Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
-
oldplague
#51 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Budućnost djeteta ipak ovisi o roditeljima. Novac, recimo, stvara sigurno okruženje i niz opcija za djecu imućnih roditelja. Bogatašku djecu ne bodu u tramvaju, jer se bogataška djeca ne voze tramvajem. Rat im ne znači ništa, jer uvijek mogu sjesti u avion i otići negdje gdje je mirno i sigurno. Budućnost djeteta kreira roditelj, sve su ostalo političke floskule. Obrazovani i načitani roditelji najčešće podižu djecu u kultu knjige i znanja, što im otvara dodatne mogućnosti. Roditelji koji posebno skrbe o zdravlju podižu djecu koja će skrbiti o svome zdravlju. Poduzetni roditelji podižu buduće poduzetne ljude. Roditelji kozmopoliti podižu djecu koja će se lako adaptirati u svakoj novoj sredini. Patriotizam, politika (pogotovo dnevna), krv i tlo, nemaju nikakve veze s tim. Ta priča služi samo za privoljavanje širokih masa (najčešće siromašnih, neprosvijećenih i besperspektivnih) da glasaju za neku političku opciju.
-
sarayewo
#52 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
@HAVANA koliko sam skontao iz nekih drugih postova i ti si u mijesanom braku i imas djecu u Sarajevu i ocigledno nemas namjeru nista mijenjati. Bez ikakve namjere da provociram i iz ciste zainteresovanosti jer je tvoja trenutna situacija onakva kakva bi moja bila u skorijoj buducnosti, imam par stvari o kojim bih fakat volio cuti tvoje misljenje i kako se nosite sa tim..HAVANA wrote:Za mene moja djeca i jesu centar svijeta.Žive ovde i živjeće a njihova budućnost u najvećoj mjeri zavisi od roditelja ali u velikoj mjeri i od društva u kakvom žive.Živio sam i u puno uređenijim sredinama od naše ali i tamo ima jako puno negativnih stvari .Ja i supruga smo smatrali da treba da odrastu u svojoj zemlji i nismo se pokajali.Nervira me milion stvari,kriminal,politika,nacionalizam... ušli su u sve pore društva i razvaljuju ovu zemlju .Ovo normalnih ljudi što ima nekako je tiho,povlače se pred agresivnim,nekulturnim i primitivnim ljudima koji onakvi kakvi jesu(napadni,agresivni,pomažu jedni drugima u svim umobolnim stvarima koje se dešavaju)uspijevaju nametnuti svoj način života i razmišljanja.U svemu ovome oni imaju svoj interes a mentalni sklop im je takav da ne razmišljaju šta će biti za 20 ili 30 godina od ove zemlje.Misle samo na vlastiti interes,lako ih je kupiti i oni nam biraju i vlast i način života dok skoro 50% kretena(moram reći)ne glasa,kao svi su isti...
Moramo se sami izboriti za bolji život naše djece a ovo što se sad dešava sasvim sigurno vodi u katastrofu.
Najlakše je otići i ispuniti želju majmunima da imaju apsolutnu vlast i da rade šta hoće i kako hoće a mi ćemo živjeti nesretni negdje gdje nije naš dom.E neće moći.
Ima nas koji smo tu ,koji nećemo otići a ima i sve više ljudi koji se vraćaju.
Ja im nikad popustiti neću,mene folirati ne mogu a do svog cilja ću uvijek doći pa ako treba i po njihovim pravilima igre(trenutnim)kupiću smrada ,potplatiću ga,izradiću ga na svaki mogući način ali neću sebe dovesti u situaciju da zavisim od njih.Cilj opravdava sredstvo.
Zaposliću onog koji normalno razmišlja,koji je učio i koji nešto zna a babini sinovi mogu gurati još par godina i kapak.
Sve su prodali,sve su pokrali i koliko god sve oko nas crno izgledalo oni nemaju još puno vremena i izmiče im se tlo pod nogama.Dolazi vrijeme kad će se morati dosta toga promijeniti,zaplijeniti,početi proizvoditi,zakonski regulisati dosta stvari.Moramo dotaći dno da bi krenulo na bolje a tad će do izražaja doći ljudi koji nešto znaju i hoće da učine da bi bilo bolje i nama i našoj djeci.Volim ovu zemlju i NEĆU nigdje drugo da živim.Radiću i dan i noć,hodaću ko baltazar po sobi dok ne smislim način kako da obezbijedim normalan život sebi i svojoj djeci.Pred idiotima se nikada nisam povlačio,ni prije rata ,ni u ratu pa neću ni sad a hebaću im majku u svakoj prilici koja to iziskuje.![]()
Ja bih najsretniji bio da se što više ljudi vrati,ljudi čije znanje može puno pomoći ovoj zemlji a oni koji baš žele da odu,neka idu,nek odmore mozak i nauče nešto novo pa nek se i oni vrate.Što ga ja udrobi.![]()
![]()
Prije svega, ukratko. Supruga pravoslavka, Makedonka, dosli u Sarajevo nakon sto smo oboje zavrsili faxove u USA (tamo smo se i upoznali), dobili pristojne poslove ali nakon godinu dana se spakovali i otisli upravo radi nekog razmisljanja o tome kako ce se nasa djeca tu snalaziti.
