Ima li koji notar ovde ?

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
CaneBos

#1 Ima li koji notar ovde ?

Post by CaneBos »

Imam malo cudno pitanje, vezano za izdavanje punomoci stranom licu vezano za nekretninu koja se nalazi u BiH, ali s tim da strano lice ne zivi i ne radi u BiH niti ima firmu u BiH.
Ako ima neko ko radi ili je radio kao notar ili dobro poznaje ovu tematiku da mi da savjet samo da li je moguce napraviti takvu punomoc?
muminovic

#2 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by muminovic »

slobodno postavi pitanje, nisam notar, ali znam odgovor.

I navedi, da li je rijec o FBiH.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by _BataZiv_0809 »

Zar nije lakse otic do prvog notara ili nazvati i dobiti savjet iz prve ruke :-)
homega

#4 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by homega »

muminovic wrote:slobodno postavi pitanje, nisam notar, ali znam odgovor..
Zar ti nisi student još uvijek :?
CaneBos

#5 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by CaneBos »

_BataZiv_0809 wrote:Zar nije lakse otic do prvog notara ili nazvati i dobiti savjet iz prve ruke :-)
Nije notar dragstor da odes kad hoces i postavljas pitanja iz pravnih oblasti for free :-)
CaneBos

#6 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by CaneBos »

muminovic wrote:slobodno postavi pitanje, nisam notar, ali znam odgovor.

Jeste FBiH.

Dakle, je li moguce i na koji nacin, dati punomoc za prodaju, prepis vlasnistva strancu koji nema prebivaliste u BiH, nema kompaniju u BiH, radnu dozvolu itd.
Ako jeste, da li osoba mora biti licno prisutna pri pravljenju punomoci ili je dovoljno da posalje kopiju svog licnog dokumenta LK, Pasos.
muminovic

#7 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by muminovic »

CaneBos wrote:

Jeste FBiH.

Dakle, je li moguce i na koji nacin, dati punomoc za prodaju, prepis vlasnistva strancu koji nema prebivaliste u BiH, nema kompaniju u BiH, radnu dozvolu itd.
Ako jeste, da li osoba mora biti licno prisutna pri pravljenju punomoci ili je dovoljno da posalje kopiju svog licnog dokumenta LK, Pasos.
Moras mi navesti tacan naziv drzave toga stranca.

Osoba koja potpisuje punomoc, se licno mora na njoj potpisati pred notarom, i ista zavisno od drzave i nadovjeriti Apostille.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by _BataZiv_0809 »

CaneBos wrote: Nije notar dragstor da odes kad hoces i postavljas pitanja iz pravnih oblasti for free :-)
Ja sam vala uvijek dobijao informacije preko telefona. Evo konretno mi je trebalo da nepokretna osoba da punomoc. Sve mi je notarska sluzbenica izbiflala preko telefona, ukljucivo sa cijenama.

To sto vi mislite da je lakse dobiti pravu informaciju na forumu, vas je problem :)
CaneBos

#9 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by CaneBos »

muminovic wrote:
CaneBos wrote:

Jeste FBiH.

Moras mi navesti tacan naziv drzave toga stranca.

Osoba koja potpisuje punomoc, se licno mora na njoj potpisati pred notarom, i ista zavisno od drzave i nadovjeriti Apostille.
a u pm..pretpostavljala sam da mora licno biti prisutna osoba kad se radi o notarskoj punomoci ali hajde ipak da vidim.. :/
hmm razmisljam o mogucnosti povjerenika/opunomocenika koji u ime te osobe moze potpisati punomoc ovde ? ali to je vec zavrzlama
CaneBos

#10 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by CaneBos »

_BataZiv_0809 wrote:
CaneBos wrote: Nije notar dragstor da odes kad hoces i postavljas pitanja iz pravnih oblasti for free :-)
Ja sam vala uvijek dobijao informacije preko telefona. Evo konretno mi je trebalo da nepokretna osoba da punomoc. Sve mi je notarska sluzbenica izbiflala preko telefona, ukljucivo sa cijenama.

