Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Moderator: anex
-
bhwebbiz
#1 Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
U četvrtak (17.06) sam objavio oglas u Avazu da nudim posao, dakle tražim radnika. Evo do danas, (21.06) , ama baš niko se nije javio. Nekoliko dana prije toga također na market.ba gdje se također niko nije javio. Onako ću malo zbrda-zdola sumirati moje višegodišnje iskustvo a volio bih čuti pametne kometare od drugih poslodavaca - poduzetnika i naravno od nekih ljudi koji su nezaposleni zašto im npr. ovaj posao nije privlačan pod uslovom da ispunjavaju kvalifikacijske kriterije. Također ako moderator dopusti u nastavku slijedi kompletan oglas, koji je naravno još otvoren .
Neka moja opažanja:
- Stvarna nezaposlenost je bila negdje oko 2000 god. Tada si na jedan oglas dobijao po 50 prijava. Bio je izbor od fakultetski obrazovanih ljudi do "luđaka" koji bi upali u radnju sa riječima "Šefe, evo ja doš`o".
- Uvijek je puno više ljudi tražilo da ima posao nego da stvarno radi. Ali je bilo i onih koju su znali i htjeli stvarno raditi. U zadnje vrijeme čini mi se ili da su svi dobri kadrovi zaposleni ili je baš takav "depresija" da ljudi jednostavno neće da rade.
- Neki ruski ekonimista (koji je btw. i prognozirao ovu svjetsku ekonomsku krizu) je tačno definisao današnje generacije kao "kancelarijski plankton", ljude koji misle da su zaslužili platu samo boravkom u kancelariji. Njima je svakako predvidio najcrnju budućnost u pogledu ove ekonomske krize.
I malo konrektno o ovom ponuđenom poslu:
Da li je danas nekome studentu „ofirno“ ili ispod časti stajati na nekoj lokaciji i smješkati se i nuditi neku uslugu koja je ipak high tech na trenutnu ponudu. Pa ne traži niko da prodaješ košpice i šećerna lizala.
U direktnom kontaktu sa ljudima koji nemaju posao a znam da su kvalificirani odgovor je bio „nisam zainteresovan“. Je li moguće da današnji momak ili djevojka smatraju da nije poniženje u dvadesetim godinama života da mu mama, tata, drug, komšija i sl... plaćaju izlaske i garderobu ali je valjda poniženje zaraditi dinar svojom rukom.
Dakle sa pravom se pitam ima li zaista nezaposlenih u Sarajevu?
U nastavku slijedi konkretan oglas. Znam da je i on malo zbrkan ali meni da treba posao poslao bih tu prijavu a onda dalje tražio odgovore na pitanja koja me intersuju. On je naravno malo i kofuzna zbog ograničenog prostora (čitaj cijene) za objavu.
---------------------------------------------
OGLAS ZA POSAO – ŠTAMPA NA TEXTIL
Potreban radnik za grafičku pripremu (Corel Draw), štampu na tekstil (majice), animiranje kupaca - slikanje na lokaciji. Detalji: Vaš posao bi bio da na turistički atraktivnoj lokaciji animirate potencijalne kupce, uslikate ih, napravite pripremu za štampanje u Corel Draw (ili nekom drugom grafičkom programu) i odštampate na majici. Posao se obavlja na lokalitetu Baščaršije ili po zahtjevu klijenta. Ostali poslovi uključuju osnovno poznavanje trgovine (PC kasa - račun) kao i mogućnost rada ostalih DTP i štamparskih usluga (izrada vizitki, cjenovnika, kataloga, plastificiranje, termo uvez, spiralni uvez). Kandidat treba da ima izražene komunikativne sposobnosti i solidno poznaje jedan strani jezik. Plaćanje isključivo po učinku. Mogućnost rada više osoba. Ozbiljne prijave za posao poslati na e-mail: [email protected] . Posao je sezonski sa mogućnošču daljnjeg angažmana i stalnog zaposlenja zavisno od sposobnosti uposlenika
-------------------------------------------
Neka moja opažanja:
- Stvarna nezaposlenost je bila negdje oko 2000 god. Tada si na jedan oglas dobijao po 50 prijava. Bio je izbor od fakultetski obrazovanih ljudi do "luđaka" koji bi upali u radnju sa riječima "Šefe, evo ja doš`o".
- Uvijek je puno više ljudi tražilo da ima posao nego da stvarno radi. Ali je bilo i onih koju su znali i htjeli stvarno raditi. U zadnje vrijeme čini mi se ili da su svi dobri kadrovi zaposleni ili je baš takav "depresija" da ljudi jednostavno neće da rade.
- Neki ruski ekonimista (koji je btw. i prognozirao ovu svjetsku ekonomsku krizu) je tačno definisao današnje generacije kao "kancelarijski plankton", ljude koji misle da su zaslužili platu samo boravkom u kancelariji. Njima je svakako predvidio najcrnju budućnost u pogledu ove ekonomske krize.
I malo konrektno o ovom ponuđenom poslu:
Da li je danas nekome studentu „ofirno“ ili ispod časti stajati na nekoj lokaciji i smješkati se i nuditi neku uslugu koja je ipak high tech na trenutnu ponudu. Pa ne traži niko da prodaješ košpice i šećerna lizala.
U direktnom kontaktu sa ljudima koji nemaju posao a znam da su kvalificirani odgovor je bio „nisam zainteresovan“. Je li moguće da današnji momak ili djevojka smatraju da nije poniženje u dvadesetim godinama života da mu mama, tata, drug, komšija i sl... plaćaju izlaske i garderobu ali je valjda poniženje zaraditi dinar svojom rukom.
Dakle sa pravom se pitam ima li zaista nezaposlenih u Sarajevu?
U nastavku slijedi konkretan oglas. Znam da je i on malo zbrkan ali meni da treba posao poslao bih tu prijavu a onda dalje tražio odgovore na pitanja koja me intersuju. On je naravno malo i kofuzna zbog ograničenog prostora (čitaj cijene) za objavu.
