Ikonografija biotopa-dijaspora

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
stelium

#1 Ikonografija biotopa-dijaspora

Post by stelium »

Cistim stan neki dan i nekim slucajem naidjem na jednu staru razglednicu rodnog grada.Malo stanem i zapitam se Very Happy pa kakav sam ja to Bosanac kad nikakvom ikonografijom po zidovima,podovima,plafonima,autima,stolovima i ostalom ne dajem do znanja koji sam racq...iz kojeg sam stada ovca i to Roll .Rekoh sigurno nisam normalan jer sam bio u posjeti kod mnogih gastosa gdje biotopom dominiraju boje grbova,razna heklanja,willerovi gobleni,slike "junaka" i "junackih dogadjaja" 100X80,muzicka ostvarenja "loziona de luxe" i slicno a kod mene..ma nista.
Kako ovdje ima dosta dijasporasa hajd`rekoh da priupitam kakvim detaljima u stambenim objektima oni obiljezavaju svoju nacionalnu i vjersku pripadnost...mozda i ja pocnem...dosadio mi ovaj nedostatak krize identiteta. Smile
Last edited by stelium on 08/08/2005 20:00, edited 2 times in total.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#2 Re: Ikonografija biotopa-dijaspora

Post by pape »

stelium wrote:Cistim stan neki dan i nekim slucajem naidjem na jednu staru razglednicu rodnog grada.Malo stanem i zapitam se :D pa kakav sam ja to Bosanac kad nikakvom ikonografijom po zidovima,podovima,plafonima,autima,stolovima i ostalom ne dajem do znanja koji sam racq...iz kojeg sam stada ovca i to :-) .Rekoh sigurno nisam normalan jer sam bio u posjeti kod mnogih gastosa gdje biotopom dominiraju boje grbova,razna heklanja,willerovi gobleni,slike "junaka" i "junackih dogadjaja" 100X80,muzicka ostvarenja "loziona de luxe" i slicno a kod mene..ma nista.
Kako ovdje ima dosta dijasporasa hajd`rekoh da priupitam kakvim detaljima u stambenim objektima oni obiljezavaju svoju nacionalnu i vjersku pripadnost...mozda i ja pocnem...dosadio mi ovaj nedostatak krize identiteta. :)
:-) Meni na zidu visi tapiserija sa motivom kako Kosovka devojka poji ranjenog junaka, .... naravno, svojerucno sam to radio. :D
Svi stolovi u stanu su mi prekriveni stolnjacima sa crveno - bijelim kockicama. 8)
Na retrovizoru mi visi tespih. :zzzz: :oops:
pitt

Post by pitt »

A sal sarajeva? :x
stelium

Post by stelium »

:D Uhh,jednolican si mi nesto?Da mi je nesto zivlje. 8)
stelium

Post by stelium »

pitt wrote:A sal sarajeva? :x
Ahh da ovo sam zaboravio,sal "Vultures Banjaluka" mi visi na tus kabini.
Hmm pa i nisam los,mozda nadjem jos koji detalj. :)
danas

#6 Re: Ikonografija biotopa-dijaspora

Post by danas »

stelium wrote: Kako ovdje ima dosta dijasporasa hajd`rekoh da priupitam kakvim detaljima u stambenim objektima oni obiljezavaju svoju nacionalnu i vjersku pripadnost...mozda i ja pocnem...dosadio mi ovaj nedostatak krize identiteta. Smile
ovo je zato sto jos nisi 100% nacionalno osvjescen. kad se osvjestis, onda ce ti se samo kasti glede dekora... :D
stelium

Post by stelium »

Ma ja jos nisam nasao nikog da me onesvjesti glede tog pitanja. :)
Mozda u tom zecu lezi...
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

pitt wrote:A sal sarajeva? :x
:) Naravno, ....... na najvecem zidu je moja velika slika. S lijeve strane moje slike je Titova slika, sa desne strane je slika S.Susica - Papeta. :-)
I tako, ... cesto nas gledam i ne mogu da se nagledam. :oops: I sa nostalgijom i tugom kontam koliko je Bosna ostala siromasnija otkada nema nas trojice. :zzzz: :lol:
pitt

Post by pitt »

Ti si tu najveci udarac zadao :D:D
danas

Post by danas »

pitt wrote:Ti si tu najveci udarac zadao :D:D
auto-gol! :lol: :lol: :lol:
stelium

Post by stelium »

Pa ima li ovdje i jedan posteni dijasporac/-ka da mi prica o dezenima...inace ode tema u ruke pitarije? :D
pitt

Post by pitt »

Imam jednu softicevu sliku sebilja, neku sliku 2 bosanske zene u narodnoj nosnji (autor je neki poznati tuzlak), i uokvirenu zastavu sa ljiljanima za koju jos ne znam gdje da je stavim :D jah...imam i par ibrika i tih fazona :D
danas

Post by danas »

pitt wrote:Imam jednu softicevu sliku sebilja, neku sliku 2 bosanske zene u narodnoj nosnji (autor je neki poznati tuzlak), i uokvirenu zastavu sa ljiljanima za koju jos ne znam gdje da je stavim :D jah...imam i par ibrika i tih fazona :D
i ja imam te ibrike, onaj veliki izrezbareni set za kafu i par onih tanjira (kao sahani sto dodju)... sve rezani bakar... a zadnji put sam donijela i citav cilim. dosta.
a stara non-stop salje neko heklanje ali ja ignorisem, samo slazem u ladicu da nikad ne vidi svjetlo dana...
pitt

