Igman 1993

revolver amidza

Post by revolver amidza »

Macuser wrote:
jevreji nisu ni trebali biti u izraelu i izbjegla bi se pogibija stotina hiljada ljudi. americka politika s kraja WW2 doprinijela je stravicnim krvoproliima koja se vec pola vijeka svakodnevno desavaju na tom podrucju mrzim amere

Pa Jevreji su starosjedioci dole kao i Arapi. Kako tako rezonujete? Kada se udari na Albance (starosjedioci takodjer, stari Iliri) onda ih branite, kada se udari na druge, takodjer starosjedioce, onda ta ista logika ne vazi. Dva arsina i dvije mjere. Onda to generalizovanje: mrzim Amere. Da ti nije bilo tih istih Amera, zaklao bi te bio Ratko Mladic i ne bi bilo ni tebe, ni Bosne, ahmace jedan.

nije mi namjera da nesto sad o zidovima i arapima,oba su naroda starosjedilacka i srodna,semitska,nego me iritira ovo tvoje o mladicu i amerima.hajdmo malo redom;mladic je klao gdje god je mogao i koliko je htio i nesto se bas ne sjecam da su ameri i bilo koji drugi puno trzali da to sprijece,cast svaka zoni zabrane letova-bez nje bi bilo puno jebenije,ali nemoj mi molim te tupit klincu da nas je us marinac spasio od mladica i ostalih,spasili smo se sami! '92,'93'94, pa i '95 niko nije htio svoju guzicu da puturi da bi nas spasio od noza,sjeti se srebrenice,...kad je ifor dolazio u bih u americi se digla frka,a sta ako koji vojnik pogine?mogli bi se povuci,hej on da gine za nas???nema racunice!!!srecom nije nijedan, a sada u iraku?ginu k'o mravi ali se ostaje tamo,nema protesta kao za vijetnama,sad je lova,nafta i ostala fora u pitanju!
Prenj

Post by Prenj »

revolver amidza wrote: nije mi namjera da nesto sad o zidovima i arapima,oba su naroda starosjedilacka i srodna,semitska,nego me iritira ovo tvoje o mladicu i amerima.hajdmo malo redom;mladic je klao gdje god je mogao i koliko je htio i nesto se bas ne sjecam da su ameri i bilo koji drugi puno trzali da to sprijece,cast svaka zoni zabrane letova-bez nje bi bilo puno jebenije,ali nemoj mi molim te tupit klincu da nas je us marinac spasio od mladica i ostalih,spasili smo se sami! '92,'93'94, pa i '95 niko nije htio svoju guzicu da puturi da bi nas spasio od noza,sjeti se srebrenice,...kad je ifor dolazio u bih u americi se digla frka,a sta ako koji vojnik pogine?mogli bi se povuci,hej on da gine za nas???nema racunice!!!srecom nije nijedan, a sada u iraku?ginu k'o mravi ali se ostaje tamo,nema protesta kao za vijetnama,sad je lova,nafta i ostala fora u pitanju!
Avgust 1993., ko je zaustavio ofanzivu VRS na Igmanu?
danas

Post by danas »

Macuser wrote:Da ti nije bilo tih istih Amera, zaklao bi te bio Ratko Mladic i ne bi bilo ni tebe, ni Bosne, ahmace jedan.
pa sad... ima i drugih rezonovanja: recimo, da nije bilo amera, mozda ne bi bilo ni embarga na oruzje, pa mozda smo se bili mogli i sami naoruzati i odbraniti kako bog zapovjeda... i ne bi nas mladic klao tri godine prije te famozne americke intervencije koja je stala, gle slucajnosti, na 49-51 podjeli... :roll:
Prenj

Post by Prenj »

danas wrote:
Macuser wrote:Da ti nije bilo tih istih Amera, zaklao bi te bio Ratko Mladic i ne bi bilo ni tebe, ni Bosne, ahmace jedan.
pa sad... ima i drugih rezonovanja: recimo, da nije bilo amera, mozda ne bi bilo ni embarga na oruzje, pa mozda smo se bili mogli i sami naoruzati i odbraniti kako bog zapovjeda... i ne bi nas mladic klao tri godine prije te famozne americke intervencije koja je stala, gle slucajnosti, na 49-51 podjeli... :roll:
Embargo je doneshen jos 1991., jednoglasnom odlukom Savjeta bezbjednosti UN-a. 'ZA' uvodjenje embarga je tada glasalo i nekoliko arapskih zemalja ...
revolver amidza