---------------------------------------------
OGLAS ZA POSAO – ŠTAMPA NA TEXTIL
Potreban radnik za grafičku pripremu (Corel Draw), štampu na tekstil (majice), animiranje kupaca - slikanje na lokaciji. Detalji: Vaš posao bi bio da na turistički atraktivnoj lokaciji animirate potencijalne kupce, uslikate ih, napravite pripremu za štampanje u Corel Draw (ili nekom drugom grafičkom programu) i odštampate na majici. Posao se obavlja na lokalitetu Baščaršije ili po zahtjevu klijenta. Ostali poslovi uključuju osnovno poznavanje trgovine (PC kasa - račun) kao i mogućnost rada ostalih DTP i štamparskih usluga (izrada vizitki, cjenovnika, kataloga, plastificiranje, termo uvez, spiralni uvez). Kandidat treba da ima izražene komunikativne sposobnosti i solidno poznaje jedan strani jezik. Plaćanje isključivo po učinku. Mogućnost rada više osoba. Ozbiljne prijave za posao poslati na e-mail: [email protected] . Posao je sezonski sa mogućnošču daljnjeg angažmana i stalnog zaposlenja zavisno od sposobnosti uposlenika
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
problem je veoma kompleksan za šire istraživanje...
-
panzer
#3 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Omladina ne vjeruje da tako nešto postoji, odnosno da se preko oglasa mogu zaposliti normalno. Čitavo vrijeme im trube da za posao treba štela.
Nije njihova krivica, stariji su krivi jer ih usmjeravaju potpuno pogrešno.
Umjesto da rade sve što im dođe pod ruku i za zaborave na sve ostalo, možeš ih vidjeti kako gube vrijeme upravo na to ostalo počev od ustavnih promjena,nacionalistickih prepucavanja, politika, bijesnih vozila, realityja, turbofolka,kladaionica ,i svih ostalih gluposti. Pa i tog studiranja bez da se potrude raditi na raspustu, bave se svim osim radom.
Ipak, vjerovatno će ti se neko javiti na oglas.
Nije njihova krivica, stariji su krivi jer ih usmjeravaju potpuno pogrešno.
Umjesto da rade sve što im dođe pod ruku i za zaborave na sve ostalo, možeš ih vidjeti kako gube vrijeme upravo na to ostalo počev od ustavnih promjena,nacionalistickih prepucavanja, politika, bijesnih vozila, realityja, turbofolka,kladaionica ,i svih ostalih gluposti. Pa i tog studiranja bez da se potrude raditi na raspustu, bave se svim osim radom.
Ipak, vjerovatno će ti se neko javiti na oglas.
- Truba
#4 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
možda je problem korel
ko to zna... zna i još ponešto i već ima posao

ko to zna... zna i još ponešto i već ima posao
- int21
#5 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Nije problem toliko kompleksan, koliko smo mi po prirodi lijeni ljudi. Izadji u sred radnog dana u grad pa pogledaj baste kafana. Nemozes mjesta naci. Po meni je najveci problem to sto ljudi nisu u stanju da cijene rad i tako zaradjenu lovu. I da znaju koliko stvarno vrijedi to sto znaju. A za to su najvise krivi roditelji. Kad neko kaze "nece moje dijete to raditi....". I onda dijete zavrsi fakultet, ili jos magistrira....i konta e sad mogu odmah traziti direktorsku poziciju.
Ja znam hrpu primjera iz IT sektora gdje ljudi jednostavno nece da rade ili misle da ako su zavrsili fakultet odmah mogu traziti platu 1500 KM. (dosao tip na razgovor, i kaze da nista nezna ali zna da hoce platu 1500).
Ja znam hrpu primjera iz IT sektora gdje ljudi jednostavno nece da rade ili misle da ako su zavrsili fakultet odmah mogu traziti platu 1500 KM. (dosao tip na razgovor, i kaze da nista nezna ali zna da hoce platu 1500).
-
vratnik
#6 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Ja sam podebljao ono sto mislim da je razlog zasto nije bilo javljanja.bhwebbiz wrote:Potreban radnik za grafičku pripremu (Corel Draw), štampu na tekstil (majice), animiranje kupaca - slikanje na lokaciji. Detalji: Vaš posao bi bio da na turistički atraktivnoj lokaciji animirate potencijalne kupce, uslikate ih, napravite pripremu za štampanje u Corel Draw (ili nekom drugom grafičkom programu) i odštampate na majici. Posao se obavlja na lokalitetu Baščaršije ili po zahtjevu klijenta. Ostali poslovi uključuju osnovno poznavanje trgovine (PC kasa - račun) kao i mogućnost rada ostalih DTP i štamparskih usluga (izrada vizitki, cjenovnika, kataloga, plastificiranje, termo uvez, spiralni uvez). Kandidat treba da ima izražene komunikativne sposobnosti i solidno poznaje jedan strani jezik. Plaćanje isključivo po učinku. Mogućnost rada više osoba. Ozbiljne prijave za posao poslati na e-mail: [email protected] . Posao je sezonski sa mogućnošču daljnjeg angažmana i stalnog zaposlenja zavisno od sposobnosti uposlenika
Mozda bi trebao pokusati skroz drugi pristup, npr. da trazis praktikanta, ili nesto slicno? Oprosti, ali ja se recimo bez obzira na eventualnu nezaposlenost ne bih javio na posao na kojem neko placa iskljucivo po ucinku. Jedan dio mora biti fiksne plate, ne zivi se od have. Ne mislim na tebe, ali kao sto ti pravilno kazes da dosta ljudi nece da radi, isto tako bi dosta ljudi da budu gazde, a da ne rizikuju, sto je nemoguce.
