Ilija Jurišić konačno slobodan!

BHCluster

#1 Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by BHCluster »

Image
Nakon visegodisnje borbe za istnu i pravdu; nakon laznog osudjivanja Ilija Jurisic je slobodan covjek. Izgleda debak u Velikoj Britaniji (Ejup Ganić), zatim u Austriji (Jovan Divjak), Srbija je morala konacno pogledati istinu u oci jos jedno ovaj put u svom sudu.
Jurišić: Skinuo sam teret sa leđa

Jurišić je u razgovoru za N1 Sarajevo rekao da je konačno dočekao slobodu. “Skinuo sam jedan teret koji sam dugo vremena nosio na svojim leđima. Borba se isplatila. Svakome preporučujem nema predaje. Treba se boriti za istinu i pravdu", kazao je Jurišić za N1.

"Moja borba trajala je više od osam godina i devet meseci. Pobeda je draga i ne može se opisati koliko je draga. Ja sam živeo za moju Tuzlu i nije ni čudo što je Tuzla imala takvu volju da me podrži da istrajem do kraja. Ja sam očekivao i prve godine da će se ovako završiti. Međutim, prevario sam se u procenama. Nikada me nije popuštala nada da će istina doći na svoje mesto", kazao nam je Jurišić.

Kako kaže, razmisliće o nadokandi štete nakon što je tri i po godine proveo u zatvoru u Beogradu.
:thumbup:
Image
#đikaninaaparatima
BHCluster

#2 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by BHCluster »

Image
Dugogodišnja žrtva Ilije Jurišića može pomoći u pronalasku krivaca za "Tuzlansku kolonu"

"Ljudi po prirodi žele vjerovati u pravdu i istinu, a u petak, 4. marta je pobijedila pravda za Iliju Jurišića", riječi su upućene javnosti sa današnje press konferencije koja je upriličena u povodu pravosnažnog oslobađanja Ilije Jurišića optužbe za ratni zločin u slučaju "Tuzlanska kolona".

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je da je ovakvom odlukom Apelacijskog suda u Beogradu konačno ispravljena dugogodišnja nepravda.

"Ovo je veliki korak ka pomirenju i vraćanju povjerenja dviju država. Želim zahvaliti Iliji Jurišiću koji je pretrpio tešku duševnu bol i njegova žrtva koristi svim propagandno prozivanim nevinim ljudima u vezi sa 15. majem. Također, koristi i porodicama poginulih obje strane, jer je i njima najvažnija istina. U predmetu Ilije Jurišića veliki je broj dokaza vezanih za istinu o ovom datumu", naglasio je Imamović.

Saučešće porodicama stradalih

Prvi čovjek Tuzle izrazio je saučešće porodicama smrtno stradalih u "Tuzlanskoj koloni".

"Svaka majka jednako žali, svako dijete koje je moralo odrastati bez oca jednako pati. Svako svog brata jednako voli i jedina pomoć porodicama jeste istina", naglasio je Imamović koji se prilikom susreta sa predstavnicima medija posebno zahvalio svima koji su proteklih godina dali nesebičnu podršku u borbi za istinom.

Jurišić, koji zasigurno slovi za ponos rodnog grada, kazao je da je rečenica o oslobađanju proizvela vrhunac radosti i oduševljenja.

Kako kaže, iako nikad nije sumnjao u sebe, doživio je ono u što je cijeli život vjerovao, a to je da je istina najbolji alat u odbrani nevinosti. Ističe i da su mu sve vrijeme sugrađani davali ogroman vjetar leđa.

"To je bio za mene dug, trnovit i dosta težak put, ali kada se dođe do cilj onda sve ostaje iza leđa. Moram reći da ne bi živ dočekao ovaj trenutak da nije bilo podrške svih. Zahvaljujem se i Apelacijskom sudu u Beogradu koji je krajnje profesionalno, nepristrasno i nepolitizirano ispravio greške nižeg stepena sudstva. Do jutra bih se mogao zahvaljivati svima onima koji su vjerovali u mene", kazao je Jurišić.

Traženje odštete od Srbije

Inače, ovaj nekadašnji pripadnik policije BiH ima pravo tražiti odštetu od Srbije zbog tri i po godine koje je neosnovano proveo u pritvoru.

