Ima li nasih studenata na Ivy League fakultetima?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Pappos

#1 Ima li nasih studenata na Ivy League fakultetima?

Post by Pappos »

Ima li ih? Kako se snalaze sa skolarinama? :) Ako nema nasih, ima li nekih iz regiona?

Generalno koliko su ovi fakulteti iznad ostalih..da li su toliko iznad po svemu, koliko se vec o njima prica? Kasnije, da li im je mnogo lakse dobiti posao?

Moze li neko sa nekog prosjecnog evropskog/americkog fakulteta da parira prosjecnom studentu Harvarda/Yalea i sl..
Heller

#2 Re: Ima li nasih studenata na Ivy League fakultetima?

Post by Heller »

Pappos wrote:Ima li ih? Kako se snalaze sa skolarinama? :) Ako nema nasih, ima li nekih iz regiona?

Generalno koliko su ovi fakulteti iznad ostalih..da li su toliko iznad po svemu, koliko se vec o njima prica? Kasnije, da li im je mnogo lakse dobiti posao?

Moze li neko sa nekog prosjecnog evropskog/americkog fakulteta da parira prosjecnom studentu Harvarda/Yalea i sl..
Vjerovatno, sumnjam da je neka velika razlika između ETH u Cirihu i nekog Ivy League fakulteta, samo ti fakulteti imaju ogromne budžete za istraživanje, u Americi su i guraju se...
Pappos

#3 Re: Ima li nasih studenata na Ivy League fakultetima?

Post by Pappos »

Jos neko? :(
jefferson

#4 Re: Ima li nasih studenata na Ivy League fakultetima?

Post by jefferson »

Pappos wrote:Ima li ih? Kako se snalaze sa skolarinama? :) Ako nema nasih, ima li nekih iz regiona?

Razlika medju studentima?
Ogromna, pa krenimo redom:
1. na Ivy league vecinom idu djeca bogatih roditelja koji imaju kompleks, pa djeca moraju da zavrse te fakultete.
2. Studenti su obicno "odvaljeni" od realnosti.
3. Obicno im nedostaje prakticnog iskustva jer nikad nisu morali raditi.

Koje su prednosti?
1. Ako se ide na Ivy League postdiplomski ili pravo ili medicinu, to znaci da je student morao briljirati tokom koledza. Zato obicno postdiplomci sa ovih fakulteta imaju prednost pri zaposljavanju. Npr. Princeton ili Brown imaju vise postdiplomskih studenata nego dodiplomskih.
To se radi namjerno. Recimo, svi su na TV gledali utakmicu izmedju Florida State University i Auburn University. To su vrhunske skole, i najbolji studenti sa tih skola ce se moci lako upisati na Harvard, Brown itd. Profesori sa Ivy League vec imaju neku ideju o tim studentima: kako su zavrsili skolu (finansirali), sta su radili itd. Npr. student koji ima prosjek ocjena 3.5 (ne perfektan 4.0) ali je bio sportista i radio neki posao pored toga, je pozeljniji fakultetima za postdiplomski studiji nego neko cija su mama i tata patili fax. naravno, to ne znaci da i oni nece moci se upisati, ali skolarine vcinom dobijaju oni koji su sebi krocili put tokom koledza.
2. Poslodavci ce sve biografije provjeriti. Mozda ce malu prednost imati neko sa Ivy league ali to nije garant zaposlenja. Ja znam dosta studenata sa Ivy league koji su manje placen od studenata koji su zavrsili neke male gradske koledze. Diploma je samo jedno od sredstava da se zaposli, a ne garant zaposlenja.
3. Neko ko je imao skolarinu na Harvardu tokom skolovanja, zavrsio postdiplomski, radio neki posao pored toga i sl ima vrlo veliku sansu da dobije vrlo dobar posao, jer ta osoba pored diplome sa vrhunskog faxa ima i radno iskustvo, kao i sposobnost "normalne" komunikacije (vjeruj mi da su mnogi studenti sa tih fakulteta socijalno retardirani).

Sanse za upis? Sta hoces studirati? Jel hoces na fax ili postdiplomski?
Pappos

#5 Re: Ima li nasih studenata na Ivy League fakultetima?

Post by Pappos »

Hvala prijatelju na odgovoru! Ja inace studiram na jednom fakultetu u Evropi, nisam imao namjeru dolaziti u US, bar ne u skorije vrijeme, ali me ovo zanimalo. :)

Jos jedno pitanje, za jednu meni blisku osobu. Generalno kada neko dolazi u US na osnovne studije (ekonomija npr), a recimo iz Bosne je, dakle nema para da se finansira (ili ima malo), gdje bi bilo najbolje da studira, ako je dobar student i moze izganjati stipendiju, a nije mu problem ni da radi. Sto se sporta tice, sprotski je tip, ali nista konkretno nije dogurao, dobro mu idu od ruke fudbal, kosarka, rukomet, odbojka..

