I u Hrvatskoj ima punionica u skoro svakom vecem gradu i litra kosta manje od pola litre benzina -- kakvo je stanje kod nas?
Ima li kod nas punionica autoplina?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
wanderer
#1 Ima li kod nas punionica autoplina?
U Evropi je LPG (propan/butan) dosta popularan, a koliko se sjecam i kod nas je bio prije rata. Doduse, ne sjecam se kako je narod punio -- cini mi se da sam cak jednom vidio Ladu sa kucanskom plinskom bocom "montiranom" u prtljaznik!
I u Hrvatskoj ima punionica u skoro svakom vecem gradu i litra kosta manje od pola litre benzina -- kakvo je stanje kod nas?
-
Edis Jasarevic
ima punionica.
Na alipasinom mostu mozes u auto napuniti plin.
Messer BiH je poceo sa projektom uvoza instalacija za plin u autu, a servis Billy ce poceti ovih dana ugradjivati u automobile.
Cijena ugradnje je izmedju 500 i 750 KM, a usteda je oko 50% na potrosnji.
Punionica dakle u sarajevu ima jedna, a najavljeno je da ce do kraja godine u svim gradovima na benzinskim pumpama postojati normalno i punionica za plin.
Na alipasinom mostu mozes u auto napuniti plin.
Messer BiH je poceo sa projektom uvoza instalacija za plin u autu, a servis Billy ce poceti ovih dana ugradjivati u automobile.
Cijena ugradnje je izmedju 500 i 750 KM, a usteda je oko 50% na potrosnji.
Punionica dakle u sarajevu ima jedna, a najavljeno je da ce do kraja godine u svim gradovima na benzinskim pumpama postojati normalno i punionica za plin.
-
u Fatime vise Jajca
a koliko je to opasno i koliko nije opasno 
-
mos
#6 wow neko kompetetan.
Cuj ja ne bih slovencima nabijao promet kad ne bih ni citao novine, ako oni sta imaju od toga. plus gospodin edis da uredjuje bilo sta o autima....ma ti si genije za automobile kad ti je edisov uradak o autimaodlican. salim se, ti si mozda edis glavom i bradom ili neko njegov. haj budimo posteni na forumu, ok?
-
wanderer
#7 Re: wow neko kompetetan.
O cemu ti to?mos wrote:Cuj ja ne bih slovencima nabijao promet kad ne bih ni citao novine, ako oni sta imaju od toga. plus gospodin edis da uredjuje bilo sta o autima....ma ti si genije za automobile kad ti je edisov uradak o autimaodlican. salim se, ti si mozda edis glavom i bradom ili neko njegov. haj budimo posteni na forumu, ok?
-
Edis Jasarevic
hlupa budalastine.
Ja ne radim uradak o automobilima nego o Formuli 1, a o auto plinu govorim zato jer sam bio u Messeru na press konferenciji kada je ovo gore objavljeno. To sto to pise u Auto Magazinu je sasvim druga stvar. I nisam ja taj tekst ni pisao, ali zato vidim da ti financiras ''slovence'' i kupujes auto magazin. Ugradnja auto plina i sve to veze nema sa auto magazinom, ali ima sa pungas.com-om gdje je vodjena ista ova rasprava na forumu.
Ne znam gdje je tacno na Alipasinom mostu.
imas sljedece teme na pungas.com vezane za auto plin i punionice:
http://www.pungas.com/forum/viewtopic.php?t=3616 dvije strane
http://www.pungas.com/forum/viewtopic.p ... 27&start=0 i 5-6 strana
Mislim da na te dvije teme, pogotovu na drugom linku, imas sve odgovore na pitanja i sigurnosti i potrosnje i svega ostalog vezanog za plinske instalacije u autima
Ja ne radim uradak o automobilima nego o Formuli 1, a o auto plinu govorim zato jer sam bio u Messeru na press konferenciji kada je ovo gore objavljeno. To sto to pise u Auto Magazinu je sasvim druga stvar. I nisam ja taj tekst ni pisao, ali zato vidim da ti financiras ''slovence'' i kupujes auto magazin. Ugradnja auto plina i sve to veze nema sa auto magazinom, ali ima sa pungas.com-om gdje je vodjena ista ova rasprava na forumu.
