Igmanska ratna dzamija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- MOSALJOZE
#1 Igmanska ratna dzamija
Nisam našao ovu ili sličnu temu,pa reko da koju prozborimo.Evo nešto o dzamiji:
Igmanska ljepotica ─ ratna džamija, smještena na planini Igman, predstavlja autentični spomenik kulture, koji je izgrađen u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločinačkog rušenja vjerskih objekata Islamske zajednice. Igmanska ratna džamija svojevrstan je biljeg i simbol ustrajnosti bošnjačkog naroda u svojoj vjeri i kulturi. Igmanska džamija izgrađena je onda kada su sve druge rušene i spaljivane. U napadima agresorskih jedinica tokom juna i jula 1993. godine porušeni su i spaljeni svi objekti na Bjelašnici i Igmanu. Bošnjaci-muslimani, pripadnici jedinica Armije RBiH koje su pokrivale igmansko ratište, iskazali su potrebu za prostorom u kojem će obavljati svoje vjerske dužnosti. Tako se, prema nacrtu Osmana Smječanina, rodila ideja da se na raskrsnici puteva Kabalovo-Hrasnički stan izgradi džamija.
Za nepuna tri mjeseca, od 17. novembra.1993. do 5. februara 1994. godine, izgrađena je prva ratna džamija u Bosni i Hercegovini. Ratne okolnosti nametnule su konstrukciju objekta baziranu na drvenoj građi, sa dimenzijama 10x12 metara. Osnova objekta oslonjena je na drvene stubove sa četverovodnim krovom i drvenim minaretom. Radove su izvodili Bošnjaci iz jedinica Prvog korpusa, jedinica koje su bile na vezi komandi na Igmanu u uslovima smanjene borbene gotovosti. Džamija je građena u zimskom periodu, u uslovima otežanog kretanja kroz snježne nanose. S velikom voljom i naporima džamija je otvorena 5. februara 1994. godine. Temeljna rekonstrukcija izvršena je od 26. jula do 2. avgusta 2000. godine, pod nadzorom tadašnje komande Prvog korpusa. Dodatni radovi na vanjskom uređenju harema džamije, elektrifikacija i izgradnja abdesthane sa priključenjem na vodovod završeni su 2. novembra 2000. godine. U okviru izgradnje pratećih objekata i s ciljem očuvanja pozitivnih tekovina rata, prenesena je zgrada komande Bošnjačke brigade sa prostora Hrasničkog stana u neposrednu blizinu džamije. Slučajni prolaznici, planinari i turisti koji dolaze na prostore Igmana i Bjelašnice česti su posjetioci ovog kulturno-historijskog i vjerskog objekta.
Islamska zajednica BiH podržala je inicijativu džamijskog odbora da se prostor džamije označi kao jedno od dovišta u BiH, gdje se svakog prvog petka u mjesecu avgustu uči Dova šehidima BiH. Odlukom Vlade Kantona Sarajevo iz septembra 2011. godine ratna džamija na Igmanu stavljena je pod upravu i zaštitu Fonda memorijala. Namjera uprave Fonda je da Igmanska ratna džamija sa pratećim objektima postane mjesto sjećanja, mjesto druženja, radionica, seminara, kurseva i drugih društveno korisnih aktivnosti.
Dobio sam informaciju kako se ovih dana radi na prikupljanju materijala za knjigu o dzamiji.Po meni ova dzamija nikada nije dobila puno prostora u medijima,a imala je jako vaznu ulogu,i svakako da je to prva dzamija koja je izgrađena nakon početka agresije na RBIH
Igmanska ljepotica ─ ratna džamija, smještena na planini Igman, predstavlja autentični spomenik kulture, koji je izgrađen u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločinačkog rušenja vjerskih objekata Islamske zajednice. Igmanska ratna džamija svojevrstan je biljeg i simbol ustrajnosti bošnjačkog naroda u svojoj vjeri i kulturi. Igmanska džamija izgrađena je onda kada su sve druge rušene i spaljivane. U napadima agresorskih jedinica tokom juna i jula 1993. godine porušeni su i spaljeni svi objekti na Bjelašnici i Igmanu. Bošnjaci-muslimani, pripadnici jedinica Armije RBiH koje su pokrivale igmansko ratište, iskazali su potrebu za prostorom u kojem će obavljati svoje vjerske dužnosti. Tako se, prema nacrtu Osmana Smječanina, rodila ideja da se na raskrsnici puteva Kabalovo-Hrasnički stan izgradi džamija.
