Ako imam npr.zavrsen fakultet turskog jezika kao becler od 240 bodova, mogu li upisati magisterij engleskog jezika ili bilo kog drugog jezika?
Ako imam npr. zavrsen fakultet matematike i informatike kao bečler od 240 bodova, mogu li upisati magisterij na fakultetu za informatiku- i kulturu zivljenja , ili moram polagati razliku predmeta?
Da li mogu kao magistarski upisati nesto sto je srodno mom fakultetu a da ne polazem razliku predmeta?
Kolike su cijene magisterija u BiH? Zna li neko?
II Ciklus studija
- Krokodajl
#2 Re: II Ciklus studija
Ovisi od fakulteta do fakulteta, kada se raspisuje konkurs za upis na drugi ciklus studija obično se napiše "osobe koje su završile odgovarajući studij prvog ciklusa", odnosno očekuje se da upisuješ master studije u onoj grani nauke u kojoj si stekao osnovne studije, zbog specifičnosti master studija (a one su još izražajnije nakon prelaska na Bolonjski sistem) veoma je važno da osoba koja upisuje master studije ima potrebno predznanje iz te oblasti, a ono podrazumjeva da je završila osnovne studije u istoj grani nauke.ljuspica wrote:Ako imam npr.zavrsen fakultet turskog jezika kao becler od 240 bodova, mogu li upisati magisterij engleskog jezika ili bilo kog drugog jezika?
Ako imam npr. zavrsen fakultet matematike i informatike kao bečler od 240 bodova, mogu li upisati magisterij na fakultetu za informatiku- i kulturu zivljenja , ili moram polagati razliku predmeta?
Da li mogu kao magistarski upisati nesto sto je srodno mom fakultetu a da ne polazem razliku predmeta?
Naravno, ti možeš upisati master studije, ali u tom slučaju je potrebno da fakultet utvrdi da li je tvoje osnovno obrazovanje adekvatno za master studije. To se radi tako što se lista položenih ispita/indeks/dodatak diplomi odnese na studentsku službu/nadležni organ na fakultetu za studije drugog ciklusa i gdje će ti unaprijed reći da li možeš ili ne možeš, odnosno da li ćeš morati polagati razliku predmeta.
Što se cijena master studija tiče, u BiH se ona kreće od nekih 600 pa do 1500 KM na državnim univerzitetima ako se student finansira iz budžeta (+ eventualne povlastice ukoliko je lice član boračke kategorije), pa do 1500-2500 KM za samofinansirajuće studente.
Na privatnim visokoškolskim ustanovama je cijena master studija nešto viša i kreće se oko 3 i 4 000 KM.
-
numizmatic
#3 Re: II Ciklus studija
Krokodajl wrote: Što se cijena master studija tiče, u BiH se ona kreće od nekih 600 pa do 1500 KM na državnim univerzitetima ako se student finansira iz budžeta (+ eventualne povlastice ukoliko je lice član boračke kategorije), pa do 1500-2500 KM za samofinansirajuće studente.
Na privatnim visokoškolskim ustanovama je cijena master studija nešto viša i kreće se oko 3 i 4 000 KM.
Ako se finansiraš iz budžeta plaćaš "samo" upisninu
(Samo je pod navodnicima jer ima tu dosta nekih sitnih gluposti koje se naberu pa na kraju izađe na 100-200 KM)
- Krokodajl
#4 Re: II Ciklus studija
numizmatic wrote:Krokodajl wrote: Što se cijena master studija tiče, u BiH se ona kreće od nekih 600 pa do 1500 KM na državnim univerzitetima ako se student finansira iz budžeta (+ eventualne povlastice ukoliko je lice član boračke kategorije), pa do 1500-2500 KM za samofinansirajuće studente.
Na privatnim visokoškolskim ustanovama je cijena master studija nešto viša i kreće se oko 3 i 4 000 KM.![]()
Ako se finansiraš iz budžeta plaćaš "samo" upisninu
(Samo je pod navodnicima jer ima tu dosta nekih sitnih gluposti koje se naberu pa na kraju izađe na 100-200 KM)
Lapsus sam napravio, mislio sam na redovne i vanredne.