Ne znam gdje je tacno na Alipasinom mostu.
imas sljedece teme na pungas.com vezane za auto plin i punionice:
http://www.pungas.com/forum/viewtopic.php?t=3616 dvije strane
http://www.pungas.com/forum/viewtopic.p ... 27&start=0 i 5-6 strana
Mislim da na te dvije teme, pogotovu na drugom linku, imas sve odgovore na pitanja i sigurnosti i potrosnje i svega ostalog vezanog za plinske instalacije u autima
-
The_Fluid
Redom:
- opasno? jednako kao i benzin, ako je instalirano kako treba
- mana? manje prostora u prtljazhnjiku i motor gubi oko 10% na snazi
- pumpe? postoji u Sarajevu, gdje je Plin, znachi PTT Inzhenjering zgrade. Od prije rata su postojale punionice u auta u Zvorniku i Banja Luci, postoji od prije rata i u Solinu kraj Splita.
Drugi nachin je da se napravi manuelna pumpa koja bi prebacivala propan-butan iz boce u rezervoar, ovo radite ruchno, pri kraju bocu okrenete naopako i nastavite dok se boca skroz ne isprazni
- jeftinije? jeste jeftinije je, potrebno je odrzhavati filter redovno
- opasno? jednako kao i benzin, ako je instalirano kako treba
- mana? manje prostora u prtljazhnjiku i motor gubi oko 10% na snazi
- pumpe? postoji u Sarajevu, gdje je Plin, znachi PTT Inzhenjering zgrade. Od prije rata su postojale punionice u auta u Zvorniku i Banja Luci, postoji od prije rata i u Solinu kraj Splita.
Drugi nachin je da se napravi manuelna pumpa koja bi prebacivala propan-butan iz boce u rezervoar, ovo radite ruchno, pri kraju bocu okrenete naopako i nastavite dok se boca skroz ne isprazni
- jeftinije? jeste jeftinije je, potrebno je odrzhavati filter redovno
-
motor
Da, znam.., da je jedna pumpa u Sarajevo, ali imas takodje u Banjaluci, jednu ili cak dvije-tri.., u "republici" je to dosta vise zastupljeno nego u federaciji.., inace je plin u Italiji u masovnoj upotrebi.., da boca dosta lici na onu narandjasu iz kuhinje, ali ipak nije ista. Kod nas je propan-butan, ali nije tacno da je tako i na zapadu, tamo se vozi Erdgas, gdje je ugradnja poprilicno skuplja..
-
putnik
Autoplin nepravedno bije fama da je opasan. Ako je instalacija ispravna i plin ne curi u putničku kabinu ili u motorni prostor to je sve skupa sigurnije od benzina.
Da bi plin upalio - ekplodirao, potrebno je ispuniti uvjet da je odnos količine plina i zraka približno stehiometrijski. Negdje sam gledao slike automobila kome je prilikom sudara odozada kompletan spremnik za plin odletio tridesetak metara od auta. Ostao je čitav i pun. Čak i da je pukao teško da bi se osim bučnog šištanja išta drugo desilo. S druge strane pun spremnik benge bi kresnuo ko šibica.
Da bi plin upalio - ekplodirao, potrebno je ispuniti uvjet da je odnos količine plina i zraka približno stehiometrijski. Negdje sam gledao slike automobila kome je prilikom sudara odozada kompletan spremnik za plin odletio tridesetak metara od auta. Ostao je čitav i pun. Čak i da je pukao teško da bi se osim bučnog šištanja išta drugo desilo. S druge strane pun spremnik benge bi kresnuo ko šibica.
