Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Locked
hercegovac_pravi

#101 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by hercegovac_pravi »

Tomislav MO wrote:
hadzofield wrote: BiH nije Hrvatska zemlja nego je zemlja "I Hrvata "
zar nije tako?
Ne vidim razliku... :?

BiH je zemlja Hrvata, BiH je hrvatska zemlja... meni zvuči jedno te isto. :thumbup:
Promasio si ono "I" u postu.
Samo da priupitam ,........kad kazes da je BiH zemlja Hrvata, da li mislis na cijelu BiH ili imas neki konkretan dio BiH koji smatras Hrvatskim ????
Junuz Djipalo

#102 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Junuz Djipalo »

hercegovac_pravi wrote:
Ovo je vec konstruktivao i konkretno. Medjutim misljenja sam da si pogresno formulisao pitanje u svome zadnjem postu. Pitanje bi trebalo glasiti "Koja od navedenih opcija odgovara Hrvatima u BiH?" Jer ipak pricamo o Hrvatskome pitanju a ne o Bosnjackom ili Bosanskom.
Opcija 7 izgleda najrealnija za prakticnu primjenu, sa izuzetkom statuta Mostara, jer bi to dovelo do ponovne dijelidbe grada sto se nece desiti.
Dakle to bi bio Bosnjacki kompromis..... Sta Hrvatska strana nudi Bosnjacima u cilju prihvatanja opcije 7 ?
Zna se što su hrvatski predstavnici donijeli kao zajedničku platformu... A ja sam napisao ocjenama koja opcija nam je najbolja.

Zauzvrat:

Teoretski bi mogli ukinut kantone. Mada me toga strah jer ako neko opet isključi preglasavanje u Federaciji onda nemamo baš ništa. U tom slučaju definitivno se mora ukinut statut u Mostaru.

Podrška da imamo samo jednog predsjednika i borba zajednička da se Federacija prebaci na BiH uz ukidanje i RS i uvođenje 40:40:20 sustava kao u Brčkom na pr.

Mislim da je dovoljno.
Tomislav MO

#103 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Tomislav MO »

Junuz Djipalo wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Ovo je vec konstruktivao i konkretno. Medjutim misljenja sam da si pogresno formulisao pitanje u svome zadnjem postu. Pitanje bi trebalo glasiti "Koja od navedenih opcija odgovara Hrvatima u BiH?" Jer ipak pricamo o Hrvatskome pitanju a ne o Bosnjackom ili Bosanskom.
Opcija 7 izgleda najrealnija za prakticnu primjenu, sa izuzetkom statuta Mostara, jer bi to dovelo do ponovne dijelidbe grada sto se nece desiti.
Dakle to bi bio Bosnjacki kompromis..... Sta Hrvatska strana nudi Bosnjacima u cilju prihvatanja opcije 7 ?
Zna se što su hrvatski predstavnici donijeli kao zajedničku platformu... A ja sam napisao ocjenama koja opcija nam je najbolja.

Zauzvrat:

Teoretski bi mogli ukinut kantone.
Ne bi ni teoretski. :skoljka:
Tomislav MO

#104 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Tomislav MO »

hercegovac_pravi wrote:
Tomislav MO wrote:
hadzofield wrote: BiH nije Hrvatska zemlja nego je zemlja "I Hrvata "
zar nije tako?
Ne vidim razliku... :?

BiH je zemlja Hrvata, BiH je hrvatska zemlja... meni zvuči jedno te isto. :thumbup:
Promasio si ono "I" u postu.
Samo da priupitam ,........kad kazes da je BiH zemlja Hrvata, da li mislis na cijelu BiH ili imas neki konkretan dio BiH koji smatras Hrvatskim ????
Mislim na cijelu BiH, naravno. :bih:
hercegovac_pravi

#105 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by hercegovac_pravi »

Junuz Djipalo wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Zauzvrat:

Teoretski bi mogli ukinut kantone. Mada me toga strah jer ako neko opet isključi preglasavanje u Federaciji onda nemamo baš ništa. U tom slučaju definitivno se mora ukinut statut u Mostaru.