-
maxell_sarajevo
#7 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Ako ces me prijaviti na puno radno vrijeme, uplatiti mi zdrastveno i ako mi neces svako jutro trubiti nad glavom jer ti zena nije dala i ako ces mi posteno prvog platiti ja cu poceti raditi.
- karanana
#8 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
ti od ove osobe ocekujes i da ima aparat oko vrata i da slika raju po bascarsiji a i da nakon toga te iste slike razvija kroz corel i da ih stampa na majice za musterije? to su ti dva posla.
mislim da oglas za posao ima vise problema. jedan veliki ti je naveo vratnik. drugi je da onaj ko zna i ko razvija slike u corelu nece na sred bascarsije pokraj sebilja da vjezba svoje prodajne sposobnosti i da se "ofira" pred rajom, da slika turiste a onda i da leti u kancelariju i da brzinski razvija te iste slike. kazem ti, to su dvije sasvim razlicite aktivnosti i za ovo ti treba dvoje ljudi sa sasvim razlicitim sposobnostima i vjestinama.
mislim da oglas za posao ima vise problema. jedan veliki ti je naveo vratnik. drugi je da onaj ko zna i ko razvija slike u corelu nece na sred bascarsije pokraj sebilja da vjezba svoje prodajne sposobnosti i da se "ofira" pred rajom, da slika turiste a onda i da leti u kancelariju i da brzinski razvija te iste slike. kazem ti, to su dvije sasvim razlicite aktivnosti i za ovo ti treba dvoje ljudi sa sasvim razlicitim sposobnostima i vjestinama.
- Truba
#9 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
ja sam ovo pokušao talijanima objasniti koji su radili reportažu o sarajevu...int21 wrote:Nije problem toliko kompleksan, koliko smo mi po prirodi lijeni ljudi. Izadji u sred radnog dana u grad pa pogledaj baste kafana. Nemozes mjesta naci.
ovo je studenstki grad ... predavanja...
ovo je grad sa nekoliko srednjih škola u centru
tu su i dijasporaši koji su na godišnjem odmoru
tu su turisti koji sjednu na kafu
ovo kad sabereš imaš stalno 10 000 ljudi koji mogu na kafu
- bez_ideje
#10 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Pa placanje po ucinku je problem.....posto je to relativno "nov" posao,niko ne moze predviditi ucinak,zainteresiranost ljudi za to ....nekada treba rizikovati,to stoji ....no svi hoce neku sigurnost i nesto "normalno"
-
bhwebbiz
#11 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Evo šta je poenta plaćanja po učinku: Prodefilovalo je već troje ljudi kroz tu radnju. Šta su radili? Sjedili i čekali platu. Kad im kažeš da izađu na teren nađu mušteriju, podjele oglase, jednostavno poričaju sa ljudima i donesu utiske imaju hiljadu i jedan razlog da sjede tu. I onda se desi da zaokruže neku cjelinu: sedmicu ili mjeseci i daj platu ja našao drugi posao. Ima ih koji se i ne jave. Samo prestanu dolaziti. Nije to da "gazda nema rizika". Npr. ti imaš troškove fiksne koji idu. Daš oglas koji platiš ( a vjeruj cifra za oglas je trocifrena). I onda dovedeš čovjeka. Očekuješ da on radi. Znaš da mu treba vrijeme uhodavanja. Prolaze dani, idu troškovi a kod njega nula efekat. Onda ili čeka da ga ti otpustiš, slježe ramenima na svaku tvoju zamjerku, a jedino što broji su dani da bi mogao dobiti platu. Kad da otkaz ili kad ga otpustiš tebi valja objaviti novi oglas, ići ponovu u proceduru selekcije, procjene itd. I recimo držao si prvoga 15 dana jos ti 7 dana treba da nađeš novog. Prošle tri sedmice, a kirije, plate, komunalije, reklame idu. Uzmi da si i prvog trazio recimo 7 dana. Dakle prošao mjesec. Ali ko zaista želi pročitao bi oglas do kraja pa bi vidio zadnju rečenicu. Lijepo piše "mogućnost stalnog zaposlenja" a to se brate zna šta je. Samo je ostavljeno kandidatu da se sam iskaže i stvori svoju poziciju. Ali upravo sam pričao o takvim stvarima i vidio naravno ostale forumaše kako komentarišu. Većina bi odmah platu od 1500 i eventualno kakvu šefovsku poziciju.vratnik wrote:Ja sam podebljao ono sto mislim da je razlog zasto nije bilo javljanja.bhwebbiz wrote:Potreban radnik za grafičku pripremu (Corel Draw), štampu na tekstil (majice), animiranje kupaca - slikanje na lokaciji. Detalji: Vaš posao bi bio da na turistički atraktivnoj lokaciji animirate potencijalne kupce, uslikate ih, napravite pripremu za štampanje u Corel Draw (ili nekom drugom grafičkom programu) i odštampate na majici. Posao se obavlja na lokalitetu Baščaršije ili po zahtjevu klijenta. Ostali poslovi uključuju osnovno poznavanje trgovine (PC kasa - račun) kao i mogućnost rada ostalih DTP i štamparskih usluga (izrada vizitki, cjenovnika, kataloga, plastificiranje, termo uvez, spiralni uvez). Kandidat treba da ima izražene komunikativne sposobnosti i solidno poznaje jedan strani jezik. Plaćanje isključivo po učinku. Mogućnost rada više osoba. Ozbiljne prijave za posao poslati na e-mail: [email protected] . Posao je sezonski sa mogućnošču daljnjeg angažmana i stalnog zaposlenja zavisno od sposobnosti uposlenika
Mozda bi trebao pokusati skroz drugi pristup, npr. da trazis praktikanta, ili nesto slicno? Oprosti, ali ja se recimo bez obzira na eventualnu nezaposlenost ne bih javio na posao na kojem neko placa iskljucivo po ucinku. Jedan dio mora biti fiksne plate, ne zivi se od have. Ne mislim na tebe, ali kao sto ti pravilno kazes da dosta ljudi nece da radi, isto tako bi dosta ljudi da budu gazde, a da ne rizikuju, sto je nemoguce.
