Ima li ovo smisla.
- osa
#1 Ima li ovo smisla.
DVANAESTORICA Nizozemaca, bivših pripadnika UN-ovih međunarodnih snaga, stiglo je u posjetu Srebrenici u kojoj su prije 12 godina djelovali pod okriljem mirovne misije UNPROFOR, javlja B92.
Nizozemci u Srebrenici žele odati počast žrtvama najveće tragedije u Europi koja se dogodila nakon II. svjetskog rata. Također se namjeravaju sastati sa članovima obitelji srebreničkih stradalnika te na taj način aktualizirati priču o genocidu koji se tamo dogodio.
Bivši vojnici posjetili su i Potočare gdje su snage UNPROFOR-a prije više od 12 godina prepustili Srebreničane i Bošnjake iz toga kraja na milost i nemilost srpskim snagama koje su pod vodstvom Ratka Mladića okupirale srebreničku enklavu.
"Mi smo ovdje imali zadatak zaštite stanovništva Srebrenice. Oni su ostavljeni na cjedilu, ali smo i mi, vojnici, ostavljeni na cjedilu", rekao je jedan od vojnika novinarima koji su popratili prvi dan njihovog trodnevnog posjeta Srebrenici.
Želimo animirati priču o Srebrenici
Nizozemski vojnici prošle su godine odbili primiti visoko vojno priznanje koje im je povodom sudjelovanja u mirovnoj misiji UN-a u BiH namjeravalo dodijeliti nizozemsko Ministarstvo obrane. Ističu kako neće dozvoliti da priča o zločinu u Srebrenici padne u zaborav.
"Nizozemska politika više se uopće ne bavi pitanjem Srebrenice. Naša posjeta je jedan od pokušaja da ponovo animiramo priču o Srebrenici, ne samo priču o Karadžiću i Mladiću, već priču o Srebrenici, a nadamo se da će ova posjeta doprinijeti upravo tome", rekao je politički analitičar Dion van der Berg.
Nizozemski vojni veterani namjeravaju obići nekadašnju bazu i punktove na kojima su stražarili. Danas bi se trebali susresti s obiteljima ubijenih Srebreničana koje su podnijele tužbu protiv Nizozemske zbog toga što pripadnici mirovnih snaga nisu izvršili mandat i što su srpskim snagama omogućili ubojstva Bošnjaka u Srebrenici.
Nizozemci u Srebrenici žele odati počast žrtvama najveće tragedije u Europi koja se dogodila nakon II. svjetskog rata. Također se namjeravaju sastati sa članovima obitelji srebreničkih stradalnika te na taj način aktualizirati priču o genocidu koji se tamo dogodio.
Bivši vojnici posjetili su i Potočare gdje su snage UNPROFOR-a prije više od 12 godina prepustili Srebreničane i Bošnjake iz toga kraja na milost i nemilost srpskim snagama koje su pod vodstvom Ratka Mladića okupirale srebreničku enklavu.
"Mi smo ovdje imali zadatak zaštite stanovništva Srebrenice. Oni su ostavljeni na cjedilu, ali smo i mi, vojnici, ostavljeni na cjedilu", rekao je jedan od vojnika novinarima koji su popratili prvi dan njihovog trodnevnog posjeta Srebrenici.
Nizozemski vojnici prošle su godine odbili primiti visoko vojno priznanje koje im je povodom sudjelovanja u mirovnoj misiji UN-a u BiH namjeravalo dodijeliti nizozemsko Ministarstvo obrane. Ističu kako neće dozvoliti da priča o zločinu u Srebrenici padne u zaborav.
"Nizozemska politika više se uopće ne bavi pitanjem Srebrenice. Naša posjeta je jedan od pokušaja da ponovo animiramo priču o Srebrenici, ne samo priču o Karadžiću i Mladiću, već priču o Srebrenici, a nadamo se da će ova posjeta doprinijeti upravo tome", rekao je politički analitičar Dion van der Berg.
Nizozemski vojni veterani namjeravaju obići nekadašnju bazu i punktove na kojima su stražarili. Danas bi se trebali susresti s obiteljima ubijenih Srebreničana koje su podnijele tužbu protiv Nizozemske zbog toga što pripadnici mirovnih snaga nisu izvršili mandat i što su srpskim snagama omogućili ubojstva Bošnjaka u Srebrenici.
-
Pataren Ponthus
Odgovor na naslov...ima smisla!!!Zasto da ne?Pa ljudi su dosli,onom jednom se vidjelo samo sto nije zaplakao.NIKAD NISAM KRIVIO TE VOJNIKE,JER REALNO DA TI NE ZNAM KO JE BIO ILI KOJE GOD NACIJE BILI ISTI,ISTO BI SE DESILO.Sta su mogli?Ma nista ba,nista.
