IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
-
VagonBlaga
#1 IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
IKEA došla u Hrvatsku. Potpisali ugovor i 2016 godine stižu u Srbiju. Vjerovatno će uskoro i u Bosnu uskoro. IKEA namještaj odlikuju niske cijene, brz način sklapanja.. a komentari su ili izrazito pozitivni ili izrazito negativni.
Šta je za vas IKEA? Vrijedi li? Hoće li donijeti nešto novo?
Ovo nije tema o boljem namještaju od IKEE, jer boljeg namještaja ima sigurno za veće pare. A ima li boljeg za ove iste pare? Govorimo o IKEI, može li ona biti dobra za average bošnju?
Otvorena IKEA u Hrvatskoj
http://www.klix.ba/biznis/otvorena-prva ... /140821016
IKEA 2016 u Srbiji
http://www.klix.ba/biznis/privreda/ikea ... /141003124
Šta je za vas IKEA? Vrijedi li? Hoće li donijeti nešto novo?
Ovo nije tema o boljem namještaju od IKEE, jer boljeg namještaja ima sigurno za veće pare. A ima li boljeg za ove iste pare? Govorimo o IKEI, može li ona biti dobra za average bošnju?
Otvorena IKEA u Hrvatskoj
http://www.klix.ba/biznis/otvorena-prva ... /140821016
IKEA 2016 u Srbiji
http://www.klix.ba/biznis/privreda/ikea ... /141003124
- Ljakan
#2 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Svoje gasimo tuđe kupujemo,mentalitet za maljem u glavu.Kakva ikea izvikano smece.
- uglavnomja
#3 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
nije ni smece ni vrhunska stvar. ali optimalan izbor. koliko para toliko muzike.
mislim dizajn, funkcionalnost, ... je milion svjetlosnih godina iznad ponude u bosni, za te pare. a kvalitet - opet za te pare je u vrhu. kad se sabere pozitiva.
plus sto ikea nudi jos citav asortiman drugih stvaru, ne samo namjestaj. posteljinu, peskire, sudje, rasvjetu, vrtni namjestaj, cvijece, satove, cilime ... sve ok.
mislim dizajn, funkcionalnost, ... je milion svjetlosnih godina iznad ponude u bosni, za te pare. a kvalitet - opet za te pare je u vrhu. kad se sabere pozitiva.
plus sto ikea nudi jos citav asortiman drugih stvaru, ne samo namjestaj. posteljinu, peskire, sudje, rasvjetu, vrtni namjestaj, cvijece, satove, cilime ... sve ok.
- uglavnomja
#4 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Ljakan wrote:Svoje gasimo tuđe kupujemo,mentalitet za maljem u glavu.Kakva ikea izvikano smece.
kad si zadnji put kupovao ili bar razgledao namjestaj made in bosnia
- agnostic_front
#5 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Naspram cijene odlična.
- O'zone
- Globalni moderator
- Ljakan
#7 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
sad ces ti ko neku diskusiju vodit jel,razgledo kupovo kad mi volja i ne pametuj dzaba za mene je smece ko mekdonalds sto je.uglavnomja wrote:Ljakan wrote:Svoje gasimo tuđe kupujemo,mentalitet za maljem u glavu.Kakva ikea izvikano smece.
- uglavnomja
#8 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Ljakan wrote:sad ces ti ko neku diskusiju vodit jel,razgledo kupovo kad mi volja i ne pametuj dzaba za mene je smece ko mekdonalds sto je.uglavnomja wrote:Ljakan wrote:Svoje gasimo tuđe kupujemo,mentalitet za maljem u glavu.Kakva ikea izvikano smece.
poslije vakih argumenata priznajem da si u pravu i kidam
-
smack
#9 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Kako je samo taj Ingvar Kamprad pametan covjek. Udjes u Ikeu moras je citavuuuuuuu proci da bi izasao iz nje, a da trcis
treba ti dobrih 4-5min da izadjes sprintajuci ako ne zapnes na nesto iili nekoga. Onda sve ponovo iz pocetka
Lego fabrika ljudi.
treba ti dobrih 4-5min da izadjes sprintajuci ako ne zapnes na nesto iili nekoga. Onda sve ponovo iz pocetka
Lego fabrika ljudi.
- Ljakan
#10 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
za mene su smetljari a ko hoce nek kupuje 24 sata tamo,njegov izbor,netrebam ja nikom polagat racune sto ovo sto ono.
-
Bodkin
#11 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
vrhunske stvari vrhunskog izgleda za male pare
- insomnia78
#12 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Upravouglavnomja wrote:nije ni smece ni vrhunska stvar. ali optimalan izbor. koliko para toliko muzike.
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
- dinooh
#13 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Mislim da su cijene nesto vece u odnosu na one nase proizvodace. E sad za kvalitet ne znam.