-
detroit-mercy
#12 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Sto se dzabe offiras na forumu, kada i sam znas da je mladju raju sramota raditi bilo sta, posebno ako je to u centru gdje bi ga mogli komadi zapaziti. Bolje je coolirati na kafi i izigravati guzonjinog sina ili jednostavno vikati kako je bolje sjediti nego dzabe raditibhwebbiz wrote:Evo šta je poenta plaćanja po učinku: Prodefilovalo je već troje ljudi kroz tu radnju. Šta su radili? Sjedili i čekali platu. Kad im kažeš da izađu na teren nađu mušteriju, podjele oglase, jednostavno poričaju sa ljudima i donesu utiske imaju hiljadu i jedan razlog da sjede tu. I onda se desi da zaokruže neku cjelinu: sedmicu ili mjeseci i daj platu ja našao drugi posao. Ima ih koji se i ne jave. Samo prestanu dolaziti. Nije to da "gazda nema rizika". Npr. ti imaš troškove fiksne koji idu. Daš oglas koji platiš ( a vjeruj cifra za oglas je trocifrena). I onda dovedeš čovjeka. Očekuješ da on radi. Znaš da mu treba vrijeme uhodavanja. Prolaze dani, idu troškovi a kod njega nula efekat. Onda ili čeka da ga ti otpustiš, slježe ramenima na svaku tvoju zamjerku, a jedino što broji su dani da bi mogao dobiti platu. Kad da otkaz ili kad ga otpustiš tebi valja objaviti novi oglas, ići ponovu u proceduru selekcije, procjene itd. I recimo držao si prvoga 15 dana jos ti 7 dana treba da nađeš novog. Prošle tri sedmice, a kirije, plate, komunalije, reklame idu. Uzmi da si i prvog trazio recimo 7 dana. Dakle prošao mjesec. Ali ko zaista želi pročitao bi oglas do kraja pa bi vidio zadnju rečenicu. Lijepo piše "mogućnost stalnog zaposlenja" a to se brate zna šta je. Samo je ostavljeno kandidatu da se sam iskaže i stvori svoju poziciju. Ali upravo sam pričao o takvim stvarima i vidio naravno ostale forumaše kako komentarišu. Većina bi odmah platu od 1500 i eventualno kakvu šefovsku poziciju.vratnik wrote:Ja sam podebljao ono sto mislim da je razlog zasto nije bilo javljanja.bhwebbiz wrote:Potreban radnik za grafičku pripremu (Corel Draw), štampu na tekstil (majice), animiranje kupaca - slikanje na lokaciji. Detalji: Vaš posao bi bio da na turistički atraktivnoj lokaciji animirate potencijalne kupce, uslikate ih, napravite pripremu za štampanje u Corel Draw (ili nekom drugom grafičkom programu) i odštampate na majici. Posao se obavlja na lokalitetu Baščaršije ili po zahtjevu klijenta. Ostali poslovi uključuju osnovno poznavanje trgovine (PC kasa - račun) kao i mogućnost rada ostalih DTP i štamparskih usluga (izrada vizitki, cjenovnika, kataloga, plastificiranje, termo uvez, spiralni uvez). Kandidat treba da ima izražene komunikativne sposobnosti i solidno poznaje jedan strani jezik. Plaćanje isključivo po učinku. Mogućnost rada više osoba. Ozbiljne prijave za posao poslati na e-mail: [email protected] . Posao je sezonski sa mogućnošču daljnjeg angažmana i stalnog zaposlenja zavisno od sposobnosti uposlenika
-
Haettenschweiler
#13 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Ne čudi me što ti se niko nije javio. Evo pokušajmo zamisliti kako bi taj posao u praksi izgledao:
-hodaš sa fotoaparatom po Baščaršiji i pokušavaš naći nekoga kome treba vlastita fotografija na majici
-nalaziš mušteriju
-slikaš ga
-obrađuješ sliku u corelu
-printaš na majicu
-naplaćuješ
i onda ponovo na Baščaršiju tražiti mušteriju.
Da sam na tvom mjestu, razmislio bih dobro da li se isplati upuštati u takav posao.
Zar ti ne bi bilo pametnije otvoriti print shop u kojem je moguće štampati/skenirati/obrađivati slike, printati majice sa smiješnim natpisima (sa velikom kolekcijom slika/natpisa na računaru), praviti kalendare od porodičnih slika, printati slike na jastučnice, šolje, majice, siperke, postere, izrađivati vizitke, jelovnike za kafiće i restorane.....
-hodaš sa fotoaparatom po Baščaršiji i pokušavaš naći nekoga kome treba vlastita fotografija na majici
-nalaziš mušteriju
-slikaš ga
-obrađuješ sliku u corelu
-printaš na majicu
-naplaćuješ
i onda ponovo na Baščaršiju tražiti mušteriju.
Da sam na tvom mjestu, razmislio bih dobro da li se isplati upuštati u takav posao.
Zar ti ne bi bilo pametnije otvoriti print shop u kojem je moguće štampati/skenirati/obrađivati slike, printati majice sa smiješnim natpisima (sa velikom kolekcijom slika/natpisa na računaru), praviti kalendare od porodičnih slika, printati slike na jastučnice, šolje, majice, siperke, postere, izrađivati vizitke, jelovnike za kafiće i restorane.....
- int21
#14 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Predavanja u Centralu? Ma da. A u ostalom ja sam studirao kako treba i pokusavao raditi kod kuce, pa nisam bas visio na kafi svaki dan. Brat bratu ovdje studenti samo misle da lakse prodju na faxu i da ne rade kad zavrse. A sumnjam da ima 10000 turista.
Lijeni narod.
Lijeni narod.
