Igra zvana Srebrenica!

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
mr.nice
Posts: 126
Joined: 13/05/2007 17:47

Igra zvana Srebrenica!

Post by mr.nice » 08/06/2007 17:14

Ovo sam napisao na svom blogu, a pošto njega posjetim samo ja evo i vama da pročitate... politicki.blogger.ba
Nadam se da će te i vi iznjeti svoje stajalište kako pomoći ljudima u Srebrenici.
________________________________________________________________________

Presudom u Haggu po tužbi BiH protvi SCG zbog agresije i genocida počela je igra zvana Srebrenica. "Hladni rat" na relaciji Dodik - Silajdžić u koji povremeno zalutaju i Tihić (misleći da je još pozicija) i Komšić (misleći da će njegovo "neutralno" stajalište nekog zanimati) polako ali sigurno se uvukao u dnevnu politiku.

Ova tema zahtjeva kompleksnu analizu da bi se shvatilo da je ovo igra mazanja očiju preko leđa sirotih srebreničana koji su si dozvolili manipulaciju od strane bošnjačkih političara prije svega Silajdžića.Igra zvana Srebrenica se igra prema usvojenim pravilima koja su:

1. Silajdžić zahtjeva izdvajanje Srebrenice iz RS-a

2. Dodik traži referendum

3. Srebreničani ni sami ne znaju šta hoće ili bolje rečeno koga bi da slušaju, svoju podsvjest koja im govori da je najbitniije da nastave sa održivim povratkom da pokažu i Srbiji i Maldiću i Karadžiću da im iako su počinili genocid nad njima ne mogu ubiti i njihovu volju da svojim životom u Srebrenici stalno podsjećaju na okrutne trenutke srpske politike. Međutim njima treba posao jer ti ljudi ne mogu da žive od zraka i tapšanja po leđima "federalnih političara". E sada Silajdžić im nudi novu "perspektivu" zvanu Srebrenica u FBiH ili nekakav distrikt.E sad kad smo utvrdili pravila možemo nastaviti....

1. Silajdžić koji konstantno održava nadu srebreničana pričom o distriktu zaboravlja da nema ingerencije u RS, a još manje političku moć da takvo nešto učini. Još gore je to što nema ni poleđinu zapadnih zemalja u svom poduhvatu.

2. Dodik koji je u početku svog mandata propustio priliku da ode kod Srebreničana i ispuni sve njihove zahtjeve vezane za njihov opstanak. On sada vuče očajničke poteze kako bi pridobio strane političare i medije svojim potezima dovođenja nekakvih investicija u Srebrenicu.

3. Inicijativni odbor za iseljavanje iz Srebrenice čini kardinalnu grešku jer su u početku svog "bunta" protiv nezaposlenosti i zaostalosti Srebrenice odmah najavili iseljavanje i to u roku.. to im je oduzelo svaki politički manevar. Druga greška je ta što su iseljavanje izveli parcijalno tj. dio po dio stanovništva i time su pokazali svima da iako su zaprijetili stalnim iseljavanjem to neće nikada učiniti.

4. Majke Srebrenice kritikuju Komšića da se svrstao na stranu izvršitelja genocida jer im je jedini jasno rekao da od izdvajanja nema ništa. Ova izjava upućena Hrvatu, nosiocu Zlatnog ljiljana je više nego neoprezna i javnost je dobila percepciju da je i ta organizacija nažalost ispolitizirana, jer su osudili svaki daljnji korak SDP-a katastrofom.

5. Međunarodna zajednica kao i 95 god. sve nijemo gleda sa strane i uobičajno sa njihove strane ne čini ništa.

E šta treba podhitno Srebrenici da im pokažemo da nam je svima stalo do njih:

1. Inicijalna finansijska sredstva koja će omogućiti renoviranje svakog porušenog objekta. Jer ako se moglo obnoviti Sarajevo od temelja može i Srebrenica. Ta sredstva ne bi bila ni 50-ti dio onoga što je uloženo u Sarajevo zbog veličine grada.

2. Oslobađanje određenih davanja državi preduzeća koja otvore svoje pogone u Srebrenici. I na taj način omogućiti zapošljavanje srebreničana.

3. Omogućiti svakom srebreničanu da se školuje koliko želi na trošak države koliko god želi. Tj. ako nema dovoljan broj studenata u Srebrenici da se otvore izdvojena odjeljenja onda im finansirati školovanje na bilo kojem fakultetu u BiH ali pod uslovom da će se vratiti u Srebrenicu i raditi u preduzećima u Srebrenici bar 5 god.

4. Uhapsiti Mladića i KaradžićaSve ostalo su bajke koje im se obećavaju ovo su stvari koje će im pomoći, a njima preostaje još jedino da osnuju političku stranku i da ne dopuste da ih vode "istrošeni" političari u svrhu "većih" ciljeva....


Post Reply