Prenj wrote:
revolver amidza wrote: nije mi namjera da nesto sad o zidovima i arapima,oba su naroda starosjedilacka i srodna,semitska,nego me iritira ovo tvoje o mladicu i amerima.hajdmo malo redom;mladic je klao gdje god je mogao i koliko je htio i nesto se bas ne sjecam da su ameri i bilo koji drugi puno trzali da to sprijece,cast svaka zoni zabrane letova-bez nje bi bilo puno jebenije,ali nemoj mi molim te tupit klincu da nas je us marinac spasio od mladica i ostalih,spasili smo se sami! '92,'93'94, pa i '95 niko nije htio svoju guzicu da puturi da bi nas spasio od noza,sjeti se srebrenice,...kad je ifor dolazio u bih u americi se digla frka,a sta ako koji vojnik pogine?mogli bi se povuci,hej on da gine za nas???nema racunice!!!srecom nije nijedan, a sada u iraku?ginu k'o mravi ali se ostaje tamo,nema protesta kao za vijetnama,sad je lova,nafta i ostala fora u pitanju!
zini da ti kazem!!!
evo ja sam bio medju tim vojnicima armije bih,rahmetli alagica,koji smo uz ostale bili gore branili da igmanski put ne padne u ruke cetnika,pa da i ono malo veze sto je sarajevo imalo sa svijetom izgubi,i ne sjecam se da sam vidio ijednog amera koji to isto radi,..istina bio je neki punkt francuskog unprofora koji je htio da nas kontrolise i zabrani prolaz :x
jesi li sada zadovoljan odgovorom? 8-)
Prenj

Post by Prenj »

revolver amidza wrote:
Prenj wrote:
zini da ti kazem!!!
evo ja sam bio medju tim vojnicima armije bih,rahmetli alagica,koji smo uz ostale bili gore branili da igmanski put ne padne u ruke cetnika,pa da i ono malo veze sto je sarajevo imalo sa svijetom izgubi,i ne sjecam se da sam vidio ijednog amera koji to isto radi,..istina bio je neki punkt francuskog unprofora koji je htio da nas kontrolise i zabrani prolaz :x
Jesi li se ikada zapitao zasto su se cetnici iznenada povukli?
U trenutku kada im je prema Ivan sedlu sve bilo cisto?
danas

Post by danas »

Prenj wrote:
danas wrote:
Embargo je doneshen jos 1991., jednoglasnom odlukom Savjeta bezbjednosti UN-a. 'ZA' uvodjenje embarga je tada glasalo i nekoliko arapskih zemalja ...
znam, ali americki glas je ipak bio vrlo vazan; da oni nisu glasali ili da su lobirali da BH bude iznimka, saveznici bi pratili US glas (bar se tako mislilo tada). kasnije, i USA kongres je glasao za jednostrano dizanje embarga, nezavisno od UN rezolucije. znaci, da su htjeli, mogli su sami uraditi dosta, bez UN. ali ipak nisu. nego se odugovlacilo, da se vidi sta ce biti, pa tek onda...
necu nipodistavati ulogu USA u proslom ratu, ali je vala necu ni kovati u zvijezde.
Prenj

Post by Prenj »

danas wrote:
Prenj wrote:
znam, ali americki glas je ipak bio vrlo vazan; da oni nisu glasali ili da su lobirali da BH bude iznimka, saveznici bi pratili US glas (bar se tako mislilo tada). kasnije, i USA kongres je glasao za jednostrano dizanje embarga, nezavisno od UN rezolucije. znaci, da su htjeli, mogli su sami uraditi dosta, bez UN. ali ipak nisu. nego se odugovlacilo, da se vidi sta ce biti, pa tek onda...
necu nipodistavati ulogu USA u proslom ratu, ali je vala necu ni kovati u zvijezde.
U vrijeme kada je embargo donesen rat u BiH jos nije poceo, u toku je bila diplomatska ofanziva da se zaustavi rat u Hrvatskoj, sto se i desilo par mjeseci poslije. Embargo je bio logican potez, nesto sto je UN uvijek radio u slicnim prilikama, za vrijeme regionalnih ratova.
revolver amidza