1. Zemlja u kojoj stanoviti profesor uzima sebi za pravo da javno naziva djecu iz mijesanih brakova "kopilad" i da nakon toga ne bude ni kritikovan kako treba (a kamoli da dozivi javni linc kakav se cesto moze procitati u prepucavanjima Avaza sa "islamofobistima"). Niko mi ne moze garantovati da se to sutra nece dogoditi mom djetetu od strane drugova, nastavnika, itd.
2. Da jedno dijete psuje drugom "majku srpsku" samo zato sto mu je mama pravoslavka (dozivljaj mog komsije) iako ta zena ima veze sa srbima i Srbijom koliko i ja sa plemenima iz Amazona. Zasto? Zato sto je tako cuo od oca i sto misli da tako treba...
3. Da mi dijete bude izolovano od raje iz skole jer ne ide na vjeronauku, pa da dodje kuci i pita me zasto on/ona ne moze ici a sva druga djeca idu, i ostala slicna pitanja.
4. Da se nadje nastavnica koja ce mom djetetu reci da nije normalno to sto ne ide na vjeronauku i da ce ici u dzehenem jer samim tim sto ne ide na vjeronauku on je chafir (opet dozivljaj prijatelja).
-
oldplague
#53 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Ljudi koji su u miješanim brakovima nemaju budućnost ovdje, o njihovoj djeci da ne govorimo. Ovdje je više riječ o budućnosti onih koji nisu u miješanim brakovima, ta diskusija već ima smisla.
-
grunf 1
#54 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Je li postavljac ove teme neki saljivdjija, pa se izivljavanje na ljudima koji nisu mogli, ili nisu htjeli da napuste Bosnu, ili je neobazrivoscu svojstvenu mladim ljudima postavio pitanje, a sam zna odgovor na njega?
Last edited by grunf 1 on 03/05/2013 23:38, edited 1 time in total.
-
Abacija
#55 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Sav tvoj smisao pisanja na ovoj temi (a vjerujem i ucestvovanje na ovom forumu uopste) je da bi prije ili kasnije napisao kako je Sarajevo fundamentalisticki grad. Bas si jadnik.DickHolbrooke wrote: sve je to rizik za djecu roditelja koji nisu muslimani u fundamentalistickom sarajevu. na taj nacin se vrsi pritisak na ostale da odu. i ne samo na ostale vec i na bosnjake koji mozda imaju ideju da ne odgajaju djecu u duhu vjere.
Komentar za raju: Jedno je sigurno, nema tog salonca na svijetu koji moze da drzi masku do kraja. Prije ili kasnije njihova mracna cud ispliva na povrsinu.
-
oldplague
#56 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Šta je ba tebi? Zaista, šta je ba tebi?sve je to rizik za djecu roditelja koji nisu muslimani u fundamentalistickom sarajevu. na taj nacin se vrsi pritisak na ostale da odu. i ne samo na ostale vec i na bosnjake koji mozda imaju ideju da ne odgajaju djecu u duhu vjere
-
Abacija
#57 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
E sto volim ove sto sami sebe lazu.DickHolbrooke wrote:
a sta ja mogu sto je to tako? kao sarajlija imam ne samo pravo vec i obavezu da o tome pisem. sta tu tebi smeta, fundamentalizam ili kritika fundamentalizma?
-
oldplague
#58 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Ali to ima više veze sa takvima kao što si ti nego sa "fundamentalističkim" Sarajevom. Kako onda da nazovemo Banja Luku ili Ljubuški? Ili ćeš mi reći da djeca iz mješovitih brakova tamo prosperiraju? Nažalost, istina je da je sudbina Bosne proporcionalna sudbini upravo te djece, a obrnuto proporcionalna tvojoj sudbini.DickHolbrooke wrote:sam kazes za djecu mjesanih brakuva u bih nema buducnosti. valjda je to tebi ok, a ja sam lud sto kazem da to nije u redu? zaista, šta je tebi??oldplague wrote:Šta je ba tebi? Zaista, šta je ba tebi?sve je to rizik za djecu roditelja koji nisu muslimani u fundamentalistickom sarajevu. na taj nacin se vrsi pritisak na ostale da odu. i ne samo na ostale vec i na bosnjake koji mozda imaju ideju da ne odgajaju djecu u duhu vjere
- pojedinac
#59 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Vodenjak wrote:Tema je do kraja uopstena.
Oslobodjena je svih dogmi, predrasuda, ideologija i bogopoklonstava...
Cilj mi je da se na njoj zaustavimo kao ljudi, roditelji, komsije, prijatelji...
Da pokusamo da se oslobodimo svega onoga cime su nas opteretili likovi neuporedivo manje vrijedni od nas samih...
Jesmo li u stanju da u centar svijeta stavimo nasu djecu, da zanemarimo sve druge ideale koji su u poredjenju sa roditeljskom ljubavlju, samo jedno obicno sivilo bolesne politicke svakodnevnice u koju smo upali?
Vodenjak wrote:Moja su djeca u Svedskoj i tu ce i ostati sve dok im se bude ovdje zivjelo!zagazaga wrote:
@Vodenjak, gdje su tvoja djeca....razmisli malo otkud bijela kuga!!
