Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ponizni

#26 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by ponizni »

Jazz_Junkie wrote:Arnele, vidim da si mlad decko i ne poricem tvoje zanimanje za povijesne teme, medjutim ne mogu se oteti dojmu da si poceo amaterskim pristupom. U tvom slucaju amaterski moze znaciti i nacionalisticki posto svjesno zahtijevas kreiranje nacionalnih mitova cemu u historiografiji nema mjesta ili barem ne bi trebalo biti. Mitovi imaju svoje neslavno mjesto medju desavanjima na podrucju bivse Jugoslavije od 1991 do 1995. Mitski pogledi na proslost kao uzroku nekakve vjekovne stvarnosti u izrazu samoviktimizacije su od mnogih ljudi stvorili koljace. Da su nacionalni preporodi proizveli samo puko zlo je najbolje dokazano u 20. vijeku, pocevsi sa Prvim svjetskim ratom pa nadalje. Bosnjaci su zakasnili sa svojim preporodom i pametnije je poraditi na modernim konceptima suzivota ljudi u BiH ili kreiranju zajednickog identiteta "odozdo", jer nacionalizmu je mjesto na smetljistu povijesti covjecanstva. Uopce nema smisla stvarati mit od Gradascevica, cija je povijesna uloga iovako vise nego dovoljno iskrivljena od strane bosnjackih mitomana, u sto spada i ta navodna konverzacija sa sultanom ili navodna borba za autonimiju u smislu nacionalnog budjenja, iako svaki amater zna da je Gradascevic digao bunu protiv reformi sultana, a ne za slobodu Bosne o kakvoj mastaju falsifikatori.

I da za kraj ne zaboravim: nisi rodjen u Bosni, vjerojatno ni odrastao, a priznajes da i ne zivis u njoj. Tako da ti ona ne moze biti domovina, ali zemlja porijekla. Nije sramota bit dio drustva u kojem se trenutno nalazis i to ne znaci da si manje Bosanac, ali si ipak vise privrzen zemlji u kojoj si proveo citav zivot. Barem je tvoje poznavanje b/h/s jezika za pohvalu i ja cu ti samo jednom savjetovati da se klonis nacionalistickog interpretiranja iovako katastrofalne historiografije u juznih Slavena. Ovo ti kazem, jer si "frisak" na ovom podforumu.
A PO ČEMU VIDIŠ DA JE MLAD
Nekako s proljeća

#27 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by Nekako s proljeća »

Image

Uploaded with ImageShack.us
HZArnel

#28 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by HZArnel »

Malo sam u skripcu sa vremenom,umoran sam,al' pokusajem rasplamsat temu,naravno izbjegajem svadje,nerviranje itd.
pa aj da redom odgovorim kome sam duzan :)
Jazz_Junkie wrote:Nitko nema pravo na mitove niti ljudi moraju imati nacionalni identitet.
prvi dio ajde nekako se mogu sloziti,al' koliko je ovaj prostor komplikovan daaa u slucaju da Bosanci jednog dana prestanu zivjeti od romantike,pomrli bi...
imam jedan primjer iz zivota,covjek koji se doslio u vrijeme titine yuge u sloveniju("cistokrvni" Bosanac-musliman),je dao svom dijetu ime Stefan,taj sada vec covjek,ima 28-29 godina,niti jednom nije otisao u BiH,ne zna rijec na Bosanski,ponasa se manje vise kao da je slovenski katolik...itd...
ljudi moraju imati nacionalni identitet,zalazem se za takvo nesto jer ih ujedinjuje i cini jednim kolektivom te produzuje "rok trajanja",a jedini nacin da Bosna nema mitomaniju za podllogu istog je da Srbi i Hrvati priznaju krivotvorenje istine/historijiskih cinjenica,te da sve tri nacije skupa porade na pisanju hronologije dogadjaja na prostoru ex yuge,plagijate brisemo :D
nemoguce se boriti protiv tudjih mitova jer je mitomanija jaca i brojnija od orginalnih historijskih cinjenica...romantiziranje vlastite historije je vid zastite...
pa samo ako pogledas sliku danas i sliku od prije 300 godina,mozda i manje...danas su religije izjednacene sa nacionalnim identitetom,u npr 17 vijeku nije bilo bas tako...(moj otac mi je pric'o kad je jedne prilike u 70-tim,(potkraj)bio u Sarajevu i kako je jedan tip(inace BH Hrvat) odgovorio na pitanje ko je,da je hrvat...kako su ga BH Srbi bukvalno usutkali i poceli ga napadat kako je hrvat kad je iz Sarajeva...toliko o moci mitova i krivotvorenju historije
Jazz_Junkie wrote: Procitaj ovu suvremenu analizu nacionalizma i nacionalnog kolektiviteta uopce: http://h-alter.org/vijesti/kultura/anat ... cionalizma
procitao sam ovo i hvala ti :) svaka informacija dobrododje bilo da je realna,kriva,istinita,romantizirana ili kakva god...
u sustini se slazem,nacionalizam i jest nesto sto se nije smjelo desiti covjecanstvu,al' opet napominjem stvaranje vlastitog nacionalnog identiteta je samo vid zastite,jer smo mi realno govoreci inferiorni u odnosu na Srbe i Hrvate sto se identiteta tice(mnogi Bosanci romantizuju onog zuluma El fatiha i njegove krvolocne pohode:D i time vjerovatno nesvjesno podsticu poistovjecivanje sa turcima i negiranje svega sto se desilo prije 1400-i neke(ako se ne varam 1463)
dalje...citiram:"sama ideja nacije je obmana ako se predočava kao nešto homogeno i vječno, kao ljudska potpunost u kojoj zajednički jezik i tradicija, zajedničke navike, oblici ponašanja, uvjerenja i vrijednosti čine jednu kolektivnu ličnost koja je jasno razgraničena od drugih naroda" ovo je sa tvog linka...
sa ovim se nemogu i ne smijem sloziti,jer se kosi sa mojim stavovima,nacionalna svijest drzi ljude jakim i ujedinjenim a "jedna nacija se (ipak)moze unistiti samo iznutra" :D
HZArnel

