Iftari :-) (sa fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
suncokret_1984

#826 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by suncokret_1984 »

vazi wrote:@suncokret, bas ti hvala, ako ti nije tesko molim te reci jos kako si pekla lepinje? djeluju super, ko prave :thumbup:

ni moj kadaif ne bude bas nesto :D Doduse uvijek nastojim da stavim sto manje secera a izgleda da kadaif agda uredi...

pokusat cu pa ti javim

kad ih fino oblikujes i stavis u tepsiju, ostavi nek malo nadodju (kao i sve sto nadolazi), rernu zagrij na 250 stepeni, cim malo porumene smanji na 200, i ne treba im vise od 20-ak, 25 min otprilike..barem moj sporet tako pece :-D ali posto ti imas iskustva sa kuhinjom znaces ti to sama odredit ;-)

ma i ja sam cula da kadaif agda uredi, i mojoj mami je bilo cudno sto se vruce vrucim zaljeva postepeno (posto je mama inace zaduzena u kuci za sve sto je agdali :D ) ali ja sam radila po receptu, pa iskreno ne znam da li je to razlog sto mi je malo agde bilo pa sam morala jos naknadno napravit, ono kontam da je vrelo previse upilo, nek mi se niko ne smije ako ovo nema veze sa agdom, jer sam ja stvarno losa po tom pitanju :oops: :-)
vazi

#827 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by vazi »

e super, sljedeci vikend akbd probam lepinje a kadaif akBd za bajram (samo sam jednu kesu donijela)

nisam ti ja neka kuharica sad, tj do '92 sam bila zaista primjerna :oops: nakon toga promjena, varijacije na temu :lol:

a za kadaif, ima veze vruce vrucim zaliti, u pravu si, vruc zaljev se brze upije i mozda se moze probati sa malo prohladjenim, samo malkice...Sve mi se cini da cu pola kadaifa prije bajrama poslagati u tepsiju :D ,tako volim slatko, cudo jedno a sve se ko fol pazim :D
Mustang1

#828 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by Mustang1 »

Gdje su te slike ? 8-)
LK

#829 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by LK »

kako da dodam sliku idem na ovo img ali kako
Kljblj

#830 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by Kljblj »

Evo kako ja, uploadujem na imageshack.us (image resize - for message boards), kad se uploaduje, onda gdje s desne strane piše embed, kopiraš link koji se nalazi pod Forum code ili tako nekako i paste ovdje, klikneš prvo prikaz ako šta treba prepraviti/prebrisati i to je to.
LK

#831 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by LK »

Image

Uploaded with ImageShack.us

edit: delightful (mala pomoc za fotografije - sve je bila ista fotka)
Kljblj

#832 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by Kljblj »

Nešto si zeznula. :) Ne vidi se nijedna.
vazi

#833 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by vazi »

LK wrote:Image

Uploaded with ImageShack.us

edit: delightful (mala pomoc za fotografije - sve je bila ista fotka)
masala, predivno :-D

sve je mljac mljac :D jos malo do iftara :thumbup:
LK

#834 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by LK »

Super evo uspjelo mi je :)
Kljblj

#835 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by Kljblj »

Evo od neku noć neke slike s iftara, sliku zeljanice nikako imageshack neće da uploaduje, sliku tope neću staviti jer je loša (iako ni ove nisu neke, slikane mobitelom pri lošem osvjetljenju).

Chicken mc nuggets u domaćoj radinosti
Image

Pita (tart) od kajsija
Image

Pita (tart) od kajsija sa domaćim sladoledom
Image
Kljblj

#836 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by Kljblj »

Moja prva (raskupusana) zeljanica
Image
melrose

#837 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by melrose »

Ja sam po tvojim fotkama mislila da ti kuhas vec decenijama!
Kljblj

#838 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by Kljblj »

Priličan sam majstor za deserte, peciva razna, fino kuham i slana jela, ali nikad ne pravim bosanska jela (iako ih volim jesti) pa kako nisam neki pitaroš i izuzev mamine zeljanice ni ne poželim pitu pojesti tek sad se nakanih da je napravim. A i još sam prilično mlada pa me i to vadi. :D Hvala na komplimentu. :-D
male_okice