Za nepuna tri mjeseca, od 17. novembra.1993. do 5. februara 1994. godine, izgrađena je prva ratna džamija u Bosni i Hercegovini. Ratne okolnosti nametnule su konstrukciju objekta baziranu na drvenoj građi, sa dimenzijama 10x12 metara. Osnova objekta oslonjena je na drvene stubove sa četverovodnim krovom i drvenim minaretom. Radove su izvodili Bošnjaci iz jedinica Prvog korpusa, jedinica koje su bile na vezi komandi na Igmanu u uslovima smanjene borbene gotovosti. Džamija je građena u zimskom periodu, u uslovima otežanog kretanja kroz snježne nanose. S velikom voljom i naporima džamija je otvorena 5. februara 1994. godine. Temeljna rekonstrukcija izvršena je od 26. jula do 2. avgusta 2000. godine, pod nadzorom tadašnje komande Prvog korpusa. Dodatni radovi na vanjskom uređenju harema džamije, elektrifikacija i izgradnja abdesthane sa priključenjem na vodovod završeni su 2. novembra 2000. godine. U okviru izgradnje pratećih objekata i s ciljem očuvanja pozitivnih tekovina rata, prenesena je zgrada komande Bošnjačke brigade sa prostora Hrasničkog stana u neposrednu blizinu džamije. Slučajni prolaznici, planinari i turisti koji dolaze na prostore Igmana i Bjelašnice česti su posjetioci ovog kulturno-historijskog i vjerskog objekta.
Islamska zajednica BiH podržala je inicijativu džamijskog odbora da se prostor džamije označi kao jedno od dovišta u BiH, gdje se svakog prvog petka u mjesecu avgustu uči Dova šehidima BiH. Odlukom Vlade Kantona Sarajevo iz septembra 2011. godine ratna džamija na Igmanu stavljena je pod upravu i zaštitu Fonda memorijala. Namjera uprave Fonda je da Igmanska ratna džamija sa pratećim objektima postane mjesto sjećanja, mjesto druženja, radionica, seminara, kurseva i drugih društveno korisnih aktivnosti.
Dobio sam informaciju kako se ovih dana radi na prikupljanju materijala za knjigu o dzamiji.Po meni ova dzamija nikada nije dobila puno prostora u medijima,a imala je jako vaznu ulogu,i svakako da je to prva dzamija koja je izgrađena nakon početka agresije na RBIH
- gnjev
#2 Re: Igmanska ratna dzamija
Imal kakvih slika?
- MOSALJOZE
#3 Re: Igmanska ratna dzamija
Ovo je dzamija danas,čini mi se zadnji put je adaptirana 2000

Ovde se jasno primjeti kako je dzamija u uvali,poprilično sakrivena,i ako se treba graditi da bude vidljiva,ali naravno uslovi nisu dozvoljavali.
Slike iz rata sada nisam mogao naći,mozda da se malo više pozabavim sigurno bi našao.

Ovde se jasno primjeti kako je dzamija u uvali,poprilično sakrivena,i ako se treba graditi da bude vidljiva,ali naravno uslovi nisu dozvoljavali.
Slike iz rata sada nisam mogao naći,mozda da se malo više pozabavim sigurno bi našao.
-
calculator
#4 Re: Igmanska ratna dzamija
Ima li vlasnik džamije građevinsku dozvolu i urbanističku saglasnost za njenu izgradnju ili to dominantnim muslimanima u BiH ne treba?MOSALJOZE wrote:Evo nešto o dzamiji:
Igmanska ljepotica ─ ratna džamija, smještena na planini Igman, predstavlja autentični spomenik kulture, koji je izgrađen u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločinačkog rušenja vjerskih objekata Islamske zajednice.