#29 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by HZArnel »

Nezbilj wrote:@HZArnel
Lijepo je to što se zanimaš za zemlju porijekla svojih roditelja. Postavio si zanimljivu temu koja zaista nije detaljnije obrađivana na ovom forumu međutim na žalost iz načina na koja si postavio temu vidi da nemaš potrebnog predznanja tako da je diskusija odmah krenula pogrešnim tokom.

Huseinov ustanak ne možemo porediti sa francuskom buržoaskom revolucijom ali ga također nemožemo svoditi ni na pobunu protiv reformi sultana. Oba stava su podjednako površna.
hvala ti na komplimentima,pa da znam sta vise o ovoj temi ne bih vas pit'o :D
mozes nam malo vise napisat u vezi toga?
koji stav je ispravan po tvom uvjerenju i zasto,bio bih ti zahvalan i kad bi preporucio literaturu iz koje si ti "izvadio"?
uvjeren sam da nije samo puka konstatacija :)
HZArnel

#30 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by HZArnel »

i dalje mi se samo navezujete na gradasevica,dragi moji :D
a bit ove teme je pitanje da li odn koji su umjetnici stvarali u to doba i u kojim urbanim sredinama?
naveo sam par gradova,jer se oni mogu smatrati centrima dijelova Bosne,takodje su danas za nase prilike veliki,te s kulturnog vidika razvijeni...morate mi se potruditi navesti bar 5 :D
HZArnel

#31 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by HZArnel »

Nekako s proljeća wrote:Image

Uploaded with ImageShack.us
lijepa pjesma,ako dobro vidim S. Basagic :)
to je ono sto potenciram ovde...
moze neko biti katolik ili jevrej ili pravoslavac ili druge vjere,al' imas potomke srednjovijekovnog Bosanca,lijepo je biti "dobri bosnjanin" :D
kamen spoticanja

#32 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by kamen spoticanja »

HZArnel wrote:i dalje mi se samo navezujete na gradasevica,dragi moji :D
a bit ove teme je pitanje da li odn koji su umjetnici stvarali u to doba i u kojim urbanim sredinama?
naveo sam par gradova,jer se oni mogu smatrati centrima dijelova Bosne,takodje su danas za nase prilike veliki,te s kulturnog vidika razvijeni...morate mi se potruditi navesti bar 5 :D
ne mozes poceti shvatati Bosnjacku istoriju(ovo Bosnjacku namjerno apostrofiram jer je to ime historisjki priblizno staro kao i Bosansko)od Gradascevica...no mozes poceti od jedne sjajne knjige dr.Muhameda Hadjijahica "Od tradicije do identiteta" (geneza nacionalnog pitanja bosanskih muslimana)...
i pusti se suplje nikad postalog a uvijek zeljnog svabskog identiteta jazz-a...domovina ti je BiH...i kao takvu je voli i postuj...jazz je otisao malo do beca pa pokusava biti veci svabo od austrijanca...no austrijanci se bas u tome i ne slazu... :wink: i samo hrabro...kjnige u rucice :)
Jazz_Junkie