Podrška da imamo samo jednog predsjednika i borba zajednička da se Federacija prebaci na BiH uz ukidanje i RS i uvođenje 40:40:20 sustava kao u Brčkom na pr.

Mislim da je dovoljno.
U ovome boldiranom je odgovor zasto ce ostati status quo za narednih 3 do 4 godine. Poslje rijesavanja nadolazece krize mislim da ce Hrvatsko pitanje biti rijeseno (ovo zaista mislim i nije zajebancija). Tada ce i Hrvatsko pitanje biti posmatrano iz drugacije perspektive. U svakom slucaju konstruktivan dijalog se uvijek cijeni. Prijatno
Junuz Djipalo

#106 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Junuz Djipalo »

hercegovac_pravi wrote:
Junuz Djipalo wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Zauzvrat:

Mislim da je dovoljno.
U ovome boldiranom je odgovor zasto ce ostati status quo za narednih 3 do 4 godine. Poslje rijesavanja nadolazece krize mislim da ce Hrvatsko pitanje biti rijeseno (ovo zaista mislim i nije zajebancija). Tada ce i Hrvatsko pitanje biti posmatrano iz drugacije perspektive. U svakom slucaju konstruktivan dijalog se uvijek cijeni. Prijatno
Malo sam pogrešno napisao: Mislio sam ako se opet ukine zaštita od preglasavanja. Ali čini mi se da je tako i shvaćeno. Kao i da ukidanje kantona mora biti propraćeno na federalnoj razini kao i ukidanjem statuta u Mostaru.

A inače da je RS jedini problem u BiH ukinuta bi bila od strane MZ odavno. Problem je što je njima RS rješenje na 50% države, jer su najveći problemi u Federaciji. Mora bit kod nas tišina i mir i dogovor.
hadzofield

#107 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by hadzofield »

1gorstak wrote:

Pa dobro, nastavimo onda ovako jos 50 godina.

mora da si budzetski korisnik:D
hadzofield

#108 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by hadzofield »

Tomislav MO wrote:
Junuz Djipalo wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Zauzvrat:

Teoretski bi mogli ukinut kantone.
Ne bi ni teoretski. :skoljka:

ma bi i MMF ce nas natjerati na to

zastita nacionalnih interesa ce se rijesiti drugacije
postoji mogucnost da se u federaciji napravi hrvatska izborna jedinica
iz koje bi se biralo 80% hrvata i 20% drugih
Tomislav MO

#109 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Tomislav MO »

hadzofield wrote:
Tomislav MO wrote: Ne bi ni teoretski. :skoljka:

Natjerati da, ja samo rekoh nema teorije da Hrvati na to pristanu. A svijet može svašta nametnuti i to će trajati samo dotle dok pritisak svijeta ne popusti. Kako ono kažu, od nameta nema salameta, a svijet nek tjera na što god hoće, njihov problem. Evo tjeraju ima 15 godina pa nigdje nisu dotjerali. :roll:
hadzofield wrote: zastita nacionalnih interesa ce se rijesiti drugacije
Imali smo mi zaštitu sasvim lijepu u Federaciji pa je to ukinuto zbog kojekakvih "razloga". Hrvati imaju izuzetno loše iskustvo sa tom "ravnopravnošću" i poštivanjem dogovora (da ne pričam sad o onoj konfederaciji sa Hrvatskom). Izigrani samo tri puta, jednom od strane Alije, drugi put od Tuđmana, treći put od OHR-a (Petrich/Ashdown i njihovo nasilje nad ustrojem Federacije). Zato danas više nikom ne vjerujemo.