Dosla su ovamo jer su ih jedni otjerali a drugi im ne daju nazad!
Toliko sto se tice tvog pitanja.
Ali mene zanima sta oni (ili vi) koji imaju djecu danas u Bosni rade na tome da ta djeca i ostanu u svojoj zemlji?
Osim ako ne zelis reci da je ista stvar biti ratom protjeran i 15 godina nakon istog odmagliti glavom bez obzira sto mnogi mladi i danas cine cak i uz ovako rigorozan i nehuman vizni rezim?
Mislim da se radi o iživljavanju.grunf 1 wrote:
Je li postavljac ove teme neki saljivdjija, pa se izivljavanje na ljudima koji nisu mogli, ili nisu htjeli da napuste Bosnu, ili je neobazrivoscu svojstvenu mladim ljudima postavio pitanje, a sam zna odgovor na njega?
- HAVANA
#60 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
sarayewo wrote:@HAVANA koliko sam skontao iz nekih drugih postova i ti si u mijesanom braku i imas djecu u Sarajevu i ocigledno nemas namjeru nista mijenjati. Bez ikakve namjere da provociram i iz ciste zainteresovanosti jer je tvoja trenutna situacija onakva kakva bi moja bila u skorijoj buducnosti, imam par stvari o kojim bih fakat volio cuti tvoje misljenje i kako se nosite sa tim..HAVANA wrote:Za mene moja djeca i jesu centar svijeta.Žive ovde i živjeće a njihova budućnost u najvećoj mjeri zavisi od roditelja ali u velikoj mjeri i od društva u kakvom žive.Živio sam i u puno uređenijim sredinama od naše ali i tamo ima jako puno negativnih stvari .Ja i supruga smo smatrali da treba da odrastu u svojoj zemlji i nismo se pokajali.Nervira me milion stvari,kriminal,politika,nacionalizam... ušli su u sve pore društva i razvaljuju ovu zemlju .Ovo normalnih ljudi što ima nekako je tiho,povlače se pred agresivnim,nekulturnim i primitivnim ljudima koji onakvi kakvi jesu(napadni,agresivni,pomažu jedni drugima u svim umobolnim stvarima koje se dešavaju)uspijevaju nametnuti svoj način života i razmišljanja.U svemu ovome oni imaju svoj interes a mentalni sklop im je takav da ne razmišljaju šta će biti za 20 ili 30 godina od ove zemlje.Misle samo na vlastiti interes,lako ih je kupiti i oni nam biraju i vlast i način života dok skoro 50% kretena(moram reći)ne glasa,kao svi su isti...
Moramo se sami izboriti za bolji život naše djece a ovo što se sad dešava sasvim sigurno vodi u katastrofu.
Najlakše je otići i ispuniti želju majmunima da imaju apsolutnu vlast i da rade šta hoće i kako hoće a mi ćemo živjeti nesretni negdje gdje nije naš dom.E neće moći.
Ima nas koji smo tu ,koji nećemo otići a ima i sve više ljudi koji se vraćaju.
Ja im nikad popustiti neću,mene folirati ne mogu a do svog cilja ću uvijek doći pa ako treba i po njihovim pravilima igre(trenutnim)kupiću smrada ,potplatiću ga,izradiću ga na svaki mogući način ali neću sebe dovesti u situaciju da zavisim od njih.Cilj opravdava sredstvo.
Zaposliću onog koji normalno razmišlja,koji je učio i koji nešto zna a babini sinovi mogu gurati još par godina i kapak.
Sve su prodali,sve su pokrali i koliko god sve oko nas crno izgledalo oni nemaju još puno vremena i izmiče im se tlo pod nogama.Dolazi vrijeme kad će se morati dosta toga promijeniti,zaplijeniti,početi proizvoditi,zakonski regulisati dosta stvari.Moramo dotaći dno da bi krenulo na bolje a tad će do izražaja doći ljudi koji nešto znaju i hoće da učine da bi bilo bolje i nama i našoj djeci.Volim ovu zemlju i NEĆU nigdje drugo da živim.Radiću i dan i noć,hodaću ko baltazar po sobi dok ne smislim način kako da obezbijedim normalan život sebi i svojoj djeci.Pred idiotima se nikada nisam povlačio,ni prije rata ,ni u ratu pa neću ni sad a hebaću im majku u svakoj prilici koja to iziskuje.![]()
Ja bih najsretniji bio da se što više ljudi vrati,ljudi čije znanje može puno pomoći ovoj zemlji a oni koji baš žele da odu,neka idu,nek odmore mozak i nauče nešto novo pa nek se i oni vrate.Što ga ja udrobi.![]()
![]()
Prije svega, ukratko. Supruga pravoslavka, Makedonka, dosli u Sarajevo nakon sto smo oboje zavrsili faxove u USA (tamo smo se i upoznali), dobili pristojne poslove ali nakon godinu dana se spakovali i otisli upravo radi nekog razmisljanja o tome kako ce se nasa djeca tu snalaziti.