#33 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by Jazz_Junkie »

kamen spoticanja wrote:
ne mozes poceti shvatati Bosnjacku istoriju(ovo Bosnjacku namjerno apostrofiram jer je to ime historisjki priblizno staro kao i Bosansko)od Gradascevica...no mozes poceti od jedne sjajne knjige dr.Muhameda Hadjijahica "Od tradicije do identiteta" (geneza nacionalnog pitanja bosanskih muslimana)...
i pusti se suplje nikad postalog a uvijek zeljnog svabskog identiteta jazz-a...domovina ti je BiH...i kao takvu je voli i postuj...jazz je otisao malo do beca pa pokusava biti veci svabo od austrijanca...no austrijanci se bas u tome i ne slazu... :wink: i samo hrabro...kjnige u rucice :)
Ja bi tebi malo preporucio da se latis knjige i recimo prelistas djela preminulog Envera Redzica koji je izrazito konstruktivno analizirao nacionalnu genezu danasnjih Bosnjaka osim sto nestrucno pokusavas licno vrijedjati sugovornike. Zar nije sramota da ja kao Austrijanac imam daleko bolji pristup lektiri vezanoj za povijest BiH nego osoba u istoj? Ja mislim da ti Arnelu ne mozes nesto posebno pomoci posto je tvoja glavna okupacija na ovom forumu pljuvanje po Jevrejima i turkovanje.
kamen spoticanja

#34 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Jazz_Junkie wrote:
kamen spoticanja wrote:
Ja bi tebi malo preporucio da se latis knjige i recimo prelistas djela preminulog Envera Redzica koji je izrazito konstruktivno analizirao nacionalnu genezu danasnjih Bosnjaka osim sto nestrucno pokusavas licno vrijedjati sugovornike. Zar nije sramota da ja kao Austrijanac imam daleko bolji pristup lektiri vezanoj za povijest BiH nego osoba u istoj? Ja mislim da ti Arnelu ne mozes nesto posebno pomoci posto je tvoja glavna okupacija na ovom forumu pljuvanje po Jevrejima i turkovanje.
ti ono o pljuvanju i vrijedjanju :-) austijanac :lol: :lol:
Jazz_Junkie

#35 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by Jazz_Junkie »

Otkud vrijedjanje, ja mislio ti se dicis svojom aktivnoscu na ovom forumu? Ali, necu sada dalje o tome, trolluj sam sebi.
kamen spoticanja

#36 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Jazz_Junkie wrote:Otkud vrijedjanje, ja mislio ti se dicis svojom aktivnoscu na ovom forumu? Ali, necu sada dalje o tome, trolluj sam sebi.
jah :-)
HZArnel

#37 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by HZArnel »

.
Last edited by HZArnel on 15/10/2010 23:50, edited 1 time in total.
Jazz_Junkie

#38 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by Jazz_Junkie »

Arnele, kvotirao si pogresnog.
HZArnel

#39 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by HZArnel »

Jazz_Junkie wrote:Arnele, kvotirao si pogresnog.
primijetio sam upravo,sorry,popravljam :D
HZArnel

#40 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by HZArnel »

kamen spoticanja wrote:ne mozes poceti shvatati Bosnjacku istoriju(ovo Bosnjacku namjerno apostrofiram jer je to ime historisjki priblizno staro kao i Bosansko)od Gradascevica...no mozes poceti od jedne sjajne knjige dr.Muhameda Hadjijahica "Od tradicije do identiteta" (geneza nacionalnog pitanja bosanskih muslimana)...
ti potpuno pogresno interepetiras moje konstatacije :D
Bosanska historija datira iz kasnog antickog i ranog srednjeg vijeka...ovisno kako gledamo...u to vrijeme svijesti o nacionalnoj pripadnosti nije ni bilo,jedino moguce oprijedjeljenje covjeka je bilo u vidu vjerske pripadnosti-primitivci bala ih religija :D (i doduse ko ti je gospodar)..nacionalni preporod se morao desiti,vjerovatno i jeste,samo je pitanje kada?Ne zelim biti od onih koji tvrde da se desio 92.,desio se mnogo ranije,desio se u vrijeme kapetana gradasevica,iz jednog razloga po prvi put nakon visestoljetnog tlacenja su ljudi osjetili potrebu za slobodom na svojoj teritoriji...osjetili da im je drzava Bosna a ne turska,samo me jedno pitanje muci,a vidim da ni forumasi nemate na njega odgovor,kakva djela su tada nastajala na prostoru Bosne?da li su oni,ti umjetnici,ako su stvarali,poceli historiju razumijevati i uzimati u cjeloti jos od vremena Ilira ili Kulina Bana?
hvala ti na savjetu sto se knjige tice,uzecu,kad odem u bosnu,za koji mjesec :D
kamen spoticanja wrote:i samo hrabro...kjnige u rucice :)
suzdracu se komentara o ovom,rekoh :D
popravljeno :mrgreen: :thumbup:
kamen spoticanja