Zato danas ravnpravnost ne može nikako drugačije nego federalnom jedinicom sa hrvatskom većinom. Ako što drugo možete nametnut, pa nametnite za to vam ne treba pristanak. :roll:
hadzofield

#110 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by hadzofield »

Tomislav MO wrote:
hadzofield wrote:
Tomislav MO wrote: Ne bi ni teoretski. :skoljka:

Natjerati da, ja samo rekoh nema teorije da Hrvati na to pristanu. A svijet može svašta nametnuti i to će trajati samo dotle dok pritisak svijeta ne popusti. Kako ono kažu, od nameta nema salameta, a svijet nek tjera na što god hoće, njihov problem. Evo tjeraju ima 15 godina pa nigdje nisu dotjerali. :roll:
hadzofield wrote: zastita nacionalnih interesa ce se rijesiti drugacije
Imali smo mi zaštitu sasvim lijepu u Federaciji pa je to ukinuto zbog kojekakvih "razloga". Hrvati imaju izuzetno loše iskustvo sa tom "ravnopravnošću" i poštivanjem dogovora (da ne pričam sad o onoj konfederaciji sa Hrvatskom). Izigrani samo tri puta, jednom od strane Alije, drugi put od Tuđmana, treći put od OHR-a (Petrich/Ashdown i njihovo nasilje nad ustrojem Federacije). Zato danas više nikom ne vjerujemo.

Zato danas ravnpravnost ne može nikako drugačije nego federalnom jedinicom sa hrvatskom većinom. Ako što drugo možete nametnut, pa nametnite za to vam ne treba pristanak. :roll:
Ok
ma joj za mene ni 3 entitet nije problem...
al zao mi onih hrvata sto cete ih morati izigrati pa ce ostati u bosnjackom entitetu tipa moj komsija Lincoln

znaci zaboravi srednju bosnu :D kao sto si posavinu
Junuz Djipalo

#111 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Junuz Djipalo »

hadzofield wrote: Ok
ma joj za mene ni 3 entitet nije problem...
al zao mi onih hrvata sto cete ih morati izigrati pa ce ostati u bosnjackom entitetu tipa moj komsija Lincoln

znaci zaboravi srednju bosnu :D kao sto si posavinu
Tvoj komšo je kao i ja već u bošnjačkom entitetu.

A gubitak središnje Bosne je vjerojatan samo ako bi MZ odlučila da se raspadne BiH, dijelovi odvoje u Hr i Srbiju a nastane mala Bosna kako si već crtao.

U slučaju nastanka hrvatskog diskontinuiranog kantona (mislim da su Hrvati s tim zadovoljni) onda bi možda i komšo lincoln bio u tom diskontinuiranom kantonu a pogotovo općine sa Hr većinom koje Hrvati i jesu unijeli u Federaciju.

A čini se da MZ smjera ukinut kantone iako je rast potrošnje Federacije uzrokovan preglasavanjem Hrvata zapravo kriv što smo u ekonomskoj gabuli.

No postoji i mogućnost da budu 2 kantona. A ukine se Federacija odnosno dio ovlasti prenese na državu BiH a dio na kantone. To je isto jedan od prijedloga MZ i mislim da bi Hrvati bili zadovoljni s njim a i Bošnjacima ne bi smetalo jačanje BiH (nekima) onda bi samo trebao pričekat slabljenje i ekonomsko zaostajanje RS i problem riješen.

Na koje će se rješenje MZ odlučit, vidjet ćemo, no u oba slučaju nešto Hrvati dobivaju, ili u Federaciji ravnopravnost i Mostar ili kanton s hrvatskom većinom. Eto jedna korisna stvar od ove krize.

No mislim da se ne treba svako malo nadmudrivat s Bošnjacima i Srbima, dugoročno nema niko koristi od toga.

Mislim da trebaju Bošnjaci i Hrvati zajedno dogovorit model odmah a ne da nam MZ nameće. Bili bi zadovoljniji i jedni i drugi. A i RS se ne bi svidjelo što je problem riješen između Bošnjaka i Hrvata.
KREMEN

#112 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by KREMEN »

U Posavini nema Hrvata, a sta bi ti to sa srednjom Bosnom, ko da je zaboravi..smijesni ste sa tim vise prepucavanjem..
Alfa Kentaur

#113 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Alfa Kentaur »

Nemoguce je postici dogovo koji bi zadovoljio sve tri strane!
Ali ono sto je mogu je neka vrsta kompromisa.
Mislim da bi ustroj drzave na tri entiteta ili federalne jedinice, tri TV kanala, tri policije itd..., uz jasan i jak ustav da nikome ne padne na pamet bilo kakva secesija, bilo jedino rjesenje koje bi moglo osigurati kakav takav opstanak cjelovite drzave i njenog fungcionisanja. Sve ostalo je uzaludno, a sto dokazuju sve godine do sada!

