno kad imaš posao, novac da razmišljaš i o drugim stvarima. Nama ovdje upravo treba da ekonomija ojača, i riješilo bi se dosta stvari. Druga stvar je, što je ovdje narod zatucan, pa misli da je mnogo bitno jel država unitarna/decentralizovana/centralizovana/federalna/konfederalna/republika itd. Oni se pate i bave sa tim pitanjima a nemaju hljeba za jesti, ne znaju šta će sutra. Ali zato kad treba stati u odbranu "svojih" interesa tu su prvi.osa wrote: da pokušaš shvatiti, da nije sve u novcu, pazi narodi koji su dio jedne uređene države, narodi koji uglavnom nemaju egzistencijalnih problema, pa ima problema u odnosu dva naroda, i vidiš ekonomija to nije riješila, a da dodam da su i nešto obrazovaniji u prosjeku od nas, možeš onda misliti šta će ekonomija ovdje riješiti.
- fedor
#1056 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Pa naravno da smo osjetili. I javio se problem dominacije jednog naroda nad ostalim. I to je glavni uzrok raspada bivše nam države. Ne valja kad imaš 6 strana a jedna se uvijek ističe, nastane problem veoma brzo. Polazim od sebe, meni se hebe ko će biti predsjednik države, kako će BiH biti uređena itd., isl. Ona mora ostati država, jedinstvena, cjelovita (sa ili bez entiteta to će se dogovoriti ili neće). Dok god ima posla i može se raditi i zaraditi u ovoj državi navedene stvari me ne interesuju.osa wrote: apsolutno, svatko ima određene probleme, samo što neki problemi ne "razaraju samo tkivo države", dok nacionalni tj. međunacionalni problemi to čine, tako da je njihovo rješavanje prioritet, mislim barem bi trebao biti, dobar primjer je za to bivša država, dakle primjer koji smo osjetili na svojoj koži, ništa joj nije pomoglo, ni ekonomija, ni međunarodna podrška njenom opstanku, ni 4. armija u europi, bez rješenja nacionalnih pitanja raspala se kao kula od karata....
Živcira me i boli da neko nauštrb nacionalnih interesa krade milione, hiljade a neko nema ni za hljeba. Taj bezobrazluk treba i mora ubrzo da stane. Ovo ovako više ne može i ne ide!!!
- Diogen_iz_Sinope
#1057 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
mislim da je osa u pravu....veliki dio ljudi, drzavljana BiH ekonomske i ostale probleme podcinjavaju pitanju nacionalnog. I dok se ta pitanja ne rijese nece ni oni svoj fokus prebaciti na neku drugu temu.osa wrote:apsolutno, svatko ima određene probleme, samo što neki problemi ne "razaraju samo tkivo države", dok nacionalni tj. međunacionalni problemi to čine, tako da je njihovo rješavanje prioritet, mislim barem bi trebao biti, dobar primjer je za to bivša država, dakle primjer koji smo osjetili na svojoj koži, ništa joj nije pomoglo, ni ekonomija, ni međunarodna podrška njenom opstanku, ni 4. armija u europi, bez rješenja nacionalnih pitanja raspala se kao kula od karata....fedor wrote:Nije sve u novcu, ali veliki dio jeste. Naravno kad imaš posao, novac da razmišljaš i o drugim stvarima. Nama ovdje upravo treba da ekonomija ojača, i riješilo bi se dosta stvari. Druga stvar je, što je ovdje narod zatucan, pa misli da je mnogo bitno jel država unitarna/decentralizovana/centralizovana/federalna/konfederalna/republika itd. Oni se pate i bave sa tim pitanjima a nemaju hljeba za jesti, ne znaju šta će sutra. Ali zato kad treba stati u odbranu "svojih" interesa tu su prvi.osa wrote: da pokušaš shvatiti, da nije sve u novcu, pazi narodi koji su dio jedne uređene države, narodi koji uglavnom nemaju egzistencijalnih problema, pa ima problema u odnosu dva naroda, i vidiš ekonomija to nije riješila, a da dodam da su i nešto obrazovaniji u prosjeku od nas, možeš onda misliti šta će ekonomija ovdje riješiti.