#41 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

HZArnel wrote:samo me jedno pitanje muci,a vidim da ni forumasi nemate na njega odgovor,kakva djela su tada nastajala na prostoru Bosne?da li su oni,ti umjetnici,ako su stvarali,poceli historiju razumijevati i uzimati u cjeloti jos od vremena Ilira ili Kulina Bana?
hvala ti na savjetu sto se knjige tice,uzecu,kad odem u bosnu,za koji mjesec :D
upravo sam ti zato i preporucio ovu knjigu...shvatit ces koliko ti je pitanje siroko i neadekvatno...i koliko ih je pisalo o kulinu a koliko o ilirima u istom vremenskom okviru...neki cak i i o jednim i o drugim kao fundamentu u zavisnosti od licnog im raspolozenja :D
HZArnel

#42 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by HZArnel »

kamen spoticanja wrote:upravo sam ti zato i preporucio ovu knjigu...shvatit ces koliko ti je pitanje siroko i neadekvatno...i koliko ih je pisalo o kulinu a koliko o ilirima u istom vremenskom okviru...neki cak i i o jednim i o drugim kao fundamentu u zavisnosti od licnog im raspolozenja :D
nije li dobro da imamo vise tumacenja historije i samo jedno u podsvjesti ono tacno :D
bas zanimljiva teza,Kulin ban je bio Ilir,njegovi Iliriski pradid je digao ustanak protiv rimljana,hrabri i veliki ratnici za razliku od slovana,braco bosanci to smo mi :D svako ziv bi htio bit bosanac :lol: (sala mala)
to je i bitno da se pise,pa nek' imamo 1000 verzija nase historije,jednu cemo uzeti kao pravu,a onu pravu opet imat u podsvjesti i lijepo se smjeskat i pokazivat knjige historije za 5 osnovne :mrgreen:
u svemu je samo jedna nepobitna cinjenica,razvoj nase drzave se proteze kroz historiju od prelazka iz antike u srednji vijek i to u kontinuitetu-tako bi odprilike trebali bosanci da razmisljaju,da bi sacuvali svoj nacionalni identitet:razz:
procitacu tu knjigu,ja stvarno imam vrlo slab dostup do BH literature,potrudicu se kad odem u Sa. da kupim,ako nadjem,jos jednom hvala :)
kamen spoticanja

#43 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

HZArnel wrote:
kamen spoticanja wrote:upravo sam ti zato i preporucio ovu knjigu...shvatit ces koliko ti je pitanje siroko i neadekvatno...i koliko ih je pisalo o kulinu a koliko o ilirima u istom vremenskom okviru...neki cak i i o jednim i o drugim kao fundamentu u zavisnosti od licnog im raspolozenja :D
nije li dobro da imamo vise tumacenja historije i samo jedno u podsvjesti ono tacno :D
bas zanimljiva teza,Kulin ban je bio Ilir,njegovi Iliriski pradid je digao ustanak protiv rimljana,hrabri i veliki ratnici za razliku od slovana,braco bosanci to smo mi :D svako ziv bi htio bit bosanac :lol: (sala mala)
to je i bitno da se pise,pa nek' imamo 1000 verzija nase historije,jednu cemo uzeti kao pravu,a onu pravu opet imat u podsvjesti i lijepo se smjeskat i pokazivat knjige historije za 5 osnovne :mrgreen:
u svemu je samo jedna nepobitna cinjenica,razvoj nase drzave se proteze kroz historiju od prelazka iz antike u srednji vijek i to u kontinuitetu-tako bi odprilike trebali bosanci da razmisljaju,da bi sacuvali svoj nacionalni identitet:razz:
procitacu tu knjigu,ja stvarno imam vrlo slab dostup do BH literature,potrudicu se kad odem u Sa. da kupim,ako nadjem,jos jednom hvala :)
knjigu je izdala IZ BIH 1974.god...ja sam trazio da je kupim,ali nisam uspio...nasao sam je u biblioteci jednog medzlisa IZ :) dakle da znas gdje da trazis...a kad budes trazio onda trazi i Avdu Sucesku,Envera Redzica,Atifa Purivatru,Mustafu Imamovica...
i vjeruj mi bilo je perioda kad je najveca cast bila biti bosanac-bosnjak...da se iznenadis koliko :wink:
Shoshana