Na upit da li će ostvariti ovo pravo, Jurišić kaže da o tome trenutno uopšte ne razmišlja.

U dugogodišnju borbu za pravdu bio je uključen i predsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" (IPP) Sinan Alić. On ističe da će IPP nastaviti da radi na razotkrivanju kompletne istine kada je u pitanju slučaj "Tuzlanska kolona".

"Svaka majka, sestra, brat, sin žale za svojim najmilijim, bez obzira na kojoj strani tog nesretnog datuma bili. Fondacija je podnijela krivičnu prijavu prije osam godina, dopunila je dokumentima koje smo dobili u Beogradu. Sad je na pravosudnim organima da to dovedu do kraja i da se pruži satisfakcija svim žrtvama", naglasio je Alić.

On smatra i da će se da će se vrlo brzo početi odmotavati klupko kada su u pitanju odgovorni za pomenuti slučaj.
Pitanje je da li Srbija zeli konacno istinu pogledati u oci?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by _BataZiv_0809 »

Sudska presuda je konacno utvrdjena istina.
BHCluster

#4 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by BHCluster »

_BataZiv_0809 wrote:Sudska presuda je konacno utvrdjena istina.
Ko je odgovoran za kobna desavanja na Brčanskoj Malti? Iz presude znamo da to nije Ilija Jurisc. Ko je onda?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by _BataZiv_0809 »

Nisam citao presudu, niti pratio slucaj vise od puke nade da Ilija bude oslobodjen. Stoga, komentarisem sa ljudske, a ne sa profesionalne strane.

Drago mi je sto je covjek oslodbodjen i zelim da sva dogadjanja za vrijeme rata na ovim prostorima dobiju sudski epilog. Radi buducnosti.

Posebno je vazno da se na taj nacin zavrsi prica i sa Brcanskom maltom, i sa Dobrovoljackom. Da se konacno utvrdi sta je i kako bilo i ko je kriv, jer ovako stanje je idealno za lov u mutnom. A u mutnom najbolje plivaju gnjide i deformisu istinu.
GeeTnT

#6 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by GeeTnT »

Dubajic ili neko ko je bio u situaciji da izda komandu da se puca na saobracajca na BM koji je obezbjedjivao siguran prolaz drugoj koloni vojnih vozila (kao i onoj prvoj) je kriv.. Nervira me cinjenica da se u Beogradu sudi za dogadjaje u BiH, jer tamo istinu nece moci niko naci, a Ilija je totalno pogresna osoba kako za osudu, tako i za svjedocenje...usput.. imao je i srece.
GeeTnT

#7 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by GeeTnT »

.
Last edited by GeeTnT on 06/03/2016 17:15, edited 1 time in total.
GeeTnT

#8 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by GeeTnT »

.
Gojeni H

#9 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by Gojeni H »

BHCluster wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Sudska presuda je konacno utvrdjena istina.
Ko je odgovoran za kobna desavanja na Brčanskoj Malti? Iz presude znamo da to nije Ilija Jurisc. Ko je onda?
Je l' ovo ozbiljno?
Danguba

#10 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by Danguba »

GeeTnT wrote:Dubajic ili neko ko je bio u situaciji da izda komandu da se puca na saobracajca na BM koji je obezbjedjivao siguran prolaz drugoj koloni vojnih vozila (kao i onoj prvoj) je kriv.. Nervira me cinjenica da se u Beogradu sudi za dogadjaje u BiH, jer tamo istinu nece moci niko naci, a Ilija je totalno pogresna osoba kako za osudu, tako i za svjedocenje...usput.. imao je i srece.
Ti si zaboravio da je on uhapsen u Beogradu(na jednom rutinskom letu), zatvoren, maltretiran vise nego ratni zlocinac, sudjen...i na kraju pusten do konacne odluke.