Prenj wrote:
revolver amidza wrote:
Prenj wrote:
zini da ti kazem!!!
Jesi li se ikada zapitao zasto su se cetnici iznenada povukli?
U trenutku kada im je prema Ivan sedlu sve bilo cisto?
tada gore se nista nije pitalo,jer nije ne bilo linija,bila je totalna ludnica,nase 2 cete su se sudarile s njima u nedaleko od skakaone,ako se jos dobro sjecam,i tu su izgubili 2 tenka t-55 od nasih bst,odljepljena pjesadija,i,...ma mogao bih ja tebi da serem do zore,ali necu nije to tema,ja znam da su oni uspjeli bez vecih gubitaka da presjeku put,i totalno odjsku sarajevo,nema tog amera koji bi ih makeo odatle,jarane tada su jednostavno naletili na tvrd orah i ispusio efekat iznenadjenja,ni oni nisu imali linija,da smo znali iskoristi momenat i opucat im kontru mozda bi opet vratili grebak,..ali,...uglavnom,..jebi ga mi nikada sebe ne cijenimo,i sto postignemo svojom krvlju,mi zahvaljujemo strancima
Prenj

Post by Prenj »

danas wrote:
Prenj wrote:
U vrijeme kada je embargo donesen rat u BiH jos nije poceo, u toku je bila diplomatska ofanziva da se zaustavi rat u Hrvatskoj, sto se i desilo par mjeseci poslije. Embargo je bio logican potez, nesto sto je UN uvijek radio u slicnim prilikama, za vrijeme regionalnih ratova.
tacno.

ali kada se USA vlada uvidjela sta je taj embargo prouzrokovao u bosni, inicijativa je bila vrlo snazna da se embargo za BH ukine! to je senat i izglasao, ali previse kasno (jer je nailazio na odugovlacenje i otezanje administracije).

sad sam protumbala, evo ti link hronologije dogadjaja u USA, koje znam jer sam vec bila ovdje tada.

http://www.haverford.edu/relg/sells/silk2.html

kao sto rekoh, ne treba omalovazavati, ali ne treba ni kovati u zvijezde USA ulogu.

PS a ovo sto digger rece, da bosanci danas vide irance kao bracu. pa to je najvjerovatnije zbog iranskog oruzja, koje je stizalo u BH preko hrvatske, a sve sa USA blagoslovom!
Uvodjenje i skidanja embarga su dvije potpuno razlicite teme.
Za skidanje embarga je bilo nuzno da niko od stalnih clanova Savjeta bezbjednosti na ulozi veto, tj. glasa protiv. I da su Ameri svom tezinom legli na to da se embargo ukine, zar mislis da bi Rusi ili Kinezi pristali na to?
Macuser

Post by Macuser »

Ciji su avioni bombardovali Pale? A onda i BG? Sirijski? Iranski?
Last edited by Macuser on 06/02/2006 15:30, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

Prenj wrote: Uvodjenje i skidanja embarga su dvije potpuno razlicite teme.
Za skidanje embarga je bilo nuzno da niko od stalnih clanova na ulozi veto, tj. glasa protiv. I da su Ameri svom tezinom legli na to da se ukinu, zar mislis da bi Rusi ili Kinezi pristali na to?
nema smisla sada raspravlajti o ovome... ali ukratko -- kongres i senat su maltene jednoglasno usvoliji da USA JEDNOSTRANO ukine embargo prema BH, posto embargo za BH nikada nije ni usvojen. znajuci da nikada nece proci UN savjet (zbog rusa, francuza i kineza) senat i kongres su pokusale da ih zaobidju, tvrdeci da ako UN savjet ne usvoji dizanje embarga, USA ce ga dici unilateralno (tj., jednostrano).

