Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post Reply
Hajvan

#201 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by Hajvan »

visocicaguy wrote:
na osnovu cega zakljucujes to?

stranka koja stoji iza vas (ako je to Za Bih, pošt vidim njihov znak ili znak koji neodoljivo podsjeca na njihov) je haman pa na smetljištu istorije… žao mi je, to je realitet. Ništa lično :(

ako je znak samo slucajnost- izvinjavam se i sugerišem da ga izbrišete
visocicaguy

#202 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by visocicaguy »

Hajvan wrote:
visocicaguy wrote:
na osnovu cega zakljucujes to?

stranka koja stoji iza vas (ako je to Za Bih, pošt vidim njihov znak ili znak koji neodoljivo podsjeca na njihov) je haman pa na smetljištu istorije… žao mi je, to je realitet. Ništa lično :(

ako je znak samo slucajnost- izvinjavam se i sugerišem da ga izbrišete
jeste, clan je SBiH - ali ovo sto je prikazano na http://www.smajevic.ba je izborni program kandidata licno. to sto su neki srozali ugled te stranke na stranu, cinjenica je da kao nezavisan kandidat realno nemas mnogo sansi. inace, mislim da se u svakoj stranci mogu naci jludi koji su manje ili vise ovisni ili pod uticajem drugih i mislim da nije moguce da se u svakoj od stranaka ne mogu pronaci kandidati koji su dobri. srecom, izborne liste su otvorene (jos...) pa se ne moze jedan radeljas kriviti zasto je on u poziciji da odlucuje o sudbini kantona, nego gradjani tog kantona...

konkretno ovaj kandidat nije kandidovan ispred sarajevskog kantona, ali mislim da vrijedi. i nije jedini koji vrijedi, pri cemu tu ne mislim samo na jednu stranku...
visocicaguy

#203 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by visocicaguy »

travnik wrote:Ima li se za koga glasovati? Po meni, da. Zasto? Zato sto uvijek glasam za ljude, a ne stranke, i do sada niti na jednim izborima nisam glasovao za istu stranku na svim listama (kanton, entitet, država). Dakle, od stotina kandidata, može se probrati barem jedan, a i više, za svaku razinu. Osim toga, ako i nema niti jedan dobar, opet treba izaći i u najmanju ruku glasovati za najmanje loše rješenje jer ostanak kod kuće omogućava malverzaciju i krađu sa glasovima.
dobro bi bilo kada bi svi glasali tako... za ljude a ne za stranke.. nazalost, vecina (pismene raje) se odluci da apstinira od izbora (zato sto misle da nemaju koga birati) - a posljedica toga je da nam cevljanovici kroje vlast i sudbinu
racionalista

#204 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by racionalista »

Meni nikada neće biti jasno kako su diletanti poput Heće i kompanije imali prednost u SzaBiH u odnosu na profesora Smajevića. Staviti Heću za ministra energije, rudarstva i industrije pored čovjeka sa takvim kapacitetom je glupost. Mislim da je on prerastao stranku pod čijim "logom" izlazi na izbore.
šatirana_ljubičica

#205 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by šatirana_ljubičica »

Hoćel ko glasat za Gljivu?
sabanss

#206 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by sabanss »

racionalista wrote:Meni nikada neće biti jasno kako su diletanti poput Heće i kompanije imali prednost u SzaBiH u odnosu na profesora Smajevića. Staviti Heću za ministra energije, rudarstva i industrije pored čovjeka sa takvim kapacitetom je glupost. Mislim da je on prerastao stranku pod čijim "logom" izlazi na izbore.
Kao i u svim strankama. Obicno pametni ne mogu doci do izrazaja od galamdzija, seljaka i poslusnika.
ultima_palabra

#207 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by ultima_palabra »

racionalista wrote:Meni nikada neće biti jasno kako su diletanti poput Heće i kompanije imali prednost u SzaBiH u odnosu na profesora Smajevića. Staviti Heću za ministra energije, rudarstva i industrije pored čovjeka sa takvim kapacitetom je glupost. Mislim da je on prerastao stranku pod čijim "logom" izlazi na izbore.
Pa Hećo je skloniji talovima, sa njim se može "dogovoriti", ne talasa kad dobije naredbu sa višeg nivoa... isto kao što SDP nije stavio Mirzu Kušljugića za direktora EPBiH, nego "znači" Grabovicu.
Hajvan

#208 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by Hajvan »

da, da.

jbg, sindrom "prvog i jedinog u selu"

ako postave kakvog eksperta na pravo mjesto, obrazovanog, elokventnog, sa očitim moralnim/etičkim kodeksom ponašanja i djelovanja- moguce da "prvi u selu" ne bude vise prvi, te shodno tome ne bi više uzimao najveći komad torte…
to što bi sa odabirom pravih saradnika, torta bila mnogo veća- pa bi svi imali veće koristi, to ove razne "prve u svojim selima" i njihove podanike/poltrone/izvršioce mLogo ne sekira niti zanima.

jedna od većih boljki našeg duštva.
Last edited by Hajvan on 18/09/2014 12:32, edited 1 time in total.
Big Ang

#209 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by Big Ang »

.
akcid

#210 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by akcid »

šatirana_ljubičica wrote:Šta mislite?Hoćemo li na zelenu granu i ako ćemo, s kim bi mogli?