...i sta kazu, Srbija oslobadjajucom presudom Iliji Jurisicu pokazuje da zeli dobre odnose sa BiH. :-) :izet:
SerijeSync

#11 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by SerijeSync »

kurcem sda patriote nisu mrdnule da pomognu ovom čovjeku, sada ima priliku da ugrabi ogromnu odštetu od srbije.
Danguba

#12 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by Danguba »

Gojeni H wrote:
BHCluster wrote: Ko je odgovoran za kobna desavanja na Brčanskoj Malti? Iz presude znamo da to nije Ilija Jurisc. Ko je onda?
Je l' ovo ozbiljno?
Zasto ne.
Tuzla je bila spremna na miran izlazak te kolone iz grada. Ko je zapucao iz kamiona, je li spontano ili je to neko naredio?
U prvom dijelu kolone bili su mahom rezervisti i oficiri a u drugom redovni vojnici. Zasto su sjedili na mts-u?

...ima tu pitanja koliko hoces a odgovori su na drugoj strani. Ako ih interesuje istina, trebaju dalje voditi postupak.
Fudo387

#13 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by Fudo387 »

Ta kolona je po svim obicajima ratovanja mogla izaci iz Tuzle samo u dugim gacama i sa visoko podignutom bijelom zastavom. U svakoj drugoj situaciji jedinice TO imale su pravo da je izbrisu sa lica zemlje.
Najbolji su mi ovi lazni stovaoci druga Tita, pokusavam zamisliti kako bi se provela svapska brigada koja bi na ovaj nacin pokusala da se izvuce iz okruzenja druge proleterske. Samo bi dugmici ostali od njih.
GeeTnT

#14 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by GeeTnT »

SerijeSync wrote:kurcem sda patriote nisu mrdnule da pomognu ovom čovjeku, sada ima priliku da ugrabi ogromnu odštetu od srbije.
Sinan Alic se inace izjasnjava kao "Japanac"...prema tome sa ovim sda patriote nemaju nikakve veze..
Smail Aga Cengic

#15 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by Smail Aga Cengic »

Niti su bili pobijeni civili, niti je na njih prvo otvorena vatra, niti je na vatru uzvraceno vatrom poslije prvog upozorenja nego nakon treceg minimalno tako da nema nikakvog faktora zlocina.

Najveci prekrsaj i zlocin je pocinio pukovnik Dubajic koji je naredio vojnicima da sjede na sanducima municije i k tomu jos ih nije drzao pod kontrolom nego su pucali naokolo.

Samo srbi placu kad kao vojska provociraju i dobiju po njusci.
LBVIEW

#16 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by LBVIEW »

Fudo387 wrote:Ta kolona je po svim obicajima ratovanja mogla izaci iz Tuzle samo u dugim gacama i sa visoko podignutom bijelom zastavom. U svakoj drugoj situaciji jedinice TO imale su pravo da je izbrisu sa lica zemlje.
Najbolji su mi ovi lazni stovaoci druga Tita, pokusavam zamisliti kako bi se provela svapska brigada koja bi na ovaj nacin pokusala da se izvuce iz okruzenja druge proleterske. Samo bi dugmici ostali od njih.
Jugosloveni na baterije,haha :mrgreen:
Sto se tice ovih Dubajicevih terorista,vec par puta su sudovi potvrdili kako se radilo o legitimnom cilju,a dikani se mogu zaliti deneralstabu u Beogradu. :D
seln

#17 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by seln »