-
bhwebbiz
#15 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
A ko kaže da se traži samo jedna osoba? Ali je poenta da se mogu zamjeniti na zadacima i da im nije ništa mrsko od posla. Jer šta se dešava. Jedan bolestan ili da otkaz šta će onda onaj drugi raditi. To sa slikanjem nije i neka velika mudrost. Mozda jeste veća mudrost animirati kupca. Ali kao što ona reklama kaže ili jesi ili nisi lav. Naravno da posao nije za svakoga traži i malo multidisciplinarnosti.karanana wrote:ti od ove osobe ocekujes i da ima aparat oko vrata i da slika raju po bascarsiji a i da nakon toga te iste slike razvija kroz corel i da ih stampa na majice za musterije? to su ti dva posla.
A to što kažeš "na brzinu" daj bože brzine. Brzina bi bila svako 10 minuta po jedan mušterija. Dakle 6 na sat, dakle za 8 sati 48 majica. Hej, pa nije Beneton.
A što se tiće znanja u Corelu ne traži se ni tu expert. Samo da znaš sliku uvesti sa memorijske kartice i eventualno napisati neki tekst u bojama preko nje. Ako znaš Word i ovaj nivo Corela ćeš savladati za jedan dan. Znači nema nikakavog "razvijanja"
Ja znam šta ti hoćeš reći. Dva posla - dvije struke - dva specijalista. Ali ipak ovo nije toliko sofisticiran posao za prave -"IT profesionalce". Ja ovdje vidim studente, ili ljude koji traže prvi posao. Daj bože iskusnog radnika pa da odmah zakolutamo i deset drugih planova i velikih projekata.
Pazi, ja ovdje diskutujem stvari koje bih prodiskutova sa konkretnim kanditatom. Ali poenta je bila nešto drugo. Ja sam želio da iznesem svoju frustraciju da ljudi neće ni da se prijave. Nije poenta hoće li im odgovariti moji uslovi kao poslodavca. Jednostavno neće niko ni da pokuša. Depresija, ljenost, šta je u pitanju? Nekada su ljudi sami donoslili CV jednostavno da znaš za njih. Sada bježe...
- Truba
#16 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
nije baš tako... evo recimo možda si i mene vidio na kafi u tom i tom kafiću od 12.30 do 14.00 kako šmekam i kuliramint21 wrote:Predavanja u Centralu? Ma da. A u ostalom ja sam studirao kako treba i pokusavao raditi kod kuce, pa nisam bas visio na kafi svaki dan. Brat bratu ovdje studenti samo misle da lakse prodju na faxu i da ne rade kad zavrse. A sumnjam da ima 10000 turista.
Lijeni narod.
ali me nisi vidi kada istovaram na stupu 10000 knjiga taj isti dan niti si me vidio kada to jutro utovaram poštaru 5000 zapakovanih primjeraka od jučer koje sam pakovao kasno u noć
govorim ti svoj radni dan srijedom... dvokratno radno vrijeme... dan za fizikalisanje 2003-2007
- ChataDodajStaHoces
#17 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
A sta ukoliko nema zainteresovanih za tu uslugu, i jednostavno je ljudima bezveze dati odredjeni iznos cca 15-30KM za neku takvu ideju. Bosanac to nece kupiti, dijaspora rijetko a stranci poprilicno skrti na stvarima od kojih nemaju koristi (radim povremeno u prodavnici suvenira tako da znam kakav je odnos).
Naplata po ucinku znaci da se neko mora slomiti i letati od osobe do osobe (biti poprilicno "napadan") da bi zaradio sebi dnevnicu. A pogotovo ako se desi da je cijeli dan kisa, lose vrijeme i apsolutno ne prodje nijedna grupa turista gradom. U neku ruku razumijem zasto si izabrao opciju placanja po ucinku s obzirom da je najlakse sjediti i ceskati mu** i na kraju mjeseca primiti 300-400km za takav posao. Problem je sto poslodavci ne znaju stimulisati (bonusima, slobodnim danima, itd) radnike cime bi oni shvatili da sto vise profita i musterija donesu, to ce veci prihod i oni imati. Naravno ovo sve se podrazumijeva ukoliko se radnik zaista pokaze sposobnim i vrijednim.
Mislim da pristup realizaciji ideje nije bas najbolji; neko ti je iznad rekao da stampas slike i smijesne natpise iako nekako pretpostavljam da to firma vec radi i da je ovo samo dodatni izvor musterija jer je posao slab. Jednostavno se treba naci vrsta posla koju trenutno trziste trazi i koja ce ti biti profitabilna. Zasto ne bi za razliku od nekoga ko ce "hvatati musterije po gradu", prosirio djelatnosti na izrade vizitki, flyera, sitnog promotivnog materijala po nekim prihvatljivim cijenama i ekspresno brzoj usluzi?
Naplata po ucinku znaci da se neko mora slomiti i letati od osobe do osobe (biti poprilicno "napadan") da bi zaradio sebi dnevnicu. A pogotovo ako se desi da je cijeli dan kisa, lose vrijeme i apsolutno ne prodje nijedna grupa turista gradom. U neku ruku razumijem zasto si izabrao opciju placanja po ucinku s obzirom da je najlakse sjediti i ceskati mu** i na kraju mjeseca primiti 300-400km za takav posao. Problem je sto poslodavci ne znaju stimulisati (bonusima, slobodnim danima, itd) radnike cime bi oni shvatili da sto vise profita i musterija donesu, to ce veci prihod i oni imati. Naravno ovo sve se podrazumijeva ukoliko se radnik zaista pokaze sposobnim i vrijednim.
Mislim da pristup realizaciji ideje nije bas najbolji; neko ti je iznad rekao da stampas slike i smijesne natpise iako nekako pretpostavljam da to firma vec radi i da je ovo samo dodatni izvor musterija jer je posao slab. Jednostavno se treba naci vrsta posla koju trenutno trziste trazi i koja ce ti biti profitabilna. Zasto ne bi za razliku od nekoga ko ce "hvatati musterije po gradu", prosirio djelatnosti na izrade vizitki, flyera, sitnog promotivnog materijala po nekim prihvatljivim cijenama i ekspresno brzoj usluzi?