Nama je ovdje ili rat, ili podjela, ili nesto u fazonu svicarske.
Elvis_je_ziv

#114 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Elvis_je_ziv »

'Rat-nikad više'
Studenti sa Balkana žele pomirenje i ulazak u EU

Rezultati ankete koja je provedena među studentima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije pokazala je da ovi mladi ljudi vjeruju u bolju budućnost svojih zemalja.
Kako navodi Examiner, oni su kao nikada do sada pokazali veliki optimizam za izgradnju mira između različitih etničkih grupa na Balkanu te su izrazili želju da njihove zemlje napokon postanu dio Evropske unije.

Na Balkanu postoji izreka da uvijek poslije kiše dolazi sunce, a sunce u ovom slučaju su studenti sa tih prostora. Oni vjeruju da je mračni period neslaganja među balkanskim zemljama napokon iz njih te tvrde da će budućnost donijeti mir i prosperitet. Evo šta pokazuju statistike.

U Srbiji oko 90 posto studenta je izjavilo da 'rat sa susjednim zemljama više nikada neće biti izbor njegih građana'. Čak 95 posto mladih iz te zemlje podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju i čvrsto vjeruju da bi ulaskom u EU svi balkanski etnički problemi nestali. Oni također vjeruju u procvat ekonomije na Balkanu.

U Albaniji 97 posto studenata podržava mirno rješavanje problema sa Kosovom, Crnom Gorom i Makedonijom. Podrška pridruživanju porodici zemlja Evropske unije je stopostotna.

U Bosni i Hercegovini 85 posto studenta je za mirno rješavanje svih sporova koje ova država ima sa Srbijom, a 93 posto ispitanih podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Na Kosovu 85 posto njih protivi se ratu sa Srbijom, a njihov izbor je mirno rješavanje konflikata. 93 posto njih se zalaže za ulazak Kosova u Evropsku uniju, a 100 posto za nezavisnost Kosova.

U Makedoniji su rezultati ankete pokazali da je postoji stopostotna podrška miru između različitih etničkih grupa, kao i podrška ulasku u EU.

Izgleda da nova generacija očekuje neke bolje dane za cijeli region. Njihove najveće želje su mir, napredak ekonomije i stvaranje novih prilike, kao i da jednog dana cijeli Balkan se pridruži EU.

U istraživanju koje je provedeno tokom septembra učestvovalo je oko 1.000 studenta.
Ohrabrujuci podatak.
Jbg,ipak je rjec o buducoj intelektualnoj eliti ...
hadzofield

#115 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by hadzofield »

Junuz Djipalo wrote:
Tvoj komšo je kao i ja već u bošnjačkom entitetu.

A gubitak središnje Bosne je vjerojatan samo ako bi MZ odlučila da se raspadne BiH, dijelovi odvoje u Hr i Srbiju a nastane mala Bosna kako si već crtao.

U slučaju nastanka hrvatskog diskontinuiranog kantona (mislim da su Hrvati s tim zadovoljni) onda bi možda i komšo lincoln bio u tom diskontinuiranom kantonu a pogotovo općine sa Hr većinom koje Hrvati i jesu unijeli u Federaciju.

A čini se da MZ smjera ukinut kantone iako je rast potrošnje Federacije uzrokovan preglasavanjem Hrvata zapravo kriv što smo u ekonomskoj gabuli.

No postoji i mogućnost da budu 2 kantona. A ukine se Federacija odnosno dio ovlasti prenese na državu BiH a dio na kantone. To je isto jedan od prijedloga MZ i mislim da bi Hrvati bili zadovoljni s njim a i Bošnjacima ne bi smetalo jačanje BiH (nekima) onda bi samo trebao pričekat slabljenje i ekonomsko zaostajanje RS i problem riješen.