Ova džamije nikad nije bila u funkciji, izuzev rijetkih prilika u prolasku vjernika koji su svraćali na molitvu, ponekih izbjeglica pješaka koji su se tu skrivali od kiše i hladnoće, i onih koji su željni slikanja i marketinga dolazili svake godine na obilježavanje igmanskih bitaka.
Igmanska ratna džamija nikako ne može biti spomenik kulture, smanji malo svoju klerikalnu euforiju
- Tomos
#5 Re: Igmanska ratna dzamija
Šta će džamija gdje nikog živog nema malo nam ih je dole što nas pogušiše po gradu treba imati u planini ne stvarno pravi ko gdje šta hoće, nit se pitaju ti ljudi koji stanuju tu nit ko šta može, čim se buniš odmah si po njima kafir ili neki zalutali ja stvarn ne kontam, previše je toga.
Ovi ljudi koji su šljeglji tu neka se vrate u svoje rogatice, kukavice, prače i ostala mjesta pa tamo nek prave i upražnjavaju sve ovo nema smisla ovdje prosipat neku svoju ideologiju.
Ovi ljudi koji su šljeglji tu neka se vrate u svoje rogatice, kukavice, prače i ostala mjesta pa tamo nek prave i upražnjavaju sve ovo nema smisla ovdje prosipat neku svoju ideologiju.
- Ramzess Veliki
#6 Re: Igmanska ratna dzamija
Nisam se borio za džamije nego za zemlju koja krompir rađa, za fabrike i radna mjesta koja hrane narod. 
-
calculator
#7 Re: Igmanska ratna dzamija
Ramzess Veliki wrote:Nisam se borio za džamije nego za zemlju koja krompir rađa, za fabrike i radna mjesta koja hrane narod.
- Gojeni H
#8 Re: Igmanska ratna dzamija
A ja sam se borio i za dzamije i za zemlju, i narod i fabrike. Sta predlazes sad?
-
Darko12
#9 Re: Igmanska ratna dzamija
Dok je muslimana bice i dzamija ako Bog da, pa makar se to i ne svidjalo nevjernicima. 
- Gojeni H
#10 Re: Igmanska ratna dzamija
Igmanska dzamija itekako moze biti spomenik kulture ali i svjedok vremena u kojem je jedan odredjen broj muslimana boraca odlucio da sebi sagradi mjesto za molitvu uprkos svim nedacama, i bez donacija.calculator wrote: Igmanska ratna džamija nikako ne može biti spomenik kulture, smanji malo svoju klerikalnu euforiju
Nadam se da ovo klerikalno euforisanje nece izbiti oci nikome.
- Gojeni H
#11 Re: Igmanska ratna dzamija
Ako te dzamije guse onda ti se ne moze pomoci. Mogu zamisliti kako ti je ako kad odes da uzmes ciste have, a ono paf...dzamija. Ja jazuka ...Tomos wrote:Šta će džamija gdje nikog živog nema malo nam ih je dole što nas pogušiše po gradu treba imati u planini ne stvarno pravi ko gdje šta hoće, nit se pitaju ti ljudi koji stanuju tu nit ko šta može, čim se buniš odmah si po njima kafir ili neki zalutali ja stvarn ne kontam, previše je toga.
Oni sto su se sljegli, po izjavama Sarajlija veterana posljednjeg rata su vjerovatno u velikoj mjeri odbranili Sarajevo.
S obzirom da Nekromongeri kazu "zadrzi ono sto ubijes" ovi su odlucili da idu sa parolom "zadrzi sto odbranis" ... s pravom.