Last edited by ChataDodajStaHoces on 21/06/2010 20:22, edited 1 time in total.
-
bhwebbiz
#18 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
A ko kaže da se traži samo jedna osoba? Ali je poenta da se mogu zamjeniti na zadacima i da im nije ništa mrsko od posla. Jer šta se dešava. Jedan bolestan ili da otkaz šta će onda onaj drugi raditi. To sa slikanjem nije i neka velika mudrost. Mozda jeste veća mudrost animirati kupca. Ali kao što ona reklama kaže ili jesi ili nisi lav. Naravno da posao nije za svakoga traži i malo multidisciplinarnosti.karanana wrote:ti od ove osobe ocekujes i da ima aparat oko vrata i da slika raju po bascarsiji a i da nakon toga te iste slike razvija kroz corel i da ih stampa na majice za musterije? to su ti dva posla.
A to što kažeš "na brzinu" daj bože brzine. Brzina bi bila svako 10 minuta po jedan mušterija. Dakle 6 na sat, dakle za 8 sati 48 majica. Hej, pa nije Beneton.
A što se tiće znanja u Corelu ne traži se ni tu expert. Samo da znaš sliku uvesti sa memorijske kartice i eventualno napisati neki tekst u bojama preko nje. Ako znaš Word i ovaj nivo Corela ćeš savladati za jedan dan. Znači nema nikakavog "razvijanja"
Ja znam šta ti hoćeš reći. Dva posla - dvije struke - dva specijalista. Ali ipak ovo nije toliko sofisticiran posao za prave -"IT profesionalce". Ja ovdje vidim studente, ili ljude koji traže prvi posao. Daj bože iskusnog radnika pa da odmah zakolutamo i deset drugih planova i velikih projekata.
Pazi, ja ovdje diskutujem stvari koje bih prodiskutova sa konkretnim kanditatom. Ali poenta je bila nešto drugo. Ja sam želio da iznesem svoju frustraciju da ljudi neće ni da se prijave. Nije poenta hoće li im odgovariti moji uslovi kao poslodavca. Jednostavno neće niko ni da pokuša. Depresija, ljenost, šta je u pitanju? Nekada su ljudi sami donoslili CV jednostavno da znaš za njih. Sada bježe...
- Banksy
#19 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Imam slična iskustva kao ti. I još gora, ne bi vjerovao.
Tačno, neće da rade. Mladi neće, ne žele da rade.
Nekada su se ljeta provodila radeći preko studentskog servisa, da se uštedi dodatni novac za ljetovanje.
Neko je radio na građevini, neko na sajmovima, neko prodavao sladoled.
Danas, grebu se od roditelja ili čekaju crkavicu iz dijaspore. I ispijaju kafu za marku, ne želeći da maknu guzicom i zarade dvije.
Nekada, volontiralo se godinu, dvije, da stekneš iskustvo i lakše dođeš do posla. I još se guraš da se uvališ da volontiraš.
Danas, prvo pitaju kad je pauza, je li naporno, mora li se doći tačno na vrijeme.
A da radi džaba, ijedan dan? Nema šanse.
Ukratko, (nezaposlena) omladina ne želi da radi, i to je tako.
Daj bože da ti se iko javi ...
Tačno, neće da rade. Mladi neće, ne žele da rade.
Nekada su se ljeta provodila radeći preko studentskog servisa, da se uštedi dodatni novac za ljetovanje.
Neko je radio na građevini, neko na sajmovima, neko prodavao sladoled.
Danas, grebu se od roditelja ili čekaju crkavicu iz dijaspore. I ispijaju kafu za marku, ne želeći da maknu guzicom i zarade dvije.
Nekada, volontiralo se godinu, dvije, da stekneš iskustvo i lakše dođeš do posla. I još se guraš da se uvališ da volontiraš.
Danas, prvo pitaju kad je pauza, je li naporno, mora li se doći tačno na vrijeme.
Ukratko, (nezaposlena) omladina ne želi da radi, i to je tako.
Daj bože da ti se iko javi ...
- Garden of illusion
#20 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Nekada su i plate i penzije bile veće pa je sebi neko mogao dozvoliti da volontira godinu dvije, jer ima šta jesti kući i ima ga ko izdržavati, danas teško.Banksy wrote:Tačno, neće da rade. Mladi neće, ne žele da rade.
Na ovom drugom dijelu samo nedostaje pitanje kolika je plata. Jednu stvar nikad neću shvatiti kod poslodavaca, svima se kosa na glavi diže kad se postave pitanja koja bi i oni lično pitali da traže posao. Zašto je problem da znam kolika mi je plata, imam li ili ne pauzu, koliko je naporan posao(mada svi okvirno imamo pretpostavku koliko), ovo za dolaske neću komentarisati, stvarno mi se podrazumjeva da se na posao dolazi na vrijeme,ali vjerujem da ima i ovakvih pitanja.Ne kažem da je lako naći dobrog radnika ali brate teško je naći i dobrog poslodavca i regularne radne uvjete.
Pitanje za postavljača teme, da li je on pokušao da radi posao koji nudi a koji niko neće? Ako jeste, kakvo je iskustvo, a ako nije zašto nije?