Na koje će se rješenje MZ odlučit, vidjet ćemo, no u oba slučaju nešto Hrvati dobivaju, ili u Federaciji ravnopravnost i Mostar ili kanton s hrvatskom većinom. Eto jedna korisna stvar od ove krize.

No mislim da se ne treba svako malo nadmudrivat s Bošnjacima i Srbima, dugoročno nema niko koristi od toga.

Mislim da trebaju Bošnjaci i Hrvati zajedno dogovorit model odmah a ne da nam MZ nameće. Bili bi zadovoljniji i jedni i drugi. A i RS se ne bi svidjelo što je problem riješen između Bošnjaka i Hrvata.
po meni je jednostvnije slijedece... posto ce medjunarodna zajednica vjerovatno ici na ukidanje kantona ...
vecinu ovlasti kantona prebaciti na opcine ... evo imamo primjer Zepce gdje je obrazovanje na opcinskom nivou
smatram da tako treba da bude u svim opcinama ... prema tome hrvati u posusju i grudama nebi gubili obrazovanje na svom jeziku nego bi ono ostalo kako jeste... i uvesti pravo izbora za nastavni program u svim opcinama

od vecinski hrvatski opcina napraviti jednu izbornu jedinicu odakle bi se biralo 80% hrvata i 20% ostalih
a iz opcina gdje su hrvati manjina biralo bi se 20% hrvata ... tako da se nebi desilo da bosnjaci biraju hrvatima zastupnike u parlamentu
hadzofield

#116 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by hadzofield »

KREMEN wrote:U Posavini nema Hrvata, a sta bi ti to sa srednjom Bosnom, ko da je zaboravi..smijesni ste sa tim vise prepucavanjem..
Nema jer se niko za njih ne bori ...
kao sto se ne bori ni za bosnjake istocne hercegovine
Junuz Djipalo

#117 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Junuz Djipalo »

hadzofield wrote:
KREMEN wrote:U Posavini nema Hrvata, a sta bi ti to sa srednjom Bosnom, ko da je zaboravi..smijesni ste sa tim vise prepucavanjem..
Nema jer se niko za njih ne bori ...
kao sto se ne bori ni za bosnjake istocne hercegovine
Nije to baš tako... U Posavini su Hrvati ipak zadržali osim B.Broda općine gdje su bili većina Orašje, Odžak, u Šamcu Domaljevac čak i dio Brčkog, dok su se Brođani samo prebacili na drugu obalu Save što i nije neka razlika. A i Gradačac je u Federaciji. Tako da nije baš da nema Hrvata u Posavini.

E sad, bolna točka je Derventa jer je do 91. to uvijek bila većinski hrvatska općina, malo su Srbi i prekrajanjem dobili većinu 91, ali je bila relativna većina Srba u njoj i u Modriči. Problem je u jednom području od sjevernog dijela Doboja do južnog B. Broda u kojem gotovo isključivo bila hrvatska sela. Da je ex stanovnicima toliko stalo do Posavine većina bi ih bila danas u Odžaku ili Orašju a tamo ih nema zglave.
Većinom su se naselili oko Zagreba i po meni su danas ekonomski najjača regionalna grupa u Zagrebu. Ko je lud vraćat se zemlji?

I da je vratimo niko živ se ne bi vratio. Ali, moglo bi se inzistirat kod Dode i MZ na općini kako je u Žepču napravljena koja bi obuhvatila područja koja sam naveo. Ljudi imaju para, obnovili bi kuće, ne bi bilo ono ruglo, i dolazili bi vikendom a stari dolazili da žive i umru. Ovako nema ni toga. Mislim da je to dovoljno...

Mahanje turskim zastavama je bilo i u Odžaku i Orašju pa je i gore ljudima jasno da ako se i izborimo za nešto protiv Srba i recimo vojno je uzmemo da će bit onda rat kao u središnjoj Bosni s Bošnjacima za isto. Pa čemu se onda uopće krvit kad znamo da bi bilo: Sjaši Kurta da uzjaše Murta.

