Iftari :-) (sa fotografijama)
Moderator: anex
-
bosanska rijec
#526 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
mmm, torta izgleda socno, moze recepAt 
-
mimoza
#527 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
evo sta se jelo kod mene, nisam sve stigla slikati, budemo gladni.. ali sta sam uspjela tu je 
krenimo redom

i na kraju

moje prve hurmazice u zivotu, nije im izgled bas nesto, ali im je ukus bio odlican (rekli ovi sto su probali:))!

i sljivopita

krenimo redom

i na kraju

moje prve hurmazice u zivotu, nije im izgled bas nesto, ali im je ukus bio odlican (rekli ovi sto su probali:))!

i sljivopita

-
zijancer
#528 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

i ja cu kratko
jesu li ovo kolacici? kako ide ova varijanta
- Irm@
#529 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
kod mene su kolacici malo veci onak kao kuglice cokoladne.. vrlo jednostavno.. mljeveno meso pomijesano s lukom vegetom malo starog hljeba namocenog u mlijeko malo uvaljas u brasno kad ih vec oblikujes..i u tavu s uljem i malo aleve paprike...njam njam
-
mimoza
#530 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
slican recept kao kod irme, tj sve isto samo sto ih ja pravim bez luka jer tata ne moze da jede luk, i oblikujem ih sitnije jer su meni tako ukusnije!
kad budu gotove po irminom receptu, da se ne ponavljam, zalijes vrhnjem za kuhanje ili mlijekom sa malo putera (kod mene to ide cega ima u frizideru
)
hazdinice hvala puno za kompliment!!
kad budu gotove po irminom receptu, da se ne ponavljam, zalijes vrhnjem za kuhanje ili mlijekom sa malo putera (kod mene to ide cega ima u frizideru
hazdinice hvala puno za kompliment!!
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#531 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
@mimoza
Jesu li ovo juvalaci?

Jesu li ovo juvalaci?