-
bhwebbiz
#21 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Da posao sam probao raditi i nije nikakav problem. Zbog drugih obaveza (npr. trenutno nisam ni u BIH) ne mogu raditi taj posao stalno. Tu mi sada radi žena ali zbog male djece ne može čak ni da dođe svaki dan jer nema ni mene tu da pričuvam djecu. U IT bussinesu imam iskustva 19 (devetnaest) godina i nikada mi nije bilo mrsko ili teško nešto raditi. Radio sam i kod drugih i za sebe. Znam sve šta radnika muči. Ali zaista niko ko nije bio poslodavac ne može znati kako je to nezahvalno. Ti kao radnik uvijek imaš mogućnost da odstupiš. Za dan, za 7 dana, za mjesec, godinu.. Ali ti kao poslodavac nemaš izbora ili radiš ili propadaš. Zašto navodim svoje radno iskustvo. Zato što tačno znam koji obim posla, težinu i nivo znanja treba imati kandidat i smatram da nisam postavio ništa nemoguće pred nekog uposlenika ali jesam postavio odgovornost. E čim ima odgovornosti odmah nema ni kandidata. Nije stvar hoćeš li ti "letati po Čaršiji" ili ćeš sjediti u kancelariji. Stvar je da tvoj radni učinak mora biti mjerljiv. A vidim da svi postavljaju problem kao " nema sigurnosti". A koju ti sigurnost kao radnik nudiš poslodavcu. Hoćeš li ga možda odvesti u minus? Šta ako si se "dobro prodao" a učinak ti jako slab. Šta ako je na tvom radnom mjestu mogao raditi puno efikasniji čovjek? Šta ako daš otkaz u najgorem momentu? Kad neko napusti drugi posao pa dođe raditi kod tebe tu može biti obostrani problem? Ali šta ti kao radnik gubiš ako dođeš na bilo koji posao i ostaneš 7 dana i vidiš da nije to za tebe? Ti imaš samo jednu stranu. "Daj mi moje zarađeno! Bio sam 7 dana tu." I tu se tvoja priča završava. A koja situacija tada nastupa za poslodavca. Šta ako te je prijavio? Pa samo to je cijeli dan hodanja da te odjavi. Onda hajmo naći novog radnika. Šta misliš kako je onda nazvati kandidata broj 2 i reći "Jarane, hajd sad malo ti. Onaj prvi nije bio dobar". Jer misliš da kandidat broj 2 ima sad poštovanje prema tebi. A ako nemaš kandidata broj dva i ili ne želiš da se "ofiraš" onda hajmo u cijelu proceduru ponovo. E šta sad misliš da li će se i jedan od onih kandidata prije ponovo javiti. I ti već ispucao "bazu" ljudi. Odoh ja naširoko oko samo jedne sitnice - šta ako uposlenik da otkaz vrlo brzo. Jednostavno postoji cijela grana ekonomije, Human Resorces, koja se bavi pitanjem kadrova. Jako, jako kompleksno. Ali opet ponavljam, nije bitan konkretan slucaj. Kako će odnos sa nekim radnikom početi i završti u konkretnom slučaju, hoće li mu odgovarati moji uslovi i hoće li on biti uopšte u stanju da obavlja posao. To je faza do koje treba doći. Valjda bi prvo neko trebao da se javi na oglas a evo do ovoga momenta nije niko.Garden of illusion wrote:Nekada su i plate i penzije bile veće pa je sebi neko mogao dozvoliti da volontira godinu dvije, jer ima šta jesti kući i ima ga ko izdržavati, danas teško.Banksy wrote:Tačno, neće da rade. Mladi neće, ne žele da rade.
Na ovom drugom dijelu samo nedostaje pitanje kolika je plata. Jednu stvar nikad neću shvatiti kod poslodavaca, svima se kosa na glavi diže kad se postave pitanja koja bi i oni lično pitali da traže posao. Zašto je problem da znam kolika mi je plata, imam li ili ne pauzu, koliko je naporan posao(mada svi okvirno imamo pretpostavku koliko), ovo za dolaske neću komentarisati, stvarno mi se podrazumjeva da se na posao dolazi na vrijeme,ali vjerujem da ima i ovakvih pitanja.Ne kažem da je lako naći dobrog radnika ali brate teško je naći i dobrog poslodavca i regularne radne uvjete.
Pitanje za postavljača teme, da li je on pokušao da radi posao koji nudi a koji niko neće? Ako jeste, kakvo je iskustvo, a ako nije zašto nije?
U svijetu se stopa nezaposlenosti ne mjeri po broju "nezaposlenih" nego po broju "onih koji traže posao". Kod nas je to iskrivljeno jer "biro" plaća zdravstveno pa se ljudi vode tamo radi zdravstvenog. A je li zaista misliš da toliki broj ljudi zaista ne radi, i to ne radi tolike godine. Realna brojka sa kojom se barata je oko 15% a na zavodima je duplo.
I tek sad isčitah tvoj post onako pomno. Ako ti poslodavac ne kaže radne uslove na startu onda i nije ozbiljan i od takvog bježi. "Lako ćemo jarane" je znak da istrčiš kroz vrata na koja si ušao. Ti moraš znati sve bitne detalje: planiranu dužinu radnog odnosa, radno vrijeme, pauzu, godišnji odmor, platu i ili procenat, prekovremene, izlaznu strategiju itd itd. Nije obavezno da dobiješ sve odogovre u isti dan. Ali ako ti neko nije rekao platu odmah izadji preko vrata. NAravno da ti neko može reći "platiću ti dnevnice xx maraka" a za 7 dana ćemo sjesti i dogovoriti detalje. To je onda pošten deal.
- le piaf
#22 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Plata po ucinku, npr. da proda dvije majice dnevno, kolika bi mu plata bila?
Slazem se da mladi danas previse biraju poslove, ali pogledaj ovaj konkurs.
Da li ces prijaviti svog radnika, platiti mu zdravstveno, PIO? Neces, jer je plata po ucinku, zato ti se niko ni ne javlja.
Mozda ti i razvalish sa ovim, ali najvjerovatnije da to jednostavno ne ide, a onda su krivi prodavaci "jer nisu bili dovoljno uporni".
