Ignorisanje znakova u Jugoslaviji 80-ih i šutnja

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

toska

#26 Re: Ignorisanje znakova u Jugoslaviji 80-ih i šutnja

Post by toska »

Dio odgovora je što su Bošnjaci posmatrali svari lokalno, tj. samu BiH, i iz te pozicije gledanja nije ni bio moguć onakav rat.
Zaboravili su da Srbija i kasnije Hrvatska vode sve procese pa i budući rat.
Lokalni su bili izvršioci na terenu.
PixelDrifter

#27 Re: Ignorisanje znakova u Jugoslaviji 80-ih i šutnja

Post by PixelDrifter »

https://www.klix.ba/vijesti/regija/ne-v ... /260721029

Isto kao prije trideset, osamdeset, sto godina.
stubrijez

#28 Re: Ignorisanje znakova u Jugoslaviji 80-ih i šutnja

Post by stubrijez »

PreWiBa wrote: 13/07/2026 14:20
Armin2013 wrote: 13/07/2026 14:02 Pa Bosna je u SFRJ bila skrojena tako da njome ne mogu upravljati Bosanci a pogotovo ne Muslimani kao većina, jedino oni "Muslimani" koji su za dinar bili spremni prodati sve, čast izuzecima. Ako se uzme činjenica da nam je Beograd bio centrala, mislim na SFRJ, oni su uvijek po Bosni postavljali svoje ljude, u UDBU, u vojne strukture. I smo vojni vrh je znao šta se sprema par godina prije, dok je početkom 90tih kada se već nadziralo znalo i srpsko stanovništvo jer im je dijeljeno oružije. To znam jer su mi neki Srbi a i Hrvati potvrdili to. Srbija je uvijek, pa i sada, burgijala da Bosnu i HErcegovinu pripoji sebi, to je njima u genima.
E sada imaš s Bošnjačke strane, ovaj Muslimanski dio - da tako kažem, koji su vidjeli priliku u svemu tome da dobiju komad države za sebe pa makar i pola Bosne, srećom pa nisu. Za opstanak Bosne i HErcegovine trabamo zahvalitit Srbima i HRvatima i ostalim koju su ratovali na starni Armije BiH i političara, naravno, koji nisu dozvolili podjelu Bosne. I mi smo; Muslimani, veoma naivan narod pa vjerujemo da nas komšije neće klati, iako imamo dugu historiju koja potvrđuje suprotno.
Da smo naivni i da ne kažem glupi, imaš potvrdu i u 2026 godini, i sada jedan dio Muslimana navija da se BiH podijeli i da dobije svoj kalifat, što bi značilo zapadnu obalu i početak katastrofe za Muslimane, mi ovdje kao Muslimani možemo opstati dokle god pordžavamo i njegujemo i ostale vjerske grupe i one koji ne pripadaju ni jednoj vjerskoj grupi. Pogledaj koliko Muslimana nedjeljom ide u RS u shoping, pa je li nužda njima ostavljati PDV, pogledajete kako naši političari usko srađuju sa ovim iz RS na raspodjeli državne imovine, tj. pretakanje iz državne imovine u njihovu (to kada je u pitanju nema podjela). Za koji mislion više naši biznismeni otvaraju tamo firme, umjesto da otvaraju firme u FBiH.
Itd itd
Ne znam šta predstavlja korištenje ovog termina koji je nestao prije više od 30 godina.

Nekako je ovo veoma defetistiški stav, predstavljaš opet da i nakon genocida i etničkog čišćenja Bošnjaci samo opstaju radi milosti drugih naroda. Naravno da treba paziti na druge narode, Bosna je država svih, ali nekako repziriraš upravo ovo što je napisano na zadnjoj stranici, kad je Pozderac sam govorio da "Muslimani nisu dovoljno zahvalni".
Nije to nikakav termin, procitaj tekst referenduma, u kontekstu suverene BiH termin Bosnjak je sklepan i nametnut naknadno od strane jedne politicke opcije.
stubrijez

#29 Re: Ignorisanje znakova u Jugoslaviji 80-ih i šutnja

Post by stubrijez »

PixelDrifter wrote: 21/07/2026 08:55 https://www.klix.ba/vijesti/regija/ne-v ... /260721029

Ne volim ga ni ja pa ne negiram genocid... Sta sad, ko opsuje i pisa Aliju neprijatelj Bosnjaka i negator ili..?
Sta je Alija 007 prosjecnom Bosnjaku?
Osmi Socrates

#30 Re: Ignorisanje znakova u Jugoslaviji 80-ih i šutnja

Post by Osmi Socrates »

Pa valjda je riječnik te pjesme u pitanju, a ne neslaganje sa Alijinom politikom, jbg.
toska

#31 Re: Ignorisanje znakova u Jugoslaviji 80-ih i šutnja

Post by toska »

stubrijez wrote: 25/08/2026 20:34
PixelDrifter wrote: 21/07/2026 08:55 https://www.klix.ba/vijesti/regija/ne-v ... /260721029

Ne volim ga ni ja pa ne negiram genocid... Sta sad, ko opsuje i pisa Aliju neprijatelj Bosnjaka i negator ili..?
Misliš da se pjesma odnosi samo na Aliju I.?
Nije to nikakav termin, procitaj tekst referenduma, u kontekstu suverene BiH termin Bosnjak je sklepan i nametnut naknadno od strane jedne politicke opcije.
Musliman jeste bio zvanični naziv naroda, pa i sami sebe su tako zvali, valjda ostalo od doba kada je bila samo Bosna i podjela po vjerama, kažu da je tada bilo još samo pravoslavaca i katolika.