10/05/94 Congress redeclared its "sense" that the embargo be lifted unilaterally if necessary

10/12/94 Fifty U.S. Senators delivered a bi-partisan letter to the President calling upon him to argue energetically for U.N. Security Council adoption of a new resolution lifting the arms embargo on Bosnia and, should the same fail, stated that they would pursue further efforts to terminate the U.S. embargo upon their return next session

11/2/94 The General Assembly in its 11/02/94 Resolution again urged the Security Council formally to exempt BiH from "from the arms embargo as imposed on the former Yugoslavia under Security Council resolution 713 (1991)". But then, consistent only with a denial of the embargo's de jure applicability to BiH, the General Assembly disregarded any need for Security Council action. Again, after a perfunctory bow to the Security Council, the General Assembly urged member states to "extend their cooperation to the Republic of Bosnia and Herzegovina in exercise of its inherent right of individual and collective self-defence in in accordance with Article 51."

7/26/95 The Senate voted overwhelmingly on July 26th, 1995 to cancel the US embargo, despite a Presidential threat to veto the bill, The House had previously done the same, by similar margins. A principal reason offered by the Administration for its opposition is that the US is legally bound by a 1991 UN Security Council resolution!
Prenj

Post by Prenj »

revolver amidza wrote: tada gore se nista nije pitalo,jer nije ne bilo linija,bila je totalna ludnica,nase 2 cete su se sudarile s njima u nedaleko od skakaone,ako se jos dobro sjecam,i tu su izgubili 2 tenka t-55 od nasih bst,odljepljena pjesadija,i,...ma mogao bih ja tebi da serem do zore,ali necu nije to tema,ja znam da su oni uspjeli bez vecih gubitaka da presjeku put,i totalno odjsku sarajevo,nema tog amera koji bi ih makeo odatle,jarane tada su jednostavno naletili na tvrd orah i ispusio efekat iznenadjenja,ni oni nisu imali linija,da smo znali iskoristi momenat i opucat im kontru mozda bi opet vratili grebak,..ali,...uglavnom,..jebi ga mi nikada sebe ne cijenimo,i sto postignemo svojom krvlju,mi zahvaljujemo strancima
To da je bila ludnica je potpuno jasno iz svega sto se tog avgusta desavalo. Za manje od mjesec dana te ofanzive, Armija BiH se povukla vise od trideset kilometara, od Grepka do Malog polja, cetnici su uspjeli doci na mjesta koja do tada uopste nisu rata vidjela, zahvaljujuci potpuno m rasulu Armije, cemu je prethodila sva frka u Sarajevu vezana za smjenu S.Halilovica, pokusaj atentata na njega, vojnu bunu Cace i Cele ...
U trenutku kada su cetnici bili tu zaustavljeni, linija se dalje protezala na Karamustafine caire (gdje su stale linije, ali u trenutku u kojem cetnici imaju cestu iza ledja, a nasi 12 kilometara uspona pjeske), Umoljane, ... gdje im je bio cist put prema Pazaricu, Ivan sedlu ...
Da ne bi ultimatu NATO-a, nakon koga su se cetnici povukli, rat bi se tada zavrsio i mi bi bili oni koji su ga izgubili.
danas

Post by danas »

Macuser wrote:Ciji su avioni bombardovali Pale? A onda i BG? Sirijski? Iranski?
ako smatras da je to bombardovanje bilo presudno, to je tvoje misljenje i ne zelim se prepirati sa tobom. ja tvrdim da pomoc iz USA koju smo dobili nije bila presudna, i da su postojale snage u USA koje su nastojale da ta pomoc bude mnogo konkretnija i da nam stigne ranije, a ne kad je etnicko ciscenje bilo vec gotovo.
nije im uspjelo, jer je administracija bila vrlo ogranicena i spora da reaguje. sta je tu je, ne krivim uopste USA, ali ih ni ne smatram svojim spasiteljima. jer jedino cijenim svoje rodjake, komsije, prijatelje... koji 4 godine u rovovima provedose... oni su me spasili, ako iko jeste... moje skromno misljenje, ne morate se sloziti...