-
pocoyo
#532 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
jok!Toto wrote:@mimoza
Jesu li ovo juvalaci?
-
nightmare
#533 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
inspire_me wrote:pocoyo wrote:evo za veceras, sladoled u pipunu... al' sam ga nadzidzala![]()
![]()
i kolaca od keksa, banana, kokosa
Može li i meni recept za tortu???
Odlično izgleda
-
pocoyo
#534 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
evo neko je pitao recept za "moj" kolac. kolac nije zahmetli jednostavno i za nas relativne pocetnike
vrijeme pripreme 30 min a najvise odne na hladjenje pudinga.
moji komentari su u zagradama a orginal recept maznut negdje s interneta (mozda i s ovoga foruma
) je ispred zagrada
Kolac sa bananama i petit keksom (moze i drugi keks , recimo digestive, mada je meni najbolji s petitom)
300 gr keksa (ja to odokativno, volim ga malo bolje "popoditi")
100 gr kokosa (isto odokativno istresem)
5 kasika secera (ja ne stavim vec jednu kasiku, i jednu cokolade u prahu, volim tamnije "podove"
)
Sve to rukom izmjesiti zajedno sa soljom slatkog mlijeka.
Tu smjesu natipkati u tepsiju, ili dublji pleh (ja koristim onu modlu za torte, precnika 22
) i preko njega staviti 3 banane (narezane naravno na male kolutice
)
Fil:
U 1/2 l mlijeka skuhati 2 pudinga od vanilije.
Kad se ohladi dodati 1 umucen margarin (ja stavim ca 150 gr) i 5 kasika secera (stavim malo manje onoga u prahu, a moze se zamjeniti jedan dio obicnog sa kasikom vanilin secera)
Sve dobro ujediniti i tome dodati tri izgnjecene banana (eh ja i ove izgnjecene i one gore poprskam sa sokom iz limuna da ne pocrne previse
)
Koru oblikovati po zelji i cio kolac premazati slag kremom od vanilije (ja koristila slag pjenu, nisam imala nista drugo)
Nadam se da ce vam se svidjeti, kolac je fantastican, a i brz za pravljenje. (stoji takodjer u orginalu
, i ja se nadam
)
moji komentari su u zagradama a orginal recept maznut negdje s interneta (mozda i s ovoga foruma
Kolac sa bananama i petit keksom (moze i drugi keks , recimo digestive, mada je meni najbolji s petitom)
300 gr keksa (ja to odokativno, volim ga malo bolje "popoditi")
5 kasika secera (ja ne stavim vec jednu kasiku, i jednu cokolade u prahu, volim tamnije "podove"
Tu smjesu natipkati u tepsiju, ili dublji pleh (ja koristim onu modlu za torte, precnika 22
Fil:
Kad se ohladi dodati 1 umucen margarin (ja stavim ca 150 gr) i 5 kasika secera (stavim malo manje onoga u prahu, a moze se zamjeniti jedan dio obicnog sa kasikom vanilin secera)
Sve dobro ujediniti i tome dodati tri izgnjecene banana (eh ja i ove izgnjecene i one gore poprskam sa sokom iz limuna da ne pocrne previse
Koru oblikovati po zelji i cio kolac premazati slag kremom od vanilije (ja koristila slag pjenu, nisam imala nista drugo)
Nadam se da ce vam se svidjeti, kolac je fantastican, a i brz za pravljenje. (stoji takodjer u orginalu
Last edited by pocoyo on 04/09/2009 12:55, edited 1 time in total.
-
nightmare
#535 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
pocoyo wrote:evo neko je pitao recept za "moj" kolac. kolac nije zahmetli jednostavno i za nas relativne pocetnikevrijeme pripreme 30 min a najvise odne na hladjenje pudinga.
moji komentari su u zagradama a orginal recept maznut negdje s interneta (mozda i s ovoga foruma) je ispred zagrada
![]()
300 gr keksa (ja to odokativno, volim ga malo bolje "popoditi")![]()
5 kasika secera (ja ne stavim vec jednu kasiku, i jednu cokolade u prahu, volim tamnije "podove")
Tu smjesu natipkati u tepsiju, ili dublji pleh (ja koristim onu modlu za torte, precnika 22) i preko njega staviti 3 banane (narezane naravno na male kolutice
)
Fil:
Sve dobro ujediniti i tome dodati tri izgnjecene banana (eh ja i ove izgnjecene i one gore poprskam sa sokom iz limuna da ne pocrne previse)
Nadam se da ce vam se svidjeti, kolac je fantastican, a i brz za pravljenje. (stoji takodjer u orginalu, i ja se nadam
![]()
)
Hvala puno na receptu
Pravo sam se nameračila da ga napravim, samo mi nije jasan ovaj dio sa keksom. Mijesas keks, kokos i šećer i to istreseš u tepsiju. Mislim da mi ovdje fali nešto tečno, što će ovo troje spojiti, ili ne?
PS. Izvini što peglam, ali stvarno predobro izgleda
-
pocoyo
#536 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
upravu si @nightmare preskocila jedan red kad sam tipkala
znaci, sve to zajedno rukom izmjesiti zajedno sa soljom slatkog mlijeka.
editovat cu prvi post, hvala na "
peglanju"
znaci, sve to zajedno rukom izmjesiti zajedno sa soljom slatkog mlijeka.
editovat cu prvi post, hvala na "
-
nightmare
#537 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
Super
, hvala još jednom... 
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#538 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
ako je kuhala one klikere onda i ide vrhnje za kuhanjepocoyo wrote:jok!Toto wrote:@mimoza
Jesu li ovo juvalaci?juvalaci se preliju kiselim mlijekom i saransakom, a @mimoza je ovo prelila vrhnjem za kuhanje
a ide li bijeli luk u saransak
-
b.boja
#539 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
pravis li bijelu halvu kadkad 
- Sheikha
- Sheikha
#541 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
hadzinica wrote: dina-qa..molim te napisi mi recept za humus![]()
![]()
Ja sam pravila po ovom receptu humus
Recept:
½ kg leblebija
3 češnja bijelog luka
15 g mljevenog kumina
ravna kafena kašičica soli
oko 50 ml maslinovog ulja (mada ne mora ovoliko, ja sam stavila samo malo, kao sto si vidjela na slici)
Leblebije potopite u vodi i neka stoje preko noći. Kuhajte ih sat i po ili dva, u zavisnosti u kom ste ih “stanju” kupili – ako su sušene ili drugačije termički neprerađene, neka bude dva sata; ukoliko su već pečene (onako kao grickalice), može i jedan sat na tihoj vatri. Sačuvajte vodu u kojoj su se kuhale ili onu iz konzerve. U blenderu ili nekom drugom aparatu za obradu namirnica, sjedinite leblebije, zgnječeni bijeli luk, kumin, so i ulje, meljite polako dodajući tečnost, ukoliko je potrebno, dok se ne postigne zeljena gustina.
I kod mene je sinoc bio iftar ... bilo je prelijepo, sjedilo se do kasno u noc
- Sheikha
#542 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
nisam stavljala
nasla sam recept gdje pise da je bitan al da se i moze izostaviti
-
pocoyo
#543 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
steta sto @hadzinica nije slikala svoje nafaize
evo da ja "prikacim" koju moju sliku, sta sam spremala zadnjih dana.
Strudla od jabuka"

