Ima li iko mozga u ovoj zemlji?!

water

Post by water »

Pearl wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
silence_is_sexy wrote:ali nije razloga da ona druga polovina, koja valjda zna nesto o tome, ne reaguje...

kao da nijedna od bh kompanija iz IT branse nije u stanju da ponudi neki e-gov paket. pa ako se vec moraju trositi novci - da bar zavrse u rukama nasih ljudi.
pa kada nasa firma napravi OS da lici na nesto...odmah neka ga kupe :D :D
"bosansko izdanje", linux ditribucija BHLD, pokrece se sa CD-a a moze se i instalirati.. jako jednostavno za koristenje, sa svim programima koje ima i Windows, a gle, na bosanskom je jeziku.... ali je strano "vazda" bilo sladje i "bolje".. zna se, domace ne valja... :zzzz:

a o programskim paketima da ne govorim... i o neiskoristenosti kapaciteta bh mozgova .. raspitaj se malo ko je trebao raditi softver za studentske sluzbe univerziteta, i ko je na kraju dobio tender ;)
eto, da ne moras da trazis, dobila ga je firma koja je prodala americki softver, koji jos nije proradio kako treba na vecini fakulteta jer je prekomplikovan za koristenje.. i obuka bas nije odgovarajuca.. ali nek su se pare pljunule strancima ;)

za isto to vrijeme, studenti zagrebackog FERa su napravili softver za studomate, prodali ga drugim fakultetima i na kraju ZG univerzitetu i od toga se fax finansira, izmedju ostalog ;)

ljepota informiranosti;)
e ovdje bi ja sada sebi vene rezo.
ne znam nista o tome sta je bilo i kako je bilo al nesto mi govori da bih ti trebao vjerovati na rijec. i vjerujem ti jer to toliko zvuci naski. da li je bilo ozbiljne ponude na tenderu naske. kako je moguce da ne postoji zakon na nivou federacije, drzave, kantona i slicno koji ukoliko se nesto financira drzavnim parama mora na tenderu prednost imati lokalni ponudjac. to ima svugdje na svijetu, a narocito u ovom dunjaluku u kojemu ja zivim. ovdje je to pomalo anahrona danas, ali bi u BH morao biti imperativ. Odoh da se koljem. :x
Pearl

Post by Pearl »

water wrote:
Pearl wrote:
Svemirski_Jebach wrote: pa kada nasa firma napravi OS da lici na nesto...odmah neka ga kupe :D :D
"bosansko izdanje", linux ditribucija BHLD, pokrece se sa CD-a a moze se i instalirati.. jako jednostavno za koristenje, sa svim programima koje ima i Windows, a gle, na bosanskom je jeziku.... ali je strano "vazda" bilo sladje i "bolje".. zna se, domace ne valja... :zzzz:

a o programskim paketima da ne govorim... i o neiskoristenosti kapaciteta bh mozgova .. raspitaj se malo ko je trebao raditi softver za studentske sluzbe univerziteta, i ko je na kraju dobio tender ;)
eto, da ne moras da trazis, dobila ga je firma koja je prodala americki softver, koji jos nije proradio kako treba na vecini fakulteta jer je prekomplikovan za koristenje.. i obuka bas nije odgovarajuca.. ali nek su se pare pljunule strancima ;)

za isto to vrijeme, studenti zagrebackog FERa su napravili softver za studomate, prodali ga drugim fakultetima i na kraju ZG univerzitetu i od toga se fax finansira, izmedju ostalog ;)

ljepota informiranosti;)
e ovdje bi ja sada sebi vene rezo.
ne znam nista o tome sta je bilo i kako je bilo al nesto mi govori da bih ti trebao vjerovati na rijec. i vjerujem ti jer to toliko zvuci naski. da li je bilo ozbiljne ponude na tenderu naske. kako je moguce da ne postoji zakon na nivou federacije, drzave, kantona i slicno koji ukoliko se nesto financira drzavnim parama mora na tenderu prednost imati lokalni ponudjac. to ima svugdje na svijetu, a narocito u ovom dunjaluku u kojemu ja zivim. ovdje je to pomalo anahrona danas, ali bi u BH morao biti imperativ. Odoh da se koljem. :x
nazalost, istina.. ja znam za jednu ozbiljnu "nasku" ponudu jer sam indirektno bila ukljucena kad je projekat bio "u povojima".. da ne ispade da lazem, da dam potpune informacije: nasa firma je dobila tender ali je softver "stranjski"... tako da od tih para BIH nema nista.. :S

znam za pokusaje da se nesto pokrene sa ETF-a, ali su sami profesori i ugledno vodjstvo fakulteta pokazali toliku zainteresovanost da je ideja propala prije nego sto se i formirala :S .. a o apatiji studentskoj da i ne govorim.. nije samo kadar kriv, ali ima dosta udjela...

s druge strane LUG se satra da promovise opensource tehnologije, al' nista... mentalitet nasih ljudi: ihhh cim je besplatno ne valja...

a dok im objasnis da open source nije isto sto i free.. :zzzz: cak ni neki profesori ne vide razliku... a sta ocekivati od nekog ministra...
mileS

#28 Re: Ima li iko mozga u ovoj zemlji?!

Post by mileS »

ztluhcs wrote:
mileS wrote:
silence_is_sexy wrote: http://www.sarajevo-x.com/clanak/061211040

dok francuski parlamentarci prelaze na linux i potpuno besplatne open source platforme vlada nase ekonomski stabilne i nevjerovatno razvijene zemlje, u tehnickom mandatu hladno placa milione eura microsucku za jos jedno prodavanje muda za bubrege...

lako je tudje pare rasipati... svakako niko od poreznih obveznika ne reaguje - pa nije ni cudo da i ovo moze da prodje kako im sve prolazi....

:x
Sta sa ovim hoces da kazes, da je 95% firmi (dakle i one najvece) ograniceno u svom razmisljanju pa koriste Windows?
Nije bitan Windows za većinu firmi... Bitan je jedino i samo Office... A to se da vrtiti na drugim OS... Samo dok mazlumi skontaju da je moguće... Microsoft mlati basnoslovnu lovu samo na Office-u i na činjenici da je milijarda dokumenata out there office format...
A Windows Server ili Exchange Server nisu bitni?
Zasto svi samo povrsno komentarisu ovakve vijesti.
Ovo nije samo odluka za jedan PC u radnoj sobi koji svake sedmice ponovo mozes instalirati ako nesto ne bude islo kako treba. :shock:
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

#29 Re: Ima li iko mozga u ovoj zemlji?!

Post by ztluhcs »

mileS wrote:
ztluhcs wrote:
mileS wrote: Sta sa ovim hoces da kazes, da je 95% firmi (dakle i one najvece) ograniceno u svom razmisljanju pa koriste Windows?
Nije bitan Windows za veæinu firmi... Bitan je jedino i samo Office... A to se da vrtiti na drugim OS... Samo dok mazlumi skontaju da je moguæe... Microsoft mlati basnoslovnu lovu samo na Office-u i na èinjenici da je milijarda dokumenata out there office format...
A Windows Server ili Exchange Server nisu bitni?
Zasto svi samo povrsno komentarisu ovakve vijesti.
Ovo nije samo odluka za jedan PC u radnoj sobi koji svake sedmice ponovo mozes instalirati ako nesto ne bude islo kako treba. :shock:
Windows Server i Exchange server su stvari koje se mogu zamijeniti odgovarajuæim drugim operativnim sistemom/softverom a koji obièni korisnik neæe ni registrovati... Struèno osoblje je to koje se lak¹e prekvalificira za infrastrukturni softver... Uposlenici su ti koji neæe od Officea pa makar im nokte èupali... Nije bitan radni stol i registri... Bitan je papir i bloèiæi i ono ¹to je u njima... :)
Post Reply