Čitam intervju sa nekom djevojkom iz Srbije, ona je završila faks u Beču i otprilike ovo govori većina naših studenata tamo:
Ja bih ovo vrlo brzo otkačio i razumio na način "ne trude se dovoljno=ostali im krivi" ali kada mi jedno te isto ponavlja gomila osoba, a za neke od njih znam da su izuzetno vrijedne, onda posumnjam da ovdje ima nečega...Skrivena diskriminacija i mnogobrojne predrasude prema strancima su, nažalost, obojile razmišljanje većine austrijskog društva. Zatim, problem zapošljenja ili biti primljen na kvalitetne prakse je i dalje svakodnevni problem. U Austriji jednostavno postoji neka vrsta ograničenosti, po pitanju mogućnosti, kada si stranac. Možeš dosegnuti određeni nivo uspeha, ali je on i dalje ispod uspeha prosečnog Austrijanca. Jednim delom je to zato što sa 19-20 godina počinjete život u stranoj zemlji od nule, dok sa druge strane sistem ne daje nikakvu vrstu podrške mladim i perspektivnim strancima!
1. Pričamo o obrazovanim mladim osobama koje žele da se nastane i zauvijek ostanu u Austriji, Njemačkoj itd itd.
2. Nikakvi bauštelci i zaradi para, vrati se kući da dižeš kuću od 3 sprata, već osobe koje u stvari u potpunosti mogu da konkurišu mladim etničkim Austrijancima, Njemcima, ciljaju na iste poslove...
Kako nas doživljavaju Njemci, Austrijanci, Švicarci? Kad se oni nađu zajedno i neko pomene Balkan, šta oni, kad su sami sa svojim narodom, pričaju o nama? Jesmo mi za njih primitivni? Smatraju nas nejednakima njima?
Jel iko od vas uspio da bude prisan sa njima da nam to pobliže opiše?