Dok su u moći paraziti države i društva, poput Bakira i SDA, Dodika sa SNSD, Lgumdžije sa SDP, i sličnim, nećemo :( :(

Ali vrijedi pokušati, vrijedi početi s preokretom politike i odgovornosti. Tuzlanski prof. Begić zaslužuje glas sa tom pripadajućom komunističkom partijom. Zašto ne, ništa ne bože biti niže nego što nam sada jeste, ništa ne možemo izgubiti...
Hajvan

#211 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by Hajvan »

gdje ima program te KP?
imaju li u programu opet neke zajednice južnih slavena?
akcid

#212 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by akcid »

Hajvan wrote:gdje ima program te KP?
Dok su Južni Slaveni bili združeni, živjeli smo bez proljevanja krvi i bratoubijanja. Čim se neko osamostali, pokupuje zlatne kašike i grca u izobilju svega i svačega :-)
dustaban

#213 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by dustaban »

Realno se nema za koga glasati, ali realno postoje itekako razlozi da se za nekog NE GLASA!

A ovaj put se zna - neglasati treba za SDP.
Prema tome - glasajte za koga hocete, samo neka to ne bude SDP !

:mrgreen:
racionalista

#214 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by racionalista »

najveci je problem sto mi nemamo stranke koja ima pozitivan imidz, svakoj od trenutno prisutnih bi se moglo naci milion zamjerki i propusta
akcid

#215 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by akcid »

racionalista wrote:najveci je problem sto mi nemamo stranke koja ima pozitivan imidz, svakoj od trenutno prisutnih bi se moglo naci milion zamjerki i propusta

Pa ne dajemo glasove imidžima staranaka, tražimo njihovu sposobnost upravljanja državom i državnim organizacijama, tražimo odgovornost za svaku odluku... :-)
racionalista

#216 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by racionalista »

akcid wrote:
racionalista wrote:najveci je problem sto mi nemamo stranke koja ima pozitivan imidz, svakoj od trenutno prisutnih bi se moglo naci milion zamjerki i propusta

Pa ne dajemo glasove imidžima staranaka, tražimo njihovu sposobnost upravljanja državom i državnim organizacijama, tražimo odgovornost za svaku odluku... :-)
ja sam mislio da se pod "Imidzom" podrazumijeva sveobuhvatan pojam koji objedinjuje uredjenje, nastup, data obecanja, realizovane projekte itd. jedne stranke
akcid

#217 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by akcid »

ok, nisam tako shvatio, sorry :thumbup:
Hajvan

#218 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by Hajvan »

akcid wrote:
Hajvan wrote:gdje ima program te KP?
Dok su Južni Slaveni bili združeni, živjeli smo bez proljevanja krvi i bratoubijanja. Čim se neko osamostali, pokupuje zlatne kašike i grca u izobilju svega i svačega :-)

Misliš?!
visocicaguy

#219 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by visocicaguy »

ultima_palabra wrote:
Pa Hećo je skloniji talovima, sa njim se može "dogovoriti", ne talasa kad dobije naredbu sa višeg nivoa... isto kao što SDP nije stavio Mirzu Kušljugića za direktora EPBiH, nego "znači" Grabovicu.
ne znam, ali znam da to nije samo boljka SBiH, nego svih stranaka... eto, navedeno je par primjera, glupo mi je "prozivati" poimenice, ali znaju ljudi... isto tako, znam, da su "sklonjene" velicine poput rahmetli Nijaza Durakovica... ili evo nedavno g. Marjanovica... mislim, tih ljudi ima dosta i glupo mi ih je "uokviravati" u stranke, jer mislim da takvi ljudi svojim znanjem i iskustvom prevazilaze stranacke okove... ali nazalost, kao nezavisni su im male sanse, jer nas narod i dalje prvo bira stranku, pa tek poslije toga ljude, ali i te ljude.... prije bira po tome je l mu dodje sta, kakav rod, jaran itd, a tek na kraju po sposobnostima ... za ovog http://www.smajevic.ba znam da je dobar i kvalitetan kadar... ali nikada nije dobio priliku biti na nekoj od rukovodecih funkcija... mada, mislim, da jedan covjek ne moze napraviti puno..... treba postojati kriticna masa kvalitetnih ljudi, neovisno o tome u kojoj su stranci... zato - moj apel - trazite lupom dobre, kvalitetne ljude na glasackim listicima - i prije toga pogledajte koga imate na raspolaganju u vasoj izbornoj jedinici... nerijetko su oni najbolji negdje ispod, cesto nisu nosioci listi... a mozda i nezavisni kandidati... koristimo se otvorenim listama dok ih jos imamo...
madner

#220 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by madner »

Nema od te nade nista, jer mada mi biramo ljude u parlamente, pravi centri moci su trenutno izvan istih.

