Ima li po Sarajevu skinheadsa...?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Maksim

Post by Maksim »

Zavisi na koje je skinse misli. Nisu neo-nacisti izmislili skinheadse. Skinhead pokret je poceo krajem 60ih u Londonu i bio je pokret omladine iz radnicke klase, bjelaca i crnaca. Nisu tada imali svoju muziku pa su slusali Ska. Tek kasnije su razvili svoju muziku koja je bila pak nekako Punk.

Danas postoje razni skinhead-pokreti. Imaju Oi-Skins, oni su apoliticni. Imaju Red-Skins, oni su komunisti. Imaju Anarcho-Skins, oni u anarhisti. Imaju Gay-Skins, pogodite sto su oni :D i imaju Nazi-Skins. Neo-nacisti su ukrali image pravih skinheadsa. U Sarajevu ima Oi-Skinsa, ali ne znam bas u kolikom broju, vjerojatno veoma malom.

Toliko o tome.
repeater

Post by repeater »

Maksim wrote: Danas postoje razni skinhead-pokreti. Imaju Oi-Skins, oni su apoliticni. Imaju Red-Skins, oni su komunisti. Imaju Anarcho-Skins, oni u anarhisti. Imaju Gay-Skins, pogodite sto su oni :D i imaju Nazi-Skins.
da, i ne zaboravimo gypsy kingse .. pardon, skinse. :D
echo

Post by echo »

Bilo je skinheadsa prije rata. Sad su vjerovatno polusminkeri koji rade po koje-kakvim kancelarijama.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Vala ni u miru ih nije bilo mnogo ,mogli su se na prste prebrojati, bilo je darkera i metalaca il rockabillijevaca.. ali skinsa slabo pravo... Novi Sad, Zagreb il Rijeka su nekako bili sjedišta ... mada kontam nismo mi pogodno tlo za stasavanje skinsa..... valjda ćevapi i pita im onemogućavaju stasavanje...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

a sta nejma skinheadsa, jel?
onda su sigurno otisli u vehabije, pa him je sad fazon furat dugu bradu! :roll:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Jaka...!
Skinheads99

#57 IMA JA SAM TAJ

Post by Skinheads99 »

Ovako kao sto su prije mene napisali nisu svi skinsi isti imas raznih ja osobno nisam nazi skins al intresantno je to da nema skinsa u islamskim zemljama jer mnogi muslimani smatraju da svi skinsi mrze muslimane sto nije istina.Neoblacim se ja u sarajevu ko skinjara jer bi zbog toga mogo dobiti velike batine da mrzim cigane i pedere iz dna duse nemrzim druge narode niti crnce i jevreje ni muslimane i vise sam nego spreman osnovati sarajevski odred skinsa poslusaj te pjesmu od Hladnog Piva Frizerska pjesma koja govori o skinsima.Nemoras stalno brijat glavu da bi bio skins
mnogi skinsi furaju punkerice(bekam je to od poznatih prvi poce nositi)
neznam sto nas svi mrze al eto
Eva Braun

#58 Re: IMA JA SAM TAJ

Post by Eva Braun »

Skinheads99 wrote:Ovako kao sto su prije mene napisali nisu svi skinsi isti imas raznih ja osobno nisam nazi skins al intresantno je to da nema skinsa u islamskim zemljama jer mnogi muslimani smatraju da svi skinsi mrze muslimane sto nije istina.Neoblacim se ja u sarajevu ko skinjara jer bi zbog toga mogo dobiti velike batine da mrzim cigane i pedere iz dna duse nemrzim druge narode niti crnce i jevreje ni muslimane i vise sam nego spreman osnovati sarajevski odred skinsa poslusaj te pjesmu od Hladnog Piva Frizerska pjesma koja govori o skinsima.Nemoras stalno brijat glavu da bi bio skins
mnogi skinsi furaju punkerice(bekam je to od poznatih prvi poce nositi)
neznam sto nas svi mrze al eto

Ti u stvari i nisi skins. Samo si se super ubedio u to. :D
Jonx

Post by Jonx »

Gabriela wrote:Bilo ih je, bilo, dok se ovaj grad još moago zvati uporištem bilo kakvih pravaca, te ćelo vakav, ćelo nakav, ljudo znali šta vole, a šta ne. A danas su se sve te predivne različitosti boja stopile u jedno veliko, veliko sivilo...
Kao da vidjeh jednog starog kenjca...skoro pa ukazanje...
:roll:
Eva Braun

Post by Eva Braun »

Nekada je u Sarajevu bilo i hipika. Na zalost sada ih ima veoma malo ili nimalo.
rashomon

Post by rashomon »

Eva Braun wrote:Nekada je u Sarajevu bilo i hipika. Na zalost sada ih ima veoma malo ili nimalo.
Meni ih nije žao!
Eva Braun

Post by Eva Braun »

rashomon wrote:
Eva Braun wrote:Nekada je u Sarajevu bilo i hipika. Na zalost sada ih ima veoma malo ili nimalo.
Meni ih nije žao!
Sta, mozda ti je zao sto nema vise skinsa?
Ili tebi mozda nedostaju likovi poput Ede Omerovica (koji je uzgred receno pao k.... za usi)
rashomon

Post by rashomon »

Eva Braun wrote:
rashomon wrote:
Meni ih nije žao!
Ili tebi mozda nedostaju likovi poput Ede Omerovica (koji je uzgred receno pao k.... za usi)
Skinse, ono što ih je bilo, a hodali su sa gestapo maramama, dobro smo nalupali!

