Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Oimblimo

#1 Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Oimblimo »

Sigurno je većina ljudi koji prate ovaj forum pričitala da je BIH zvanično zaposjela evropsko dno. Dakle, od danas/juče, BIH je zvanično najveća rupa Evrope po BDP.. Više nema Moldavije i Albanije da nas izvlače, oni su nas prešli, dakle jedini smo, posljednji smo, zadnji smo u Evropi.

Slovenija je jedna danas potpuno evropska zemlja, sa mnogo većim učešćem industrije kao bitnog faktora.. ukratko, u najboljoj je poziciji na Balkanu i sa najvećim životnim standardom od YU zemalja.

Hrvatska evo ulazi u EU, htijeli mi priznati ili ne, jači su od nas.

Crna Gora je mala državica, u kojoj su reforme lako sprovodive, tako da bi oni po svim procjenama mogli ući u EU za 3-5 godina.

Srbija i dalje kuburi, ali bi uskoro trebali dobiti datum za pregovore, tako da recimo da su u EU za nekih 7 do maksimalno 10 godina.

U Srbiji se desilo niz hapšenja i reformi, u CG protesti protiv vlasti, u SLO isto, Hrvati ulaze u uniju, dakle, svako NEŠTO RADI.. samo BIH stagnira, o EU je suvišno govoriti.

Koje je vaše mišljenje i koje su vaše procjene?
Šveđanin

#2 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Šveđanin »

CG ima šanse da uđe u uniju, to je dosta mala zemlja, nije strukturalno sa mnogo nivoa vlasti tako da su reforme lako sprovodive.

Ali nekako za Srbiju sumnjam.

Dalje, evo veliki broj hrvata u BIH će sada jednim dijelom biti EU građani, ako Srbija uđe u uniju (a uće sigurno prije BIH), onda će i veliki broj Srba iz RS biti EU građani na neki način..
Hajvan

#3 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Hajvan »

Nema. Da.
Šveđanin

#4 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Šveđanin »

Iskreno taj BDP i nije toliko relevantan faktor. Ono, po viđenom Srbija/CG/Makedonija/BIH su vrlo slične po standardu života..

Mene mnogo više brine što se u tim svim zemljama nešto radi, znači bar nešto, neke akcije postoje.. dok je u BIH mrtvilo i nacionalno prepucavanje. Ali nikad ne reci nikad, ko zna šta se baš iz tog mrtvila može probuditi..
acamrg

#5 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by acamrg »

Šveđanin wrote:Iskreno taj BDP i nije toliko relevantan faktor. Ono, po viđenom Srbija/CG/Makedonija/BIH su vrlo slične po standardu života..

Mene mnogo više brine što se u tim svim zemljama nešto radi, znači bar nešto, neke akcije postoje.. dok je u BIH mrtvilo i nacionalno prepucavanje. Ali nikad ne reci nikad, ko zna šta se baš iz tog mrtvila može probuditi..

Može se iz tog probuditi nova klanja, totalna propast
Šveđanin

#6 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Šveđanin »

acamrg wrote:
Šveđanin wrote:Iskreno taj BDP i nije toliko relevantan faktor. Ono, po viđenom Srbija/CG/Makedonija/BIH su vrlo slične po standardu života..

Može se iz tog probuditi nova klanja, totalna propast
Iskreno ne znam šta bih ti rekao na to, ali to je najgori scenario koji bi se mogao desiti. Kad je narod gladan i ispranog mozga, onda je najlakše njime upravljati.

Ne znam kakve su realne mogućnosti za to, nikad nisam bio u ratu i nadam se da nikad neću doživjeti bilo šta slično tome, posredno ili neposredno. :bih:
bierkof

#7 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by bierkof »

Bosna ima buducnost ali tek nakon sto se rat zavrsi, rat se jos nije zavrsio, samo je prekinut.
animals

#8 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by animals »

Pa kad Bosnjaci prestanu da se sikiraju za Palestinom, Iranom, Sirijom, Turskom...mozda onda pocnu da misle o sebi, kako da se udruze sa Hrvatima a ne da im beskorisno prijete i da zajedno pocnu da rade na ukidanju i integrisanju RS u drzavu BiH..
Onda mozda i bude nade...
amko761

#9 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by amko761 »

Hm, država u stanju kliničke smrti koju održavaju u životu aparati za održavanje života međunarodne zajednice već 17 godina.