Ali ako uvedu u svaku Ikeu, kao sto su i u Njemackoj uveli dozivotnu garanciju na namjestaj, onda ce pobiti konkurenciju.
Kupis danas neki ormar, zadrzis racun i za 5 godina im vratis ormar a dobijes puni povrat novca. Kupis nesto bolje i novije
.
Ovo koliko je god dobro za kupce, moze se obiti o glavu Ikei, pa pogledajmo sta ce se desiti u buducnosti sa njima
Ali ako uvedu u svaku Ikeu, kao sto su i u Njemackoj uveli dozivotnu garanciju na namjestaj, onda ce pobiti konkurenciju.
Kupis danas neki ormar, zadrzis racun i za 5 godina im vratis ormar a dobijes puni povrat novca. Kupis nesto bolje i novije
Ovo koliko je god dobro za kupce, moze se obiti o glavu Ikei, pa pogledajmo sta ce se desiti u buducnosti sa njima
- dobar osjecaj
#14 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
U vecini studentskih stanova u kojima sam zivjela/boravila diljem Evrope najprisutnije su bile stvari iz Ikea-e ili Butlersa.
Simpaticno mi je dosta stvari iz obje firme ali to uopste nisu povoljne stvari za prosjecan bosanski dzep. U istom cjenovnom rangu je i namjestaj firme iz Tuzle koji ima prodajni salon u podrumskom dijelu Importanne centra u Sarajevu. Ne znam naziv firme. Znam da imaju prelijep namjestaj kojim bi radije namjestila svoj stan za isti novac koji bi morala izdvojiti za namjestaj iz Ikea-e. Nije vic.
Simpaticno mi je dosta stvari iz obje firme ali to uopste nisu povoljne stvari za prosjecan bosanski dzep. U istom cjenovnom rangu je i namjestaj firme iz Tuzle koji ima prodajni salon u podrumskom dijelu Importanne centra u Sarajevu. Ne znam naziv firme. Znam da imaju prelijep namjestaj kojim bi radije namjestila svoj stan za isti novac koji bi morala izdvojiti za namjestaj iz Ikea-e. Nije vic.
- fortaleza
#15 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Kod mene dvije sobe u kući bile opremljene ikeinim namještajem relativno povoljno (po dva kreveta, madraca, ormara te police i stol sa stolicama). Kvaliteta je zadovoljavajuća s tim da nakon 10-tak godina ormari su zamjenjeni jer smo još neke stvari držali na njima pa se malo ulubili na vrhu, pa malo malo problem sa zatvaranjem vrata zbog ulubljenja te dvoje noge pukle. Stol također, jako jeftin i jednostavan al istekao rok trajanja.
Kreveti i sad kao novi, police i stolice također. Tako da shvaćam zašto neki govore da je odličan namještaj, a drugi suprotno.
Jer može se dogoditi da se kupi skuplji i "bolji" namještaj koji će imati isti rok trajanja kao ikein asortiman, al definitivno se slažem da kvaliteta nije baš na najboljem nivou al uz dobro čuvanje i održavanje se može isplatiti (i definitivno ne puno pomicanja).
Kreveti i sad kao novi, police i stolice također. Tako da shvaćam zašto neki govore da je odličan namještaj, a drugi suprotno.
Jer može se dogoditi da se kupi skuplji i "bolji" namještaj koji će imati isti rok trajanja kao ikein asortiman, al definitivno se slažem da kvaliteta nije baš na najboljem nivou al uz dobro čuvanje i održavanje se može isplatiti (i definitivno ne puno pomicanja).
- Danguba
#16 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Hocete u EU, eto vam
Jos kada dodje Lidl, Aldi. Interspar, Obi, saloni obuce, butici odjece...tu ce BiH biti kraj kao i mnogima prije nje.
Nakon banaka i osiguravajucih kuca sada nam salju lance koji godinama osvajaju trziste a nama pricaju o bescarinskoj uniji na podrucju cijele EU. To vam dodje kao da invalida u kolicima prijave za maraton. Toliko imamo sanse u tom globalnom trzistu.
Koliko god bile prihvatljive cijene u Ikei, ona ce ugusiti nase proizvodjace namjestaja ili u najmanju ruku ih reducirati na minimalni rad.
Jos jedan parazit koji ce nas crpiti.
Jos kada dodje Lidl, Aldi. Interspar, Obi, saloni obuce, butici odjece...tu ce BiH biti kraj kao i mnogima prije nje.
Nakon banaka i osiguravajucih kuca sada nam salju lance koji godinama osvajaju trziste a nama pricaju o bescarinskoj uniji na podrucju cijele EU. To vam dodje kao da invalida u kolicima prijave za maraton. Toliko imamo sanse u tom globalnom trzistu.