:D :D :D

Mislim, šta ja znam, i kao ljubitelj hip hopa smuči mi se od klinaca u vrećastim ultraskupim pantolama, "coreri" sa hard core skupim patikama i mobitelima, metalci sa odorama iz srednjeg vijeka, skinsi sa nazi obilježjima i naši nabildani džiberi sa narodnjakom iz woofera, raveri sa bijelim potkošuljama!

Meni to sve dođe na isti nivo, stereotip do stereotipa!

P.S.

Daleko od toga da bih nekome nešto naređivao i određivao, izuzevši nazi tipove!
DUREX

Post by DUREX »

Vidim pricaju ljudi ovdje nadugo i nasiroko, pa me zacudi kako to da se niko ne sjeca prijeratnih skinsa i marisana sa pankerima.
Ili se radi o mladjoj raji koja ne pamti to doba, KUK, Kaktus itd... ili ovi koji govore "nije ih nikada ni bilo", mozda, u ta doba nisu nesto previse ni isfuravali van.

Naravno da ih je bilo, kao sto je tih godina u Sarajevu bilo svega i svacega, bilo je nekoliko grupa koje su furale taj fazon (nekih od njih se sjecam sa tekmi jer su zajedno s nama furali furku HZ). Nekima se i imena sjecam (jer sam i sam odrastao uz Tumbling Dice-u, Screwdriver i slice zajebancije) pa sam te momke znao vidjeti s vremena na vrijeme... Neke od njih vidjam i danas, a kao sto neko rece, nije to vise kao prije... mnogi od njih su davno ispali iz tog filma i presli u neko drugo "agregatno stanje" sto se furke i izgleda tice, pa se, tako zajedno s njima ta, aj' da je nazovemo, skin scena Sarajeva polako izgubila.
Za neke od njih i danas znam da su i dalje u nazi fazonu, ali ga vise ne furaju na taj "transparentni" nacin.

Nakon rada u Sarajevo dolaze D i C... C iz Austrije, D iz Njemace i furaju jedno vrijeme skin fazon... Malo na trgu pred Narodnim, malo u KUK-u (pokusaju predratnog kuka), malo Opera i kasnije Max... Medjutim nakon sto su par puta dobili degenek, uozbiljili su se... D je danas sminkercic(i on je s nama furao po tekmama i gostovanjima), a C je neka vrsta hard core-partijaner mjesavine, uglavnom nema vise ni primjesa skin furke... U medjuvremenu dok su ova dvojica pokusavala da malo podignu skins "scenu"(dok nisu naletili na Kinu :D), primjecivao sam u tim krugovima neku balavurdiju koja je pokusala da se fura, ali im to nekako nikada nije islo, jer, za razliku od ostalih zemalja u kojima su sknsi uglavnom najveci problemi drustva i najveci uzrocnici nereda, kod nas niko nikada nije mogao da prismrdi mahalcima, tako da je, cini mi se ovaj pokusaj dizanja scene propao.

A sto se tice subkulture, o necemu tkvom se, u ovom primitivizmu koji nas je opkolio, ne moze vise ni govoriti. Kod nas, danas, postoji samo nadri-kultura i nekultura, a ustvari, ova prva je ova druga u celofanu... ostalo je istorija..
Spliff.Master

Post by Spliff.Master »

DUREX wrote:Vidim pricaju ljudi ovdje nadugo i nasiroko, pa me zacudi kako to da se niko ne sjeca prijeratnih skinsa i marisana sa pankerima.
Ili se radi o mladjoj raji koja ne pamti to doba, KUK, Kaktus itd... ili ovi koji govore "nije ih nikada ni bilo", mozda, u ta doba nisu nesto previse ni isfuravali van.

Naravno da ih je bilo, kao sto je tih godina u Sarajevu bilo svega i svacega, bilo je nekoliko grupa koje su furale taj fazon (nekih od njih se sjecam sa tekmi jer su zajedno s nama furali furku HZ). Nekima se i imena sjecam (jer sam i sam odrastao uz Tumbling Dice-u, Screwdriver i slice zajebancije) pa sam te momke znao vidjeti s vremena na vrijeme... Neke od njih vidjam i danas, a kao sto neko rece, nije to vise kao prije... mnogi od njih su davno ispali iz tog filma i presli u neko drugo "agregatno stanje" sto se furke i izgleda tice, pa se, tako zajedno s njima ta, aj' da je nazovemo, skin scena Sarajeva polako izgubila.
Za neke od njih i danas znam da su i dalje u nazi fazonu, ali ga vise ne furaju na taj "transparentni" nacin.

