Ima li konsenzusa sa BH nacionalistima?

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply

Smatram da

ima.
2
12%
nema.
12
71%
Ja se smatram nacionalistom.
3
18%
 
Total votes: 17

klif
Posts: 1309
Joined: 28/12/2005 12:58

Ima li konsenzusa sa BH nacionalistima?

Post by klif » 23/02/2007 22:32

U svojim kolumnama iz banjalučkih "Nezavisnih" vi naizgled ne zauzimate poziciju građanskog.

U shvaćanju građanskog postoji samorazumljivost koja je vezana i za neprevodivost tog termina. Ona se sastoji u tome da se iskustvo građanskog, ili vrijednost građanskog kao instance prosuđivanja, preuzima naprosto iz titoizma. U BiH je to razumljivo zato što se može reći da smo živjeli u jednom režimu u kojem se nije previše gledalo ko je koje nacije, nego su neke druge društvene vrijednosti tu bile važnije. Taj model građanskog koji se preuzima iz prethodnog režima u stvari je vrlo štetan i on podrazumijeva etničke obrasce. On podrazumijeva opet jedan kolektivizam koji apsolutno ne ide uz građansko. Zato smatram da je veoma važno uvesti koncept i stvarnost civilnog društva, što je opet neprevodiv termin. Mislim da bi naši političari imali velike koristi kada bi raspolagali izvjesnim pojmovima, izvjesnim instrumentima, kojima inače ne raspolažu. Naime, oni treba da uđu u drugu političku stvarnost, a ostaju zarobljenici nekadašnje stvarnosti, uglavnom bez svog znanja. Kao neko ko radi u teorijskom polju, mogu biti praktičan tako što ću ponuditi takva sredstva. Ako se to ne uradi, kao što je danas slučaj, onda se oko građanstva neprestano moralizira. Smatram neproduktivnim utjecaj takozvanih nezavisnih intelektualaca koji u stvari ne nude nova sredstva i obrasce analize. U krajnjoj liniji oni veličaju sami sebe u svojoj "lijepoj duši" i užasnuti su ružnom političkom stvarnošću. Mislim da je neophodno obezbijediti mogućnost produktivnog razgovora sa svim političkim protivnicima. Nacionalisti se, međutim, neprekidno isključuju i to uz jednu vrstu moralizma koji podrazumijeva sasvim nemoralno djelovanje: vrijeđanje, ocrnjivanje, omalovažavanje na javnoj sceni.

Ugo Vlaisavljević

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=416848


najtuznije je to sto vi ne vidite ili ne zelite da vidite da militantni sekularisti, etericni ostalisti, i ima jos definicija koje bi se mogle upotrijebiti - ste gotovo podjednako tragicni za ovu zemlju kao i ekstremni srpski/hrvatski/bosnjacki nacionalisti. radikalna struja stvorena u vrijeme socijalizma koje je podjedjnako suprotna tradiciji i duhovnosti bosanskog suzivota i ovog sarenog cilima kultura koji nasu zemlju cini interesantnom. ne - vi sebe vidite kao jedine "prave" borce za bih...

niste rat zapoceli, niti drzavu podijelili. to stoji. ali jeste "okupirali" jedinu alternativnu politicku opciju koja je imala bilo kakve sanse da nacionalistima parira i skrene ovaj titanik u pravcu bolje buducnosti.

devalvirali ste ideju socijaldemokracije, rastjerali od sebe sve one koje imaju nacionalna osjecaja i ljubav prema svojoj kulturi, odgoju i vjeru u kojoj su odrasli. i time sveli svoju glasacku bazu na 10ak%, a opciju socijaldemokratske bih onemogucili sigurno u sljedecih 4-5 izbora. sto se tice ovog foruma - sami znate kakvim ste ga napravili za bilo koga sa malo jacim patriotskim osjecajima.Na dvije gornje opservacije copyright polaže forumašica “dashing”.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=125


Na neki su me način, gotovo identične, izjave prof. Vlaisavljevića i gđe dashing navele da postavim sebi pitanje – ima li konsenzusa sa nacionalistima?