Budućnost? Hm...
Šveđanin

#10 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Šveđanin »

animals wrote:Pa kad Bosnjaci prestanu da se sikiraju za Palestinom, Iranom, Sirijom, Turskom...mozda onda pocnu da misle o sebi, kako da se udruze sa Hrvatima a ne da im beskorisno prijete i da zajedno pocnu da rade na ukidanju i integrisanju RS u drzavu BiH..
A ja imao priliku da čujem da u RS njihovim sljedbenicima pričaju isto.. U smislu, "nisu nama Hrvati prijatelji, ali bi se trebali udružiti sa njima da srušimo BIH".. po principu neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.

Vjeruj mi da je sve to isto.. I zbog takvih stvari 95% ispašta, a 5% pliva od blagostanja.
It_is_a_Leclerc

#11 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by It_is_a_Leclerc »

Naravno da ima. Skoro 2 miliona Bošnjaka su garant da ima.

Osuđeni smo na propast i poslije te propasti ( da li oružane ili neke druge ) konačno ćemo se odgurnuti prema površini. Kada ? Nemam pojma.
Svakodobro!

#12 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Svakodobro! »

Iskreno, šta može donijeti priključivanje EU, čak i ako donese na početku, kasnije će ti dobro naplatiti. Iz ove agonije se u gore teško da može, ali opet s druge strane, nismo mi jedini gdje je više "skupina". Nisam bas mišljenja, da se u savršenoj Švici, jedan "Švabo" i "Francuz" baš miluju, u Španiji..., ali živjeti se mora po ZAKONU! Dakle, naš osnovni problem jest ZAKON! Počevši od ustava, pa do svih ostalih akata uređenja i djelovanja, kad se tu složimo, neće nama trebati EU.
animals

#13 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by animals »

Šveđanin wrote:
animals wrote:Pa kad Bosnjaci prestanu da se sikiraju za Palestinom, Iranom, Sirijom, Turskom...mozda onda pocnu da misle o sebi, kako da se udruze sa Hrvatima a ne da im beskorisno prijete i da zajedno pocnu da rade na ukidanju i integrisanju RS u drzavu BiH..
A ja imao priliku da čujem da u RS njihovim sljedbenicima pričaju isto.. U smislu, "nisu nama Hrvati prijatelji, ali bi se trebali udružiti sa njima da srušimo BIH".. po principu neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.

Vjeruj mi da je sve to isto.. I zbog takvih stvari 95% ispašta, a 5% pliva od blagostanja.
A nisam mislio da sjebu Srbe, vec da se pokusa napokon ozivjeti i ujediniti ova drzava..
Altair_SA

#14 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Altair_SA »

Mi jesmo losi, ali osim Slovenije i HR (koje takodjer nisu nista specijalno), ovo ostalo je jad i cemer kao i mi. Srbija je dno dna, bio i vidio. Boze sacuvaj lose, osim malo Beograda, unutrasnjost je totalna katastrofa. CG slicno nekako, Makedonija i Kosovo takodjer. To sto Srbija mozda dobije datum o pregovorima ama bas nista ne znaci. Ja nekako mislim da ce u EU uci jos HR, i to su jedva pristali da ih prime.