To sto vi mislite da je lakse dobiti pravu informaciju na forumu, vas je problem :)
Alo bre, ne radi se o klasicnoj punomoci, koja se pravi u redovnim procedurama pa da mi sekretarica bifla preko telefona! Kad ne kontas pitanje, nemoj se ni javljati da pametujes. Aj vozdra :run:
muminovic

#11 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by muminovic »

stranac koji kupuje nekretninu - koja je drzava ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by _BataZiv_0809 »

CaneBos wrote: Alo bre, ne radi se o klasicnoj punomoci, koja se pravi u redovnim procedurama pa da mi sekretarica bifla preko telefona! Kad ne kontas pitanje, nemoj se ni javljati da pametujes. Aj vozdra :run:
Opet se moze pitati daju li objasnjenja za takve situacije ili se mora platiti unaprijed :D To im je posao :) Jbt ja ti dobronamjerno savjetujem, jer stalno imam posla sa notarima i da sam radio ovako ko ti nista ne bih zavrsio, a ti me tjeras :lol:

Ali eto sretno sa forumom :izet:

Kolega muminovic pozdrav :)
muminovic

#13 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by muminovic »

_BataZiv_0809 wrote:
CaneBos wrote: Alo bre, ne radi se o klasicnoj punomoci, koja se pravi u redovnim procedurama pa da mi sekretarica bifla preko telefona! Kad ne kontas pitanje, nemoj se ni javljati da pametujes. Aj vozdra :run:
Opet se moze pitati daju li objasnjenja za takve situacije ili se mora platiti unaprijed :D To im je posao :) Jbt ja ti dobronamjerno savjetujem, jer stalno imam posla sa notarima i da sam radio ovako ko ti nista ne bih zavrsio, a ti me tjeras :lol:

Pozdrav Bata.

Naravno da je najlakse moguce rjesenje pozvat notara, dat ce ti odgovor ljudi, nema razloga da ne daju. Jer je kratko pitanje, ne zahtijeva uvid u dokumentaciju.
CaneBos

#14 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by CaneBos »

_BataZiv_0809 wrote:

Razlicito definiramo dobronamjerno..ne trpim suplje patroniziranje lose nafarbano sarkazmom. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by _BataZiv_0809 »

muminovic wrote: Pozdrav Bata.

Naravno da je najlakse moguce rjesenje pozvat notara, dat ce ti odgovor ljudi, nema razloga da ne daju. Jer je kratko pitanje, ne zahtijeva uvid u dokumentaciju.
U svakom slucaju.

Imam dobra iskustva sa notarskim sluzbenicama u tom pogledu. Evo konkretno za cijene osnivackih akata, za potrebe buduceg klijenta, sam nazvao slovom i brojem sedamnaest/17 razlicitih notara u Sarajevu i samo je jedna iz Novog Sarajeva rekla da informacije ne daju preko telefona.

Ovaj slucaj jeste malo komplikovan i specifican, ali vjerujem da jedan poziv notaru korisniji nego 10 tema na forumu, uz svo uvazavanje tebe kao kolege i kao nekoga ko zeli da pomogne svima.

Pozdrav
Miki123

#16 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by Miki123 »

Kod punomoći bitno je da je vlastodavac (davatelj punomoći) prisutan pred notarom, bilo da se radi o notarskoj ovjeri punomoći ili notarskoj obradi. Punomoćnik nikad ne treba biti prisutan pred notarom, samo trebaju njegovi lični podaci biti naznačeni u tekstu punomoći. Ovo vrijedi, kako kod nas, tako i gotovo svugdje u svijetu. :izet:

Izuzetak mogu biti punomoći za zastupanje na skupštini d.d. gdje se ovjerava i potpis punomoćnika pa u tom slučaju i on mora biti prisutan.
muminovic