#839 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by male_okice »

uh sto vi kvrgusu iskomplikovaste :-) ...najobicnije tijesto za kvrgusu ide:
brasno obicno tip 500, 1-2 jaja, so, pola praska za pecivo i topla voda...sad zavisi kolika ti je tepsija ali ja za vecu tepsiju stavim oko 2 solje brasna to je oko 400 gr brasna jer kvrgusa ne valja ako je debela, to sve umijesati skupa zatim iskomadam piletnu posolim je i nabacam na tijesto, peces kad porumeni (oko 40-tak minuta je pecem) zalijem mjesavinom vrhnje i mlijeka i to je to...
Kljblj

#840 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by Kljblj »

Uh, kvrguša, da mi je sad komad. Jedno od najboljih jela ikad!
male_okice

#841 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by male_okice »

hehe ne znam kvrgusa je meni ono kad dodjem s posla i nemam vremena da napravim neko normalno jelo onda ide kvrgusa ili kvrgusa sa krompirom, komsana sa fasiranim eto to je ono jelo u zadnjih 3 min.
Kljblj

#842 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by Kljblj »

Moja mama nije znala za to jelo dok ga malo prije rata nismo jeli kod jedne njene kolegice koja je iz Kozarca kod Prijedora gdje je to izgleda jako često jelo. Čini mi se da u Sarajevu nije, većina ljudi koje ja znam sigurno ne bi ni znali šta je kvrguša.
male_okice

#843 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by male_okice »

kvrgusa jeste nase krajisko jelo i znaci Prijedor Sanski Most Kljuc Novi sav taj dio kvrgusa je normala, i istina najbolja je bila Babina kvrgusa u Kozarcu ljudi maksuz narucivali i puno se o njoj pricalo o tom restoranu prije rata itd...ostatak BiH slabo zna za nju u nasoj porodici imamo zeta iz Sarajeva i jadan nije znao sta je kvrgusa :D ali eto nije tesko za napraviti sito je i sve u svemu dobro je mada kad si navikao na nju onda ti i nije nesto specijalno :D ...
Ljuska_u_BaklaFi

#844 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Ja je pravih neki dan po ovom Viperinom receptu i bila je fantasticna. Znaci stavila sam i jogurt i mlijeko i sve ostalo, a a najbolja stvar je bila sto je piletina prije napola pecena.....Kvrgusa se pravi opet oviJeh dana :D
samina_swe

#845 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by samina_swe »

male_okice wrote:kvrgusa jeste nase krajisko jelo i znaci Prijedor Sanski Most Kljuc Novi sav taj dio kvrgusa je normala, i istina najbolja je bila Babina kvrgusa u Kozarcu ljudi maksuz narucivali i puno se o njoj pricalo o tom restoranu prije rata itd...ostatak BiH slabo zna za nju u nasoj porodici imamo zeta iz Sarajeva i jadan nije znao sta je kvrgusa :D ali eto nije tesko za napraviti sito je i sve u svemu dobro je mada kad si navikao na nju onda ti i nije nesto specijalno :D ...
Nije vase vec je nase(podrinjsko) ;) :D

mi je imamo isto
male_okice

#846 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by male_okice »

vala kvrgusa oduvijek bila jelo iz krajine koga god gdje pitas reci ce ti da je prvo jeo u Bihacu, Prijedoru, Kozarcu nikad mi dosad niko nije rekao da je podrisnjsko pa ti kako hoces :D 8-)
samina_swe

#847 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by samina_swe »

Pa tako i mi mislimo,,poenta,,svako sam sebe ubjedjuje da je njegovo

a u biti,ono je tursko :D
Kljblj

#848 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by Kljblj »

Image

Jevrejski zamotuljci punjeni krompirom i lukom (potato knish)
Image

Prhki puterasti kolač s breskvama (odličan!)
Image
HomeSweetHome

#849 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by HomeSweetHome »

Je li vakat da ova tema ozivi? :D
P308

#850 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by P308 »

Jest da kasnim godinu dana ali @Kljblj ovaj kolac izgleda :thumbup:
Post Reply