Ako si na budžetu plaćaš "samo" upisninu, redovni van budžeta su ono što sam naveo, a vanredni su ono treće.
-
ljuspica
#5 Re: II Ciklus studija
Kazes u istoj grani nauke? Pazi na nekim pedagoskim i filozofskim fakultetima u BiH, postoje odjeli za profesore 2 struke, npr. prof.biologije i hemije, prof, tehnicke kulture i kulture zivljenja, prof.matematike i informatike, prof.geog.i istorije...itd da ne nabrajam sad...e pazi sad....zamisli da prof.hemije i kulture zivljenja upise master tehnicke kulture i kulture zivljenja, a kad je studirao nije imao predmete teh.odgoja....sta se u ovom slucaju preduzima? Koliko znam na masteru se ne polaze razlika predmeta?Krokodajl wrote:Ovisi od fakulteta do fakulteta, kada se raspisuje konkurs za upis na drugi ciklus studija obično se napiše "osobe koje su završile odgovarajući studij prvog ciklusa", odnosno očekuje se da upisuješ master studije u onoj grani nauke u kojoj si stekao osnovne studije, zbog specifičnosti master studija (a one su još izražajnije nakon prelaska na Bolonjski sistem) veoma je važno da osoba koja upisuje master studije ima potrebno predznanje iz te oblasti, a ono podrazumjeva da je završila osnovne studije u istoj grani nauke.ljuspica wrote:Ako imam npr.zavrsen fakultet turskog jezika kao becler od 240 bodova, mogu li upisati magisterij engleskog jezika ili bilo kog drugog jezika?
Naravno, ti možeš upisati master studije, ali u tom slučaju je potrebno da fakultet utvrdi da li je tvoje osnovno obrazovanje adekvatno za master studije. To se radi tako što se lista položenih ispita/indeks/dodatak diplomi odnese na studentsku službu/nadležni organ na fakultetu za studije drugog ciklusa i gdje će ti unaprijed reći da li možeš ili ne možeš, odnosno da li ćeš morati polagati razliku predmeta.
Što se cijena master studija tiče, u BiH se ona kreće od nekih 600 pa do 1500 KM na državnim univerzitetima ako se student finansira iz budžeta (+ eventualne povlastice ukoliko je lice član boračke kategorije), pa do 1500-2500 KM za samofinansirajuće studente.
- Krokodajl
#6 Re: II Ciklus studija
A ne znam onda šta se radi u takvim situacijama, ne bi on polagao na masteru razliku predmeta nego bi mu rekli da treba položiti te i te predmete ako želi da upiše.
-
ljuspica
#7 Re: II Ciklus studija
Pa da. mislila sam na to. Na masteru se ne polaze, vec kao uslov da se upise na master moraju se polaziti neki predmeti....pih.....imam problemKrokodajl wrote:A ne znam onda šta se radi u takvim situacijama, ne bi on polagao na masteru razliku predmeta nego bi mu rekli da treba položiti te i te predmete ako želi da upiše.
- Krokodajl
#8 Re: II Ciklus studija
Moraš otići na fakultet i jedan na jedan svoj slučaj objasniti, kažem ovisi od slučaja do slučaja, od nastavnog plana.ljuspica wrote:Pa da. mislila sam na to. Na masteru se ne polaze, vec kao uslov da se upise na master moraju se polaziti neki predmeti....pih.....imam problemKrokodajl wrote:A ne znam onda šta se radi u takvim situacijama, ne bi on polagao na masteru razliku predmeta nego bi mu rekli da treba položiti te i te predmete ako želi da upiše.
- Pandakonda
#9 Re: II Ciklus studija
Ja koliko znam možeš upisati master samo na onom fakultetu koji ima isti sistem kao onaj na kojem si bachlor završio. Filozofija recimo ide po sistemu 3+2 dok je recimo arihtektura 4+1, tako da samim tim ne možeš upisati taj fakultet