- osa
#1058 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
primjer hrvatska, rješeno nacionalno pitanje, a tek sada su počela uhićenja zbog lopovluka i korupcije, i to dozirana, uhićuju se oni koji više nisu politički korisni, a trebali bi biti svi u zatvoru, a da se mogu dobiti jeftini krediti, ne bi ni toga bilo. a da nije rješeno nacionalno pitanje, da imamo rsk i da pokušavamo dogovoriti koji modalitet države bi za hrvatsku bio optimalan, to bi bila jedina tema, kakva ekonomija. za sve probleme bi hrvatima bili krivi srbi a srbima hrvati, nadam se ta ti je ta priča poznata....fedor wrote:Pa naravno da smo osjetili. I javio se problem dominacije jednog naroda nad ostalim. I to je glavni uzrok raspada bivše nam države. Ne valja kad imaš 6 strana a jedna se uvijek ističe, nastane problem veoma brzo. Polazim od sebe, meni se hebe ko će biti predsjednik države, kako će BiH biti uređena itd., isl. Ona mora ostati država, jedinstvena, cjelovita (sa ili bez entiteta to će se dogovoriti ili neće). Dok god ima posla i može se raditi i zaraditi u ovoj državi navedene stvari me ne interesuju.osa wrote: apsolutno, svatko ima određene probleme, samo što neki problemi ne "razaraju samo tkivo države", dok nacionalni tj. međunacionalni problemi to čine, tako da je njihovo rješavanje prioritet, mislim barem bi trebao biti, dobar primjer je za to bivša država, dakle primjer koji smo osjetili na svojoj koži, ništa joj nije pomoglo, ni ekonomija, ni međunarodna podrška njenom opstanku, ni 4. armija u europi, bez rješenja nacionalnih pitanja raspala se kao kula od karata....
Živcira me i boli da neko nauštrb nacionalnih interesa krade milione, hiljade a neko nema ni za hljeba. Taj bezobrazluk treba i mora ubrzo da stane. Ovo ovako više ne može i ne ide!!!
- fedor
#1059 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Pa naravno, hrvati su srbe stavili pod svoju kontrolu i komandu! S druge strane mi se ne možemo uporediti sa hrvatskom. A zašto ovdje ljudi stavljaju nacionalni interes ispred ekonomskog!? Zapitaj se malo to!osa wrote: primjer hrvatska, rješeno nacionalno pitanje, a tek sada su počela uhićenja zbog lopovluka i korupcije, i to dozirana, uhićuju se oni koji više nisu politički korisni, a trebali bi biti svi u zatvoru, a da se mogu dobiti jeftini krediti, ne bi ni toga bilo. a da nije rješeno nacionalno pitanje, da imamo rsk i da pokušavamo dogovoriti koji modalitet države bi za hrvatsku bio optimalan, to bi bila jedina tema, kakva ekonomija. za sve probleme bi hrvatima bili krivi srbi a srbima hrvati, nadam se ta ti je ta priča poznata....
- fedor
#1060 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Hehehe, što me nasmija. Ekonomija ti sve jača. Pa ne znam gledaš li ti TV, čitaš li novine. Evo ti neki svježiji primjeri: Agrokomerc, Fabrika duhana BL, Feroelektro, Granit-Konjic, Krivaja (donedavno), Tehno Market, da ne pričamo dalje. Ima još, mnogo, mnogo preduzeća, ali u njima jednostavno radnici šute i trpe i čekaju bolje sutra. Samo polahko, sve će to jednog dana da izbije na površinu!grga307 wrote: valjda zato sto nije rijeseno nacionalno pitanje , a i pored toga ne rijesenog nacionalnog pitanja ekonomija je sve jaca u BiH . Nije sve tako crno u BiH ...
-
Cris
#1061 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
valjda zato sto nije rijeseno nacionalno pitanje , a i pored toga ne rijesenog nacionalnog pitanja ekonomija je sve jaca u BiH . Nije sve tako crno u BiH ...[/quote]
Ako mislis na ekonomiju u administraciji, slozio bih se s tobom.
Svaki dan su im plate sve vece i vece.
- fedor
#1062 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Cris wrote:valjda zato sto nije rijeseno nacionalno pitanje , a i pored toga ne rijesenog nacionalnog pitanja ekonomija je sve jaca u BiH . Nije sve tako crno u BiH ...
Pa naravno da na to i misli, ne misli sigurno na one jadne radnike!