Koliko god bile prihvatljive cijene u Ikei, ona ce ugusiti nase proizvodjace namjestaja ili u najmanju ruku ih reducirati na minimalni rad.
-
Bodkin
#17 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
sve je to tacno ali to sto je ikea tu je odlicna prilika za nase manje firme koje se bave proizvodnjom namjestaja. jer mi smo premali da bi imali velike firme. trebali bi se specijalizirati da budemo dobavljaci. zamisli koliko ti je trziste ako dobavljas za interspar ili obiDanguba wrote:Hocete u EU, eto vam
- Ljakan
#18 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Ja da se pitam ko sto se ne pitam ovim sto nas gledaju ko mrave sa neke visine nebi nikad dozvolio da prodaju svoje stvari kod nas....
Onaj famozni mekdonalds se 88 cini mi se u beogradu otvorio oni kod nas tek dosli prije par godina
i sad mi kao treba da se ponosimo sa tim,imamo mekdonalds.ikeu.....
ma nabijem ih ja sve redom.
Onaj famozni mekdonalds se 88 cini mi se u beogradu otvorio oni kod nas tek dosli prije par godina
- insomnia78
#19 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Sto prije shvatis koliko smo mi kao trziste bitni u regionu a kamo li u evropi ili cak svijetu lakse ce ti bitiLjakan wrote:Ja da se pitam ko sto se ne pitam ovim sto nas gledaju ko mrave sa neke visine nebi nikad dozvolio da prodaju svoje stvari kod nas....
Onaj famozni mekdonalds se 88 cini mi se u beogradu otvorio oni kod nas tek dosli prije par godina![]()
- Šveđanin
#20 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Ništa ljepše nego rane zore u IKEU, istovariš porodicu da ide birati namještaj, a ti sjedneš u restoran u sklopu objekta, niko ti ne dosađuje.
Oko tebe samo penzioneri, mir i tišina..
Mjera...

A vidim da i u HR ikei ima restoran sa skandinavskim specijalitetima..
http://www.ikea.com/ms/hr_HR/restaurant/index.html
Mjera...

A vidim da i u HR ikei ima restoran sa skandinavskim specijalitetima..
Last edited by Šveđanin on 03/10/2014 21:56, edited 1 time in total.
- Ljakan
#21 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Ne moraju ni oni nama bit bitni,kad smo mogli ovolike godine bez njih mozemo vala i dalje...insomnia78 wrote:Sto prije shvatis koliko smo mi kao trziste bitni u regionu a kamo li u evropi ili cak svijetu lakse ce ti bitiLjakan wrote:Ja da se pitam ko sto se ne pitam ovim sto nas gledaju ko mrave sa neke visine nebi nikad dozvolio da prodaju svoje stvari kod nas....
Onaj famozni mekdonalds se 88 cini mi se u beogradu otvorio oni kod nas tek dosli prije par godina![]()
- Danguba
#22 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Mi i sada imamo firmice koje rade odredjene stvari za Ikeu.Bodkin wrote:
sve je to tacno ali to sto je ikea tu je odlicna prilika za nase manje firme koje se bave proizvodnjom namjestaja. jer mi smo premali da bi imali velike firme. trebali bi se specijalizirati da budemo dobavljaci. zamisli koliko ti je trziste ako dobavljas za interspar ili obi
Hrvatska nije mogla nista postici sa Ikeom(suma, proizvodjaci namjestaja, domaca proizvodnja...) tako da, na istom smo. Oni uzimaju onoliko koliko hoce i od koga hoce(znaci, kao i do sada).
- uglavnomja
#23 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Danguba wrote:Hocete u EU, eto vam
nema ikee jos dugo u bosni, a mozda nikad.
sam proces transporta iz hrvatske u recimo sarajevo je skup i komplikovan. bila je tema na pdf ekonomija kako neka firma iz sirokog brijega ili tako nesto dovlaci stvari, plus 30% na cijenu ... pa eto racunaj, benzin i ostali troskovi, treba ti veliki auto, kamionet, bar kedi ... carina itd
nisu bosanski proizvodjaci ugrozeni. za sad.
i zasto parazit, nude robu po odgovarajucoj cijeni. ne proadaju muda pod bubrege.
- Danguba
#24 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
I da razjasnimo, onaj ko ima pare ne kupuje u Ikei. Mozda neku sitnicu i nista vise. 
- uglavnomja
#25 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..
Šveđanin wrote:Ništa ljepše nego rane zore u IKEU, istovariš porodicu da ide birati namještaj, a ti sjedneš u restoran u sklopu objekta, niko ti ne dosađuje.Oko tebe samo penzioneri, mir i tišina..
Mjera...![]()
![]()
A vidim da i u HR ikei ima restoran sa skandinavskim specijalitetima..![]()
mislim da ce ovaj segment propasti dole, kad raja isprobaju ukuse i okuse