Ima li koji notar ovde ?
Moderator: _BataZiv_0809
- CaneBos
#1 Ima li koji notar ovde ?
Imam malo cudno pitanje, vezano za izdavanje punomoci stranom licu vezano za nekretninu koja se nalazi u BiH, ali s tim da strano lice ne zivi i ne radi u BiH niti ima firmu u BiH.
Ako ima neko ko radi ili je radio kao notar ili dobro poznaje ovu tematiku da mi da savjet samo da li je moguce napraviti takvu punomoc?
Ako ima neko ko radi ili je radio kao notar ili dobro poznaje ovu tematiku da mi da savjet samo da li je moguce napraviti takvu punomoc?
- muminovic
#2 Re: Ima li koji notar ovde ?
slobodno postavi pitanje, nisam notar, ali znam odgovor.
I navedi, da li je rijec o FBiH.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3 Re: Ima li koji notar ovde ?
Zar nije lakse otic do prvog notara ili nazvati i dobiti savjet iz prve ruke 
- homega
#4 Re: Ima li koji notar ovde ?
Zar ti nisi student još uvijekmuminovic wrote:slobodno postavi pitanje, nisam notar, ali znam odgovor..
- CaneBos
#5 Re: Ima li koji notar ovde ?
Nije notar dragstor da odes kad hoces i postavljas pitanja iz pravnih oblasti for free_BataZiv_0809 wrote:Zar nije lakse otic do prvog notara ili nazvati i dobiti savjet iz prve ruke
- CaneBos
#6 Re: Ima li koji notar ovde ?
Jeste FBiH.muminovic wrote:slobodno postavi pitanje, nisam notar, ali znam odgovor.
Dakle, je li moguce i na koji nacin, dati punomoc za prodaju, prepis vlasnistva strancu koji nema prebivaliste u BiH, nema kompaniju u BiH, radnu dozvolu itd.
Ako jeste, da li osoba mora biti licno prisutna pri pravljenju punomoci ili je dovoljno da posalje kopiju svog licnog dokumenta LK, Pasos.
- muminovic
#7 Re: Ima li koji notar ovde ?
Moras mi navesti tacan naziv drzave toga stranca.CaneBos wrote:Jeste FBiH.muminovic wrote:slobodno postavi pitanje, nisam notar, ali znam odgovor.
Dakle, je li moguce i na koji nacin, dati punomoc za prodaju, prepis vlasnistva strancu koji nema prebivaliste u BiH, nema kompaniju u BiH, radnu dozvolu itd.
Ako jeste, da li osoba mora biti licno prisutna pri pravljenju punomoci ili je dovoljno da posalje kopiju svog licnog dokumenta LK, Pasos.
Osoba koja potpisuje punomoc, se licno mora na njoj potpisati pred notarom, i ista zavisno od drzave i nadovjeriti Apostille.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8 Re: Ima li koji notar ovde ?
Ja sam vala uvijek dobijao informacije preko telefona. Evo konretno mi je trebalo da nepokretna osoba da punomoc. Sve mi je notarska sluzbenica izbiflala preko telefona, ukljucivo sa cijenama.CaneBos wrote: Nije notar dragstor da odes kad hoces i postavljas pitanja iz pravnih oblasti for free
To sto vi mislite da je lakse dobiti pravu informaciju na forumu, vas je problem
- CaneBos
#9 Re: Ima li koji notar ovde ?
a u pm..pretpostavljala sam da mora licno biti prisutna osoba kad se radi o notarskoj punomoci ali hajde ipak da vidim.. :/muminovic wrote:Moras mi navesti tacan naziv drzave toga stranca.CaneBos wrote:Jeste FBiH.muminovic wrote:slobodno postavi pitanje, nisam notar, ali znam odgovor.
Osoba koja potpisuje punomoc, se licno mora na njoj potpisati pred notarom, i ista zavisno od drzave i nadovjeriti Apostille.
hmm razmisljam o mogucnosti povjerenika/opunomocenika koji u ime te osobe moze potpisati punomoc ovde ? ali to je vec zavrzlama
- CaneBos
#10 Re: Ima li koji notar ovde ?