a BG je bombardovan ne zbog bosne, vec zbog kosova.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Stvar je vrlo jednostavna, Iran zeli da otvori berzu nafte gdje bi se ista mogla kupovati za eure i jene, tim potezom bi dolar bio uzdrman i ne bi mu bilo oporavka bez duboke recesije, a sta bi to znacilo za americke pozicije u svijetu ne treba objasnjavati. Sadam je istu stvar probao uraditi, kako je zavrsio svima je poznato. Sve ostalo je spektakl za medije i siroke narodne mase.
revolver amidza

Prenj wrote:
revolver amidza wrote: tada gore se nista nije pitalo,jer nije ne bilo linija,bila je totalna ludnica,nase 2 cete su se sudarile s njima u nedaleko od skakaone,ako se jos dobro sjecam,i tu su izgubili 2 tenka t-55 od nasih bst,odljepljena pjesadija,i,...ma mogao bih ja tebi da serem do zore,ali necu nije to tema,ja znam da su oni uspjeli bez vecih gubitaka da presjeku put,i totalno odjsku sarajevo,nema tog amera koji bi ih makeo odatle,jarane tada su jednostavno naletili na tvrd orah i ispusio efekat iznenadjenja,ni oni nisu imali linija,da smo znali iskoristi momenat i opucat im kontru mozda bi opet vratili grebak,..ali,...uglavnom,..jebi ga mi nikada sebe ne cijenimo,i sto postignemo svojom krvlju,mi zahvaljujemo strancima
To da je bila ludnica je potpuno jasno iz svega sto se tog avgusta desavalo. Za manje od mjesec dana te ofanzive, Armija BiH se povukla vise od trideset kilometara, od Grepka do Malog polja, cetnici su uspjeli doci na mjesta koja do tada uopste nisu rata vidjela, zahvaljujuci potpuno m rasulu Armije, cemu je prethodila sva frka u Sarajevu vezana za smjenu S.Halilovica, pokusaj atentata na njega, vojnu bunu Cace i Cele ...
U trenutku kada su cetnici bili tu zaustavljeni, linija se dalje protezala na Karamustafine caire (gdje su stale linije, ali u trenutku u kojem cetnici imaju cestu iza ledja, a nasi 12 kilometara uspona pjeske), Umoljane, ... gdje im je bio cist put prema Pazaricu, Ivan sedlu ...
Da ne bi ultimatu NATO-a, nakon koga su se cetnici povukli, rat bi se tada zavrsio i mi bi bili oni koji su ga izgubili.
e vidis ja ne dijelim tvoje misljenje,nisam iz tih krajeva pa i toponime ne poznam najbolje,pa naravno da je bilo rasulo inace na bi jedinice armije bih iz srednje bosne hitno slali gore,a i tamo je bilo shita zesceg,onda de mi molim te reci jeli nato odbranio sarajevo i maja '92? ameri su znali vec tog ljeta za konc logore i progone pa klincem mrdnuli nisu,i da su cete uspjeli tog maja ne bi nas ameri odbranili,..o.k.,...svi mi imamo svoje misljenje,ja sam ti odgovorio kao sudionik tog dogadjaja,pa jebo te nije VRS bila Crvena Armija pa da im pera nisi mogao odbiti,...pazi ovdje se slazem sa danas,ne umanjujem ulogu amerike ali ih i ne dizem u zvijezde,kazem opet da nisu uveli zabranu letova bilo bi fakat jebeno,ali zar isti ultimatum nije bio dat za srebrenicu,pa smo vidjeli sta je bilo,ne da nije bilo nase vojske koja im je stala na put presjekli bi oni taj put da im je bilo 1000 ultimatuma,jednostavno poenta je u tome sto ne cijenimo sebe,to sam vec rekao,...onda bi po toj logici i za nase uspjehe,recimo oslobadjanje vlasica treabao da kazem thanks america,...ali hajd sad,svakom svacije
Prenj