Post by pitt »

danas wrote:
pitt wrote:Imam jednu softicevu sliku sebilja, neku sliku 2 bosanske zene u narodnoj nosnji (autor je neki poznati tuzlak), i uokvirenu zastavu sa ljiljanima za koju jos ne znam gdje da je stavim :D jah...imam i par ibrika i tih fazona :D
i ja imam te ibrike, onaj veliki izrezbareni set za kafu i par onih tanjira (kao sahani sto dodju)... sve rezani bakar... a zadnji put sam donijela i citav cilim. dosta.
a stara non-stop salje neko heklanje ali ja ignorisem, samo slazem u ladicu da nikad ne vidi svjetlo dana...

pa zakasnila ti je stara sa ruhom :D:D:D
pitt

Post by pitt »

Šeha wrote:Imam sliku Golfa II :) Mozda to najbolje oslikava moj patriotizam :D :roll: :-D
Al ce i ona sa zida uskoro :D:D nema mjesta za dvojicu svaba :D:D
stelium

Post by stelium »

danas wrote: par onih tanjira (kao sahani sto dodju)... .
Ee ovo je dobra ideja...trebao bih nabaviti par sahana. :D
danas

Post by danas »

pitt wrote:
danas wrote: a stara non-stop salje neko heklanje ali ja ignorisem, samo slazem u ladicu da nikad ne vidi svjetlo dana...
pa zakasnila ti je stara sa ruhom :D:D:D
pa bilo je toga i ranije...
kako mislis da sam se ikako i udala :lol: :lol: :lol:
nego sam morala moga domoroca da impresioniram sa zalihama hekleraja... :lol: :lol:
reko, kad me ozenis "sve ce ovo biti TVOJE"! :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

Ccccccc kako fata na foru naivne cafire :D:D:D
mogu zamisliti kako si mu napricala da je sve po 300 godina staro i da vrijedi dosta novca :D:D
Soul_Sista

#19 Re: Ikonografija biotopa-dijaspora

Post by Soul_Sista »

stelium wrote:Cistim stan neki dan i nekim slucajem naidjem na jednu staru razglednicu rodnog grada.Malo stanem i zapitam se Very Happy pa kakav sam ja to Bosanac kad nikakvom ikonografijom po zidovima,podovima,plafonima,autima,stolovima i ostalom ne dajem do znanja koji sam racq...iz kojeg sam stada ovca i to Roll .Rekoh sigurno nisam normalan jer sam bio u posjeti kod mnogih gastosa gdje biotopom dominiraju boje grbova,razna heklanja,willerovi gobleni,slike "junaka" i "junackih dogadjaja" 100X80,muzicka ostvarenja "loziona de luxe" i slicno a kod mene..ma nista.
Kako ovdje ima dosta dijasporasa hajd`rekoh da priupitam kakvim detaljima u stambenim objektima oni obiljezavaju svoju nacionalnu i vjersku pripadnost...mozda i ja pocnem...dosadio mi ovaj nedostatak krize identiteta. Smile
Pa trenutno trazim sliku Tileta da okacim u svojoj gajbici :D ali bez uspjeha :( iako sam neki dan upoznala jednog sveda ciji je djed :D iz meni nekih nepoznatih razloga :D dobio pozivnicu od Druga Tita za 60:ti rodjendan... :D pa eto sad ga tusim da mi je uslika da je stavim u okvir a onda valahu i na zid :D :D :D

ajme nisam sva svoja :lol:
danas

#20 Re: Ikonografija biotopa-dijaspora

Post by danas »

Soul_Sista wrote:
Pa trenutno trazim sliku Tileta da okacim u svojoj gajbici :D ali bez uspjeha :( iako sam neki dan upoznala jednog sveda ciji je djed :D iz meni nekih nepoznatih razloga :D dobio pozivnicu od Druga Tita za 60:ti rodjendan... :D pa eto sad ga tusim da mi je uslika da je stavim u okvir a onda valahu i na zid :D :D :D

treba cuvati svoje korijene... :D :D :D

ja sam dugo imala one crvene dinare uokvirene u malim ramovima za slike, onako po policama... ne znam zasto, ali bili su cool sa onim udarnicima, aljo sirotanovic... :(
repeater

#21 Re: Ikonografija biotopa-dijaspora

Post by repeater »

e, to se vec broji kao pop-art :D
danas wrote:
ja sam dugo imala one crvene dinare uokvirene u malim ramovima za slike, onako po policama... ne znam zasto, ali bili su cool sa onim udarnicima, aljo sirotanovic... :(
Soul_Sista

#22 Re: Ikonografija biotopa-dijaspora

Post by Soul_Sista »

danas wrote:
Soul_Sista wrote:

treba cuvati svoje korijene... :D :D :D

...ima tu dosta korijena...samo treba znati koje ocuvati :D raznovrsnih boja... :D u blizoj i daljoj familiji ja sam se zaduzila za crvena :oops:
:D
pitt

Post by pitt »

ma zeleno nekako odmara oci :D:D:D
stelium

#24 Re: Ikonografija biotopa-dijaspora

Post by stelium »

Soul_Sista wrote: ...ima tu dosta korijena...samo treba znati koje ocuvati :D raznovrsnih boja...
:D
Da citiram vijetnamskog dzezera:
"Nourish your own roots, until they blossom into a million flowers,a million scents,a million waves." :)
Post Reply