Iluzorno je ocekivati da je sad neka svjetska klasa pa da dobije stipendiju na Harvardu, ali za osobu koja ima radne navike, vrijedan je, sportski tip, u glavnom iznadprosjecan student. Koji fakultet/univerzitet u Americi bio bio najbolji sto se tice ulozenog/vracenog u takvoj situaciji?

Mozes li mi objasniti i ovaj dio:
(vjeruj mi da su mnogi studenti sa tih fakulteta socijalno retardirani).
jefferson

#6 Re: Ima li nasih studenata na Ivy League fakultetima?

Post by jefferson »

Pappos wrote:Hvala prijatelju na odgovoru! Ja inace studiram na jednom fakultetu u Evropi, nisam imao namjeru dolaziti u US, bar ne u skorije vrijeme, ali me ovo zanimalo. :)

Jos jedno pitanje, za jednu meni blisku osobu. Generalno kada neko dolazi u US na osnovne studije (ekonomija npr), a recimo iz Bosne je, dakle nema para da se finansira (ili ima malo), gdje bi bilo najbolje da studira, ako je dobar student i moze izganjati stipendiju, a nije mu problem ni da radi. Sto se sporta tice, sprotski je tip, ali nista konkretno nije dogurao, dobro mu idu od ruke fudbal, kosarka, rukomet, odbojka..

Iluzorno je ocekivati da je sad neka svjetska klasa pa da dobije stipendiju na Harvardu, ali za osobu koja ima radne navike, vrijedan je, sportski tip, u glavnom iznadprosjecan student. Koji fakultet/univerzitet u Americi bio bio najbolji sto se tice ulozenog/vracenog u takvoj situaciji?

Mozes li mi objasniti i ovaj dio:
(vjeruj mi da su mnogi studenti sa tih fakulteta socijalno retardirani).
Tvom prijatelju je najbolje da ganja dvogodisnju skolu tj. community college. Nakon toga nek se prebaci na drzavni koledz. Vrlo brzo ce on skontati gdje su skolarine i kako to hoda. Sto se tice sporta, na zalost prica: igra on ponekad fudbala ne pali tamo. Konkurencija je vrlo velika iz cijelog svijeta.
Socijalno retardirani? Osobe kojima su mama i tata placale po 100,000 dolara godisnjih troskova SAMO za skolovanje smatraju da su bogom dani, i da se ne trebaju boriti za nesto. Vecina ljudi koja radi u tim poznatim formama koje si naveo, je zavrsila drzavne koledze, radila 2-3 posla tokom studija (McDonalds i sl) i onda dobila skolarinu na nekom faxu i zavrsila pravo.
Diploma je papir da te dovede na intervju za posao, kako ces se predstaviti na intervju je ono sto ti daje posao. Sto si vise radio u zivotu, lakse ce ti biti. Niko nece da zaposli supka, svi hoce da rade sa normalnim ljudima.
Googlerica

#7 Re: Ima li nasih studenata na Ivy League fakultetima?

Post by Googlerica »

Pappos,,Ivy League je iskljucivo u jednom dijelu SAD ( Sjverno-Istocni) ,znaci ima odlicnih Univerziteta izvan IL "mreze" ! Vrlo je vazno naci najbolji program koji posjeduju Univerziteti !
eyduh

#8 Re: Ima li nasih studenata na Ivy League fakultetima?

Post by eyduh »

Ima! Moja najbolja drugarica je uspjela prosle godine dobiti punu cetverogodisnju stipendiju na jedan od Ivy League fakulteta (izuzetno poznat, al ne bih da navodim, a ona je inace iz obicne bosanske porodice, roditelji nisu pretjerano imucni). Proces prijave je bio poprilicno tezak, i morala je dosta eseja pisati, a na kraju je imala i intervju preko skajpa. Sada je tamo, i jeste, ima dosta uobrazene djece bogatih roditelja koji su jednostavno u drugacijem univerzumu, ali fakultet pruza sve moguce i nemoguce, i diplomirati na takvom fakultetu je neopisiva prednost...
Šveđanin

#9 Re: Ima li nasih studenata na Ivy League fakultetima?

Post by Šveđanin »

Moze na pp koji faks?

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
nOrMaLaC

#10 Re: Ima li nasih studenata na Ivy League fakultetima?

Post by nOrMaLaC »

Ma kakvi Ivy League fakulteti. :oops:

Djeco, ganjajte stipendije za Lomonosov univerzitet.
Post Reply