Post by Prenj »

revolver amidza wrote:
Prenj wrote: To da je bila ludnica je potpuno jasno iz svega sto se tog avgusta desavalo. Za manje od mjesec dana te ofanzive, Armija BiH se povukla vise od trideset kilometara, od Grepka do Malog polja, cetnici su uspjeli doci na mjesta koja do tada uopste nisu rata vidjela, zahvaljujuci potpuno m rasulu Armije, cemu je prethodila sva frka u Sarajevu vezana za smjenu S.Halilovica, pokusaj atentata na njega, vojnu bunu Cace i Cele ...
e vidis ja ne dijelim tvoje misljenje,nisam iz tih krajeva pa i toponime ne poznam najbolje,pa naravno da je bilo rasulo inace na bi jedinice armije bih iz srednje bosne hitno slali gore,a i tamo je bilo shita zesceg,onda de mi molim te reci jeli nato odbranio sarajevo i maja '92? ameri su znali vec tog ljeta za konc logore i progone pa klincem mrdnuli nisu,i da su cete uspjeli tog maja ne bi nas ameri odbranili,..o.k.,...svi mi imamo svoje misljenje,ja sam ti odgovorio kao sudionik tog dogadjaja,pa jebo te nije VRS bila Crvena Armija pa da im pera nisi mogao odbiti,...pazi ovdje se slazem sa danas,ne umanjujem ulogu amerike ali ih i ne dizem u zvijezde,kazem opet da nisu uveli zabranu letova bilo bi fakat jebeno,ali zar isti ultimatum nije bio dat za srebrenicu,pa smo vidjeli sta je bilo,ne da nije bilo nase vojske koja im je stala na put presjekli bi oni taj put da im je bilo 1000 ultimatuma,jednostavno poenta je u tome sto ne cijenimo sebe,to sam vec rekao,...onda bi po toj logici i za nase uspjehe,recimo oslobadjanje vlasica treabao da kazem thanks america,...ali hajd sad,svakom svacije
I ja mislim da smo se maja '92 u Sarajevu sami odbranili. VRS nije bila dobra vojska, daleko od toga, ali je dobro iskoristila svo rasulo koje je vladalo u Armiji BiH tih dana. Vlasic jesmo mi oslobodili, ali sta se poslije desilo, linija se sest mjeseci poslije zaustavila koliko daleko od samog vrha?
Nazalost objektivnih analiza proslog rata jos uvijek nema, a mi bismo mogli jos jako dugo raspravljati o toku pojedinih dijelova rata. Za bolje razumijevanje proslog rata preporucujem ti da procitas knjigu R. Hobrooka "To End a War", takodjer i "Drzavna tajna" S.Halilovica nudi dosta jako zanimljivih dokumenata.
Moj je zakljucak da smo imali puno, puno srece, s obzirom kakvi su nas diletanti vodili.
revolver amidza

dobro hajde bar se slazemo u jednom,a to je da smo s obzirom na diletante kavih je bilo,stvarno imali srece,a mozda i procitam te knjige
danas

Post by danas »

Prenj wrote: Moj je zakljucak da smo imali puno, puno srece, s obzirom kakvi su nas diletanti vodili.
to stoji svakako... :sad:
water

Post by water »

revolver amidza wrote:
Prenj wrote:
Amidza, niko se ovdje ne prepire a posebno ne umanjuje hrabrost Nasih boraca. Za momke koji su bili na Igmanu tada ja imam samo najiskrenije divljenje. Ali dobro je sto i sam kazes da ne poznajes toponime o kojima Prenj govori, jer da znas bilo bi ti jasno da je ta linija u tom trenutku PALA i da je Sarajevo manje ili vise palo. Po meni to je bio presudan momenat u ratu. Kad Srbi nisu uzeli Igman i kad su se morali povuci tada bilo je jasno (ma kako to cinicno zvucalo) da svijet=citaj Amerika nece dozvoliti da Sarajevo padne. Recices kako su pustili Srebrenicu i Zepu. Slazem se ali razumi da nije bilo CNN i Amanpour u Zepi i da Avdo Palic nije bio Alija Izetbegovic. Za one koji nisu bili u borbi, pogotovu za curice koje zive u Americi, i misle da trebaju zahvaliti opstanak Bosanskog zivlja nasim borcima u rovu: Uz sav respekt postoje stvari koje ponekad cini se jednostavno nezelite da shvatite ili priznate. Onaj koji na svojoj kozi nije osjetio strah nadolazeceg cetnickih hordi na zadnjoj liniji na Igmanu bi trebao prepustit ovu diskusiju drugima.
forUMASH