1. Zemlja u kojoj stanoviti profesor uzima sebi za pravo da javno naziva djecu iz mijesanih brakova "kopilad" i da nakon toga ne bude ni kritikovan kako treba (a kamoli da dozivi javni linc kakav se cesto moze procitati u prepucavanjima Avaza sa "islamofobistima"). Niko mi ne moze garantovati da se to sutra nece dogoditi mom djetetu od strane drugova, nastavnika, itd.
2. Da jedno dijete psuje drugom "majku srpsku" samo zato sto mu je mama pravoslavka (dozivljaj mog komsije) iako ta zena ima veze sa srbima i Srbijom koliko i ja sa plemenima iz Amazona. Zasto? Zato sto je tako cuo od oca i sto misli da tako treba...
3. Da mi dijete bude izolovano od raje iz skole jer ne ide na vjeronauku, pa da dodje kuci i pita me zasto on/ona ne moze ici a sva druga djeca idu, i ostala slicna pitanja.
4. Da se nadje nastavnica koja ce mom djetetu reci da nije normalno to sto ne ide na vjeronauku i da ce ici u dzehenem jer samim tim sto ne ide na vjeronauku on je chafir (opet dozivljaj prijatelja).
Da,ja sam u miješanom braku(mrzim ovaj naziv
Nikada nisam bio opterećen sa tim ko je šta,kako se zove i u šta vjeruje.Jednostavno nemam taj čip u glavi i ne mogu razmišljati na taj način.
1.Jebo stanovitog profesora.
U svakoj sredini ima kretena pa nismo ni mi izuzetak(možda ih imamo malo više) ali ja sigurno neću otići iz svog grada
radi takvih budala.Avaz ne čitam,ne mogu od smijeha.
2.Pojedina djeca su psovala i psovaće,nije do njih već do roditelja i odgoja.
Nije mi se desilo,što ne znači da neće ali i moje dijete kao i ja ima odredjen krug drugova i drugarica sa kojim je bliska.
Sa ovim drugim i ne kontaktira puno jer i nemaju ništa zajedničko.
Uvijek je bilo podjela medju djecom a tako je i sad,svi smo mi tražili društvo istog profila i načina razmišljanja samo što
su sadašnje podjele drugačije(užas
3.Izolovano ?Zavisi kako gledaš na te stvari.
Mi svakako svoje dijete vaspitavamo da razmišlja svojom glavom i da ponašanje i razmišljanje većine ne znači da su oni u pravu.Nemam ja ništa protiv vjeronauke, za one koji žele vjeronauku neka je i imaju ali imam protiv onih koji je nameću ,
koji dijele djecu,koji nisu u stanju uvesti zamjenski predmet za vjeronauku kao u svim normalnim državama.
Kod moje starije curice(6 razred) u razredu je 28 djece a njih 8 ne ide na vjeronauku.
Ja za sada stvarno nisam imao problema sa okolinom i ljudima,medjutim imam problem sa sistemom.
Još jedna jako bitna stvar u sarajevu je naselje u kojem ćeš živjeti,koju školu ćeš izabrati za dijete...
U naselju gdje ja sad živim i školi u koju mi djeca idu većina ljudi je sličnog profila i načina razmišljanja kao i mi tako da i nemam nekih velikih problema sa okolinom.U početku smo razmišljali da ih upišemo u privatne škole ali moja žena nije to htjela i bila je u pravu.U nekoj drugo školi,naselju,okruženju ima i više problema sa tim stvarima.
Po meni je jako bitno ako ćeš živjeti u sarajevu da dobro paziš pri izboru škole,naselja...jer je i okruženje u kojem dijete odrasta jako važno.Kad se formira kao ličnost lakše će i izaći na kraj sa svim devijacijama u društvu.
4.
Ovo mi se nije desilo i nadam se da neće jer ne znam da li bih baš pametno reagovao.
Kod obadvije ćerke super nastavnici.
Situacija jeste loša i trenutno nacionalisti kolo vode,normalnih ljudi ima dosta ali su tihi ,ne čuju se i većina ih i ne glasa
Ovim majmunima to i odgovara,forsiraju loše vijesti,stvaraju paniku i mržnju jer je to za njih idealna situacija za pljačku a svojim glasačima lako manipuliraju.Sve to neće još dugo(iskreno se nadam),pokrali su skoro sve,njihovo vrijeme prolazi.
U svakom slučaju, zbog njih sigurno neću otići sa ovog asfalta i suprotstavljaću im se na svaki mogući način.
-
sarayewo
#61 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Na istoj smo talasnoj duzini po pitanju neopterecenosti religijom, nacionalnoscu, pripadnoscu i svim ostalim podjelama u koje je nase drustvo uvedeno... Nazalost, vecina ljudi kao ovce prate svoje velike vodje i dozvoljavaju im da se te podjele eksponiraju i produbljavaju.
Rodjen sam i odrastao u Sarajevu, prozivio i rat u njemu i karakteristicno je da su ljudi koji su mojoj porodici najvise valjali u ratu bili nemuslimani... Igrom slucaja, ali je tako.
Takodje, slazem se sa tim da je naselje jako bitno... Imao sam srecu da odrastem na Breci, koju je kasnih 80-ih naselio manje-vise normalan dio drustva, pa sam odrastao u relativno zdravom okruzenju po pitanju kulture i odgoja mojih vrsnjaka.