Uvijek mi je zanimljiva ta bošnjačka briga za Posavinu. :-D
Alfa Kentaur

#118 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Alfa Kentaur »

Elvis_je_ziv wrote:
Ohrabrujuci podatak.
Jbg,ipak je rjec o buducoj intelektualnoj eliti ...
Ne budi naivan. I SANU je bila intelektualna elita, jos su nas 50 godina ucili laznom bratstvu i jedinstvu, i vidi sta nam uradise...
Nihad_27

#119 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Nihad_27 »

1gorstak wrote:
Nihad_27 wrote:Nema.
Stvari ce doci na svoje mjesto kad se broj Srba svede na prihvatljivu mjeru.
Hrvatska je to postigla i tek onda krenula naprijed.

Taj proces desrbizacije bh. prostora je u toku. Mozda presporo ali je u toku.
Da BiH od takvih budala kao si ti ima koristi koliko i od uginulog divljeg krmka u fazi raspadanja pod nekim stablom na Vranici, ne bi bio problem. Ali nema, nego dodatno otezavas ionako tesku situaciju.
Prvo bi trebao obrisati tu pjenu oko usta i nauciti se komunicirati na civiliziranoj razini. Ocito da nisi sposoban pa bi te prema tome urednici ove stranice trebali odstraniti s iste, bar na neko odredeno vrijeme da malo razmislis kako o samom sebi tako i o nacinu obracanja prema drugima.

Jedno, a drugo da je razmisljanje kako ce necije razmisljanje na jednom obicnom forumu "dodatno otezati" situaciju je na razini jednog petogodisnjaka ili nekoga koji je prvi put u zivotu upalio kompjuter.

Svaka nova rijec bi bila suvisna jer nisi vrijedan ni ovoga, iznad napisanog.
Nihad_27

#120 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Nihad_27 »

Elvis_je_ziv wrote:

Nihade sine...pogrjesio si temu....
Na taj nacin se obracaja svojoj djeci ako ih imas.

Tema je o mogucim rjesenjima za koje ce ''zadovoljiti sve tri strane'' a ne kako eliminisati jednu od njih ili svesti je, kako kazes ,''na razumnu mjeru''.
A ima , ako malo bolje pogledas... i raznoraznih topica u kojim se ''prica'' o fasizmu (mislim da je ipak to ono sto ti preferiras )pa zaviri malo..
Uz takve topice itekako ''idu'' izrazi ''smanjiti na razumnu mjeru'', ''desrbizacija'' pa zasto ne i deratizacija, kastracija,ciklon''B'' i jos puno,puno ''konacnih rjesenja'''...
Samo dajem realan pogled na cjelokupnu situaciju. "Rjesenje koje ce zadovoljiti sve strane" kako ga nazva je puka iluzija i samobmana. Oni koji su pokusavali naci zajednicku rijec sa Srbima su vadeni ili se jos uvjek vade iz jama, potoka, kucnih rusevina itd... Milosevic, Karadzic, Dodik... su samo izrazi razmisljanja i volje srbskog naroda a ne neki "predizborni ispadi". No nemam namjeru se zadrzavati dalje na tome jer mi je potpuno jasno da su neki previse ograniceni ili previse djetinjasti da bi to shvatili.

U vezi desrbizacije bosanksih prostora. To je tacan termin jer se u ranijim periodima vrsila srbizacija. Od AU perioda, pa onda posebno tokom Kraljevine Jugoslavije i bivse SFRJ. Banja Luka, Foca,Bijeljina, Sarajevo su mozda najeklatantniji primjeri. Mada ne treba izostaviti ni period Osmanlijske okupacije i dovlacenje za repovima turskih konja prekodrinskih pravoslaca i Vlaha, koji su naknadno posrbljavani putem srpske pravoslavne tzv.Crkve i koju su ubistvima, pljackom i otimacinom zaposjedali imanja njihovih gospodara. Ali istini za volju bio je i nemali broj slucajeva gdje su bolesni begovi i age davali zemlju u posjed svojim kmetovima ne imajuci u vidu pogubnost takvih djelovanja.