Post by forUMASH »

water wrote:Onaj koji na svojoj kozi nije osjetio strah nadolazeceg cetnickih hordi na zadnjoj liniji na Igmanu bi trebao prepustit ovu diskusiju drugima.
...ti si garant bio gore sa stoprvom.....rasprskavajucom..... :lol: :lol: :lol:
Last edited by forUMASH on 06/02/2006 16:23, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

water wrote:Za one koji nisu bili u borbi, pogotovu za curice koje zive u Americi, i misle da trebaju zahvaliti opstanak Bosanskog zivlja nasim borcima u rovu: Uz sav respekt postoje stvari koje ponekad cini se jednostavno nezelite da shvatite ili priznate. Onaj koji na svojoj kozi nije osjetio strah nadolazeceg cetnickih hordi na zadnjoj liniji na Igmanu bi trebao prepustit ovu diskusiju drugima.
da tebi curica kaze -- kad su curici cetnici upali u stan na grbavici, oca odveli u logor, poubijali vamilije i komsija pred ocima... nije bilo ni amerikanaca, a ni alije da je brani. strah od cetnickih hordi zna i onaj ko ih je cekao u stanu, a nije imao ni metak da makar sebi muke prekrati ako im se vec nije mogao suprotstaviti. pa odvagaj malo i ti, jer ima i dugih stvari koje ti izgleda ne zelis ili ne mozes da shvatis.

da je htjela, USA je mogla mnooogooo vise uciniti, a to znas i ti i ja. ja nikada nisam tvrdila da nisu ucinili ama bas nista, cak sta vise, daleko sam od toga da nipodastavam njihovu ulogu u proslom ratu, sto sam jasno i rekla na ovoj temi. ali, da, tvrdim da se moglo uciniti mnogo vise, mnogo ranije. a to ne tvrdim samo ja, to tvrde i americki kongres i senat, koji su pokusavali uciniti nesto vise dugo vremena, ali im nije poslo za rukom; tj. nije im poslo za rukom na vrijeme.
water

Post by water »

forUMASH wrote:
water wrote:Onaj koji na svojoj kozi nije osjetio strah nadolazeceg cetnickih hordi na zadnjoj liniji na Igmanu bi trebao prepustit ovu diskusiju drugima.
...ti si garant bio gore sa stoprvom.....rasprsavajucom..... :lol: :lol: :lol:
sto prva jarane sto prva
Prenj

Post by Prenj »

water wrote:
forUMASH wrote:
...ti si garant bio gore sa stoprvom.....rasprsavajucom..... :lol: :lol: :lol:
sto prva jarane sto prva
Bio na Vlahinji?
forUMASH

Post by forUMASH »

Prenj wrote: Bio na Vlahinji?
....nas su prvo bacili na Hrasnicki Stan, a kad se to pretvorilo u haubicki stan (bilo je i gubitaka), sibnu nas na drugu stranu, na malo polje, gdje smo se spojili sa 7. Muslimanskom i 17. Krajiskom......oni su drzali desno od ceste, brdo na kojem su skakaone, a mi (gradske jedinice) smo drzali lijevo od ceste, uz Igman....
....gore mi je pala zedj, Igman je sav porozan, nigdje vode, nego cetnici....prvi dan su nam poslali kanister od 5 litara vode za cijelu cetu (120 vojnika).....kopaj rovove cijeli dan, a zedan....kasnije se snadbjevanje normalizovalo....

ps- vece kad smo izlazili iz grada, rekli su nam da idemo preko piste....sat prije nego smo krenuli, javljaju da je tunel prokopan i da cemo kroz tunel.....voda u tunelu bila do kukova, a ispod nekih 20 cm blata....u prvih 20 m tunela zijanio sam obje tene (vecina nas), tako da sam u Butmiru izasao bos.....dok smo dosli do Zeljeznice, gdje smo se oprali i obukli cizme koje su nam bile oko vrata, pola cete je imalo izranjavana i izsjecena stopala.....onda pjeske uz Igman.....veselo....
Last edited by forUMASH on 06/02/2006 17:02, edited 1 time in total.
Post Reply