U svakom slucaju, divim ti se na cvrstini i ustrajnosti... Ja nisam mogao slusati komentare raznoraznih spodoba kada cuju ime moje supruge. Zanimljivo je da nas je upravo ta zelja da nasa djeca odrastaju u sredini u kojoj smo i mi i vratila iz US u Sarajevo, ali mi je jos brze doslo u glavu to da ta sredina vise nije ista po pitanje tolerancije, kulture, sigurnosti, buducnosti i svih ostalih stvari koje ce mi biti najbitnije u zivotu kad sutra budem imao svoje dijete...
Rodjen sam i odrastao u Sarajevu, prozivio i rat u njemu i karakteristicno je da su ljudi koji su mojoj porodici najvise valjali u ratu bili nemuslimani... Igrom slucaja, ali je tako.
Takodje, slazem se sa tim da je naselje jako bitno... Imao sam srecu da odrastem na Breci, koju je kasnih 80-ih naselio manje-vise normalan dio drustva, pa sam odrastao u relativno zdravom okruzenju po pitanju kulture i odgoja mojih vrsnjaka.
U svakom slucaju, divim ti se na cvrstini i ustrajnosti... Ja nisam mogao slusati komentare raznoraznih spodoba kada cuju ime moje supruge. Zanimljivo je da nas je upravo ta zelja da nasa djeca odrastaju u sredini u kojoj smo i mi i vratila iz US u Sarajevo, ali mi je jos brze doslo u glavu to da ta sredina vise nije ista po pitanje tolerancije, kulture, sigurnosti, buducnosti i svih ostalih stvari koje ce mi biti najbitnije u zivotu kad sutra budem imao svoje dijete...
- HAVANA
#62 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
sarayewo wrote:
Sa spodobama sam se i u ratu borio pa mogu i sa ovim današnjim.
Zašto bih ja živio negdje drugo?Ovo je i moj grad,i svih dobrih ljudi a i od spodoba
Samo se vi vračajte,pomrsićemo im računicu kad tad a i smradovi su to prevrtljivi.Sutra da se sistem i vlast promijeni opet bi se oni gurali i bili najveći...
A ime supruge kome smeta nek crkne,ja je iz sve glasa zovem i kad treba i ne treba.Kome smeta,ko ga jebe.
-
popajic
#63 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
@Havana,
za tvoj nacin razmisljanja samo
Zalosno je da to uopste moram isticati, ali...u poganim vremenima normalno postaje izuzetak !
Ipak,ostaje pitanje : smatras li da tvoja djeca zaista imaju buducnost u ovakvom okruzenju ?
Pri tom mislim na buducnost dostojnu covjeka neopterecenog nasom gadnom svakodnevnicom.
Ako je suditi po tebi,tvoje kcerke ce imati (ili vec imaju) najsolidniju osnovu da budu prevstveno ljudi.
ALI, kako ce s tim plivati kroz ova nasa turbo politicka @ranja ? Zar ih to nece tjerati da suzavaju kretanja, komuniciranja,vidike,zar ih nece primoravati na nezeljene kompromise ?
Zalosno, ali mora se misliti i o ovim stvarima kad je rijec o djeci koja tek ufuravaju u buducnost.
(A da ne spominjem deda mraza
)
za tvoj nacin razmisljanja samo
Zalosno je da to uopste moram isticati, ali...u poganim vremenima normalno postaje izuzetak !
Ipak,ostaje pitanje : smatras li da tvoja djeca zaista imaju buducnost u ovakvom okruzenju ?
Pri tom mislim na buducnost dostojnu covjeka neopterecenog nasom gadnom svakodnevnicom.
Ako je suditi po tebi,tvoje kcerke ce imati (ili vec imaju) najsolidniju osnovu da budu prevstveno ljudi.
ALI, kako ce s tim plivati kroz ova nasa turbo politicka @ranja ? Zar ih to nece tjerati da suzavaju kretanja, komuniciranja,vidike,zar ih nece primoravati na nezeljene kompromise ?
Zalosno, ali mora se misliti i o ovim stvarima kad je rijec o djeci koja tek ufuravaju u buducnost.
(A da ne spominjem deda mraza
- Kupalo
#64 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
HAVANA wrote:sarayewo wrote:
Sa spodobama sam se i u ratu borio pa mogu i sa ovim današnjim.
Zašto bih ja živio negdje drugo?Ovo je i moj grad,i svih dobrih ljudi a i od spodobaali moraju se pomiriti sa tim da uvažavaju i druge i drugačije od njih kao što je uvijek i bilo u sarajevu.
Samo se vi vračajte,pomrsićemo im računicu kad tad a i smradovi su to prevrtljivi.Sutra da se sistem i vlast promijeni opet bi se oni gurali i bili najveći...![]()
A ime supruge kome smeta nek crkne,ja je iz sve glasa zovem i kad treba i ne treba.Kome smeta,ko ga jebe.
HAVANA odgovorio si i za mene.