-
calculator
#12 Re: Igmanska ratna dzamija
Gojeni H wrote:Igmanska dzamija itekako moze biti spomenik kulture ali i svjedok vremena u kojem je jedan odredjen broj muslimana boraca odlucio da sebi sagradi mjesto za molitvu uprkos svim nedacama, i bez donacija.calculator wrote: Igmanska ratna džamija nikako ne može biti spomenik kulture, smanji malo svoju klerikalnu euforiju
Znaš li ti uopšte gdje se nalazi ova džamija, ili samo lupetaš onako reda radi, da odbraniš ideološku platformu koja je na prevarantski način unesena u naše društvo
- Gojeni H
#13 Re: Igmanska ratna dzamija
Kakve veze to gdje je ima s ovim sto sam gore napisao?calculator wrote:Gojeni H wrote:Igmanska dzamija itekako moze biti spomenik kulture ali i svjedok vremena u kojem je jedan odredjen broj muslimana boraca odlucio da sebi sagradi mjesto za molitvu uprkos svim nedacama, i bez donacija.calculator wrote: Igmanska ratna džamija nikako ne može biti spomenik kulture, smanji malo svoju klerikalnu euforiju
Znaš li ti uopšte gdje se nalazi ova džamija, ili samo lupetaš onako reda radi, da odbraniš ideološku platformu koja je na prevarantski način unesena u naše društvo
Ali, eto uputi me pa mi kazi gdje se nalazi i kome smeta (osim tebi).
- Ramzess Veliki
#14 Re: Igmanska ratna dzamija
Sve je to ok, borio sam se i ja za slobodu, onu pravu, da se smiješ izjašnjavati kako hoćeš, a borio sam se i za istinu, onu pravu a ne izmišljenu.Gojeni H wrote:A ja sam se borio i za dzamije i za zemlju, i narod i fabrike. Sta predlazes sad?
O čemu govorim - kaže meni moralista iz komande :
- Ti si mlad pa se ne sjećaš, dok SDA nije došla na vlast nije bilo slobode, za komunista nisi smio ići na Bajram ... "
A ja njemu kažem:
- Ti si koliko znam registrovani liječeni alkoholičar, a moj dedo rahmet mu osnovao prvi derviški red i bio veliki islamski filozof slušan i cijenjen u Istambulu, i svašta me naučio, a mogao me naučiti jer je u Visokom još dok je Tito bio živ svaki toalet imao česmu pored WC školjke, ujutru se prvo išlo na sabah namaz pa sa namaza na sastanak saveza komunista, a od kad za sebe znam slavili smo svaki Bajram i klali kurbane. Znači lažeš.
Radi ovoga su mi skinuli dva čina.
- Ramzess Veliki
#15 Re: Igmanska ratna dzamija
Ovo mi se više sviđa.Gojeni H wrote:Igmanska dzamija itekako moze biti spomenik kulture ali i svjedok vremena u kojem je jedan odredjen broj muslimana boraca odlucio da sebi sagradi mjesto za molitvu uprkos svim nedacama, i bez donacija.calculator wrote: Igmanska ratna džamija nikako ne može biti spomenik kulture, smanji malo svoju klerikalnu euforiju
- Ramzess Veliki
#16 Re: Igmanska ratna dzamija
To ne mogu biti izjave sarajlija, možda tih koji se sarajlijama zovu od '92-ge.Gojeni H wrote: Oni sto su se sljegli, po izjavama Sarajlija veterana posljednjeg rata su vjerovatno u velikoj mjeri odbranili Sarajevo.
S obzirom da Nekromongeri kazu "zadrzi ono sto ubijes" ovi su odlucili da idu sa parolom "zadrzi sto odbranis" ... s pravom.
Neozbiljno mi je slušati da je neko specifično branio ili nije neki grad ili regiju ... išli su i krajišnici u Sarajevo i sarajlije u Krajinu, zeničani u Visoko i visočani na Sanski Most. Išao si gdje te bace po potrebi.
- Gojeni H
#17 Re: Igmanska ratna dzamija
Nije tebi ni namijenjeno, ne pali se. Naravno da su svi branili sve.Ramzess Veliki wrote:To ne mogu biti izjave sarajlija, možda tih koji se sarajlijama zovu od '92-ge.Gojeni H wrote: Oni sto su se sljegli, po izjavama Sarajlija veterana posljednjeg rata su vjerovatno u velikoj mjeri odbranili Sarajevo.