- fedor
#1063 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Hajd se malo raspitaj kolike su plate radnika u tim firmama? Nemoj direktore uzimati i šefove pogona! Avaz ima dosta radnika na crno (fizički radnici rade za 300KM). Jaka firma. Isto tako i ASA. Širbegović je zamalo propao zbog ove krize, sad se vadi. Prevent, zar nisu oni imali prije nekoliko problema sa fin.policijom? Itd., isl.! Koji optimizam??grga307 wrote:pa evo i tebi svjez primjer uspjesnih firmi , Violeta - Grude , Fis - Vitez , Širbegović , Avaz itd , Prevent , Bosna asa .Ove firme koje si nabrojao su drzavne u kojim nisu riješeni vlasnički odnosi . Gledaj malo sa vedrije strane , djee ti je optimizam !!!???fedor wrote:Hehehe, što me nasmija. Ekonomija ti sve jača. Pa ne znam gledaš li ti TV, čitaš li novine. Evo ti neki svježiji primjeri: Agrokomerc, Fabrika duhana BL, Feroelektro, Granit-Konjic, Krivaja (donedavno), Tehno Market, da ne pričamo dalje. Ima još, mnogo, mnogo preduzeća, ali u njima jednostavno radnici šute i trpe i čekaju bolje sutra. Samo polahko, sve će to jednog dana da izbije na površinu!grga307 wrote: valjda zato sto nije rijeseno nacionalno pitanje , a i pored toga ne rijesenog nacionalnog pitanja ekonomija je sve jaca u BiH . Nije sve tako crno u BiH ...
- fedor
#1064 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
jest a zaboravljas firme do recimo desetak uposlenih , koji odlicno posluju .Kolko takvih ima , bezbroj ? recimo jedan Grafotisak iz Gruda ima negdje uposlenih stotinjak , stampa knjige i za trziste zap. Europe .Bidni bolan optimista[/quote]grga307 wrote:fedor wrote:grga307 wrote:
Hajd se malo raspitaj kolike su plate radnika u tim firmama? Nemoj direktore uzimati i šefove pogona! Avaz ima dosta radnika na crno (fizički radnici rade za 300KM). Jaka firma. Isto tako i ASA. Širbegović je zamalo propao zbog ove krize, sad se vadi. Prevent, zar nisu oni imali prije nekoliko problema sa fin.policijom? Itd., isl.! Koji optimizam??
Kako optimista!? Ne znam jel tebi muka, meni jeste, kad vidiš na TV-u da jedna agencija na državnom nivou ima budžet od 1.000.000. KM a ima svega 3 uposlenika! I to ne bi bilo strašno da direktor te agencije ne zna za taj budžet. Naprotiv, vrlo dobro zna, ali eto, on može biti optimista, ja NE!
- Real Khan
#1065 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Vjerovali ili ne, ali niko mi još nije dostavio dokument, link, izjavu, video-clip ili sličan materijal u kojem neki relevantan "bošnjački politički subjekt" izjavljuje kako je za "unitarnu BiH"...još uvijek čekam da se uvjerim u opravdanost strahova Srba i Hrvata od "unitarne BiH" koji je generator ovakvih dilema i trilema iz naslova teme...Dakle, molim nešto konkretno i eksplicitno a ne rekla-kazala baba Mara u brijačnici...

-
hercegovac_pravi
#1066 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Načekat ćeš se na takvo nešto....Pa njima sam opstanak BiH znači nemjerljivu patnju i svaka njihova tvrdnja se i zasniva na toj patnji. A da ne bi bila "centralizovana i unitarna" imamo Dayton pa ćemo se držati istog.Real Khan wrote:Vjerovali ili ne, ali niko mi još nije dostavio dokument, link, izjavu, video-clip ili sličan materijal u kojem neki relevantan "bošnjački politički subjekt" izjavljuje kako je za "unitarnu BiH"...još uvijek čekam da se uvjerim u opravdanost strahova Srba i Hrvata od "unitarne BiH" koji je generator ovakvih dilema i trilema iz naslova teme...Dakle, molim nešto konkretno i eksplicitno a ne rekla-kazala baba Mara u brijačnici...
- osa
#1067 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
zato što nije riješen, da je u hrvatskoj stanje kakvo pomenuh, situacija bi bila ista, nacionalno pitanje bi bilo "pitanje svih pitanja"...fedor wrote:Pa naravno, hrvati su srbe stavili pod svoju kontrolu i komandu! S druge strane mi se ne možemo uporediti sa hrvatskom. A zašto ovdje ljudi stavljaju nacionalni interes ispred ekonomskog!? Zapitaj se malo to!osa wrote: primjer hrvatska, rješeno nacionalno pitanje, a tek sada su počela uhićenja zbog lopovluka i korupcije, i to dozirana, uhićuju se oni koji više nisu politički korisni, a trebali bi biti svi u zatvoru, a da se mogu dobiti jeftini krediti, ne bi ni toga bilo. a da nije rješeno nacionalno pitanje, da imamo rsk i da pokušavamo dogovoriti koji modalitet države bi za hrvatsku bio optimalan, to bi bila jedina tema, kakva ekonomija. za sve probleme bi hrvatima bili krivi srbi a srbima hrvati, nadam se ta ti je ta priča poznata....