Tebi treba neki srednjoskolac koji je spreman da zaradi kintu da ide na ljetovanje. Ako imas kakvog rodjaka/sina dobrog prijatelja kojem je skola zavrsila, ponudi njemu par stoja da ti to radi. Nece ti biti zao dati lovu, jer pare ostaju u familiji, a opet ni taj rodjak/prijatelj se nece bas zajebavat jer ce mu biti ofirno.
Ako hoces ozbiljnog radnika, moras mu nesto i ponuditi.
Slazem se da mladi danas previse biraju poslove, ali pogledaj ovaj konkurs.
Da li ces prijaviti svog radnika, platiti mu zdravstveno, PIO? Neces, jer je plata po ucinku, zato ti se niko ni ne javlja.
Mozda ti i razvalish sa ovim, ali najvjerovatnije da to jednostavno ne ide, a onda su krivi prodavaci "jer nisu bili dovoljno uporni".
Tebi treba neki srednjoskolac koji je spreman da zaradi kintu da ide na ljetovanje. Ako imas kakvog rodjaka/sina dobrog prijatelja kojem je skola zavrsila, ponudi njemu par stoja da ti to radi. Nece ti biti zao dati lovu, jer pare ostaju u familiji, a opet ni taj rodjak/prijatelj se nece bas zajebavat jer ce mu biti ofirno.
Ako hoces ozbiljnog radnika, moras mu nesto i ponuditi.
-
drastic
#23 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
jarane al me nasmija pa bolan nije ovo amerika da navuces brdo papaka sa supljom pricom
I ako se moze znati koliki procenat ide tebi?
I ako se moze znati koliki procenat ide tebi?
- mrtva kokoš
#24 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
evo npr. ja znam raditi u corell draw-u bar u onome do br. 8
zavrsio sam graficku prije neke 4 god. usmjerenje mi je bilo tehnicki urednik ali isto tako sam prosao kroz ostala usmjerenja kao sto su priprema, dorada, fotografija ne posto toga u moje vrijeme nije ni bilo ali otprilike znam sta bi bio moj posao...
medjutim poznavajuci sebe ne bih se mogao maltretirati sa prolaznicima bilo koje vrste. pa svako ko je radio bilo kakav posao koji se tice rada na ulici u ovom slucaju animiranja zna o cemu pricam. evo konkretno meni ne bi bio problem raditi na stampi, DTP-u, sito, ofset i koja vec postoji, barkati se sa uredjivanjem brosura, knjiga, novina, casopisa i svega ostalog na cemu se moze vrsiti stampa ali rad sa "prolaznicima" ni u kojem slucaju...
jer nisam taj tip koji bi mogao "varati" ljude i prodavati im nekada maglu nekada proizvod...
pa zar mislis da neko hoce da rizikuje da stoji na ulici i da bude u minusu. ko meni garantuje da cu ja danas 10KM zaraditi a toliko ti treba da pojedes.
placanje po ucinku ne bi bilo problem da ja radim na radnom mjestu i da evo lupam treba uvezati, odstampati ili urediti 100, recimo knjiga pa ako sve stignem i uradim na vrijeme dobro cu zaraditi to ne bi bio uopste problem. znaci ne bih se bojao rada ni odgovornosti ali stajati na ulici i uzdati se u nafaku, tesko. vecinu ovoga ispunjavam u datom oglasu jezik, poznavanje grafickih programa i graficke djelatnosti, odgovornost, cak sam i vrijedan
jedini je problem komunikativnost, ne u smislu da sam mutav pa da ne znam progovoriti vec jednostavno moj karakter ne odgovara takvom nekom poslu u kojem se moras uvlaciti nekome u guzicu i smijati nazor...
u krajnjem slucaju nije problem stajati na ulici ni raditi bilo sta jer sam i to radio vec je problem taj rad na ucinak
koji 70% ne zavisi od tebe. evo nesto se sjetih to je isto kao onaj posao sa osiguranjem, ti stojis na ulici i ako koga prevaris da bude korisnik nekog osiguranja dobro je nesto si usicario, ako ne ostaces gladan.
mnogo trazis, nisam ja menager, konsultant, komunikolog, marketing men i jos povrh svega toga graficki radnik.
ljudi se skoluju za svako zanimanje posebno a ti ocekujes od nekoga da to sve u jednom bude... 
zavrsio sam graficku prije neke 4 god. usmjerenje mi je bilo tehnicki urednik ali isto tako sam prosao kroz ostala usmjerenja kao sto su priprema, dorada, fotografija ne posto toga u moje vrijeme nije ni bilo ali otprilike znam sta bi bio moj posao...
medjutim poznavajuci sebe ne bih se mogao maltretirati sa prolaznicima bilo koje vrste. pa svako ko je radio bilo kakav posao koji se tice rada na ulici u ovom slucaju animiranja zna o cemu pricam. evo konkretno meni ne bi bio problem raditi na stampi, DTP-u, sito, ofset i koja vec postoji, barkati se sa uredjivanjem brosura, knjiga, novina, casopisa i svega ostalog na cemu se moze vrsiti stampa ali rad sa "prolaznicima" ni u kojem slucaju...
jer nisam taj tip koji bi mogao "varati" ljude i prodavati im nekada maglu nekada proizvod...
pa zar mislis da neko hoce da rizikuje da stoji na ulici i da bude u minusu. ko meni garantuje da cu ja danas 10KM zaraditi a toliko ti treba da pojedes.
u krajnjem slucaju nije problem stajati na ulici ni raditi bilo sta jer sam i to radio vec je problem taj rad na ucinak
koji 70% ne zavisi od tebe. evo nesto se sjetih to je isto kao onaj posao sa osiguranjem, ti stojis na ulici i ako koga prevaris da bude korisnik nekog osiguranja dobro je nesto si usicario, ako ne ostaces gladan.
mnogo trazis, nisam ja menager, konsultant, komunikolog, marketing men i jos povrh svega toga graficki radnik.
-
salter071
#25 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?
Kapitalizam. Koliko platiš toliko i dobiješ. Vrlo često i manje od toga.