-
zenicanin 1979
#65 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
popajic wrote:@Havana,
za tvoj nacin razmisljanja samo![]()
(A da ne spominjem deda mraza)
Postoji u BiH dvije vrste sukoba:
1)sukobi između hrvata, srba i muslimana
2)sukobi izmedju nacionalista(ljudi koji izrazito vrjednuju sopstvenu nacionalnost u odnosu na druge nacionalnosti i nenacionalista(ljudi koji to ne rade)
Problem je u sljedecem:
ukoliko nacionalista nekome nenacionalisti napravi neko ruzno djelo, tada i ovaj nenacionalista, iz zelje za osvetom, postaje nacionalista, ali samo sa druge strane.Sto znaci da nacionalisti dobijaju u tabor jednog covjeka.Ukoliko se desi obrnuto, da nenacionalista napravi ruzno djelo nacionalisti, nece se desiti da nacionalista predje u nenacionaliste.Iz ovoga se vidi neravnoteza na strani nacionalista.
Kako nacionalisti opstaju i jacaju?
Da bi se desavao prvi slucaj pretvaranja nenacionaliste u nacionalistu potrebno je da se zadrzi kod ljudi samo vaznost nacije .Nemora da se u ljude usadi misao da su zbog nacionalnosti neke grupe ljudi bolje.Jer kroz zelju za osvetom ce doci to samo po sebi.
Vaznost nacionalnosti se protura perfidno rijecima kako se time postuju korijeni i preci.Obratite paznju na rijec postuju.Vrlo apstraktna rijec u cijoj podlozi je velicanje nacije sto je dovoljan preduvjet u realnosti za stvaranje nacionalizma iz osvete.Postuju se korijeni i preci isticanjem svoje nacije i svjesnoscu da si hrvat srbin ili musliman ,a ne upoznavanjem svojih predaka i istorije teritorije na kojoj zivimo. Zna se da mnogi neznaju gotovo nista ni o svome cetvrtome koljenu predaka, ali to ih ne sprijecava da ponosno isticuci kako su hrvati srbi ili muslimani cuvaju ponos svojih predaka i njihove obicaje.Kako kontradiktorno.
Dok god se ponos svoji predaka i njihovi korijeni budu "cuvali" kroz isticanje nacije bice i nacionalizma.
-
Klodovik
#66 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Samo u Kantonu Sarajevo u školama sada ima 60.000 djece. Kako neki ovdje pišu, ispast će da su to sve djeca bez budućnosti. A to je... nemoguće.
-
zenicanin 1979
#67 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Neki dan sam sa grupom svojih prijatelja uradio malo istrazivanje kroz istoriju filozofiju i jezik kojem je bio cilj da se utvrdi tacno sta je nacionalnost i kakva je razlika od vjeroispovjesti.
Neznam koliko je ljudi ikada pokusalo to da dokuci međutim iako smo svi bili visoko obrazovani a vecina je magistrirala nasli smo se u jako teskoj poziciji.Apstrakcija same definicije nacionalnosti nas je kroz istoriju dovela do broncanog doba a kroz filozofiju preko pojma morala na etiku.Iako smo koristili internet, pitanje je ostalo i do danas nerazjasnjeno.Proucavajuci psihologiju zakljucili smo da je to proizaslo iz ljudske potrebe da se djele medjusobno i usvojili smo tvrdnju da nacionalnost ne djeli ljude nego da ljudi koji su podjeljeni razvijaju nacionalnost.Rasprava i istrazivanje je sviju nas ostavilo zaprepastenim kada smo utvrdjivali kakve posljedice moze da nacini ne, nacionalizam nego pojam nacije uopste na djecu i odrasle.
Neznam koliko je ljudi ikada pokusalo to da dokuci međutim iako smo svi bili visoko obrazovani a vecina je magistrirala nasli smo se u jako teskoj poziciji.Apstrakcija same definicije nacionalnosti nas je kroz istoriju dovela do broncanog doba a kroz filozofiju preko pojma morala na etiku.Iako smo koristili internet, pitanje je ostalo i do danas nerazjasnjeno.Proucavajuci psihologiju zakljucili smo da je to proizaslo iz ljudske potrebe da se djele medjusobno i usvojili smo tvrdnju da nacionalnost ne djeli ljude nego da ljudi koji su podjeljeni razvijaju nacionalnost.Rasprava i istrazivanje je sviju nas ostavilo zaprepastenim kada smo utvrdjivali kakve posljedice moze da nacini ne, nacionalizam nego pojam nacije uopste na djecu i odrasle.
Last edited by zenicanin 1979 on 07/09/2009 18:59, edited 1 time in total.
- HAVANA
#68 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
popajic wrote:@Havana,
za tvoj nacin razmisljanja samo![]()
(A da ne spominjem deda mraza)
Pogana vremena jesu ali pregurali smo i gore pa možemo i ovo.
Ova njihova opcija je jednostavno neodrživa,u biti sve se svodi oko para a mržnja se potpiruje u nacionalnim torovima i strankama radi njihove koristi.E sad pošto su oni glupi,nesposobni i nepismeni njihova jedina opcija je da opljačkaju,rasprodaju...To može funkcionisati jedno vrijeme i onda dolazi kraj.Dalje može samo rat ili promjena stanja i vlasti.Rata više nema.Sa promjenama moraće doći ljudi koji nešto znaju,privatni kapital,mali obrtnici kojim će biti bitna cijena i kvalitet usluge a ove kockaste glave koje nemaju tri razreda osnovne neće moći više pljačkati,dobijati tendere i sve poslove velikog obima zahvaljujući talovima i stranačkoj pripadnosti.Kad profunkcioniše ekonomija i prepucavanja će stati.Kad se radi i kad je obostran interes a svi zadovoljni onda slabije i prolaze šuplje priče o vjeri,naciji,ugroženosti...