Da li su zbilja lijeve snage u BiH do kraja zakazale i vodeći politiku “pukog opiranja” nacionalistima previdjele neku od poruka koje su im nacionalisti slali ili pokušavaju da pošalju? Da li lijeve i/ili građanske snage u BiH uopće imaju strategiju izlaska iz krize? Imaju li lijeve i/ili građanske snage razumijevanje za “nacionalne osjećaje” i “ljubav prema svojoj kulturi, odgoju i vjeri” i kako se se opredjeljuju prema njima? Ako konsenzus postoji, kako treba da izgleda? Ako ga ne može biti, zašto?
Last edited by klif on 23/02/2007 22:43, edited 1 time in total.


Bunna
Posts: 36
Joined: 16/02/2007 22:08

Post by Bunna » 24/02/2007 00:34

interesantno je da u bih postoji taj antagonizam nacionalni - gradjanski. sta ustvari znaci zagovarati gradjansku opciju?

biti gradjanin (u smislu engleskoga citizen) neke zemlje znaci u sustini imati njeno drzavljanstvo. tu pocinje i prestaje svaka prica o gradjanskoj opciji, jer barem meni nije poznato da se u politologiji negdje spominje ikakav politicki pokret (opciju) koji je u biti za "citizens".

kao politicka opcija, gradjanski pokret se veze sa pojmom burzoazije. sad da ne ulazimo u svekolike teorije burzoazije, jedino pitanje koje postavljam jeste, kako jedna lijeva opcija moze biti gradjanska? ona moze, ili biti radnicka (kao pravi antagonizam gradjanskoj) ili masovna (narodna), ali svakako nenacionalna. iz samog imena proizilazi sta se desi kada socijalizam postane nacionalni (ok, pretjerujem).

i na kraju moje misljenje. gradjanska opcija u bih podrazumijeva bosanski nacionalizam. znaci uvodjenje jednog novog, manje agresivnog i vise obuhvatnijeg nacionalizma, ali i odbijanje drugih.

eto ja alternativu ne vidim u novom nacionalizmu, prije svega sto sam svjestan da nije realno da on postane i jedini, sto bi od bih napravilo "normalnu" nacionalnu drzavu, ali i nestajanje bosnjaka, hrvata i srba...

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 26/02/2007 09:13

Pojam nacije u BiH se veze prvenstveno za necije religiozno opredjeljenje, pa su tako svi Srbi pravoslavci, svi Hrvati katolici, a svi Bosnjaci muslimani. Ovo je do te mjere postalo ustaljeno da imamo Srpska, Hrvatska, i Bosnjacka groblja.

Medjutim, ukoliko nisi s bilo kim od ove tri grupacije, onda si automatski protiv njih ili si ubaceni element "onih tamo drugih".

Konkretan primjer jeste pokusaj da se termin Bosnjak nametne kao termin koji opisuje sve Bosance i Hercegovce koji etnicki pripadaju ovim prostorima. Do prije stotinu godina taj termin i jeste bio to, medjutim '93. je odredjen kao termin za BH muslimane. Naravno, vecina Bosnjaka se nece sloziti s ovim, isto kao sto se vecina Srba nece sloziti s tim da postoje Bosnjaci (muslimani) i Hrvati (katolici) jer su to za njih Srbi muslimani i Srbi katolici.

U toj i takvoj atmosferi je potpisan i Dejtonski sporazum, koji je:

a) sve sekularno odredjene gradjane BiH automatski iskljucio iz pojma "konstitutivnosti"
b) dao ekskluzivno pravo provesionalnim Srbima, Hrvatima i Bosnjacima da zasjednu na vlast i da svaki atak na fotelju brane nekakvim izmisljenim vitalnim nacionalnim interesima.

Tipican primjer licemjerja ovog podneblja je i ovaj forum: ucesnik koji se registruje iz RS-a i iznese stavove koji su opravdani u njegovom podneblju na nacin na koji ih iznosi tamo, u pet-sest postova uspije uvrjediti vise ljudi nego neko mjesecima forumanja, i bude baniran. I to nikome ne zapinje za oko.

Moderator ovog podforuma provede citav petak ubjedjujuci gradjane ove drzave, Hrvatske nacionalnosti, kako je Drina prava a ne kriva, i nikom nista. Niti ja zamjerim Tomislavu na njegovom misljenju, a iskreno - Tomislav mi djeluje dovoljno zrelo da sumnjam da i on meni zamjeri bilo sta.

Medjutim, baniranje Bosnjackog nacionaliste, nakon niza upozorenja, koji pocinje vrijedjati na licnoj osnovi, iznositi podatke koje, ruku na srce, moderacija foruma nikada nije ni krila, te pljuvati po svemu sto nije onakvo kakvo on zeli da bude, proglasava se automatski antidrzavnim i nepatriotskim cinom i dovoljno je da moderaciju foruma proglasi procetnickom.

