Ikonografija biotopa-dijaspora

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Daisy

Post by Daisy »

E vako, ja imam uokvirenu sliku Sarajeva iz Austrijskih vremena, koja je zapravo otprintana s kompjutera ali uramljena izgleda OK, imam jedan set fildzana, imam mimijaturni akvarel Makarske, dvije male fotografije na zidu, i bocu Dalmatinske loze u bifeu:)
Drug_Tito

#27 Re: Ikonografija biotopa-dijaspora

Post by Drug_Tito »

stelium wrote:Cistim stan neki dan i nekim slucajem naidjem na jednu staru razglednicu rodnog grada.Malo stanem i zapitam se Very Happy pa kakav sam ja to Bosanac kad nikakvom ikonografijom po zidovima,podovima,plafonima,autima,stolovima i ostalom ne dajem do znanja koji sam racq...iz kojeg sam stada ovca i to Roll .Rekoh sigurno nisam normalan jer sam bio u posjeti kod mnogih gastosa gdje biotopom dominiraju boje grbova,razna heklanja,willerovi gobleni,slike "junaka" i "junackih dogadjaja" 100X80,muzicka ostvarenja "loziona de luxe" i slicno a kod mene..ma nista.
Kako ovdje ima dosta dijasporasa hajd`rekoh da priupitam kakvim detaljima u stambenim objektima oni obiljezavaju svoju nacionalnu i vjersku pripadnost...mozda i ja pocnem...dosadio mi ovaj nedostatak krize identiteta. Smile
Nemoj samo pretjerati u stavljanu stvarih. Bio sam u kucama da je naslikana dzamija do dzamije, satovi u obliku BiH, pa to ubi za gledanje. Stomak ti se okrece, jednostavno izgleda ruzno. Samo zato sto imas sliku dzamije ne mora znaciti da mora da bude na sred zida iako joj tu nije mjesto. Ljepo je pokazat patriotizam ali usput i pokazi da imas smisla za dekoracije. A ne samo zabiti ekser i staviti sliku, vazno je da ima tri munare i da visi na zidu, takav je motiv u mnogim kucama sto sam ja posjetio u Americi. U mojoj kuci moja stara nije htjela da se "dzidza" zid u stilu baci na zid pa neka stoji. Uzelo je 3 godine ali je na kraju uspjela da pronadje prave okvire, prave boje, tako da su sada na zidu moji preci. Ne moras staviti sliku Visengrada da bi bio patriota, mogu biti i tvoji preci (ako imas stare slike) i to je dokaz odakle si dosao. Na tim slikama od mojih pra pra pra nekih se vidi njihova nosnja, vide se dzezve i fildzani i sa tim slikama se prisjecam odakle sam dosao a takodjer mogu da odrzim kracu lekciju Amerima o toj nasoj kulturi.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

u pocetku je bilo svasta po zidovima ali sada nidje nista.

ohladio sam se ja od toga. samo me nostalgija spuca kada to vidim, zato sam i skino.
dibo11

Post by dibo11 »

Na zidu samo jedna slika iz filma Godfather i to je to .
PR80.

Post by PR80. »

Jedan set od bakra za kahvicu pa kad nas pukne nostalgija samo izvadimo taj set i kuhamo Sarajku. :-) :-)
Prenj

Post by Prenj »

Sta mislite odakle je ovaj dijasporas??? :D :D :D
(Izvinjavam se zbog formata)

Image
Daisy

Post by Daisy »

Strasan podsjetnik da ovakvi jos postoje!!!
vik071

Post by vik071 »

Ovaj Drazin sljedbenik je garant iz Montreala...

Jedno pitanje, ako ja nemam nijednu sliku dzamija vec samo sarajevske katedrale, jel' moze to proci k'o patriotisticki ukras?
Post Reply