DingDong1 wrote:
Fudo387 wrote:Ta kolona je po svim obicajima ratovanja mogla izaci iz Tuzle samo u dugim gacama i sa visoko podignutom bijelom zastavom. U svakoj drugoj situaciji jedinice TO imale su pravo da je izbrisu sa lica zemlje.
Daj ne izmisljajte!
Napad na JNA kolonu je bio unaprijed pripremljen!
Kasarna "Husinska Buna"(Skojevska) je 500 metara od raskrsca istocno od Tuzle!
Znaci, 200-300 metara je kolona JNA trebala ici ka Brcanskoj i na semaforima skrenuti lijevo. To jutro (prije napada)....pripadnik MUP je nas druge nacionalnosti obavjestio da ce biti sranje....i iza podne smo iz prigradriskih naselja vidjeli eksplozije u podrucju Brcanske Malte.
Nekom igrom slucaja, moj otac je tada bio na razgovoru kod advokata Vidovic (kancelarija na snimku))i ostali su zivi..MUP Policajac koji je rekao da ce biti sranje...donio je na desetine pusaka iz masakra a i podijelio ih samo najvecim kriminalcima u naselju.
Te osobe su odmah napravile PUNKT i kontrolisale (otimale) sve sto se kretalo ka Tuzli (mislim ono , seljaku daj vlast )
Danas, kada znam da je vecina JNA vojnika uz kasarni bila ustvari , dobrovoljci iz srpskih sela oko Tuzle a i Modrice i Samca...(cetnici) i kada sa sigurnoscu znam nekoliko od poginulih i iskrenu pricu njihovu.sjecanja me vrate na vojnu bazu Dubrave....nekoliko dana nakon 15.maja
isti scenario je bio pripremljen za kolonu JNA vozila iz Dubrave Aerodrom!
Moja jedinica "Zivinicki Sokolovi" sa par "zolja" i nas 50 momaka su nestrpljivo ocekivali lov na dusmane.....Par stotina Druge Sprecanske (muslimanske) su bile raspopredjene ka samom gradu Zivinice. Dok su JNA avioni nadlijetali , a mi cekali..KURVINSKI se JNA povukla ka Kalesiji i Zvorniku!
Ko je opljackao aerodrom......Ko je R.H. SDA......Koliko su hodze djelile oruzje...Ko je Moldavke i bugarke i ostalu djecu drzao u kafanama....i kucama
mozda nastavim
Hajd' uzmi lijekove, zalij brljom, prekrsti se pa nastavi.
LBVIEW

#18 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by LBVIEW »

DingDong1 wrote:
="LBVIEW"
Sto se tice ovih Dubajicevih terorista,:D
su sto posto preuzeli bosnjaci...Dubnica u kojoj nikada nije bio ni jedan musliman je danas na magistralnom putu Zvornik -Tuzla uporiste vehabija .Da sam srbin i da su me istjerali iz te SRPSKE Dubnice ..kunem se da bi sve pobio koji su u mojoj kuci!
Nije to ni Alija ni Ganic pravio...... :bih:
Imamo i pobjednika-najbrzeg dikana na forumu. :D
KB9

#19 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by KB9 »

jest se ovaj cetalj dingdong razletio garantovat i obecavat dok prostire prljave lazne podatke
KB9

#20 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by KB9 »

DingDong1 wrote:
KB9 wrote:jest se ovaj cetalj dingdong razletio garantovat i obecavat dok prostire prljave lazne podatke
ti balavce zivis 20 i kusur godina u snovima. Pitaj babe sto je pobjegao iz BiH a ti se okotio tamo negdje.

Sta sam slagao?
sve ko i obicno cetalju provokatorski, sve

to vam i jest najjaca strana kroz historiju :thumbup:
Danguba

#21 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by Danguba »

DingDong1 wrote:
="LBVIEW"
Sto se tice ovih Dubajicevih terorista,:D
su sto posto preuzeli bosnjaci...Dubnica u kojoj nikada nije bio ni jedan musliman je danas na magistralnom putu Zvornik -Tuzla uporiste vehabija .Da sam srbin i da su me istjerali iz te SRPSKE Dubnice ..kunem se da bi sve pobio koji su u mojoj kuci!
Nije to ni Alija ni Ganic pravio...... :bih:
Vid' djikana.

Kada su takvi(cetnici) bili u Dubnici ni jedan nesrbin nije bio do Drine.

p.s. ni jedan musliman nije usao u kucu srbina a da je prije toga nije kupio. e sada, ko je kriv sto se srbi zbijaju u brlogu a prodaju u mrskoj pederaciji.
Danguba

#22 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by Danguba »