Ja i sada poslujem bez problema sa svima i ovih tema se apsolutno nikada i ne dotičemo.
Da,smatram da moja djeca imaju budučnost ovde i neću da se pomirim sa tim da igram po njihovim pravilima.
Vaspitavamo ih na najbolji mogući način i zadovoljan sam i sa njihovim društvom...
Imaće i one svojih problema , susretaće se sa istim problemima ali uz ljubav i podršku roditelja,prijatelja sličnog načina razmišljanja, znaće se i nositi sa njima.Kućni odgoj je najvažnija stavka i osnov za dalji razvoj djeteta,plivaće kako znaju i kako ih život i mi naučimo.Ništa što je turbo neće garant. Ova od 6g već sluša dubiozu
-
popajic
#69 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Kako god okrenes, kameno doba je u pitanju! Kad se plemena naprasno usfursate tu trava vise ne raste !@zenicanin 1979
...Postoji u BiH dvije vrste sukoba:
1)sukobi između hrvata, srba i muslimana
2)sukobi izmedju nacionalista(ljudi koji izrazito vrjednuju sopstvenu nacionalnost u odnosu na druge nacionalnosti i nenacionalista(ljudi koji to ne rade)
"Nasi" etno sovinisti ne vrednuju nista, cak ni vlastitu nacionalnost.Nema tu ni dostojanstva, ni ljudskosti, ni postovanja...
Sve je to maherski nametnuto iz sasvim drugih razloga.Zavadi pa vladaj je stari,oprobani recept.Par novih BIH feudalnih familija su taj recept maksimalno iskoristile, ne zbog vrednovanja svoje nacionalnosti, nego iskljucivo zbog licnog dobra.
Boli njih neka stvar za "svoj" narod...(ja da se i taj narod napokon probudi iz kome !
- pustopoljina
#70 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
znate sta: IMA!
u ovoj,kao i u bilo kojoj drugoj.
u iraku,afganistanu...u americi...u svicarskoj.
necu ni da vas citam,samo cu se ucrnjaciti. kao da je svijet bio krasan kad sam se ja rodila. kao da je dijete rodjeno u svicarskoj unaprijed upisano kao sretno,zivjeti 100 godina i umrijeti u bogatstvu...ma naravno...
mi samo trebamo gledati da imamo djecu zato sto ih zelimo,a ne zato sto nam se "omaklo" i imace buducnost svako od njih.
u ovoj,kao i u bilo kojoj drugoj.
u iraku,afganistanu...u americi...u svicarskoj.
necu ni da vas citam,samo cu se ucrnjaciti. kao da je svijet bio krasan kad sam se ja rodila. kao da je dijete rodjeno u svicarskoj unaprijed upisano kao sretno,zivjeti 100 godina i umrijeti u bogatstvu...ma naravno...
mi samo trebamo gledati da imamo djecu zato sto ih zelimo,a ne zato sto nam se "omaklo" i imace buducnost svako od njih.
- ljubav_aha
#71 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
posao i ovakve teme i ne treba da se doticu jedna druge,poslovanje nema takv cilj,no ipak tvoja posao i licna stabilna ekonomska situacija su takodjer kljucni fatkor tvog izbora,HAVANA meni je drago si zadovoljanHAVANA wrote:
Pogana vremena jesu ali pregurali smo i gore pa možemo i ovo.
Ova njihova opcija je jednostavno neodrživa,u biti sve se svodi oko para a mržnja se potpiruje u nacionalnim torovima i strankama radi njihove koristi.E sad pošto su oni glupi,nesposobni i nepismeni njihova jedina opcija je da opljačkaju,rasprodaju...To može funkcionisati jedno vrijeme i onda dolazi kraj.Dalje može samo rat ili promjena stanja i vlasti.Rata više nema.Sa promjenama moraće doći ljudi koji nešto znaju,privatni kapital,mali obrtnici kojim će biti bitna cijena i kvalitet usluge a ove kockaste glave koje nemaju tri razreda osnovne neće moći više pljačkati,dobijati tendere i sve poslove velikog obima zahvaljujući talovima i stranačkoj pripadnosti.Kad profunkcioniše ekonomija i prepucavanja će stati.Kad se radi i kad je obostran interes a svi zadovoljni onda slabije i prolaze šuplje priče o vjeri,naciji,ugroženosti...
Ja i sada poslujem bez problema sa svima i ovih tema se apsolutno nikada i ne dotičemo.
Da,smatram da moja djeca imaju budučnost ovde i neću da se pomirim sa tim da igram po njihovim pravilima.
Vaspitavamo ih na najbolji mogući način i zadovoljan sam i sa njihovim društvom...