-
CileK
Ako je to ona punionica gdje se pune i plinske boce onda ovako ...
ako dolazis iz pravca otoke vozis do ASA auta i na raskrsnici prije njih skrenes desno pa poslije 100 m pravca skrenes lijevo ... vozis vozis ...predjes jedan mali mostic i onda nakon stotinjak metara na desnoj strani vidjet ces mnogo plinskih boca .. eh tu ti je to!
ako dolazis iz pravca otoke vozis do ASA auta i na raskrsnici prije njih skrenes desno pa poslije 100 m pravca skrenes lijevo ... vozis vozis ...predjes jedan mali mostic i onda nakon stotinjak metara na desnoj strani vidjet ces mnogo plinskih boca .. eh tu ti je to!
-
whow
E hebi ga ljudi , ja ne zivim u Sarajevu vec 10 godina a znam gdje je ta pumpa . Stara ulica Dzemala Bijedica , neznam kako je sada zovete , cim predes mali most na Alipasinom Polju vidjeces pumpu sa desne strane ( ako ides prema Ilidzi ) .
-
wanderer
Inace, ja sam nedavno ugradio plin u svog starog Range Rovera, tako da ako vas sta interesuje, slobodno pitajte.
Moj sistem je sa ubrizgavanjem tako da je gubitak u snazi neosjetan, cak i kada u sred voznje uzbrdo prebacim sa benzina na plin. Boca je torodialna, i ugradjena je umjesto rezervne gume (koju je lako pomjeriti ako zatreba), tako da ne zauzima puno mjesta.
U svakom slucaju, vrlo sam zadovoljan.
Moj sistem je sa ubrizgavanjem tako da je gubitak u snazi neosjetan, cak i kada u sred voznje uzbrdo prebacim sa benzina na plin. Boca je torodialna, i ugradjena je umjesto rezervne gume (koju je lako pomjeriti ako zatreba), tako da ne zauzima puno mjesta.
U svakom slucaju, vrlo sam zadovoljan.
-
Edis Jasarevic
auto gubi na snazi samo zavisi od tipa motora da li je to 1% ili 10 %
noviji motori gube tek 1% sto je zanemarljiv gubitak snage.
Sto se tice potrosnje, vec sam rekao -50% je jeftinije, kako god okrenes.
S tim da bi se u narednih godinu dana moglo desiti da se pojedini zakoni mijenjaju kako bi se stimuliralo ljude da kupuju automobile sa plinskim instalacijama ili da ugradjuju instalacije u auto.
Trenutno je po meni licemjerno da vlada kantona sarajevo se zali na zagadjenje, a istovremeno ljudi koji bi koristili plin kao pogonsko gorivo haman da jos moraju i porez platiti dodatno samo zato sto koriste plin.
U Italiji drzava stimulira koristenje plina time sto je registracija auta i sve ostalo puno jeftinije nego kod automoabila sa normalnim pogonom
noviji motori gube tek 1% sto je zanemarljiv gubitak snage.
Sto se tice potrosnje, vec sam rekao -50% je jeftinije, kako god okrenes.
S tim da bi se u narednih godinu dana moglo desiti da se pojedini zakoni mijenjaju kako bi se stimuliralo ljude da kupuju automobile sa plinskim instalacijama ili da ugradjuju instalacije u auto.
Trenutno je po meni licemjerno da vlada kantona sarajevo se zali na zagadjenje, a istovremeno ljudi koji bi koristili plin kao pogonsko gorivo haman da jos moraju i porez platiti dodatno samo zato sto koriste plin.
U Italiji drzava stimulira koristenje plina time sto je registracija auta i sve ostalo puno jeftinije nego kod automoabila sa normalnim pogonom
-
wanderer
U Engleskojsemson wrote:A gdje si ugradio i koliko je para,i kako to da ti ne gubi na snazi zar ima vise nacina ugradnje.Koliki ti je rezervoar i koliko mozes sa njim preci km. i koliko kosta kada ga napunis punim?
Kostalo je podosta (1400 funti), ali sa obzirom da auto dosta trosi (ok0 20 litara) i da dosta vozim, relativno ce se brzo isplatiti.