Ima li u Svedskoj rasizma i ksenofobije?
-
Hoglund
#1 Ima li u Svedskoj rasizma i ksenofobije?
Ne govorimo o deklarisanim rasistima/ksefonobima, vec o obicnom narodu. Kako oni postupaju?
Realnost je da su svedjani vrlo zatvoreni i da ces tesko doci do njihovog licnog misljenja.. a i kad dodjes pitaces se jesu to samo dobro dresirani da fino odgovore, ili oni ipak misle nesto drugo u sebi.
U Svedskoj svakim danom stranaca je sve vise, procenat se dize. Kako Na ovo gledaju Svedjani?
Realnost je da su svedjani vrlo zatvoreni i da ces tesko doci do njihovog licnog misljenja.. a i kad dodjes pitaces se jesu to samo dobro dresirani da fino odgovore, ili oni ipak misle nesto drugo u sebi.
U Svedskoj svakim danom stranaca je sve vise, procenat se dize. Kako Na ovo gledaju Svedjani?
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#2 Re: Ima li u Svedskoj rasizma i ksenofobije?
Isto kao i u Danskoj, vecina ima, ali manjinja glasno prica.
Ako mene pitas 25% ce javno reci, 50% drzi za sebe a 25% nema.
Recimo meni idu ovi Rusi, Litvanci, Poljaci na zivice. Kineze isto nemogu smisliti. Onda vecinu Spanaca i Portugalaca nemogu podnjeti. Pa ni Somalijce negomu. A da budem iskren i Arape isto. A kad vec nabrajam, da budem posten u cjelini i veci broj Jugovica isto nemogu podnjeti, preteski su sa svojim hirovima - kvare baronski nivo. Eto toliko od mene.
Recimo meni idu ovi Rusi, Litvanci, Poljaci na zivice. Kineze isto nemogu smisliti. Onda vecinu Spanaca i Portugalaca nemogu podnjeti. Pa ni Somalijce negomu. A da budem iskren i Arape isto. A kad vec nabrajam, da budem posten u cjelini i veci broj Jugovica isto nemogu podnjeti, preteski su sa svojim hirovima - kvare baronski nivo. Eto toliko od mene.
-
azea
#3 Re: Ima li u Svedskoj rasizma i ksenofobije?
Ima toga svugdje (ukljucujuci i kod nas) tako da zasto ne bi bilo u Svedskoj ?
-
mu_jo
#4 Re: Ima li u Svedskoj rasizma i ksenofobije?
Ni priblizno kao u BiH.
Po zakonu svi su ravnopravni u Svedskoj..
Naprimjer:
Sva djeca koja hoce, imaju pravo da uce bosanski u skolama za razliku od djece u Vrbanjcama (RS) i drugim mjestima u BiH. SRAMOTA
i ako je neko optercen rasizmom, nije dozvoljeno da vrijedja druge, tako da vjerovarno potajni rasizam postoji ali u vrlo malom obimu.
Po zakonu svi su ravnopravni u Svedskoj..
Naprimjer:
Sva djeca koja hoce, imaju pravo da uce bosanski u skolama za razliku od djece u Vrbanjcama (RS) i drugim mjestima u BiH. SRAMOTA
i ako je neko optercen rasizmom, nije dozvoljeno da vrijedja druge, tako da vjerovarno potajni rasizam postoji ali u vrlo malom obimu.
-
semirizsvemira
#5 Re: Ima li u Svedskoj rasizma i ksenofobije?
Ima rasizma u svim oblicima i svim sferama drustva .Pocevsi od osnovne skole pa do bolnica, radnih mjesta itd itd. Pale se dzamije , islamski centri , crtaju se kukasti krizevi , napadaju prekrivene zee i sikaniraju .Jedno 25-30 posto se moze reci da su normalni ljudi a ostali su uglavnom prikriveni ili otvoreni mrzitelji stranaca, istih onih koji su podigli drzavu svojim radom i zalaganjem.
- stakasa
#6 Re: Ima li u Svedskoj rasizma i ksenofobije?
Bojovnik, znas li ti ista fino napisat... I o cemu...semirizsvemira wrote:Ima rasizma u svim oblicima i svim sferama drustva .Pocevsi od osnovne skole pa do bolnica, radnih mjesta itd itd. Pale se dzamije , islamski centri , crtaju se kukasti krizevi , napadaju prekrivene zee i sikaniraju .Jedno 25-30 posto se moze reci da su normalni ljudi a ostali su uglavnom prikriveni ili otvoreni mrzitelji stranaca, istih onih koji su podigli drzavu svojim radom i zalaganjem.
- Queen_of_hearts
#7 Re: Ima li u Svedskoj rasizma i ksenofobije?
Ima,kako nema,al prema Svedjanima od ovih drskih i bezobraznih imigranata sto se usudjuju reci da su oni Sve'cku izgradili

- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#8 Re: Ima li u Svedskoj rasizma i ksenofobije?
ti divni stranci. moraju otići u Švedsku da nju dignu na noge, a zapostave svoje matične države. kakva plemenitost.semirizsvemira wrote:Ima rasizma u svim oblicima i svim sferama drustva .Pocevsi od osnovne skole pa do bolnica, radnih mjesta itd itd. Pale se dzamije , islamski centri , crtaju se kukasti krizevi , napadaju prekrivene zee i sikaniraju .Jedno 25-30 posto se moze reci da su normalni ljudi a ostali su uglavnom prikriveni ili otvoreni mrzitelji stranaca, istih onih koji su podigli drzavu svojim radom i zalaganjem.
-
jefferson
#9 Re: Ima li u Svedskoj rasizma i ksenofobije?
Chmoljo wrote:ti divni stranci. moraju otići u Švedsku da nju dignu na noge, a zapostave svoje matične države. kakva plemenitost.semirizsvemira wrote:Ima rasizma u svim oblicima i svim sferama drustva .Pocevsi od osnovne skole pa do bolnica, radnih mjesta itd itd. Pale se dzamije , islamski centri , crtaju se kukasti krizevi , napadaju prekrivene zee i sikaniraju .Jedno 25-30 posto se moze reci da su normalni ljudi a ostali su uglavnom prikriveni ili otvoreni mrzitelji stranaca, istih onih koji su podigli drzavu svojim radom i zalaganjem.
- Maverick78
#10 Re: Sv: Ima li u Svedskoj rasizma i ksenofobije?
U Švedskoj problemi... Zdra'osemirizsvemira wrote:Ima rasizma u svim oblicima i svim sferama drustva .Pocevsi od osnovne skole pa do bolnica, radnih mjesta itd itd. Pale se dzamije , islamski centri , crtaju se kukasti krizevi , napadaju prekrivene zee i sikaniraju .Jedno 25-30 posto se moze reci da su normalni ljudi a ostali su uglavnom prikriveni ili otvoreni mrzitelji stranaca, istih onih koji su podigli drzavu svojim radom i zalaganjem.
-
El malagueño
#11 Re: Ima li u Svedskoj rasizma i ksenofobije?
Haj nek si ti nama rekao kako je u Danskoj, iako je tema SveCkaZviz wrote:Isto kao i u Danskoj, vecina ima, ali manjinja glasno prica.