Sta je poenta? Nacionalizam, kao i sve ostalo, ako se konzumira u prevelikim kolicinama, prestaje da bude zdrav. Klasican primjer toga je da su nam nacionalisti na sve tri strane vec dvanaest godina na vlasti, da ti isti nacionalisti savrseno funkcionisu skupa, cuvaju ledja jedni drugima, a da narod nikada nije bio gladniji i diskriminiraniji u svim mogucim aspektima zivota.

Osim naravno onih koji su svoju guzu, kao nasa vrla dopisnica @dashing, sklonili daleko odavde, pa se cak usudjuju da predlazu cijepanje i djeljenje necega sto apsolutno nije samo njihovo.

klif
Posts: 1309
Joined: 28/12/2005 12:58

Post by klif » 27/02/2007 14:34

Bunna wrote:interesantno je da u bih postoji taj antagonizam nacionalni - gradjanski. sta ustvari znaci zagovarati gradjansku opciju?
biti gradjanin (u smislu engleskoga citizen) neke zemlje znaci u sustini imati njeno drzavljanstvo. tu pocinje i prestaje svaka prica o gradjanskoj opciji, jer barem meni nije poznato da se u politologiji negdje spominje ikakav politicki pokret (opciju) koji je u biti za "citizens".


Zagovarati građansku opciju u BiH (bi trebalo da) znači da - prilikom donošenja političkih odluka koje imaju državni značaj - politički nacionalizam mora biti potisnut u drugi plan. Građani BiH svih nacionalnosti (bi trebali biti) okupljeni oko jedne političke ideje koja im omogućuje političku artikulaciju i zaštitu njihovih interesa na državnom i lokalnom nivou, a koja ih ne determinira prvenstveno i isključivo kao pripadnike nacionalne grupe, nego upravo kao slobodne jedinke ("građane" - bez obzira na nacionalnost) BiH koji imaju stav o određenom društvenom i političkom pitanju u BiH. Taj stav može (i trebao bi) biti determiniran prevashodno njihovom poltičkom opredijeljenošću - da pojednostavimo stvar do kraja - na lijeve, desne i snage političkog centra, a ne činjenicom nacionalne pripadnosti. Ovaj pristup nema veze sa pojmom "građanina" shvaćenog kao državljanina jedne zemlje (citizen).

Bunna wrote:kao politicka opcija, gradjanski pokret se veze sa pojmom burzoazije. sad da ne ulazimo u svekolike teorije burzoazije, jedino pitanje koje postavljam jeste, kako jedna lijeva opcija moze biti gradjanska? ona moze, ili biti radnicka (kao pravi antagonizam gradjanskoj) ili masovna (narodna), ali svakako nenacionalna. iz samog imena proizilazi sta se desi kada socijalizam postane nacionalni (ok, pretjerujem).


Ovdje dolazimo do suštinskog problema koji je zadesio BiH. Lijeva opcija u BiH (tu mislim prije svega na SDP BiH) je (p)ostala jedina građanska opcija iz prostog razloga, jer je u svom političkom djelovanju jedina potisnula politički nacionalizam u drugi plan. Stoga je za SDP logično da svoje političko djelovanje veže za politički program (socijaldemokratija), a ne za naciju u političkom smislu - kao Dodikova SNSD recimo, koja, iako je socijaldemokratska, je to samo u okvirima srpskog političkog nacionalizma. Zbog specifičnosti političkog razvoja SFRJ i SR BiH se, međutim, to danas zlonamjernim automatizmom veže za naslijeđe socijalističkog uređenja ("nedomokratsko i autorativno = komunjare") koje je, sticajem istorijskih okolnosti, također imalo najvećeg ili jednog od najvećih protivnika u političkom nacionalizmu.

Pitanje vlasništva nad sredstvima za proizvodnju - kao osnovnog kriterija klasičnih političkih i ideoloških podjela na buržoaziju i radništvo (desne i lijeve) - je zamjenila (i od strane političkih nacionalista svjesno "ostavljena za kasnije") podjela isključivo po nacional(ističk)om osnovu - na Bošnjake, Hrvate i Srbe.