DingDong1 wrote:
seln wrote:
DingDong1 wrote: Daj ne izmisljajte!
Napad na JNA kolonu je bio unaprijed pripremljen!
Kasarna "Husinska Buna"(Skojevska) je 500 metara od raskrsca istocno od Tuzle!
Znaci, 200-300 metara je kolona JNA trebala ici ka Brcanskoj i na semaforima skrenuti lijevo. To jutro (prije napada)....pripadnik MUP je nas druge nacionalnosti obavjestio da ce biti sranje....i iza podne smo iz prigradriskih naselja vidjeli eksplozije u podrucju Brcanske Malte.
Nekom igrom slucaja, moj otac je tada bio na razgovoru kod advokata Vidovic (kancelarija na snimku))i ostali su zivi..MUP Policajac koji je rekao da ce biti sranje...donio je na desetine pusaka iz masakra a i podijelio ih samo najvecim kriminalcima u naselju.
Te osobe su odmah napravile PUNKT i kontrolisale (otimale) sve sto se kretalo ka Tuzli (mislim ono , seljaku daj vlast )
Danas, kada znam da je vecina JNA vojnika uz kasarni bila ustvari , dobrovoljci iz srpskih sela oko Tuzle a i Modrice i Samca...(cetnici) i kada sa sigurnoscu znam nekoliko od poginulih i iskrenu pricu njihovu.sjecanja me vrate na vojnu bazu Dubrave....nekoliko dana nakon 15.maja
isti scenario je bio pripremljen za kolonu JNA vozila iz Dubrave Aerodrom!
Moja jedinica "Zivinicki Sokolovi" sa par "zolja" i nas 50 momaka su nestrpljivo ocekivali lov na dusmane.....Par stotina Druge Sprecanske (muslimanske) su bile raspopredjene ka samom gradu Zivinice. Dok su JNA avioni nadlijetali , a mi cekali..KURVINSKI se JNA povukla ka Kalesiji i Zvorniku!
Ko je opljackao aerodrom......Ko je R.H. SDA......Koliko su hodze djelile oruzje...Ko je Moldavke i bugarke i ostalu djecu drzao u kafanama....i kucama
mozda nastavim

Hajd' uzmi lijekove, zalij brljom, prekrsti se pa nastavi.
hajde demantuj bilo sta..a budi siguran Ekreme Jevricu iz Amerike da dolazi vrijeme istine....Svoje komsije si prodao vehabijama a ti pobjegao za USA: Kalesija je to!
Ima i drugi dio price
je li i tebe preCednik drzao na krilu dok ti besjedio ''istinu''. :D
House

#23 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by House »

ilija isprskao genocidaše :thumbup: :bih: pravda je na našoj strani,i tako će ostati dok je svijeta i vijeka.
Danguba

#24 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by Danguba »

DingDong1 wrote:
Danguba wrote: Vid' djikana.

p.s. ni jedan musliman nije usao u kucu srbina a da je prije toga nije kupio. e sada, ko je kriv sto se srbi zbijaju u brlogu a prodaju u mrskoj pederaciji.

hahahaha
Dubnica , selo sa 10-15 srpskih kuca okruzeno sa svih strana kalesijskim ISILOM i ti mi pricas o nekakkvom brlogu.

Nadji mi ijedno SRPSKO selo od Dubnice da je blize od 5 km....Poljubi m te u dupe......
Prije nego sto te ispale da ti odgovorim, Zolje, Zelina, J.Lug, Gojcin.

p.s. u prijeratnoj Dubnici zivjelo je 1035 osoba srpske nacionalnosti. :wink: e sada, ako su svi mogli stati u 10-15 kuca. :D
VCorp

#25 Re: Ilija Jurišić konačno slobodan!

Post by VCorp »

DingDong1 wrote:
Danguba wrote: Vid' djikana.

hahahaha
Dubnica , selo sa 10-15 srpskih kuca okruzeno sa svih strana kalesijskim ISILOM i ti mi pricas o nekakkvom brlogu.

Nadji mi ijedno SRPSKO selo od Dubnice da je blize od 5 km....Poljubi m te u dupe......
Poljubi mene u dupe. Šta radiš tu uopće ? SHVATI da mi više ne pušimo vaše fore i ne vjerujemo vam jedne sekunde šta govorite. Kad sami ukinete RS i priznate s tim šta ste uradili onda ćemo se miriti. Bez toga nema ništa, mi se kao trebamo praviti da nam Srbi nisu ništa uradili, da nas RS ne vrijeđa svaki dan ? Jebi ti to sine, vjerovao sam vam iskreno i volio vas sigurno sve dok mi niste bezveze oduzeli najmilije. Više povjerenja nema i više naš narod neće ispasti ovca za klanje već će svaku vašu pizdariju i mitologiju dočekati spremno, ulizivanje vam više ne pali jer znamo i vidimo da stalno nešto mutite.

Iliji želim ugodan život, da se odmori poslije četničke torture i da u zdravlju dugo poživi naš heroj.
Post Reply