- osa
da li kriviš i one što su izvršili zločin i oni su radili po zapovijedi, da nisu možda bi njih ubili i ko zna možda je mnogima bilo teško. ili je moguće da su svi nenormalni.Pataren Ponthus wrote:Odgovor na naslov...ima smisla!!!Zasto da ne?Pa ljudi su dosli,onom jednom se vidjelo samo sto nije zaplakao.NIKAD NISAM KRIVIO TE VOJNIKE,JER REALNO DA TI NE ZNAM KO JE BIO ILI KOJE GOD NACIJE BILI ISTI,ISTO BI SE DESILO.Sta su mogli?Ma nista ba,nista.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
to jeste ta grupa vojnika i svaka im cast...sekretar wrote:Mislim da je ova grupa odbila primiti medalju koja je dodjeljena vojnicima od strane njihove vlade.
nisu dosli sami, doveli su i svoje porodice...
- IZVANZEMALJAC
KO TE NEVINE SRBE SAD UGROŽAVA PA NEMOGU DA KAŽU ŠTA SE JE DOGAĐALO, GDJE SU MRTVI ZAKOPANI, GDJE SU ONI NESTALI, ODAKLE SU STIZALA NAREĐENJA...mIRCerka wrote:to jeste ta grupa vojnika i svaka im cast...sekretar wrote:Mislim da je ova grupa odbila primiti medalju koja je dodjeljena vojnicima od strane njihove vlade.
AKO SE I SADA BOJE ZA SVOJ ŽIVOT NEKE STVARI MOREŠ I ANONIMNO KAZATI.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
1. SMANJI SLOVAIZVANZEMALJAC wrote:KO TE NEVINE SRBE SAD UGROŽAVA PA NEMOGU DA KAŽU ŠTA SE JE DOGAĐALO, GDJE SU MRTVI ZAKOPANI, GDJE SU ONI NESTALI, ODAKLE SU STIZALA NAREĐENJA...mIRCerka wrote:to jeste ta grupa vojnika i svaka im cast...sekretar wrote:Mislim da je ova grupa odbila primiti medalju koja je dodjeljena vojnicima od strane njihove vlade.
2. Ovo je tema o holandskim vojnicima, sta tebe prenosi?
- IZVANZEMALJAC
1. NEZNAM PISAT SA MALIMAmIRCerka wrote:1. SMANJI SLOVAIZVANZEMALJAC wrote:KO TE NEVINE SRBE SAD UGROŽAVA PA NEMOGU DA KAŽU ŠTA SE JE DOGAĐALO, GDJE SU MRTVI ZAKOPANI, GDJE SU ONI NESTALI, ODAKLE SU STIZALA NAREĐENJA...mIRCerka wrote: to jeste ta grupa vojnika i svaka im cast...
2. Ovo je tema o holandskim vojnicima, sta tebe prenosi?
2. POGREŠNU OSOBU SAM CITIRO IZVINI MISLIJO SAM CITIRATI OSU
da li kriviš i one što su izvršili zločin i oni su radili po zapovijedi, da nisu možda bi njih ubili i ko zna možda je mnogima bilo teško. ili je moguće da su svi nenormalni.
-
orange
Kratko i jasno: nema smisla.
Moja prva asocijacija kad se spomenu holandski vojnici u Srebrenici je:
"No teeth? A Moustache? Smells like shit? Bosnian girl."
Mogu oni dolaziti ovamo svaki dan i nadati se da ce im savjest biti mirnija, ali ona slika govori sve o njima.
Mogu oni dolaziti ovamo svaki dan i nadati se da ce im savjest biti mirnija, ali ona slika govori sve o njima.
- bravo ja
Naravno da ima smisla!! Gledala sam prilog i na licima tih ljudi moglo se vidjeti koliko potresna je ta posjeta za njih. I njima je bilo tesko, nisu smjeli pomoci tim jadnim ljudima jer su i oni sami bili samo piuni a sve se desavalo pred njihovim ocima. Cijeli zivot treba zivjeti s tom cinjenicom na dusi.
Ja pozdravljam ovaj potez o ocjenjujem najvisom ocjenom.
Ja pozdravljam ovaj potez o ocjenjujem najvisom ocjenom.
- nerko13
treba pitati nase politicare koji su u to vrijeme bili aktivni a danas jos zivi... hare, cenga i kompanija da li to sve ima smisla.... sta bi oni rekli na raznorazne dogovore oko srebrenice... alija je ima 200.000 vojnika u toj armiji... mogli su da su htjeli 3 puta probiti obruc oko sarajeva a u srebrenicu umarsirati 4 puta dnevno ako treba... brcko se moglo odbraniti, sve je moglo biti kako je trebalo da bude, ali svi znamo da ovaj zadnji rat "NIJE BIO NAS RAT" zar ne.....
IMA SMISLA......
IMA SMISLA......
- sebilj
#13 Re: Ima li ovo smisla.
ima smisla i ovo je potez vrijedan paznjeosa wrote:DVANAESTORICA Nizozemaca, bivših pripadnika UN-ovih međunarodnih snaga, stiglo je u posjetu Srebrenici u kojoj su prije 12 godina djelovali pod okriljem mirovne misije UNPROFOR, javlja B92.