Kako god, to ime nije moglo ostati jer ima drugu svrhu, musliman-sljedbenik i pripadnik islama.
stubrijez

#32 Re: Ignorisanje znakova u Jugoslaviji 80-ih i šutnja

Post by stubrijez »

toska wrote: 25/08/2026 20:56
stubrijez wrote: 25/08/2026 20:34

Misliš da se pjesma odnosi samo na Aliju I.?
Musliman jeste bio zvanični naziv naroda, pa i sami sebe su tako zvali, valjda ostalo od doba kada je bila samo Bosna i podjela po vjerama, kažu da je tada bilo još samo pravoslavaca i katolika.

Kako god, to ime nije moglo ostati jer ima drugu svrhu, musliman-sljedbenik i pripadnik islama.
Dakle nikakav termin vec naziv konsitutivnog naroda koji je naveden u procesu stvaranja suverene BiH. Bosnjak je i sada vjerska odrednica, ja nisam cuo da se Hrvat ili Srbin izjasnjavaju kao Bosnjak. Svaki Bosnjak je musliman. Tako da nikakav pomak nije napravljen strateski vec je samo ostavljena mogucnost da neko nekad ospori naciju koja je nastala 1993. godine.
E to vam je smislio Alija. Tako da nije nimalo pozitivan lik ali razumijem i kome su on i Rasho valjali da ga brani i voli i to je sasvim OK.
toska

#33 Re: Ignorisanje znakova u Jugoslaviji 80-ih i šutnja

Post by toska »

Imaš sve u par klikova, ali evo, naziv Bošnjak najviše je forsirao Adil Z. pa Muhamed F. (osnovali stranku sa Bošnjačka u nazivu 1990., ali su morali saviti i Muslimanska jer narod tada nije jasno prepoznavao ime Bošnjak kao zamjenu za Musliman.

Nakon njih Alija Isaković, a Alija I. tek kasnije kada je usvojeno počeo je koristiti ime Bošnjak u govoru.

Na osnivačkoj skupštini SDA u maju 1990. godine, Alija Izetbegović je načelno priznao historijsku utemeljenost imena Bošnjak. Međutim, odbio je da to ime odmah usvoji kao zvanični program stranke zbog straha od zbunjenosti naroda i podjela.
stubrijez

#34 Re: Ignorisanje znakova u Jugoslaviji 80-ih i šutnja

Post by stubrijez »

toska wrote: 25/08/2026 21:33 Imaš sve u par klikova, ali evo, naziv Bošnjak najviše je forsirao Adil Z. pa Muhamed F. (osnovali stranku sa Bošnjačka u nazivu 1990., ali su morali saviti i Muslimanska jer narod tada nije jasno prepoznavao ime Bošnjak kao zamjenu za Musliman.

Nakon njih Alija Isaković, a Alija I. tek kasnije kada je usvojeno počeo je koristiti ime Bošnjak u govoru.

Na osnivačkoj skupštini SDA u maju 1990. godine, Alija Izetbegović je načelno priznao historijsku utemeljenost imena Bošnjak. Međutim, odbio je da to ime odmah usvoji kao zvanični program stranke zbog straha od zbunjenosti naroda i podjela.
Nema potrebe da klikcem, srecom sam posvjedocio cijeloj kronologiji i konstrukciji tako da je sve jasno a i sam si sa citiranim djelimicno potvrdio. Pomenute stranke su irelevantne u politickom smilsu (naravno da je ubaceno muslimanska jer termin Bosnjak u danasnjem (a posebno tadasnjem) smislu nema veze sa onim iz historijskig konteksta): IZ i SDA i njeni derivati od pocetka 90ih naovamo cine stub Bosnjackog identiteta. To je jasno svima.
toska

#35 Re: Ignorisanje znakova u Jugoslaviji 80-ih i šutnja

Post by toska »

stubrijez wrote: 25/08/2026 21:57
toska wrote: 25/08/2026 21:33 Imaš sve u par klikova, ali evo, naziv Bošnjak najviše je forsirao Adil Z. pa Muhamed F. (osnovali stranku sa Bošnjačka u nazivu 1990., ali su morali saviti i Muslimanska jer narod tada nije jasno prepoznavao ime Bošnjak kao zamjenu za Musliman.

Nema potrebe da klikcem, srecom sam posvjedocio cijeloj kronologiji i konstrukciji tako da je sve jasno a i sam si sa citiranim djelimicno potvrdio. Pomenute stranke su irelevantne u politickom smilsu (naravno da je ubaceno muslimanska jer termin Bosnjak u danasnjem (a posebno tadasnjem) smislu nema veze sa onim iz historijskig konteksta): IZ i SDA i njeni derivati od pocetka 90ih naovamo cine stub Bosnjackog identiteta. To je jasno svima.
A bosanski pravoslavci i katolici imaju historijsku vezu sa "terminom" Srbi i Hrvati?

Hrvatski prosvjetitelj Antun Radić zapisao je 1904. godine u časopisu Dom da seljak u Bosni "ne zna šta znači riječ Hrvat" i da se identifikuje samo kao "katolik", dok se svijest o hrvatstvu tek uvozi kroz školovanije slojeve.
Post Reply