Oimblimo wrote:Sigurno je većina ljudi koji prate ovaj forum pričitala da je BIH zvanično zaposjela evropsko dno. Dakle, od danas/juče, BIH je zvanično najveća rupa Evrope po BDP.. Više nema Moldavije i Albanije da nas izvlače, oni su nas prešli, dakle jedini smo, posljednji smo, zadnji smo u Evropi.
Slovenija je jedna danas potpuno evropska zemlja, sa mnogo većim učešćem industrije kao bitnog faktora.. ukratko, u najboljoj je poziciji na Balkanu i sa najvećim životnim standardom od YU zemalja.
Hrvatska evo ulazi u EU, htijeli mi priznati ili ne, jači su od nas.
Crna Gora je mala državica, u kojoj su reforme lako sprovodive, tako da bi oni po svim procjenama mogli ući u EU za 3-5 godina.
Srbija i dalje kuburi, ali bi uskoro trebali dobiti datum za pregovore, tako da recimo da su u EU za nekih 7 do maksimalno 10 godina.
U Srbiji se desilo niz hapšenja i reformi, u CG protesti protiv vlasti, u SLO isto, Hrvati ulaze u uniju, dakle, svako NEŠTO RADI.. samo BIH stagnira, o EU je suvišno govoriti.
Koje je vaše mišljenje i koje su vaše procjene?
Kao prvo, ulazak u tu, za mene kriminalnu EU, može donijeti samo još većih problema ovoj našoj napačenoj Bosni i Hercegovini. Ja znam da se mnogi neće sa mnom složiti, ali opet, to je u redu, jer svako ima pravo na svoje mišljenje. Gore si napisao/la, da je Slovenija danas jedna potpuno razvijena europska država (vjerujem da si ovdje igrao na kartu obrazovanja, financija i zaposlenosti), što i nije baš tačno tako. Slovenci imaju ogromnih problema, a evo prije nekoliko mjeseci, porasla im je i stopa nezaposlenosti, pa sada imaju ukupno 13.6 odsto nezaposlenih, i analitičari kažu da će se ovaj "trend" nastaviti. Što se tiče kreditnog rejtinga Slovenije, on je sada snižen na status "smeća". Mnogi vjeruju da će se Slovenija u budućnosti, spustiti na nivo Grčke (ne daj Bože nikome), te da će i njima biti potrebna ogromna financijska pomoć(krediti, krediti i samo prokleti krediti), baš kao što je bila potrebna Grčkoj, Portugalu, Irskoj, Španiji i drugim zemljama. Tako da možete evo već vidjeti, da stanje u Sloveniji nije nikako bajno, a pogotovo nije bajno u ostalim našim republikama. Obrazovanje u Sloveniji je na jednom zadovoljavajućem nivou, ali i oni imaju problema sa korupcijom, nepotizmom i sličnim stvarima. Što se tiče Republike Hrvatske, i kod njih je situacija sa obrazovanjem katastrofalna, a o nezaposlenosti da i ne govorim. Nezaposlenost će im sada porasti za 5 %, a vjerujem da niko od građana to ne želi. Što se tiče naše Bosne i Hercegovine, jedini naćin da izađemo iz ovoga stanja i ove sulude situacije, jeste revolucija ! Znam da ovo zvuči smiješno, ali Bosna i Hercegovina je od završetka rata, u raljama međunarodne zajednice i njenih ljudi. Oni su od Bosne i Hercegovine napravili marionetsku državu, koju su podijelili na suluda dva dijela, a to su: Federacija Bosne i Hercegovine, i Republika Srpska. Zatim su nam postavili tri predsjednika (a onda se automatski postavlja pitanje o još jednom entitetu), od kojih ni jedan ne valja, već sve i jedan radi po njihovom naređenju ! Masa kriminalaca, masa zločinaca sjedi gore u parlamentu, i niko ne radi ništa da ih skine sa toga mjesta ! Nauku smo potpuno zapostavili, a nauka bi trebala da bude na prvom mjestu jedne države ! To jeste, nauka i obrazovanje ! Kod nas je ministarstvo obrazovanja katastrofa, pa time i nemamo kontrolu nad onim što učimo u našim školama i fakultetima. Djeca u jednoj školi uče sasvim nešto drugo, u drugoj školi je ista takva situacija, a svi bi trebali da primarno uče o našoj domovini, o Bosni i Hercegovini. Ali ne, nama je najvažnije da nam djeca znaju sve o zemljama Sjeverne Amerike, Južne Amerike (treba i to da znaju), a to što veze nemaju o svojoj domovini, to pojedincima nije ni malo važno. Univerziteti i fakulteti su nam u totalnome raspadu, a studenti koji ih završe, nalaze se u jako neizvjesnoj situaciji, što se tiče nastavka svoje karijere i eventualnog zaposlenja. Knjige u ovoj zemlji niko i ne čita (svaka čast pojedincima, među kojima sam i ja), a kada pogledam kako je svijest o čitanju knjiga u drugim zemljama razvijena, ja poćinjem da sve više shvatam, da mi nismo normalan narod, te da nam je naše biće, ograničeno samo na vjeru, nacionalizam i prebrojavanje krvnih zrnaca (žalosno, ali istinito). U narodu je masovno raširen konformizam, to jeste, svako glasa za svoje "lidere", pa čak iako se ne slaže sa njima, jer svi se boje da nešto ne izgube, ako ne budu glasali za njih ! Stranke koje se nalaze na čelu ove naše, i stranke koje evo već vladaju dvadeset i nešto godina, nisu ništa drugo nego fašističke i kriminalne stranke ! Ali ne, narod opet glasa za njih, jer narod je još uvijek uvjeren da ove "stranke" njega štite, a zapravo one ga još više razjedinjuju i uništavaju. Masa intelektualaca se je prodala, a masa njih već godinama šuti, i štiti krvnike ove naše zemlje. Mnogi od njih su čak i članovi ovih "stranaka", a trebali bi da budu neutrali i objektivni. Ovdje završavam ovaj svoj post, a namjeravam da još više stvari napišem u bliskoj budučnosti !