Alo bre, ne radi se o klasicnoj punomoci, koja se pravi u redovnim procedurama pa da mi sekretarica bifla preko telefona! Kad ne kontas pitanje, nemoj se ni javljati da pametujes. Aj vozdra_BataZiv_0809 wrote:Ja sam vala uvijek dobijao informacije preko telefona. Evo konretno mi je trebalo da nepokretna osoba da punomoc. Sve mi je notarska sluzbenica izbiflala preko telefona, ukljucivo sa cijenama.CaneBos wrote: Nije notar dragstor da odes kad hoces i postavljas pitanja iz pravnih oblasti for free
To sto vi mislite da je lakse dobiti pravu informaciju na forumu, vas je problem
- muminovic
#11 Re: Ima li koji notar ovde ?
stranac koji kupuje nekretninu - koja je drzava ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#12 Re: Ima li koji notar ovde ?
Opet se moze pitati daju li objasnjenja za takve situacije ili se mora platiti unaprijedCaneBos wrote: Alo bre, ne radi se o klasicnoj punomoci, koja se pravi u redovnim procedurama pa da mi sekretarica bifla preko telefona! Kad ne kontas pitanje, nemoj se ni javljati da pametujes. Aj vozdra
Ali eto sretno sa forumom
Kolega muminovic pozdrav
- muminovic
#13 Re: Ima li koji notar ovde ?
Pozdrav Bata._BataZiv_0809 wrote:Opet se moze pitati daju li objasnjenja za takve situacije ili se mora platiti unaprijedCaneBos wrote: Alo bre, ne radi se o klasicnoj punomoci, koja se pravi u redovnim procedurama pa da mi sekretarica bifla preko telefona! Kad ne kontas pitanje, nemoj se ni javljati da pametujes. Aj vozdraTo im je posao
Jbt ja ti dobronamjerno savjetujem, jer stalno imam posla sa notarima i da sam radio ovako ko ti nista ne bih zavrsio, a ti me tjeras
![]()
Ali eto sretno sa forumom![]()
Kolega muminovic pozdrav
Naravno da je najlakse moguce rjesenje pozvat notara, dat ce ti odgovor ljudi, nema razloga da ne daju. Jer je kratko pitanje, ne zahtijeva uvid u dokumentaciju.
- CaneBos
#14 Re: Ima li koji notar ovde ?
Razlicito definiramo dobronamjerno..ne trpim suplje patroniziranje lose nafarbano sarkazmom._BataZiv_0809 wrote:Opet se moze pitati daju li objasnjenja za takve situacije ili se mora platiti unaprijedCaneBos wrote: Alo bre, ne radi se o klasicnoj punomoci, koja se pravi u redovnim procedurama pa da mi sekretarica bifla preko telefona! Kad ne kontas pitanje, nemoj se ni javljati da pametujes. Aj vozdraTo im je posao
Jbt ja ti dobronamjerno savjetujem, jer stalno imam posla sa notarima i da sam radio ovako ko ti nista ne bih zavrsio, a ti me tjeras
![]()
Ali eto sretno sa forumom![]()
Kolega muminovic pozdrav
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#15 Re: Ima li koji notar ovde ?
U svakom slucaju.muminovic wrote: Pozdrav Bata.
Naravno da je najlakse moguce rjesenje pozvat notara, dat ce ti odgovor ljudi, nema razloga da ne daju. Jer je kratko pitanje, ne zahtijeva uvid u dokumentaciju.
Imam dobra iskustva sa notarskim sluzbenicama u tom pogledu. Evo konkretno za cijene osnivackih akata, za potrebe buduceg klijenta, sam nazvao slovom i brojem sedamnaest/17 razlicitih notara u Sarajevu i samo je jedna iz Novog Sarajeva rekla da informacije ne daju preko telefona.
Ovaj slucaj jeste malo komplikovan i specifican, ali vjerujem da jedan poziv notaru korisniji nego 10 tema na forumu, uz svo uvazavanje tebe kao kolege i kao nekoga ko zeli da pomogne svima.
Pozdrav
- Miki123
#16 Re: Ima li koji notar ovde ?
Kod punomoći bitno je da je vlastodavac (davatelj punomoći) prisutan pred notarom, bilo da se radi o notarskoj ovjeri punomoći ili notarskoj obradi. Punomoćnik nikad ne treba biti prisutan pred notarom, samo trebaju njegovi lični podaci biti naznačeni u tekstu punomoći. Ovo vrijedi, kako kod nas, tako i gotovo svugdje u svijetu.
Izuzetak mogu biti punomoći za zastupanje na skupštini d.d. gdje se ovjerava i potpis punomoćnika pa u tom slučaju i on mora biti prisutan.