Nakon rada u Sarajevo dolaze D i C... C iz Austrije, D iz Njemace i furaju jedno vrijeme skin fazon... Malo na trgu pred Narodnim, malo u KUK-u (pokusaju predratnog kuka), malo Opera i kasnije Max... Medjutim nakon sto su par puta dobili degenek, uozbiljili su se... D je danas sminkercic(i on je s nama furao po tekmama i gostovanjima), a C je neka vrsta hard core-partijaner mjesavine, uglavnom nema vise ni primjesa skin furke... U medjuvremenu dok su ova dvojica pokusavala da malo podignu skins "scenu"(dok nisu naletili na Kinu :D), primjecivao sam u tim krugovima neku balavurdiju koja je pokusala da se fura, ali im to nekako nikada nije islo, jer, za razliku od ostalih zemalja u kojima su sknsi uglavnom najveci problemi drustva i najveci uzrocnici nereda, kod nas niko nikada nije mogao da prismrdi mahalcima, tako da je, cini mi se ovaj pokusaj dizanja scene propao.

A sto se tice subkulture, o necemu tkvom se, u ovom primitivizmu koji nas je opkolio, ne moze vise ni govoriti. Kod nas, danas, postoji samo nadri-kultura i nekultura, a ustvari, ova prva je ova druga u celofanu... ostalo je istorija..

svega ti jel' to kontas na Kinu s Dobrinje? tj s Bistrika? (zavisi odakle ga znas)
Eva Braun

Post by Eva Braun »

rashomon wrote:
Eva Braun wrote:
rashomon wrote: Meni ih nije žao!
Skinse, ono što ih je bilo, a hodali su sa gestapo maramama, dobro smo nalupali!

:D :D :D

Mislim, šta ja znam, i kao ljubitelj hip hopa smuči mi se od klinaca u vrećastim ultraskupim pantolama, "coreri" sa hard core skupim patikama i mobitelima, metalci sa odorama iz srednjeg vijeka, skinsi sa nazi obilježjima i naši nabildani džiberi sa narodnjakom iz woofera, raveri sa bijelim potkošuljama!

Meni to sve dođe na isti nivo, stereotip do stereotipa!

P.S.

Daleko od toga da bih nekome nešto naređivao i određivao, izuzevši nazi tipove!
Sasvim stereotipno. Znam da je bilo dosta šanera tipa "eno hipika 'ajmo ga odrat od batina", ali je svet koji je hodio Sarajevom bio raznovrsniji. Mislim da sada ne samo u Sarajevu problem prave bas ti likovi koji nose "Original sa pijace", a da ne spominjem turbo mega sound iz zvučnika nekog mega skupog automobila. O izboru mesta na koje se sada može pošteno izaći u Sarajevu da ne govorimo, sve je dobro dok ne postane popularno, e a kada postane eto ih seke na stiklicama u belim pantalonama ispod kojih vire ultra tangice. Pakao na zemlji. Opet kažem to važi za SVE gradove ex yu.
howyesno

Post by howyesno »

:zzzz:
-danTe-

Post by -danTe- »

:-)
-danTe-

Post by -danTe- »

:-)
DUREX

Post by DUREX »

Spliff.Master wrote:
DUREX wrote:Vidim pricaju ljudi ovdje nadugo i nasiroko, pa me zacudi kako to da se niko ne sjeca prijeratnih skinsa i marisana sa pankerima.

svega ti jel' to kontas na Kinu s Dobrinje? tj s Bistrika? (zavisi odakle ga znas)
Kina, Kinez Z.
boogy

Post by boogy »

U svakom slučaju skinsi napadaju uvijek kukavički u grupi na jednog.

http://www.youtube.com/watch?v=gKK3QhKQWWk
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

da bi imao skinheadse moras prvo imati homogeno drustvo. pa zar nije to osnovni princip????? MI protiv NJIH....

a kod nas imas i NAS i NJIH i ONIH TAMO i ONIH VAMO i VAS i NAS i LIJEVIH i DESNIH. i fazon je u tome da svi uzimaju neko pravo- historijsko, geofgrafsko, jezičko, genealoško, biološko, socijalno itd.... jedan veliki lonac sa pune supe a niđe mesa :D

ali neka nas,

sto bi krleza rekao- među ljudima smrdi, ali je toplo...

u ovakvom drustvu je nemoguce uspostaviti takav tip identiteta.
karanana

#73 Re: Ima li po Sarajevu skinheadsa...?

Post by karanana »

Al interesantno je kad se vako iskopaju teme. Nekim forumashima je hobi da ih vade
Škobo Habu

#74 Re: Ima li po Sarajevu skinheadsa...?

Post by Škobo Habu »

Nazi-skinsa je bilo nekolicina tamo odmah iza rata. '96 ili '97. Čak je i ondašnji "Fan" donio intervjuu sa jednim od tih momaka. Naravno, incognito.
Post Reply