- buba
#14 re:
Korak ka iskupljenju, iskreno pokajanje, priznanje, suocavanje sa istinom..uvijek ima SMISLA! Rezultat tog smisla je nesto sto ulazi u sferu druge teme.
Generaliziranje nizozemaca u ovom slucaju ne ide. Srebrenickim UN-om, kao i UN-om sirom Bosne je tada, kao i sada vladala svjetska politika prema ratu u BiH.
Kao vojnik, pojedinac nisi mogao mnogo, sem da slusas naredjenje i bez reakcije gledas cak i na cisti genocid. Izuzev, ako kao pojedinac ne bi reagovao, ali kako??
Ono sto sada tjera ove ljude da dodju ovamo i cine to sto cine, je moralna obaveza koju osjecaju, kao i dugogodisnji pritisak zbog onog sto je ucinjeno pred njima.
Generaliziranje nizozemaca u ovom slucaju ne ide. Srebrenickim UN-om, kao i UN-om sirom Bosne je tada, kao i sada vladala svjetska politika prema ratu u BiH.
Kao vojnik, pojedinac nisi mogao mnogo, sem da slusas naredjenje i bez reakcije gledas cak i na cisti genocid. Izuzev, ako kao pojedinac ne bi reagovao, ali kako??
Ono sto sada tjera ove ljude da dodju ovamo i cine to sto cine, je moralna obaveza koju osjecaju, kao i dugogodisnji pritisak zbog onog sto je ucinjeno pred njima.
-
Pataren Ponthus
Da vidio sam to,ali ne zelim da generalizujem.Takve treba pobiti.orange wrote:Kratko i jasno: nema smisla.
-
tempora
Prvo-nije se radilo o medalji, vec o zahvalnici-ako ce za nekoga uopste imati ikakvu razliku.
I naravno da ima smisla.Ni mi sami dugo nismo bili svjesni obima zlocina koji se desio u Srebrenici onomad, a mozda ( izgleda) ni sada pa tako ni holandski vojnici koji su bili na licu mjesta.Neki od njih su na svoj nacin pokusali da se odupru ucescu u tragediji.Ali ne i vecina.
Sta je njih 12 doprinjelo istini -to ne znam! Moguce da sam to propustila.
I naravno da ima smisla.Ni mi sami dugo nismo bili svjesni obima zlocina koji se desio u Srebrenici onomad, a mozda ( izgleda) ni sada pa tako ni holandski vojnici koji su bili na licu mjesta.Neki od njih su na svoj nacin pokusali da se odupru ucescu u tragediji.Ali ne i vecina.
Sta je njih 12 doprinjelo istini -to ne znam! Moguce da sam to propustila.
-
sekretar
Nema smisla pričati o Holanđanima kada se i Bošnjaci nisu pretrgli 95te da pomognu. Nije Srebrenica pala za 6 minuta.
Zar je bilo realno nadati se pomoći?
Nakon što je svijet toliko godine gledao šta se dešava, znali su bolje od nas samih kakva je situacija. I opet su puštali dan za dan da se zločini dešavaju. I onda da se uzdamo u njih.
Moj pozdrav ovoj grupici koja je došla, očito da obraza imaju. Al' kako neko reče pijuni su to u nečijoj prljavoj igri.
Zar je bilo realno nadati se pomoći?
Nakon što je svijet toliko godine gledao šta se dešava, znali su bolje od nas samih kakva je situacija. I opet su puštali dan za dan da se zločini dešavaju. I onda da se uzdamo u njih.
Moj pozdrav ovoj grupici koja je došla, očito da obraza imaju. Al' kako neko reče pijuni su to u nečijoj prljavoj igri.
-
kucuk
Nisu oni krivi sto je njihova drzava bila slaba i nejaka da zastiti njihovu cast i njihovu zadacu.
Nisu oni krivi ni sto je njihova drzava preuzela obavezu od UN koju nije u stanju izvrsiti.
Nisu oni krivi ni sto smo mi mislili da nas oni mogu zastiti i sto smo poslednju slamku spasa vidjeli u njima.
Nisu oni krivi ni to sto su za Radovana i druzinu UN bile obicna humanitarna organizacija kao Merhamet ili Karitas.
Oni znaju istinu, oni su svjedoci razdvajanja i ubijanja, oni na savjesti nose mrlju bez obzira sto su bili nemocni kao i one nevine zrtve.
Nisu oni krivi ni sto je njihova drzava preuzela obavezu od UN koju nije u stanju izvrsiti.
Nisu oni krivi ni sto smo mi mislili da nas oni mogu zastiti i sto smo poslednju slamku spasa vidjeli u njima.
Nisu oni krivi ni to sto su za Radovana i druzinu UN bile obicna humanitarna organizacija kao Merhamet ili Karitas.
Oni znaju istinu, oni su svjedoci razdvajanja i ubijanja, oni na savjesti nose mrlju bez obzira sto su bili nemocni kao i one nevine zrtve.
-
Pataren Ponthus
Ma to je tako i slazem se s tobom.kucuk wrote:Nisu oni krivi sto je njihova drzava bila slaba i nejaka da zastiti njihovu cast i njihovu zadacu.