Nesto na ovaj fazon - solarni "trickle" punjaci za akumulator.
http://www.ebay.com/bhp/solar-trickle-charger
Stari mi je u penziji, rijetko vozi, dobro bi mu doslo da ne umire akumulator... Dakle valjaju li ova sranja i da li ih uopste ima kod nas, ili moram ganjati na netu?
Ima li se gdje kod nas uzeti...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Alfons Kauders
-
technoGeek
#2 Re: Ima li se gdje kod nas uzeti...
Ne bi reko da ovo ima kod nas, a sve i da ima pogledaj samo koliki je presjek zice koja treba ici na kleme. Zar mislis da bi to ista moglo napuniti? To je isto kao sto su kod nas na top shopu prodavali battery booster kojeg prikljucis na upaljac i on ti pomogne kad te aku zeza, a presjek zice isto nikakav
, ne budi naivcina i ne bacaj pare na ove gluposti, radije nek pali na kablove ako vec ne mogne, ili nek dopunjava pravim punjacem. Ako vec dugo stoji a da se ne voza, radije nek skida klemu.
- cherokeejeep
#3 Re: Ima li se gdje kod nas uzeti...
normalna struja punjenja ispravnog akumulatora je 2.5-5 A.presjek provodnika dovoljnog za to je 1.5 mm2.
-
citro
#4 Re: Ima li se gdje kod nas uzeti...
Struja punjenja akumulatora je u visini od 10% od nominalnog kapaciteta, dakle ako akumulator ima 63 Ah onda je normalna struja punjenja 6.3 A. Ciklus punjenja traje 12 sati a ne 10 kao sto je za ocekivati, zbog gubitka od 20% u toku jednog ciklusa (toliko o famoznoj savrsenosti elektro automobila).
Proizvodi o kojima se ovdje govori i koji se prodaju na eBay-u nisu punjaci nego sluze za blago nadopunjavanje akumulatora kako bi se nadoknadilo njegovo prirodno praznjenje i eventualno neki sitni potrosaci tipa alarm i slicno.
Prema tome, i struja velicine od 100 mA je sasvim dovoljna pa je govoriti o presjeku kabla u tom slucaju suvisno.
Mislim da bi se ovakav proizvod mogao naci u Conrad-u u Sarajevu ili u Electronic Centru. Mislim da bi to bila pametna investicija.
Pozdrav.
Proizvodi o kojima se ovdje govori i koji se prodaju na eBay-u nisu punjaci nego sluze za blago nadopunjavanje akumulatora kako bi se nadoknadilo njegovo prirodno praznjenje i eventualno neki sitni potrosaci tipa alarm i slicno.
Prema tome, i struja velicine od 100 mA je sasvim dovoljna pa je govoriti o presjeku kabla u tom slucaju suvisno.
Mislim da bi se ovakav proizvod mogao naci u Conrad-u u Sarajevu ili u Electronic Centru. Mislim da bi to bila pametna investicija.
Pozdrav.
- Alfons Kauders
#5 Re: Ima li se gdje kod nas uzeti...
hvala sefe, vidis Conrad sam toooootalno zaboravio... ako iko ima u SA, imaju oni... odo ih ganjatcitro wrote:Struja punjenja akumulatora je u visini od 10% od nominalnog kapaciteta, dakle ako akumulator ima 63 Ah onda je normalna struja punjenja 6.3 A. Ciklus punjenja traje 12 sati a ne 10 kao sto je za ocekivati, zbog gubitka od 20% u toku jednog ciklusa (toliko o famoznoj savrsenosti elektro automobila).
Pozdrav.
i da, ovo nije punjac vec "trickle" punjac za nadopunjavanje... bas za ljude koji ne voze puno, ili za vozila koja se ne koriste cesto (kamp kucice, camci i sl gluposti)...
- sema911s
#6 Re: Ima li se gdje kod nas uzeti...
Da Te razocaram kvalitet tih solarnih celija je ravan nuli, kvalitet plasticnog kucista nula bobaka, Ta plastika se raspada, imal nesto slicno ,. 40x40cm solarna ploca I jedva napajala sijalicu ,. I to o brzo se shebalo,.
kablovi CE ti sami poispadat, Ta klijesta mozes jednom otvorit I zaglave se
napon Koji daje ploca toliko oscilira Da je nemoguce GA iskoristit
u conradu je bilo nesto slicno kostalo oko stoje I samo izgleda kvalitetnije a smece ko I ovo
bolje je uzmi kablove I nek stoje u gepektu
ako hoces bolje rijesenje kupi skuplju solarnu plocu iskopcaj je na avto
jer Su ove smece
directed by autocorect
kablovi CE ti sami poispadat, Ta klijesta mozes jednom otvorit I zaglave se
napon Koji daje ploca toliko oscilira Da je nemoguce GA iskoristit
u conradu je bilo nesto slicno kostalo oko stoje I samo izgleda kvalitetnije a smece ko I ovo
bolje je uzmi kablove I nek stoje u gepektu
ako hoces bolje rijesenje kupi skuplju solarnu plocu iskopcaj je na avto
jer Su ove smece
directed by autocorect