To se desilo prije svega zbog odluke o napuštanju modela višenacionalne države - nedemokratske, ali pravne i građanske - SFRJ i otpočinjanja procesa stvaranja nacionaln(ističk)ih država Srbije i Hrvatske. Jedino sredstvo te politike je bilo i ostalo nasilje, politička isključivost i nespremnost na dijalog. BiH zbog svoje strukture jednostavno nije mogla ostati pošteđena na putu definitivnog rješenja nacionalnog pitanja Srba i Hrvata. Pogrešno strategijsko opredjeljenje prema tom procesu i pogrešna procjena posljedica tog procesa od strane bošnjačkog rukovodstva s početka devedestih prošlog vijeka - insistiranjem na bošnjačkom političkom nacionalizmu, a ne na bosanskom političkom programatizmu - je dovela bošnjački narod na ivicu nestanka. Bošnjački politički nacionalizam je morao, po prirodi stvari, doći u sukob sa ostala dva. Od početka je, međutim, bilo jasno ko će u tom direktnom sukobu izvući deblji kraj.

Bunna wrote: na kraju moje misljenje. gradjanska opcija u bih podrazumijeva bosanski nacionalizam. znaci uvodjenje jednog novog, manje agresivnog i vise obuhvatnijeg nacionalizma, ali i odbijanje drugih.

eto ja alternativu ne vidim u novom nacionalizmu, prije svega sto sam svjestan da nije realno da on postane i jedini, sto bi od bih napravilo "normalnu" nacionalnu drzavu, ali i nestajanje bosnjaka, hrvata i srba...


"Građanska opcija" u BiH, barem onako kako ja to shvatam, ako ne isključuje, onda bitno slabi tri postojeća politička nacionalizma (ne narode) i ne (bi trebala da) teži ka uvođenju još jednog političkog nacionalizma. Ona bi trebala da omogući svakom bosanskohercegovačkom pojedincu jednako zadovoljavanje svih njegovih - čak i nacionalnih - političkih potreba, neovisno o njegovoj nacionalnoj pripadnosti. Tek onog momenta kad "građanska opcija" postane dominantan oblik političke artikulacije bosanskohercegovačkog pojedinca (shvaćenog kao građanina - pojedinca), moći ćemo početi govoriti o građanskoj opciji. Za to će, međutim, biti neophodan konsenzus sva tri konstitutivna naroda - što u prevodu znači - nikad.

Da li bi bosanskohercegovački politički nacionalizam, međutim, mogao ili morao biti isključiv prema ostala tri, je pitanje teoretskog karaktera. To pitanje bi dobilo na aktuelnosti samo ako bi njegovi nosioci dobili legitimitet uvođenjem četvrtog konstitutivnog - bosanskohercegovačkog - naroda. To će, međutim, tri već institucionalizirana politička nacionalizma znati da spriječe. Mada lično, kad malo bolje razmislim, ne bih bio protiv njega.

dashing
Posts: 256
Joined: 30/05/2006 07:10

Post by dashing » 27/02/2007 16:03

Ako je izbor izmedju 10% teritorije kojom vlada kriminal ,klero-fasizam, i sudi se Fati Orlovic, a s druge strane normalna demokratska zemlja sa evropskom perspektivom i gdje ce oni koji vole BiH moci slobodno hodat na 50 % teritorije onda bih birala ovo drugo.

Bosanac - " I najsjajniji su bljeskovi u svijetu misli nepotpuni dok se ne dokaze da imaju protutezu u svijetu cinjenica"

Bunna
Posts: 36
Joined: 16/02/2007 22:08

Post by Bunna » 27/02/2007 16:20

"Građanska opcija" u BiH, barem onako kako ja to shvatam, ako ne isključuje, onda bitno slabi tri postojeća politička nacionalizma (ne narode) i ne (bi trebala da) teži ka uvođenju još jednog političkog nacionalizma. Ona bi trebala da omogući svakom bosanskohercegovačkom pojedincu jednako zadovoljavanje svih njegovih - čak i nacionalnih - političkih potreba, neovisno o njegovoj nacionalnoj pripadnosti.


meni je to jasno, ali kao sto dalje navodis, ona nema velikih sansi bas zbog toga se politicki nacionalizmi itekako znaju odbraniti, a gradjanska opcija ostaje na margini politickih desavanja i biva iskljucena iz svih politickih odluka.

moja su pitanja bila tako postavljena bas zbog toga, da probamo razmisliti oko toga, imamo li ikakvih sansi da u nekom prelaznom rjesenju u okvirima ovakvog ustavnog poretka (reformisanog ili ne) normalizirati politicki sistem?