Izuzetak mogu biti punomoći za zastupanje na skupštini d.d. gdje se ovjerava i potpis punomoćnika pa u tom slučaju i on mora biti prisutan.
- muminovic
#17 Re: Ima li koji notar ovde ?
Lice je pitala za onoga tko se potpisuje.Miki123 wrote:Kod punomoći bitno je da je vlastodavac (davatelj punomoći) prisutan pred notarom, bilo da se radi o notarskoj ovjeri punomoći ili notarskoj obradi. Punomoćnik nikad ne treba biti prisutan pred notarom, samo trebaju njegovi lični podaci biti naznačeni u tekstu punomoći. Ovo vrijedi, kako kod nas, tako i gotovo svugdje u svijetu.![]()
A drzava koja je u pitanju je MALEZIJA, u FBiH moze kupiti nekretninu samo pod uslovom:
1. Da je nekretnina vece vrijednosti od 250.000,00 KM.
2. Da nekretnina nije namjenjena "autohtonom bosanskom stanovnistvu" - ovaj uslov u BiH ne postoji, ali reciprocitet je u pitanju.
-
razonoda
#18 Re: Ima li koji notar ovde ?
CaneBos wrote:Alo bre, ne radi se o klasicnoj punomoci, koja se pravi u redovnim procedurama pa da mi sekretarica bifla preko telefona! Kad ne kontas pitanje, nemoj se ni javljati da pametujes. Aj vozdra_BataZiv_0809 wrote:Ja sam vala uvijek dobijao informacije preko telefona. Evo konretno mi je trebalo da nepokretna osoba da punomoc. Sve mi je notarska sluzbenica izbiflala preko telefona, ukljucivo sa cijenama.CaneBos wrote: Nije notar dragstor da odes kad hoces i postavljas pitanja iz pravnih oblasti for free
- homega
#19 Re: Ima li koji notar ovde ?
@muminoviću, pročitaj još jednom šta je @CaneBos napisala:muminovic wrote:Lice je pitala za onoga tko se potpisuje.Miki123 wrote:Kod punomoći bitno je da je vlastodavac (davatelj punomoći) prisutan pred notarom, bilo da se radi o notarskoj ovjeri punomoći ili notarskoj obradi. Punomoćnik nikad ne treba biti prisutan pred notarom, samo trebaju njegovi lični podaci biti naznačeni u tekstu punomoći. Ovo vrijedi, kako kod nas, tako i gotovo svugdje u svijetu.![]()
A drzava koja je u pitanju je MALEZIJA, u FBiH moze kupiti nekretninu samo pod uslovom:
1. Da je nekretnina vece vrijednosti od 250.000,00 KM.
2. Da nekretnina nije namjenjena "autohtonom bosanskom stanovnistvu" - ovaj uslov u BiH ne postoji, ali reciprocitet je u pitanju.
@Miki je sve u jednoj rečenici objasnio, ne zbunjuj javnost "Malezijama" i "autohtonim Bosancima"je li moguce i na koji nacin, dati punomoc za prodaju, prepis vlasnistva strancu koji nema prebivaliste u BiH, nema kompaniju u BiH, radnu dozvolu itd.
- muminovic
#20 Re: Ima li koji notar ovde ?
Moj odgovor za Maleziju je 100% tacan, ako sumnjas nazovi notara ili Ministarstvo pravde FBiH.
Dio oko punomocja, nisam shvatio upit.
Imas puno info na: https://www.bih-pravo.org/
https://www.pravobih.com/
https://epravo.ba/
Dio oko punomocja, nisam shvatio upit.
Imas puno info na: https://www.bih-pravo.org/
https://www.pravobih.com/
https://epravo.ba/
- eluna
#21 Re: Ima li koji notar ovde ?
Pitanje za notare
Zašto mi treba dokaz o načinu sticanja prava vlasništva, kad u ZK izvadku jasno piše koji kupoprodajni ugovor, kada itd, i kada u ZK izvadku jasno piše da sam vlasnik sa 1/1 udjelom. Isto mi traže jer želim da poklonim dio nekretnine
Zašto mi treba dokaz o načinu sticanja prava vlasništva, kad u ZK izvadku jasno piše koji kupoprodajni ugovor, kada itd, i kada u ZK izvadku jasno piše da sam vlasnik sa 1/1 udjelom. Isto mi traže jer želim da poklonim dio nekretnine