Veliki je otpor u samoj EU oko primanja novih clanica. Gradjani EU, posebno ovih jacih zemalja ne zele nove clanice i to onda predstavlja problem vladajucim elitama tamo. A i koji ce im djavo raspadnute ekonomije u koje bi bacili samo jos vise milijardi. Pogledas samo njemacke novine i samo kukaju sto ulazi HR, "groblje milijardi" je vec zovu. Koji ce im djavo ostatak Balkana tek onda? Odavde samo bjezati ako imas kako... znam da ne mozemo svi otici, ali ili to, ili jedan doooooobar dio zivota provesti u ovoj bijedi. U ostatku Balkana sigurno nece biti bolje jos jako jako dugo, nazalost to je realnost. Problme su kriminal i ove politicke "elite" koje pokradose sve sto se moze pokrasti.
dudlov

#15 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by dudlov »

Šveđanin wrote:

Nek plivaju, svaka im čast. Situacija je takva da je grehota ne zagrabit.

Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
Oimblimo

#16 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Oimblimo »

Šveđanin wrote:Iskreno ne znam šta bih ti rekao na to, ali to je najgori scenario koji bi se mogao desiti. Kad je narod gladan i ispranog mozga, onda je najlakše njime upravljati.

Ne znam kakve su realne mogućnosti za to, nikad nisam bio u ratu i nadam se da nikad neću doživjeti bilo šta slično tome, posredno ili neposredno. :bih:
Reci ti meni jesi ti jedan od onih sto su '92 zapalili, pobjegli od svojih ljudi na frontu pa nam sad pamet sole o postenju i drzavnom uredjenju 2000 km daleko od bosne?
acamrg

#17 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by acamrg »

Neznam ,meni je neshvatljiva ta neodgovornost, nerazum t.z. političkih elita. Očito je to sve zadnji šljam.

Ako kažu da je politika umjeće mogućeg.

Šta bi bila razumna rješenja:

Raspada nema bez rata

Stabilnog i normalnog društva nema ako se znatni djelovi tog društva ne osjećaju dobro u njemu.

Mnogo toga podsjeća na početak devedesetih.
Šveđanin

#18 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Šveđanin »

Oimblimo wrote:Reci ti meni jesi ti jedan od onih sto su '92 zapalili, pobjegli od svojih ljudi na frontu pa nam sad pamet sole o postenju i drzavnom uredjenju 2000 km daleko od bosne?
Ja sam rođen u Švedskoj, pametni..A moja porodica se preselila ovdje još u vrijeme kad većina ljudi u Bosni nije ni znala glavni grad te zemlje, a kamo li da će kasnije postati zemlja sa velikim brojem BH ljudi.

Daj pročitaj naslov teme i mani se mene. :thumbup:
Golem

#19 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Golem »

U sadasnjem obliku nema, ako ovako ostane bice samo jos gore. Ovo sto je BiH dozivjela zadnji 20 godina je nevidjeno u povijest covjecanstva i tzv civilizacije; gdje jedna drzava je izlozena duploj agresiji (poput Poljske za vrijeme II Svijetskog rata) i da nakon pritiska potpise jedan sramni mirni dokument (Dayton) gdje se de facto odrice 49% teritorije agresoru. I posle mriovnog sporazuma agresorske drzave su "nagradjene" i ulaze u EU i NATO i ako jos dan danas vode agresivnu politiku prema BiH i cine sve da narusavaju na sve nacine. Sve ovo svijet vidi ali nista ne preduzima. Ovdje koliko ja vidim postoji samo dva rijesenja, (1) Da se de facto BiH podijeli kao sto izgleda svijet i zeli i da se jedan dio pripoji Hrvatskoj a drugi Srbiji i to bi bilo bez sukoba (2) Jedina druga opcija je da se zavrsi posao koji naglo prekinut -95:e, to jeste potpuno oslobadjanje drzave i nakon toga zabraniti stranke bazirane na naciju, ovo nazalost trazi ponovo ratni sukob ali nazalost ove dvije opcije su jedine koje preostaju. Jer budite uvjereni da tzv r.s. nece sama sebe ukinuti i njezin cilj ce uvjek biti da kad tad ce se pruzi prilika da se odcjepe i pripoje Srbiji - to znaci ona prva opcija - i to ce u svakom slucaju opet dovesti do rata. Razmatraci sve opcije i solucije svaka kako god okrenes dovodi do novog rata i ko misli drukcije je naivan - nazalost to je jedini nacin koji se rjesavaju sporovi na Balkanu i svaka strana uvjek ide samo na sve ili nista, mi ili oni. Jedino mi Bosnjaci trazimo neki koncensus i mislimo da se moze zajedno i ravnopravno, to je samo neka nebulosa i jugonostalgija koja jos piri u nasem narodu.
Vrilo snage