Taj proces desrbizacije je u toku. Broj Srba s lijeve strane Drine se konstantno smanjuje. Istina ne zeljenom brzinom ali vazno je da se to desava i to je dobro. Izuzetno dobro. Nestanak ili bolje reci svodenje broja Srba na lijevoj obali Drine je nesto neophodno i nesto neminovno. Nesto sto tezi kao uspostovaljanju stabilnosti i okretanju ka napretku cjelokupnog drustva a samim time i drzave. Ipak, dobro je sto se bez nasilja. Jedan pozitivni prirodni proces.

Sine, ti si bolestan ....
Smiri strasti i nauci se komunicirati s drugim osobama. Mislim izbjegni nacin komuniciranja koji koristis sa svojom obitelji. Nije prikladno.
1gorstak

#121 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by 1gorstak »

Nihad_27 wrote:
1gorstak wrote:

Da BiH od takvih budala kao si ti ima koristi koliko i od uginulog divljeg krmka u fazi raspadanja pod nekim stablom na Vranici, ne bi bio problem. Ali nema, nego dodatno otezavas ionako tesku situaciju.
Prvo bi trebao obrisati tu pjenu oko usta i nauciti se komunicirati na civiliziranoj razini....
Ko o cemu, Pol Pot o civilizovanosti. Meni prihvatljivo rjesenje nasih problema jeste decentralizacija koja nema etnicki karakter. Tebi prihvatljivo rjesenje jeste svodjenje jednog od tri naroda "na prihvatljivu mjeru". I onda se mrtav hladan usudjujes iz tog blata sovinistickog drzati meni pridike o civilizovanosti ?

Zali boze Golog otoka.
hadzofield

#122 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by hadzofield »

1gorstak wrote: Ko o cemu, Pol Pot o civilizovanosti. Meni prihvatljivo rjesenje nasih problema jeste decentralizacija koja nema etnicki karakter. Tebi prihvatljivo rjesenje jeste svodjenje jednog od tri naroda "na prihvatljivu mjeru". I onda se mrtav hladan usudjujes iz tog blata sovinistickog drzati meni pridike o civilizovanosti ?

Zali boze Golog otoka.

takvo rijesenje vodi u nove probleme ...
jer dva naroda barem njihovi politicki lideri zele da decentralizacija ima etnicki karakter
Junuz Djipalo

#123 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Junuz Djipalo »

hadzofield wrote:
1gorstak wrote: Ko o cemu, Pol Pot o civilizovanosti. Meni prihvatljivo rjesenje nasih problema jeste decentralizacija koja nema etnicki karakter. Tebi prihvatljivo rjesenje jeste svodjenje jednog od tri naroda "na prihvatljivu mjeru". I onda se mrtav hladan usudjujes iz tog blata sovinistickog drzati meni pridike o civilizovanosti ?

Zali boze Golog otoka.

jer dva naroda barem njihovi politicki lideri zele da decentralizacija ima etnicki karakter
A jedan hoće izmišljat toplu vodu...
1gorstak

#124 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by 1gorstak »

hadzofield wrote:

Zali boze Golog otoka.
Onda cemo se nastaviti gnjaviti s njima dok neko ne izlobira pobjedu. Rjesenje treba da bude prihvatljivo za sva tri naroda. Decentralizacija moze zadrzati postojeci teritorijalni okvir, manji entitet ostaje u postojecim granicama, a kantone se ojaca na stetu veceg entiteta. Tako imas decentralizaciju koja onemogucava bosnjacku dominaciju. Ali, posto taj najbrojniji narod nije marva, nego jel' i njima moras nesto ponuditi, administrativne jedinice (entiteti, kantoni, opstine...) ne bi smjele imati jednonacionalni karakter kroz nazive, obiljezja ili praznike. Neka se promjeni diskriminirajuci naziv manjeg entiteta, i eliminisace se potrebu Bosnjaka (i patriotski orijentisanih Srba, Hrvata, Jevreja i ostalih) da lobiraju za reviziju Dejtona.
1gorstak

#125 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by 1gorstak »

hadzofield wrote:

Zali boze Golog otoka.

Ili umjesto da se meni obracas, obrati se svom Bosnjaku Nihadu, pokusaj njega uvjeriti da se Bosnjaci trebaju dobrovoljno ograniciti na rezervat.
Locked