Mozemo probrati 30 najboljih za parlament, ako su u razlicitim strankama necemo imati puno efekta. Nama treba jedna kvalitetna stranka koja zaista zeli promjeniti stvari i ima kapacitet da osvoji dovoljan broj glasova.
visocicaguy

#221 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by visocicaguy »

Hajvan wrote:da, da.

jbg, sindrom "prvog i jedinog u selu"

ako postave kakvog eksperta na pravo mjesto, obrazovanog, elokventnog, sa očitim moralnim/etičkim kodeksom ponašanja i djelovanja- moguce da "prvi u selu" ne bude vise prvi, te shodno tome ne bi više uzimao najveći komad torte…
to što bi sa odabirom pravih saradnika, torta bila mnogo veća- pa bi svi imali veće koristi, to ove razne "prve u svojim selima" i njihove podanike/poltrone/izvršioce mLogo ne sekira niti zanima.

jedna od većih boljki našeg duštva.
da.. a posebno je sa javnim preduzecima... postavljanje direktora, izvrsnih direktora itd... svaka stranka ima sigurno kvalitetne ljude i za javna preduzeca... ali nisu svi spremni da "poDApisuju" raznorazne talove, pa kao takvi budu odmah eliminisani sa sireg izbornog spiska... pogledajte samo ko su direktori javnih preduzeca.. krenite redom..
visocicaguy

#222 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by visocicaguy »

madner wrote:Nema od te nade nista, jer mada mi biramo ljude u parlamente, pravi centri moci su trenutno izvan istih.

Mozemo probrati 30 najboljih za parlament, ako su u razlicitim strankama necemo imati puno efekta. Nama treba jedna kvalitetna stranka koja zaista zeli promjeniti stvari i ima kapacitet da osvoji dovoljan broj glasova.
problem je u tome sto ti kao glasac ne mozes natjerati da se takva stranka formira... ali imas mogucnost izabrati dobre ljude iz vise stranaka. u postojecim okolnostima mislim da je bolje izabrati 30 kvalitetnih ljudi iz razlicitih stranaka nego 30 ljudi iz iste stranke, pri cemu je 28 njih olos i polupismeno
sema911s

#223 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by sema911s »

kako nema za koga glasat maca na listi SES par plakata po malti polijepljeno
madner

#224 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by madner »

visocicaguy wrote:
madner wrote:Nema od te nade nista, jer mada mi biramo ljude u parlamente, pravi centri moci su trenutno izvan istih.

problem je u tome sto ti kao glasac ne mozes natjerati da se takva stranka formira... ali imas mogucnost izabrati dobre ljude iz vise stranaka. u postojecim okolnostima mislim da je bolje izabrati 30 kvalitetnih ljudi iz razlicitih stranaka nego 30 ljudi iz iste stranke, pri cemu je 28 njih olos i polupismeno
Mislis mozes izabrati kvalitetne ljude bez obzira koja stranku preferiras. Slazem se svakako da je bolje filtrirati liste nego zaokruziti samo stranku, no ucinak je ogranicen.
Recimo ko se istakao u ovom mandatu u federalnom/drzavnom parlamentu?
visocicaguy

#225 Re: Ima li se za koga glasati...ali, realno?!

Post by visocicaguy »

madner wrote:
visocicaguy wrote:

Mislis mozes izabrati kvalitetne ljude bez obzira koja stranku preferiras. Slazem se svakako da je bolje filtrirati liste nego zaokruziti samo stranku, no ucinak je ogranicen.
Recimo ko se istakao u ovom mandatu u federalnom/drzavnom parlamentu?
da. ne bih ulazio u polemiku ovdje ko jeste ili ko nije, jer se bojim da bismo time unistili jedan lijep dijalog koji se razvio - a nuzno bi bio narusen ako bih sada ja izdvojio nekoga, i time stvorio ambijent kao da reklamiram stanku (mada je upravo to protiv cega se treba boriti / razdvajati stranke od ljudi - ali to nasi ljudi cesto poistovjecuju, odnosno stranku stavljaju uvijek na prvo mjesto).

zadrzao bih se na tome da glasaci trebaju ozbiljno shvatiti izbore (iako je razmuljivo da im se to sve gadi, ali mora se...), da trebaju prouciti najozbiljnije kandidate iz svoje izborne jedinice (najbolje ne vodeci racuna o stranci), i na kraju dati glas njima.

ako se ipak vode preferencijalno stranackim glasanjem, onda neka ogranice svoj izbor na tu stranku (ili ideolosku crtu / vise stranaka slicne platforme), ali i dalje neka striktno glasaju za one koji su stvarno kompetentni... a ne za nekog ko je "zavrsio fakultet za 10 godina i 6 godina nezaposlen i ukljucio se u politiku... " - i dosao da nas sve vodi...
Post Reply