#20 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Vrilo snage »

Sanse su minorne, moze se rec da skoro ne postoje. I kad bi opstala to bi bilo u obliku u kom bi gospodarstvo bilo u kaosu uz politicku nesredjenost.
It_is_a_Leclerc

#21 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by It_is_a_Leclerc »

acamrg wrote:Neznam ,meni je neshvatljiva ta neodgovornost, nerazum t.z. političkih elita. Očito je to sve zadnji šljam.

Raspada nema bez rata

Stabilnog i normalnog društva nema ako se znatni djelovi tog društva ne osjećaju dobro u njemu.

To je to. Svako ko poziva na bilo kakvu disoluciju ove zemlje, mora znati da će naići na 2 miliona Bošnjaka koji neće dozvoliti da ona bude miroljubiva.

Oni koji priželjkuju takve rasplete, moraju znati da ovo više nije '92, i da su stvari dramatično drugačije...
amko761

#22 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by amko761 »

It_is_a_Leclerc wrote:
acamrg wrote:Neznam ,meni je neshvatljiva ta neodgovornost, nerazum t.z. političkih elita. Očito je to sve zadnji šljam.

Raspada nema bez rata

To je to. Svako ko poziva na bilo kakvu disoluciju ove zemlje, mora znati da će naići na 2 miliona Bošnjaka koji neće dozvoliti da ona bude miroljubiva.

Oni koji priželjkuju takve rasplete, moraju znati da ovo više nije '92, i da su stvari dramatično drugačije...

Tačno, fali dvjesta hiljada mrtvih Bošnjaka i milion protjeranih Bošnjaka.

Stvari jesu drmatinčno drugačije, ali na našu štetu.
area51

#23 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by area51 »

It_is_a_Leclerc wrote:

Raspada nema bez rata

A i ti i ja znamo da se ni ja ni ti ništa ne pitamo.Biće onako kako veliki odluče,ovi sa zapada.Ako im pukne film i prelome da BiH nema neće je biti i tačka.Ako opet odluče da se RS ukine ukinuće je i kraj priče.Ako odluče da ovakvo stanje bude i nadalje tako će i biti.Ako se odluče za kakvu četvrtu varijantu biće tako kako odluče Mi se samo možemo qrcu busati,pomalo naprđivati po forumima...
Ja ne mogu da vjerujem da nakon svih ovih godina "dešavanja" ljudi misle da je nešto do stanovnika ove napaćene zemlje :-)
nosara

#24 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by nosara »

Osudjeni smo na buducnost... Da li ce bit cemu, nije do papuanaca, a ni do eskima...

Mada ima propasti i bez propasti, kao i buducnosti u propasti... Vidi protekle 22 godine... :-)
acamrg

#25 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by acamrg »

area51 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

Raspada nema bez rata

A i ti i ja znamo da se ni ja ni ti ništa ne pitamo.Biće onako kako veliki odluče,ovi sa zapada.Ako im pukne film i prelome da BiH nema neće je biti i tačka.Ako opet odluče da se RS ukine ukinuće je i kraj priče.Ako odluče da ovakvo stanje bude i nadalje tako će i biti.Ako se odluče za kakvu četvrtu varijantu biće tako kako odluče Mi se samo možemo qrcu busati,pomalo naprđivati po forumima...
Ja ne mogu da vjerujem da nakon svih ovih godina "dešavanja" ljudi misle da je nešto do stanovnika ove napaćene zemlje :-)

A brane li ti veliki da mi ovdje forsiramo druge vrijednosti od prevladavajućih:
kriminala, korupcije, nepotizma, šovinizma, negativne selekcije.....
Post Reply