Ih, da sam ja vlast...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
klif

#1 Ih, da sam ja vlast...

Post by klif »

prvo bih uradio... - sta?

Evo, apsolutnom pobjedom Vase stranke na izborima dobili ste mogucost da sami formirate Vladu.

Kome bi povjerili resorna ministarstva? Koja ministarstva bi ukinuli, koja uveli? Koji zakon bi najprije reformisali, koji ukinuli ili donijeli?

Kako bi izgledala Vasa ekonomska strategija, porezna politika?

Sta bi ste smatrali najprioritetnijim pitanjem BH unutrasnje politike?
p0go

Post by p0go »

momentalno ukidanje RS onda slanje dodika u zatvor vratio bi stari grb BIH bio bi samo jedan president i jos toga ...
gavrilo

Post by gavrilo »

p0go wrote:i jos toga ...

sta? cekamo... 8)
danas

Post by danas »

gavrilo wrote:
p0go wrote:i jos toga ...

sta? cekamo... 8)
cekamo da dodjemo na vlast... 8)
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

ja bih sve vas pricalice na robiju...
jeftina radna snaga 8-)
gavrilo

Post by gavrilo »

Vozdra_123 wrote:ja bih sve vas pricalice na robiju...
jeftina radna snaga 8-)

:P
gavrilo

Post by gavrilo »

klif izvini... zasrasmo temu :roll: :sad:

sta bi ja... hm, pa glavni cilj bi mi bilo poboljsanje socialne sigurnosti, zastita radnika (sto podrazumljeva kontrolu poslodavca i nacina tretmana radnika), strogo sankcionisanje ucjenjivanja radnicke klase od privatnika itd
DONY

Post by DONY »

klif,mislim da si malo presiroko postavio temu.Mislim da su tacka 2 i 4 suvisne,jer je to vec detaljisanje,a za to su potrebni ljudi iz struke.Sa ostalim se slazem.Ako su generalne smjernice dobre,detalji su struka i stvar tehnike.

pod1.
Objediniti sve Bosanske provjerene- patriote-strucnjake(bez obzira na mjesto boravka),normalno ako su voljni,na projektu Nova Bosna i uz pomoc nepotrosenih donacija(racuni u Maleziji,Kuvajtu itd.) i drugih raspolozivih sredstava.Prvo kratkorocni plan (5 godina),kako zaposliti 20-50 hiljada mladih strucnjaka.Plan mora biti izvodljiv.

4.Dio odgovora je u tacci 1.,stim sto Bosna ne moze ziviti od turizma i proizvodnje struje,znaci ,Bosna mora imati "svoje"proizvode koji su konkurentni i priznati, na svijetskom trzistu,pa makar se to zvalo Bosanka rakija,pivo,suho meso,a siguran sam da postoji toliko jaka "tehnicka" osnova da Bosna moze i u tom segmentu napraviti znacajne korake.Porezna politika je blizu realne,s tim sto mora biti ipak selektivnog karaktera, moraju zastiti najnize kategorije stanovnistva i stimulisati investicije.
5.Tim iz tacke1. bi radio na gradjenu povjerenja unutar cijele Bosne,koje bi dovelo do drugacijeg uredjenja "nove Bosne',drugim rijecima moderne drzave.

Svakako ,postoje dva problema ,kako eliminisati postojecu politicku mafiju sa vlasti,i sto prije ujediniti one koji su voljni da rade prije svega za bolje sviju,a onda da razmisljaju o sebi.

Mozda je malo utopisticki,ali ako se uradi 50% od ovoga siguran sam da je Bosna "normalna Evropska drzava".
Pozrdav

Ja nemam nikakvih ambicija u vezi ovoga gore,da se pogresno ne shvatim.
DONY

Post by DONY »

Cekam ,penziju. :-)
car-x

Post by car-x »

doni je puno toga dobrog reko.. tesko je ovo pitanje.. i iluzorno je misliti da se moze naci neko instant rjesenje.. ali povezivanje strucnjaka u svim domenima je svakako dobar pocetak..

korupcija nam je veliki problem.. i bez tog u BiH nista ne ide.. i nikad nije ni islo.. tu bi se narod moro educirat, da je korupcija i kad nazoves rodjaka koji radi negdje u policiji, pa da ti ukine kaznu koju su ti nalijepili "samo zato sto si kratko parkiro negdje na trotoar, da pokupis dijete iz obdanista.." itd..

organizovati seminare i radionice za svo osoblje zaposleno u prosvjetnom sektoru i objasniti im i utuviti u glavu, kako ucenici nisu u skolama samo da bi nastavnicima i profesorima drzali radna mjesta, nego da kao buducnost svake zemlje, trebaju puno toga da nauce na sto laksi nacin..

pare predvidjene za predizborne kampanje preusmjeriti u infrastrukturu (ceste, internet, itd..)..

uh.. umorih se razmisljajuci..
klif

Post by klif »

Projekat "Nova Bosna" mi se jako svidja, a pogotovo objedinjavanje snaga sa nasim ljudima koji zive u inostranstu. Smatram da tu postoji veliki potencijal.

I ostali prijedlozi mi se cine interesantnim i izvodljivim.
DONY

Post by DONY »

kao sto vidis klif,ovakve i slicne teme imaju malo ucesnika,sto je znak,da situacija izuzetno komplikovana.Mafija se "duboko"ukopala,narod je toga svijestan,i samo se konstatuje stanje i nema dalje.Kad treba zavadjati Bosnjake,ukidati piramide isl. supliranju nema kraja. :-)
DONY

Post by DONY »

Poznajem mnogo "naseg" svijeta u Bosni i vani,mi nismo svijesni koje bogatstvo imamo.Vidi ovog VOZDRA123,momak je strasan,mlad(kad ga iznerviraju malo djeluje emotivno-ispod svog nivoa),njemu Bosna "ne treba",ali on treba Bosni,ovakvih i slicnih je dosta po svijetu ,naravno i u Bosni.Da ne navodim imena ,mislim da malo ko na svijetu se moze pohvaliti da ima toliko "stvarno" obrazovanog kadra,ako stavis u odnos sa ukupnim brojem stanovnistva.Vozdra123,je jednom prilikom predlozio da se za pocetak napravi neka datoteka podataka o nasim uspjesnim ljudima u Bosni i vani,sto je dobra ideja i da se ti ljudi "uvezu".Neko mora startovati.
car-x

Post by car-x »

DONY wrote:Poznajem mnogo "naseg" svijeta u Bosni i vani,mi nismo svijesni koje bogatstvo imamo.Vidi ovog VOZDRA123,momak je strasan,mlad(kad ga iznerviraju malo djeluje emotivno-ispod svog nivoa),njemu Bosna "ne treba",ali on treba Bosni,ovakvih i slicnih je dosta po svijetu ,naravno i u Bosni.Da ne navodim imena ,mislim da malo ko na svijetu se moze pohvaliti da ima toliko "stvarno" obrazovanog kadra,ako stavis u odnos sa ukupnim brojem stanovnistva.Vozdra123,je jednom prilikom predlozio da se za pocetak napravi neka datoteka podataka o nasim uspjesnim ljudima u Bosni i vani,sto je dobra ideja i da se ti ljudi "uvezu".Neko mora startovati.
ali je vozdra_123 dijaspora kad dodje u bosnu i namah ga gledaju ko papka seljaka i sta ti ja znam sta..

kad smo vec kod tog, da sam ja vlast, radio bi na tome da se ta rijec ne koristi vise u tako ruznom kontekstu.. a vala radio bi i na dijaspori da ne radi to sto radi kad dodje na godisnji u bosnu.. ;)
Post Reply