Ilijaš - šta li to znači?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dubrovnik
#1 Ilijaš - šta li to znači?
Ilidža i Ilijaš. Kažu da je Ilidža dobila ime po turskoj riječi iladž, što je stara turska riječ koja označava ono što daje čovjeku zdravlje...Pošto se na ovom forumu javlja veliki broj znalaca i poznavatelja (h)istorije, etnologije i drugih nauka, molio bih za objašnjenje o nastanku imena općine Ilijaš (bilo bi dobro priložiti i neku sliku vezanu za Ilijaš i okolinu).
Hvala!
Hvala!
- Jazz_Junkie
#2 Re: Ilijaš - šta li to znači?
Ilidza nije dobila ime po nekoj turskoj rijeci nego na turskom znaci zdravlje. O porijeklu imena lijas nazalost ne znam nista.
-
oldplague
#3 Re: Ilijaš - šta li to znači?
To za Ilidžu je tačno. A čini mi se da je etimologija imena Ilijaš dosta očita.Jazz_Junkie wrote:Ilidza nije dobila ime po nekoj turskoj rijeci nego na turskom znaci zdravlje. O porijeklu imena lijas nazalost ne znam nista.
-
privlat
#4 Re: Ilijaš - šta li to znači?
Imas jednu dobru stranicu,zove se Taracin do i okolina,tamo imas nesto i o Ilijasu!
- Eweleen
#5 Re: Ilijaš - šta li to znači?
Ilijaš se zvao jedan Faraon
- Jazz_Junkie
#6 Re: Ilijaš - šta li to znači?
http://jozobster.googlepages.com/privlat wrote:Imas jednu dobru stranicu,zove se Taracin do i okolina,tamo imas nesto i o Ilijasu!
-
dubrovnik
#7 Re: Ilijaš - šta li to znači?
Hvala na primjedbama i prijedlozima. Bio sam na predloženoj stranici, ali ni tamo nema rješenja. Mene interesuje porijeklo toponima Ilijaš; da li je nastalo po sv. Iliji, jer u Ilijašu i njegovoj neposrednoj blizini su bile dvije crkve sv. Ilije (jedna katolička na Taračin Dolu - druga pravoslavna u Ilijašu), da li po begu Ilijasu, da li je to neka riječ turskog porijekla i šta znači....
HVALA!
HVALA!
- ružmarin-a
#8 Re: Ilijaš - šta li to znači?
ja ne mogadoh odolit kad je u pitanju ova rječna nedoumica, da dam svoj doprinos:dubrovnik wrote:Hvala na primjedbama i prijedlozima. Bio sam na predloženoj stranici, ali ni tamo nema rješenja. Mene interesuje porijeklo toponima Ilijaš; da li je nastalo po sv. Iliji, jer u Ilijašu i njegovoj neposrednoj blizini su bile dvije crkve sv. Ilije (jedna katolička na Taračin Dolu - druga pravoslavna u Ilijašu), da li po begu Ilijasu, da li je to neka riječ turskog porijekla i šta znači....
HVALA!
Mene baš čudi kako nisu i Ilijaš ovi islamistički teroristi poturčili u Alijaš (čuli ste za Ilindan i Aliđun)
a još više me čudi što se nije ime Ljiljana isto prisvojilo u islamska zbog ordena
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
a sada ozbiljniji dio odgovora:
ilidža je banja : (znala sam i prije, al' evo i dokaza) preuzeto sa: http://www.vrelobosne.ba/ba/stream.php?kat=4
Prirodne i kulturne historijske vrijednosti
Prvi podaci o Ilidži (općina kojoj prostor pripada administrativno) potiču još iz neolita, a prema stupnju naseljenosti predstavlja najstarije naselje u središnjem dijelu Bosne. U rimsko doba Ilidža je nosila naziv Lužani. U ovom periodu nije zabilježen značajniji razvoj ovog prostora. Također, i u Osmanlijsko vrijeme razvoj ovog prostora tekao je veoma sporo.
Sam naziv Ilidža je turskog porijekla i označava banju ili toplicu. U tursko doba, u području vrela Bosne, organiziraju se teferiči ili izleti, a izgrađen je i most na Plandištu "Rimski most", kameni most na Željeznici, te veliki han (Karavan-saraj) u kojem je sada smještena općina Ilidža.
A Ilijaš je očito od nekog Ilije pa je li bio sveti ili presveti, treba pitat Nusret-agu, glavnoga i odgovornoga za mještane Općine koja nosi ime ovog Ilije
-
dubrovnik
#9 Re: Ilijaš - šta li to znači?
E, ružmarina-a moj-a!
Hvala Ti. Naravno da znam za ove termine i 2 avgust, do podne Ilija, a od podne Alija. Prvo smo 20.-og jula slavili Ilin dan na Taračin Dolu, a 2-og avgusta, malo u Ilijašu, malo u Visokom... Da neko u Ilijašu zna kako je ovo ime nastalo, ne bih ja ni pitao. Postoji jedna "monografija" Ilijaša, ali u njoj ni slova otkud ime Ilijaš, kako je nastalo, kada se prvi puta spominje i slično... Zato tražim i pitam, a ko pita...
Hvala Ti. Naravno da znam za ove termine i 2 avgust, do podne Ilija, a od podne Alija. Prvo smo 20.-og jula slavili Ilin dan na Taračin Dolu, a 2-og avgusta, malo u Ilijašu, malo u Visokom... Da neko u Ilijašu zna kako je ovo ime nastalo, ne bih ja ni pitao. Postoji jedna "monografija" Ilijaša, ali u njoj ni slova otkud ime Ilijaš, kako je nastalo, kada se prvi puta spominje i slično... Zato tražim i pitam, a ko pita...
- 8. sekretar SKOJ-a
#10 Re: Ilijaš - šta li to znači?
Blažuj je dobio ime po crkvi Svetog Blaža, ali ni traga joj (Barem ja ne znam).
Nema sumnje da je Ilijaš dobio ime po svetom Iliji, zaštitniku Bosne. Ne znamo za dokumente.
''Razboli se Mejruša djevojka,
Bol boluje do ALIĐUN-DANA''
Aliđun=Ilindan=20. jula po st. kalendaru (2. avgusta)
Eh, moja @ružmarina,...prvo si me očarala, pa razočarala,...
Nema sumnje da je Ilijaš dobio ime po svetom Iliji, zaštitniku Bosne. Ne znamo za dokumente.
''Razboli se Mejruša djevojka,
Bol boluje do ALIĐUN-DANA''
Aliđun=Ilindan=20. jula po st. kalendaru (2. avgusta)
Eh, moja @ružmarina,...prvo si me očarala, pa razočarala,...