Bunna
Posts: 36
Joined: 16/02/2007 22:08

Post by Bunna » 27/02/2007 16:27

dashing wrote:Ako je izbor izmedju 10% teritorije kojom vlada kriminal ,klero-fasizam, i sudi se Fati Orlovic, a s druge strane normalna demokratska zemlja sa evropskom perspektivom i gdje ce oni koji vole BiH moci slobodno hodat na 50 % teritorije onda bih birala ovo drugo.


ja sam izgleda preglup da shvatim ovaj post, sta je tih 10% sta s druge strane normalna demokratska zemlja sa evropskom perspektivom? i zasto se uvijek ljubavi prema bih uvjetuje sve? ja bih itekako volio hodati jednom normalnom demokratskom zemljom, cak i po evropu, ali niti volim evropu ili bih. volim svoju zenu, dijete, majku, brata... a prema svojoj niti bilo kojoj drugoj zemlji, narodu, nekim drugim grupama nemam tih osjecanja.

dashing
Posts: 256
Joined: 30/05/2006 07:10

Post by dashing » 27/02/2007 16:30

[quote="dashing"]Ako je izbor izmedju 10O% teritorije kojom vlada kriminal ,klero-fasizam, i sudi se Fati Orlovic, a s druge strane normalna demokratska zemlja sa evropskom perspektivom i gdje ce oni koji vole BiH moci slobodno hodat na 50 % teritorije onda bih birala ovo drugo.

Bosanac - " I najsjajniji su bljeskovi u svijetu misli nepotpuni dok se ne dokaze da imaju protutezu u svijetu cinjenica"[/quote

Moja greska mislim na; Ako je izbor 100%

klif
Posts: 1309
Joined: 28/12/2005 12:58

Post by klif » 27/02/2007 16:47

Bunna wrote:
"Građanska opcija" u BiH, barem onako kako ja to shvatam, ako ne isključuje, onda bitno slabi tri postojeća politička nacionalizma (ne narode) i ne (bi trebala da) teži ka uvođenju još jednog političkog nacionalizma. Ona bi trebala da omogući svakom bosanskohercegovačkom pojedincu jednako zadovoljavanje svih njegovih - čak i nacionalnih - političkih potreba, neovisno o njegovoj nacionalnoj pripadnosti.


meni je to jasno, ali kao sto dalje navodis, ona nema velikih sansi bas zbog toga se politicki nacionalizmi itekako znaju odbraniti, a gradjanska opcija ostaje na margini politickih desavanja i biva iskljucena iz svih politickih odluka.

moja su pitanja bila tako postavljena bas zbog toga, da probamo razmisliti oko toga, imamo li ikakvih sansi da u nekom prelaznom rjesenju u okvirima ovakvog ustavnog poretka (reformisanog ili ne) normalizirati politicki sistem?


Mislim da bi to, čak i u ovakvom ustavnom poretku, bilo moguće. Osnovna pretpostavka za to bi bila iskreno opredjeljenje države BiH na borbu protiv političkog nacionalizma ili makar na odustajanje od ispoljavanja njegovih ekstremnih pojavnih oblika i isticanje maksimalističkih zahtjeva.

To bi u trenutnoj situaciji mogla biti politika „malih koraka“ približavanja jednih drugima i trećima na zajednički ustanovljenoj platformi koja bi mogla biti formulisana u, npr. na državnoj ravni ustanovljenom i konsenzusom prihvaćenom, kodexu političkog djelovanja BiH stranaka. On bi mogao sadržavati pravila kojima bi se označio minimum nacionalnih interesa svakog pojedinog naroda koji se u političkom radu i djelovanju ne bi smio dovoditi u pitanje od strane bilo kojeg političkog subjekta u BiH, a pod prijetnjom, recimo, određenih političkih, konsenzusom ustanovljenih sankcija prema nepoštovaocu.

Mislim da bi to bilo korisno za uspostavu ponovnog međusobnog povjerenja.

Bunna
Posts: 36
Joined: 16/02/2007 22:08

Post by Bunna » 27/02/2007 16:52

super ideja, volio bih dalje o tome, ali sam toliko umoran. kad slozim misli, moji prijedlozi.

Post Reply