#17 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by muminovic »

Miki123 wrote:Kod punomoći bitno je da je vlastodavac (davatelj punomoći) prisutan pred notarom, bilo da se radi o notarskoj ovjeri punomoći ili notarskoj obradi. Punomoćnik nikad ne treba biti prisutan pred notarom, samo trebaju njegovi lični podaci biti naznačeni u tekstu punomoći. Ovo vrijedi, kako kod nas, tako i gotovo svugdje u svijetu. :izet:

Izuzetak mogu biti punomoći za zastupanje na skupštini d.d. gdje se ovjerava i potpis punomoćnika pa u tom slučaju i on mora biti prisutan.
Lice je pitala za onoga tko se potpisuje.

A drzava koja je u pitanju je MALEZIJA, u FBiH moze kupiti nekretninu samo pod uslovom:

1. Da je nekretnina vece vrijednosti od 250.000,00 KM.
2. Da nekretnina nije namjenjena "autohtonom bosanskom stanovnistvu" - ovaj uslov u BiH ne postoji, ali reciprocitet je u pitanju.
razonoda

#18 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by razonoda »

CaneBos wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Alo bre, ne radi se o klasicnoj punomoci, koja se pravi u redovnim procedurama pa da mi sekretarica bifla preko telefona! Kad ne kontas pitanje, nemoj se ni javljati da pametujes. Aj vozdra :run:
:D alooooo@CANE-------ako traziz djabni savjet, pokazi bar malo respekta prema osobama koji ti zele pomoci. Kako to da si ti ''sve skonto ''' a ne znas odgovor. Uostalom, pravnici zive od ''ovakvih savjeta'' prema tome PLATI, pametnjakovicu. :stasreko:
homega

#19 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by homega »

muminovic wrote:
Miki123 wrote:Kod punomoći bitno je da je vlastodavac (davatelj punomoći) prisutan pred notarom, bilo da se radi o notarskoj ovjeri punomoći ili notarskoj obradi. Punomoćnik nikad ne treba biti prisutan pred notarom, samo trebaju njegovi lični podaci biti naznačeni u tekstu punomoći. Ovo vrijedi, kako kod nas, tako i gotovo svugdje u svijetu. :izet:

Lice je pitala za onoga tko se potpisuje.

A drzava koja je u pitanju je MALEZIJA, u FBiH moze kupiti nekretninu samo pod uslovom:

1. Da je nekretnina vece vrijednosti od 250.000,00 KM.
2. Da nekretnina nije namjenjena "autohtonom bosanskom stanovnistvu" - ovaj uslov u BiH ne postoji, ali reciprocitet je u pitanju.
@muminoviću, pročitaj još jednom šta je @CaneBos napisala:
je li moguce i na koji nacin, dati punomoc za prodaju, prepis vlasnistva strancu koji nema prebivaliste u BiH, nema kompaniju u BiH, radnu dozvolu itd.
@Miki je sve u jednoj rečenici objasnio, ne zbunjuj javnost "Malezijama" i "autohtonim Bosancima" :-)
muminovic

#20 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by muminovic »

Moj odgovor za Maleziju je 100% tacan, ako sumnjas nazovi notara ili Ministarstvo pravde FBiH.

Dio oko punomocja, nisam shvatio upit.

Imas puno info na: https://www.bih-pravo.org/
https://www.pravobih.com/
https://epravo.ba/
eluna

#21 Re: Ima li koji notar ovde ?

Post by eluna »

Pitanje za notare

Zašto mi treba dokaz o načinu sticanja prava vlasništva, kad u ZK izvadku jasno piše koji kupoprodajni ugovor, kada itd, i kada u ZK izvadku jasno piše da sam vlasnik sa 1/1 udjelom. Isto mi traže jer želim da poklonim dio nekretnine
Post Reply