Imaće i one svojih problema , susretaće se sa istim problemima ali uz ljubav i podršku roditelja,prijatelja sličnog načina razmišljanja, znaće se i nositi sa njima.Kućni odgoj je najvažnija stavka i osnov za dalji razvoj djeteta,plivaće kako znaju i kako ih život i mi naučimo.Ništa što je turbo neće garant. Ova od 6g već sluša dubiozu
-
popajic
#72 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Svaki dan po nekoliko koraka unazad.08.09.2009. u 08:05
Međunarodni dan pismenosti
U BiH šest posto djece ne pohađa školu
Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti koji ima za cilj promociju učenja i podizanje svijesti o važnosti pismenosti. Prema procjenama UNESCO-a, oko 774 miliona ljudi u svijetu je nepismeno, a od tog broja dvije trećine čine žene. Gledajući globalno, petina odraslih ne zna čitati ni pisati, 75 miliona djece uopće ne ide u školu, a mnoga djeca je pohađaju neredovno.
Iako u BiH ne postoje zvanični podaci o broju nepismenih osoba, pojedinci i institucije koje se bave tim problem ističu da naša zemlja ima jednu od najvećih stopa nepismenog stanovništa u cijeloj Evropi.
Prema podacima sa posljednjeg obavljenog popisa stanovništa u BiH iz 1991. godine, na teritoriji naše zemlje živjelo je 3.697.232 stanovnika, od čega je 360.000 njih bilo nepismeno što je činilo 9,9 posto.
Prema riječima profesorice Lamije Tanović koja se bavila ovim problemom, broj nepismenih osoba na području BiH nakon rata dostigao je šokantnih 20 posto.
U 21-i vijek ufurali udvostrucujuci postotak nepismenih. Sramotno !!!Ali super za "gazde"- sto vise nepismenih i manipulacija je laksa.
- Kupalo
#73 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Iskreno meni trenutno u Sarajevu nedostaje javni vrtic bez vjeronauka, osnovna skola bez vjeronauka i inace skola bez "nacionalne" grupe predmeta.
Ovdje govorim o skolama za koje ja placam kroz porez, ne vidim zasto bih morao upisivati dijete u privatnu skolu.
Kod nas se previse paznje poklanja podizanju "nacionalnoj/nacionalistickoj svijesti", a premalo stvarnom znanju. 90% djece u srednoj skoli nam ne zna tablicu množenja , jenak je postotak onih koji nisu procitali niti jednu knjigu.
Ne plasim se ja za svoje djete, ono ima mene, ali se iskreno plasim za svu ostalu djecu, jer nisu konkurentna na trzistu buducnosti.
Ovdje govorim o skolama za koje ja placam kroz porez, ne vidim zasto bih morao upisivati dijete u privatnu skolu.
Kod nas se previse paznje poklanja podizanju "nacionalnoj/nacionalistickoj svijesti", a premalo stvarnom znanju. 90% djece u srednoj skoli nam ne zna tablicu množenja , jenak je postotak onih koji nisu procitali niti jednu knjigu.
Ne plasim se ja za svoje djete, ono ima mene, ali se iskreno plasim za svu ostalu djecu, jer nisu konkurentna na trzistu buducnosti.
-
popajic
#74 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
To i jeste rak rana ovog drustva.@kupalo
Zasto bi NJIMA uopste odgovarale generacije sa sirokim znanjem ?
I konje kad dresiraju stavljaju im one stitnike na oci - da se koncentrisu na dresuru. Ako pogledaju lijevo ili desno, mogli bi ugledati nesto puno interesantnije od dresure, a to dreseru ne ide u prilog !
Etnos ubber alles !
Po cijenu otimanja normalnog, covjeka dostojnog , zivota novih generacija.Fuj.
- Vodenjak
#75 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?
Sta ima kod tebe Kalimero?pojedinac wrote:Vodenjak wrote:Tema je do kraja uopstena.
Oslobodjena je svih dogmi, predrasuda, ideologija i bogopoklonstava...
Cilj mi je da se na njoj zaustavimo kao ljudi, roditelji, komsije, prijatelji...
Da pokusamo da se oslobodimo svega onoga cime su nas opteretili likovi neuporedivo manje vrijedni od nas samih...
Jesmo li u stanju da u centar svijeta stavimo nasu djecu, da zanemarimo sve druge ideale koji su u poredjenju sa roditeljskom ljubavlju, samo jedno obicno sivilo bolesne politicke svakodnevnice u koju smo upali?Vodenjak wrote:Moja su djeca u Svedskoj i tu ce i ostati sve dok im se bude ovdje zivjelo!zagazaga wrote:
@Vodenjak, gdje su tvoja djeca....razmisli malo otkud bijela kuga!!
Dosla su ovamo jer su ih jedni otjerali a drugi im ne daju nazad!
Toliko sto se tice tvog pitanja.
Ali mene zanima sta oni (ili vi) koji imaju djecu danas u Bosni rade na tome da ta djeca i ostanu u svojoj zemlji?
Osim ako ne zelis reci da je ista stvar biti ratom protjeran i 15 godina nakon istog odmagliti glavom bez obzira sto mnogi mladi i danas cine cak i uz ovako rigorozan i nehuman vizni rezim?Mislim da se radi o iživljavanju.grunf 1 wrote: