ima li iko da mi da pametan savjet?
-
djavolica26
#1 ima li iko da mi da pametan savjet?
ovih mjeseci sam u nedoumici,ne znam sama sta da radim,pa sam se nadala da ce mi neko ovdje dati pametan savjet.
tice se dijaspore i odlaska tamo,pa sam zato izabrala ovaj forum.
u pitanju je ljubav.ja zivim u bosni ,zavrsila sam faks,radim imam ovdje posao ,u pitanju je medicinski posao itd...
uglavnom nije mi lose ovdje.prije godinu dana upoznala sam muskarca iz holandije,sad su stvari dosle dotle da ja ostavim sve ovo i da idem tamo
on ima njihovo drzavljanstvo ,koliko znam nije nesto ni dobar s poslom ,zivi tamo,ali ne zeli da dodje u bih.
mene interesuje koliko bi bilo pametno ostaviti sve ovo i otici ,kakve su sanse da se ostane i zaposli tamo...ukratko ,iako ima ljubavi izmedju nas ,vrijedi li sve odbaciti?
u pitanju je ljubav.ja zivim u bosni ,zavrsila sam faks,radim imam ovdje posao ,u pitanju je medicinski posao itd...
uglavnom nije mi lose ovdje.prije godinu dana upoznala sam muskarca iz holandije,sad su stvari dosle dotle da ja ostavim sve ovo i da idem tamo
on ima njihovo drzavljanstvo ,koliko znam nije nesto ni dobar s poslom ,zivi tamo,ali ne zeli da dodje u bih.
mene interesuje koliko bi bilo pametno ostaviti sve ovo i otici ,kakve su sanse da se ostane i zaposli tamo...ukratko ,iako ima ljubavi izmedju nas ,vrijedi li sve odbaciti?
-
Zadig
hajd recimo da nisi klon prvo.
Otidji tamo ako nista na probu. Ne odbacuj previse stvari.
Gledaj da ako mozes uzmes sa posla neplaceno pola godine, pa tamo otidji i pokusaj.
Samo odma da ti kazem, posto si stranac tamo, ne znam kakvi si uslovi prekvalifikacije da bi radila u struci. Da li i na koji nacin ti on moze srediti papire, to je isto jako bitno.
Problem je u tome sta ces ti raditi tamo.
Ako ne znas jezik, ne ginu ti shit poslovi (konobarenje i slicne gluposti).
Jezik se moze nauciti, ali to traje. Diploma se moze nostrifikovati, ali i to isto traja vremena, i za prekvalifikaciju treba jezik. Tvoja struka se zahebana malo za tako necega. Nije nemoguce, ali siguran sam da traje jako duuuugo.
Pitaj sebe da li si spremna da pocnes ispocetka, ali sa covjekom kojega volis. To je kljucno pitanje koje sebi moras da postavis.
Ako imas dilema oko toga, onda nemrdaj odatle dje si sada.
Ni u dijaspori ne cvjetaju ruze, tvoja situacija bi bila specificna jer bi tamo znala samo njega. Znaci da ti je krug ljudi unaprijed predodredjen njegovim krugom.
Ja licno nikom nebih savjetovao da tako ide kod nekog u inostranstvo, osim ako nije u pitanju osoba sa kojom si 150% sigurna da je TO TO, do kraja zivota (znaci brak).
A ici tamo cisto eto da odes odavde na takav nacin je glupo, jer to to moze skupo kostati.
Otidji tamo ako nista na probu. Ne odbacuj previse stvari.
Gledaj da ako mozes uzmes sa posla neplaceno pola godine, pa tamo otidji i pokusaj.
Samo odma da ti kazem, posto si stranac tamo, ne znam kakvi si uslovi prekvalifikacije da bi radila u struci. Da li i na koji nacin ti on moze srediti papire, to je isto jako bitno.
Problem je u tome sta ces ti raditi tamo.
Ako ne znas jezik, ne ginu ti shit poslovi (konobarenje i slicne gluposti).
Jezik se moze nauciti, ali to traje. Diploma se moze nostrifikovati, ali i to isto traja vremena, i za prekvalifikaciju treba jezik. Tvoja struka se zahebana malo za tako necega. Nije nemoguce, ali siguran sam da traje jako duuuugo.
Pitaj sebe da li si spremna da pocnes ispocetka, ali sa covjekom kojega volis. To je kljucno pitanje koje sebi moras da postavis.
Ako imas dilema oko toga, onda nemrdaj odatle dje si sada.
Ni u dijaspori ne cvjetaju ruze, tvoja situacija bi bila specificna jer bi tamo znala samo njega. Znaci da ti je krug ljudi unaprijed predodredjen njegovim krugom.
Ja licno nikom nebih savjetovao da tako ide kod nekog u inostranstvo, osim ako nije u pitanju osoba sa kojom si 150% sigurna da je TO TO, do kraja zivota (znaci brak).
A ici tamo cisto eto da odes odavde na takav nacin je glupo, jer to to moze skupo kostati.
-
car-x
#4 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?
jbt.. da ovo nije moja mrka.. heheheh.. registrovala se na forum, pa da malo ispipa puls..djavolica26 wrote:ovih mjeseci sam u nedoumici,ne znam sama sta da radim,pa sam se nadala da ce mi neko ovdje dati pametan savjet.
znaci, kod mene je situacija obrnuta.. ja vani, zavrsio faks, zaposlio se, onda dole, absolvent medicine.. kako god skontamo, njoj treba 2-3 godine minimum, da bi svoju diplomu nostrificirala kad dodje ovdje (znaci, kad zavrsi tu zadnju godinu u BiH, treba joj jos tri godine da istu diplomu dobije i ovdje)..
staziranje za mlade doktore u austriji traje tri godine (turnus tzv.).. znaci, jos +3 godine prije nego uopste dobije sansu za specijalizaciju.. a da ne govorimo da domaci mladi doktori cekaju i po 3-4 godine da dobiju turnus, kao i cinjenica da doktori u austriji mogu raditi tako samo ako imaju austrijsko drzavljanstvo.. znaci, 6-8 godina od prve prijave u austriji da bi se stekli uslovi za at-drzavljanstvo..
elem, sve je to tako na dugom stapu i tako komplikovano, da nemam srce mrkoj poslije 6-7 godina studija medicine reci, hajde ti dodji vamo, pa sve iz pocetka..
dok je obrnuto puno lakse.. govorim tecno bosanski.. za nostrifikaciju diplome mi samo treba 5-6 hiljada KM (nostrifikacija mi ne pada na pamet, cisto iz principa ne zelim da nostrificiram diplomu beckog tehnickog univerziteta na nekom od nasih domacih univerziteta).. ima se nekih i vezica i vrlo je izvjesno da bi se vec koliko sljedeceg ljeta mogo vratiti u bih (treba tuknuti nesto love, da imamo od cega otpoceti).. i onda je zivot pred nama.. uzivancija i frka i sve ostalo.. ali zajednicki..
ali ovo je samo moja specificna situacija.. kod vas to mozda drugacije izgleda.. njemu se mozda povratak u BiH ne cini tako sjajnom idejom.. meni da.. zivot u BiH koliko god bio los i koliko god se neerviralo oko nesredjene drzave i zajebancije, je lezerniji nego ovdje gdje se stalno negdje trci..
kad pricam s mojim jaranima, njima jedino smeta sto ne mogu putovati gdje hoce, a nikad se ne bi mijenjali sa mnom.. valjda je i to znak..
-
car-x
stil je isti, broj godina isti, cak i nick pocinje na isto slovo (nemastoviti smo, eh?), problematika je iz iste domene.. hm, hm.. bas je aktivna ova dalila.. koji li je ovo momak po redu.. heheheLace wrote:Zadig wrote:hajd recimo da nisi klon prvo.prvo sam pomislila na dalilu
-
neko iz mase
da to nije onaj sto je ostavio.car-x wrote:stil je isti, broj godina isti, cak i nick pocinje na isto slovo (nemastoviti smo, eh?), problematika je iz iste domene.. hm, hm.. bas je aktivna ova dalila.. koji li je ovo momak po redu.. heheheLace wrote:Zadig wrote:hajd recimo da nisi klon prvo.prvo sam pomislila na dalilu
vec ovako da damo ozbiljan savjet.
Spakuj se ko prava i pravac holandija. ako nista drugo, imaces bar papire za EU, pa su ti kasnije vrata otvorena
- karanana
lutko, dodji ti prvo kod dajdze karanane na jedan probni rad, da vidis kako je zivjeti i raditi ostale stvari s dijasporcima. ja imam americke papire ali sam trenutno u sarajvu pa te proba nece puno kostati, da dzaba ne trosis kartu do holandije ako ti se ne svidja.
-
davis.ba
#10 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?
Po meni, živiš u zabludi.car-x wrote: njemu se mozda povratak u BiH ne cini tako sjajnom idejom.. meni da.. zivot u BiH koliko god bio los i koliko god se neerviralo oko nesredjene drzave i zajebancije, je lezerniji nego ovdje gdje se stalno negdje trci..
kad pricam s mojim jaranima, njima jedino smeta sto ne mogu putovati gdje hoce, a nikad se ne bi mijenjali sa mnom.. valjda je i to znak..
Pozdrav.
-
Zadig
Da, zato sto vec ima dosta holandija iza sebe, alinovalic wrote:ja pod takvim uslovima holandiju ne bih pogledala ni na karti..
dotichna djavolica je mlada, friska sa faxa medicinski radnik, i u dilemi je.
Ali definitivno pod uslovima ne treba se izlagati tolikom riziku.
Kaze da ljubav traje godinu dana?
KOliko su se puta vidjeli za to vrijeme?
Koliko su vremena proveli zajedno? I da li je to dovoljno da se nekom vjeruje i da se ode u stranu zemlju i da on bude jedini oslonac.
?
Klimavo klimavo skroz
-
Zadig
#12 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?
to je velka diskusija i van je teme ovedavis.ba wrote:Po meni, živiš u zabludi.car-x wrote: njemu se mozda povratak u BiH ne cini tako sjajnom idejom.. meni da.. zivot u BiH koliko god bio los i koliko god se neerviralo oko nesredjene drzave i zajebancije, je lezerniji nego ovdje gdje se stalno negdje trci..
Pozdrav.
-
davis.ba
#13 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?
To je tačno, ali opet, osjetih potrebu da kažem.Zadig wrote:to je velka diskusija i van je teme ovedavis.ba wrote:Po meni, živiš u zabludi.car-x wrote: njemu se mozda povratak u BiH ne cini tako sjajnom idejom.. meni da.. zivot u BiH koliko god bio los i koliko god se neerviralo oko nesredjene drzave i zajebancije, je lezerniji nego ovdje gdje se stalno negdje trci..
Pozdrav.
-
St.Germain
ja bih prije otrov popio nego se vratio u BIH....
svako ima svoje razloge, svako je u svom svijetu, specificnoj situaciji, slusaj sta ti srce kaze, odgovor znas i sama, pa ti ne trebaju forumi- koliko god ovo banalno i isprazno zvucalo, tako je.
svako ima svoje razloge, svako je u svom svijetu, specificnoj situaciji, slusaj sta ti srce kaze, odgovor znas i sama, pa ti ne trebaju forumi- koliko god ovo banalno i isprazno zvucalo, tako je.
-
Zadig
Tu sam i ja negdje.St.Germain wrote:ja bih prije otrov popio nego se vratio u BIH....
Ali ima ljudi kojima je to realnost
-
St.Germain
heheh, meni je bilo istoZadig wrote:Tu sam i ja negdje.St.Germain wrote:ja bih prije otrov popio nego se vratio u BIH....
Ali ima ljudi kojima je to realnost
izvukao sam se na jedvite jade iz BIH, with a little help of my friends kojima sam do kraja zivota za to zahvalan
Mozda sam se nepromisljeno izrazio, ali svako u biti zna gdje mu je mjesto. Polazim od sebe, mozda je to greska, ko zna. Hocu da pojasnim, da je pomalo naivno traziti odgovore naokolo na pitanja na koja samo ti znas odgovor...Naivno, glupo ili nesto trece...ja sam znao, jer sam imao mogucnost pravljenja iskustva i u jednom i u drugom svijetu, ali zahvalan sam dobrim ljudima sto sam zavrsio tu gdje sam zavrsio.