S obzirom da Nekromongeri kazu "zadrzi ono sto ubijes" ovi su odlucili da idu sa parolom "zadrzi sto odbranis" ... s pravom.![]()
Neozbiljno mi je slušati da je neko specifično branio ili nije neki grad ili regiju ... išli su i krajišnici u Sarajevo i sarajlije u Krajinu, zeničani u Visoko i visočani na Sanski Most. Išao si gdje te bace po potrebi.
Vec kad doticni dingospo, koji ima grunt na vascijelo Sarajevo, jebe ... rekoh da se pridruzim orgiji.
-
VjecitiStudent
#18 Re: Igmanska ratna dzamija
Koje crno ratište, od 15.8.1993. Igman je bio demilitarizovana zona pod nadzorom Unprofora.MOSALJOZE wrote:Nisam našao ovu ili sličnu temu,pa reko da koju prozborimo.Evo nešto o dzamiji:
...
- Ramzess Veliki
#19 Re: Igmanska ratna dzamija
Prije toga bilo kurvalište.VjecitiStudent wrote:Koje crno ratište, od 15.8.1993. Igman je bio demilitarizovana zona pod nadzorom Unprofora.MOSALJOZE wrote:Nisam našao ovu ili sličnu temu,pa reko da koju prozborimo.Evo nešto o dzamiji:
...
-
racionalista
#20 Re: Igmanska ratna dzamija
ovo je najsvetija džamija napravljena u bosni unazad 600 godina
- MOSALJOZE
#21 Re: Igmanska ratna dzamija
Očito ste me pogrešno shvatili,ovaj tekst sam kopirao sa ove stranice http://www.dasenezaboravi.org.ba/bos/fo ... 19&spage=5 i svakako da se ne odnosi na moje stavove.Mislio sam kako je ovaj tekst prikladan za opis dzamije,ali eto očito mnogi misle suprotno
- argyle
- nasa
#23 Re: Igmanska ratna dzamija
Jel' nuzno jedno drugo iskljucuje?Ramzess Veliki wrote:Nisam se borio za džamije nego za zemlju koja krompir rađa, za fabrike i radna mjesta koja hrane narod.
Mozda je pretjerano otvoriti temu za svaku pojedinacno dzamiju ili crkvu ili... ali recimo uzeti navedenu kao primjer unutar neke sire teme o vjerskim objektima tokom rata u BiH je sasvim prikladno za pdf historija jer iste jesu i kulturno-historijski spomenici.
Dalje neko moze i treba da poznaje i posjeti vjerske objekte iz razlicitih razloga ne uvijek iskljucivo vjerskih.
Druga tema je izgradnja pretjerano velikog broja vjerskih objekata od 90-tih do danas sto bi konstatovao i veliki broj vjernika, bez problema ali jednostavno nije tema pa, tako nema ni potreba za paljenje i sto je jos gore ignorantne komentare koji bi da banaliziraju znacajan dio culture i historije svakog naroda.
Izgradnja i ocuvanje postojecih vjerskih objekata tokom posljednjeg rata na tlu BiH jesu izmedju ostalog i jedan od simbola cijele te ratne price kao sto je i rusenje istih primjer za "nesto"....oni koji su ocuvani i prezivjeli ratne godine jesu zahvaljujuci onim koji su prepoznali njihov znacaj, a nisu nuzno bili i sami vjernici ili ne pripadnici religije cije vjeske objekte su cuvali itd.
Ne treba mijesati i izjednacavati cjelokupan odnos prema vjerskim objektima tokom rata i onim sto je uslijedilo nakon rata kada dolazi do razlicitih oblika pretjerivanja...
- agent_zero
#24 Re: Igmanska ratna dzamija
A zbog čega bi ga isključila zbog one rečenice? Nikog nije uvrijedio niti je napisao nešto loše. 
- nasa
#25 Re: Igmanska ratna dzamija
Pa ko se uvrijedio, zasto bi bilo koga vrijedjao stav prema vjerskim objekima i cime sam ga iskljucila, postavila sam pitanje proizaslo iz njegove konstatacije, sasvim jednostavno diskusija.