Il' si bos, il' si hadžija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
arzuhal

#1 Il' si bos, il' si hadžija

Post by arzuhal »

Prvo BHDANI u svom barometru napišu ovo:

Image

onda Senad od Bosne napiše:

Image

A vijest kaže:

Fehim Omerbašić, vlasnik agencije Sabur Uspjeh iz Tešnja, koji je jučer policiji izjavio da je otet i vezan na Igmanu, priznao je u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da je ovu otmicu inscenirao.

"Obavljajući operativne mjere, pripadnici MUP-a su izvršili razgovor sa Omerbašićem koji je priznao da se sam odvezao na to mjesto i sam sebe vezao. Policija je ponovo izvršila uviđaj i pronašla oko 700 pasoša građana koji su trebali putovati na hadždž, a koji se sada nalaze u našim prostorijama", kazao je za Sarajevo-x.com Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Omerbašić je jučer izjavio policiji da je tokom vožnje primijetio je da se iza njegovog vozila kreće automobil 'golf I' nepoznatog registarskog broja i da je u njemu muška osoba.

Kad je vozilo dovezao na Igman na raskrsnicu Grkarica-Dejčići rekao je da mu je bilo naređeno da ga zaustavi te ga je pritom pomenuta osoba vezala i ukrala, prema njegovoj izjavi, 2.507 pasoša koje je nosio na viziranje, te se udaljila u nepoznatom pravcu.

Omerbašić se trenunto nalazi u Odsjeku za zadržavanja osoba lišenih slobode KS, te će sa zvaničnim policijskim izvještajem biti proslijeđen Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Motiv za insceniranje otmice još nije poznat.

(Sarajevo-x.com)

Nezavisni mediji nisu provjerili koga zastupaju. Al' bit hadžija nije lahko.
Neki dan čujem na tv-u: Čemu služi krompir? Da bi i sirotinja mogla koga ogulit...
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#2 Re: Il' si bos, il' si hadžija

Post by anjusha »

Ajme ljudi.... Ja sam mislila da na hadz moze ici ko god hoce kako god moze... da ljudi ne mogu ici avionom da bi u krajnjem slucaju mogli ici pjeske... nisam znala da se i za to treba odobrenje IZ. mislim, je li njima cilj da kontrolisu broj ljudi koji idu? da odredjuju ko moze ici i ko ne?
ajde da mi neko ovo molim vas objasni sa kojim pravom to oni rade, jer stvarno ne razumijem.

a to da su tesnjaci tako nesto organizovali- ne cudi me :D
arzuhal

#3 Re: Il' si bos, il' si hadžija

Post by arzuhal »

Koliko ja znam, Saudijska Arabija svakoj zemlji, prema nekom procentu, odredi koliko hadžija može doći iz te države na hadž, a razlog je u infrastukturnim kapacitetima Mekke ili nemogućnosti da neograničen broj ljudi krene na hadž. Naravno, da bi ste to izvelo, odnosno ispoštovalo, mora postojati samo jedna adresa/institucija koja bi to provela i nadzirala. Kod nas je to IZ sa svojim Uredom za hadž.
HomeArt

#4 Re: Il' si bos, il' si hadžija

Post by HomeArt »

Limit je 2000 hadzija za BiH.
Haris.ba

#5 Re: Il' si bos, il' si hadžija

Post by Haris.ba »

Meni je najzaljivije ljudi koji su izigrani, ali neka im ovo bude skola.

Svako prica kako ovoj drzavi nedostaje pravila, kako se svi ponasamo kako ne treba.
A kada postoje pravila samo gledamo kako ih izigrati. A najzanimljivije je da se najvise sekiraju oni koji i ne planiraju ici na hadzdz oko procedure samog odlaska. Ako pogledamo da danasnja vrijednost odlaska na hadzdz je sitnica u odnosu na prijasnju (npr. prije 20 godina ljudi su znali prodavati hektare zemlje da bi otisli na hadzdz - trebao je visegodisnji ukupni dohodak, a danas je autobusom otici malo skuplje nego aranzman za Pariz ) sto se tice "skupoce" to je smijesno.

P.S.
Saudijska Arabija je suverena medjunarodno priznata drzava. A drzave imaju pravo uredjivanja ulaska stranaca u njihov teritorij. Ako saudija nece da ljudi ne idu preko islamske zajednice, nece ni ici.
Moze svako predati u ambasadu za vizu tokom obreda. Niko ne brani, ni reis ni IZ. Mozes sam sebi platiti put, kupiti kartu(ne moras ni preko neke agencije). Mozes i pjehe ako hoces. Samo je pitanje hoces li dobit vizu/e. Kome smeta i smatra da kako sada stvari stoje nije uredu, neka to raspravi sa saudijcima.
Ridjobrki

#6 Re: Il' si bos, il' si hadžija

Post by Ridjobrki »

Ne možeš ići na hadždž kako ti hoćeš i to nije samo stvar saudijskog ministarstva spoljnih poslova i vizne politike nego i njihovog posebnog ministarstva za hadždž. Postoje određeni kapaciteti za hadždž koji se ne mogu probijati i zato svaka zemlja ima posebnu godišnju kvotu. To je nama čudno jer interes nije toliko iznad naše kvote i relativno je lako dospjeti na spisak, stvar postaje jasnija kada se uzme u obzir broj ljudi iz okruženja KSA i iz KSA same koji bi došli na hadždž.

Samo iz Irana bi ih onda, naprimjer, bilo milion godišnje. Recimo, jedan Mustafa kojeg sam upoznao kad sam boravio u Iranu će na red za hadždž doći tek za 17 godina (stvarno im je to tako, vjerujte)! I ja sam tek tad skontao tu politiku, i meni su bile čudne te kvote... :)

Ali. Sabur - uspjeh d.o.o. ImageImage
seljak_cojek

#7 Re: Il' si bos, il' si hadžija

Post by seljak_cojek »

arzuhal wrote:Prvo BHDANI u svom barometru napišu ovo:

.....
onda Senad od Bosne napiše:

........
.
Nije valja da si se usudio sumLJati u kredi...bili... libili... neštA.... od ovih ...jelTe... mislim.... onaj... kako ono kažu lučonoša slobodne misli,...... perjanica slobodnog novinarstva.... :skoljka:
Post Reply