-
luckypot
#1068 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
pa miran razlaz je definitivno rjesenje, malo ce potrajati ali eto
- osa
#1069 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
zašto, primjetan je način razmišljanja kod bošnjačkih nacionalista "ili onakva kakva mi hoćemo ili nikakva", ali neće stvar ići u tom smjeru, bar tako procjenjujem....luckypot wrote:pa miran razlaz je definitivno rjesenje, malo ce potrajati ali eto
-
luckypot
#1070 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
ja rekoh miran razlaz i opet ne valja...ma hajd bolan sve da bude 103 entiteta, miran razlaz se nastavlja
- osa
#1071 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
po meni ne valja, ako tebi valja, tvoja stvar....luckypot wrote:ja rekoh miran razlaz i opet ne valja...ma hajd bolan sve da bude 103 entiteta, miran razlaz se nastavlja
- Bosnolog
#1072 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Pravimo se ludi i nastavljamo da udaramo velikosrpske zombijeve floskule i tako se drzimo Dabiceve antiunitaristicke parole,ili se izgleda blage veze nema sta je unitarizam,iako i sam zivis u najunitarnijem etnodiskriminirajucem dijelu BiH stvorenog zlocinackogenocidnom ideologjom pod Dabicevom mantrom borbe protiv unitarne RBiH sto je bio samo velikosrpski izgovor i pravdanje tog cilj.felipe kajetano wrote:pa vec sam rekao da taj pojam shvatamo na razlicite nacineReal Khan wrote:Šta tu ima "unitarno"? Koliko sam ja upoznat sa programima političkih stranaka "sa sjedištem u SA", sve do jedne zagovaraju decentralizovanu državu, podijeljenu na ekonomske regije...što, morat ćeš se složiti, nije ni nalik na "unitarnu državu". Jesam li u pravu?felipe kajetano wrote:BH bez eniteta je najkonkretnije, mislim ne moras biti narocito inteligentan da shvatis da nema razlike izmedju mlijeka i varenike
Trebalo naci povoda kako velikosrpskom politikom krvi i teritorija stvoriti danasnji Ausvic,mada je krajnji cilj antiunitarne bobe protiv BiH bio njen nestanak i prikljucenje majcici kao i nestanak onih koji su bili najbrojniji,.....Ali ne bi tako ,svaka batina ima dva kraja,....onaj drugi zna biti mnogo gori,......
-
luckypot
#1073 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
miran razlaz se ostvaruje volio ti ne volioosa wrote:po meni ne valja, ako tebi valja, tvoja stvar....luckypot wrote:ja rekoh miran razlaz i opet ne valja...ma hajd bolan sve da bude 103 entiteta, miran razlaz se nastavlja
- Bosnolog
#1074 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
osa wrote:zašto, primjetan je način razmišljanja kod bošnjačkih nacionalista "ili onakva kakva mi hoćemo ili nikakva", ali neće stvar ići u tom smjeru, bar tako procjenjujem....luckypot wrote:pa miran razlaz je definitivno rjesenje, malo ce potrajati ali eto

Za sve ima lijek,nada poslednja umire,...
- exliberal
#1075 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Real Khan wrote:Vjerovali ili ne, ali niko mi još nije dostavio dokument, link, izjavu, video-clip ili sličan materijal u kojem neki relevantan "bošnjački politički subjekt" izjavljuje kako je za "unitarnu BiH"...još uvijek čekam da se uvjerim u opravdanost strahova Srba i Hrvata od "unitarne BiH" koji je generator ovakvih dilema i trilema iz naslova teme...Dakle, molim nešto konkretno i eksplicitno a ne rekla-kazala baba Mara u brijačnici...
Gorstak nemozes sad trazit izjavu jer se takve izjave nedaju tako lako ali pogledaj sta bosnjacki politicari traze pod izgovorom demokratije . Primjer ti je jedan covjek jedan glas sto je sasvim ok ali ne u nasoj drzavi. Znajuci da je bosnjaka najvise lako mozemo zakljucit da se ide racunicom nas je najvise mi mozemo uvek preglasat ostale. Pogledaj kako je Komsic izabran od bosnjaka, sta mislis da se i druge stvari nebi tako mogle progurat pod izgovorom "demokratije"?
Pa pogledaj kako se zateze situacija po Federacij gdje se preglasavaju hrvati po vladi da bi onda te odluke bile zaustavljane drugim mehanizmima....sve nasilu ide