#44 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by Shoshana »

Nezbilj wrote:
Jazz_Junkie wrote:Ja nemam svoju mitomaniju niti imam potrebu da budem dio izmisljenih kolektiva.
Prema tome tvoje mišljenje je potpuno irelevantno jer nisi u stanju prihvatiti objektivnu činjnenicu da su sve svijetske nacije izgrađane na romantizaciji (ili mitomaniji) svoje prošlosti.
Ovo je apsolutno tacno. Samo.... otad' smo malo odmakli, pa smo naucili da je apsolutno nebitno ko je gdje bio prije 300, 500, 800, itd godina. Nego je bitno gdje je danas, i bitno je da mu se tu gdje je danas - gdje god da je, njegova ljudska prava postuju.
HZArnel

#45 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by HZArnel »

Shoshana wrote:Nego je bitno gdje je danas, i bitno je da mu se tu gdje je danas - gdje god da je, njegova ljudska prava postuju.
upotpunosti se i ja slazem sa ovim,al' kako se zastiti vjecitog svojatanja Bosanskog naroda?
kako da umjesto sto nam npr. na mobitelu pise hrvatski jezik pise bosanski?-primjer govorim,to je jedan od glavnih razloga pokretanja ove teme..
zonbirile

#46 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by zonbirile »

kao i što čestobiva sa nacionalnim junacima,izdajnik bune bi ubijen od strane Turaka,a kapetan završ solidno u Stambolu.
ljubav_aha

#47 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by ljubav_aha »

Jazz_Junkie wrote:Nitko nema pravo na mitove niti ljudi moraju imati nacionalni identitet. To su umjetni konstrukti burzoazije sa konca 18. vijeka. Takvi kolektivi nemaju nikakvo opravdanje i ispostavili su se kao anticivilizacijski i stetni. Razuman covjek se treba boriti protiv srpskih i hrvatskih mitova umjesto da stvara nekakav dodatan bosanski/bosnjacki.

Procitaj ovu suvremenu analizu nacionalizma i nacionalnog kolektiviteta uopce: http://h-alter.org/vijesti/kultura/anat ... cionalizma
:-D :thumbup:
ljubav_aha

#48 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by ljubav_aha »

Jazz_Junkie wrote:
kamen spoticanja wrote:ne mozes poceti shvatati Bosnjacku istoriju(ovo Bosnjacku namjerno apostrofiram jer je to ime historisjki priblizno staro kao i Bosansko)od Gradascevica...no mozes poceti od jedne sjajne knjige dr.Muhameda Hadjijahica "Od tradicije do identiteta" (geneza nacionalnog pitanja bosanskih muslimana)...
JJ :-D :thumbup: "turkovanje" :lol:
Jazz_Junkie

#49 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by Jazz_Junkie »

Pa vidis, jadan ne zna pravilno napisati prezime strucnjaka kojeg preporucuje Arnelu, jer nije naime Hadjijahic nego Hadzijahic. To su isti oni pametnjakovici sto pisu "Tudzman, povjest" itd. Cak ja Austrijanac to znam pfffff. :oops:
HZArnel

#50 Re: Ima Bosnjaka bilo ih je prije vas bit' ce i poslije vas

Post by HZArnel »

malo smirite srasti :)
nije bitno,ko si i sta si,za koju opciju se zalazes,sve dok nisi krvolok,a to od nas niko nije,prema tome,peace :D
cinjenica je da je ova tema izrazito bosanskog karaktera,al' trudim se da nevrijedjam druge,te da gledamo svoja(citaj bosanska)posla :)
znaci...osim pukih prijedloga knjiga,jer bi se ova tema onda komotno mogla smjestiti u rubriku koja vam je omiljena knjiga,zelim da cujem vase odgovore,da li je neko i kakva djela stvarao u vrijeme zivota kapetana gradasevica :)
ako imamo historijski momenat,intelektualce tog doba,umjetnike(i one koji su pisali o srednjevijekovnoj bosni),samo jos potvrditi dokazanost borbe gradasevica za nezavisnost i komotno mozemo reci da se tada desio nacionalni preporod bosanaca :D
Post Reply