-
bosniaque
#18 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?
djavolica26 wrote:ovih mjeseci sam u nedoumici,ne znam sama sta da radim,pa sam se nadala da ce mi neko ovdje dati pametan savjet.
pa najverovatnije ides tamo da zajendo sa njim otplacujes kredit koji je najvjerovatnije digo za dobar auto, vjeruj mi i sam sam u dijaspori i jako dobro znam kako, necu reci vecina ali dobar dio omladine iz ex-yu zivi sa kredom samo da bi se pokazao dole u bosni kako ima dobar auto...pogotovo skandinavija necu reci da su svi u kreditima ali dobar dio njih zivi za kredit i kamatu...pa eto sama odluci valjda ga bolje poznas nego mi ovde...napravi sama jedan test, ovako "ako fura neki dobar auto a nema ni kuce niti stana u bosni, kad dodje na godisnji odmor spava kod rodjaka onda ga se kani, to je nkei shuft 100%
-
Zadig
Prosao sam jedno 7 drzava. Vec kod 3 sam skonto da nema veze dje se coek nalazi, vec je bitno ono unutra sto ga cini sretnim, a ne okolina, kultura, grad, klima, jezik i tako dalje.Mozda sam se nepromisljeno izrazio, ali svako u biti zna gdje mu je mjesto
Neko moze i u BIH biti sretan.
Ja ne i to odavaaaavno
-
rasta
#20 Re: ima li iko da mi da pametan savjet?
bosniaque wrote:cak i ako ovo jeste istina recimo idi i iskoristi svoju sansu .... sta te briga za njega... ako vec imas sazvrsenu skolu i imas volje da ides dalje idi prvenstveno radi sebe i svojih ciljeva pusti se ljubavi...djavolica26 wrote:ovih mjeseci sam u nedoumici,ne znam sama sta da radim,pa sam se nadala da ce mi neko ovdje dati pametan savjet.
mene interesuje koliko bi bilo pametno ostaviti sve ovo i otici ,kakve su sanse da se ostane i zaposli tamo...ukratko ,iako ima ljubavi izmedju nas ,vrijedi li sve odbaciti?![]()
pa najverovatnije ides tamo da zajendo sa njim otplacujes kredit koji je najvjerovatnije digo za dobar auto, vjeruj mi i sam sam u dijaspori i jako dobro znam kako, necu reci vecina ali dobar dio omladine iz ex-yu zivi sa kredom samo da bi se pokazao dole u bosni kako ima dobar auto...pogotovo skandinavija necu reci da su svi u kreditima ali dobar dio njih zivi za kredit i kamatu...pa eto sama odluci valjda ga bolje poznas nego mi ovde...napravi sama jedan test, ovako "ako fura neki dobar auto a nema ni kuce niti stana u bosni, kad dodje na godisnji odmor spava kod rodjaka onda ga se kani, to je nkei shuft 100%", ostani gdje jesi... ne zamjeri mi!
-
St.Germain
bitno je da si nasao svoj dom. Ja to jesam. Jedino sto me uz moje mjesto rodjenja veze je family. Mada bih imao jako dobre razloge za potpuni prekid kontakta, ja to ne mogu a vjerovatno i necu.
da se ne bi ova tema pretvorila u jadikovku nad, ah uzasno nepravednim svijetom prema dobronamjernoj individui da zakljucim svoj komentar.
kljuc
da se ne bi ova tema pretvorila u jadikovku nad, ah uzasno nepravednim svijetom prema dobronamjernoj individui da zakljucim svoj komentar.
kljuc
-
Zadig
bitno je da si nasao svoj dom. Ja to jesamSt.Germain wrote:bitno je da si nasao svoj dom. Ja to jesam. Jedino sto me uz moje mjesto rodjenja veze je family. Mada bih imao jako dobre razloge za potpuni prekid kontakta, ja to ne mogu a vjerovatno i necu.
kljuc
Ja cu moj opet uskoro da mijenjam