"Kuglice od pileceg mljevenog mesa u vrhnju"

i evo netom naceta

Strudla od jabuka"

i evo netom naceta

- Irm@
#544 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
aman sto smo nedjeljom produktivni...ustvari vi
ja sam danas totaaalno bila lijena..samo hurmasice napravila ali to smo svi vec vidjeli...
hadzinice zamirisala mi ta halva
ja je nekako pravim jedino za 27 noc nana me tako naucila 
hadzinice zamirisala mi ta halva
-
b.boja
#545 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
osim jucerasnjih jazuka i nesto slicno b.loncu ali bez bez lonca

i zeljanica koju sam jedva snimila, jer je nestala, filmskom brzinom

zamjena za topu, cimbur sa paradajzom , mislim da ovo rijetko ko pravi( fotke nema, i to je nestalo u trenu)

i zeljanica koju sam jedva snimila, jer je nestala, filmskom brzinom

zamjena za topu, cimbur sa paradajzom , mislim da ovo rijetko ko pravi( fotke nema, i to je nestalo u trenu)
- sjatkamala
#546 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
pocoyo wrote:steta sto @hadzinica nije slikala svoje nafaize![]()
Strudla od jabuka"
i evo netom naceta
ove kuglice sa pilecim mesom izgledaju fantasticne
dal moze recept????
kako si pravila ovu strudlu sa jabukama izgleda predivno...a i ovaj kolac dal moze recept???
-
PalaSa Marsa
#547 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
@pacoyo, Dobar receptpocoyo wrote:evo neko je pitao recept za "moj" kolac. kolac nije zahmetli jednostavno i za nas relativne pocetnikevrijeme pripreme 30 min a najvise odne na hladjenje pudinga.
moji komentari su u zagradama a orginal recept maznut negdje s interneta (mozda i s ovoga foruma) je ispred zagrada
![]()
300 gr keksa (ja to odokativno, volim ga malo bolje "popoditi")![]()
5 kasika secera (ja ne stavim vec jednu kasiku, i jednu cokolade u prahu, volim tamnije "podove")
Tu smjesu natipkati u tepsiju, ili dublji pleh (ja koristim onu modlu za torte, precnika 22) i preko njega staviti 3 banane (narezane naravno na male kolutice
)
Fil:
Sve dobro ujediniti i tome dodati tri izgnjecene banana (eh ja i ove izgnjecene i one gore poprskam sa sokom iz limuna da ne pocrne previse)
Nadam se da ce vam se svidjeti, kolac je fantastican, a i brz za pravljenje. (stoji takodjer u orginalu, i ja se nadam
![]()
)
-
pocoyo
#548 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
@Pala s marsa, pravila sam taj kolac vec 2 x u toku Ramazana, moji dobiju listu (jednostavnih za napraviti) kolaca i imaju mogucnost (skucenog
) izbora i dva puta su izabrali ovaj i to cim se popapo prvi, kazu, pravi opet ovaj.
@sjatka, napisat cu recepte kasnije za nutelu i strudlu od jabuka ne sjecam se tacnih mjera, mada se i to moze sve otprilike.
A sto se tice ovih kuglica, uzmem paketic pileceg ili pureceg mljevenog mesa (moze i drugo mljeveno, ja ga ne volim i rijetko ga koristim), dodam kasiku pure i kasiku prezla (krusnih mrvica), malo posolim (ti mozes vegetu ako koristis ja ju ne koristim), stavim neke zacine (malo bibera, malo muskantnog oraha, malo one mjesavine za kebabe, ma ja svaki put stavim nesto drugo, znaci stavi sta volis) i jednu kasiku kiselog vrhnja(pavlake)…i napravis kuglice.
U vatrostalnoj posudi/ tepsiji isprzis jednu glavicu luka na maslacu, dodas u to kuklige malo ih ”provozas” po posudi dok se malo zapeku, dodas malo vode (sve zavisi od kolicine koju pravis) ja dodam recimo 1dl ili manje i onda u to dodas vrhnje za kuhanje kod mene je pakovanje 1/3 l i ubacis u rernu na nekih 30 min na 200 stepeni.
edit: zaboravila sam da u kuglice ide i jedno jaje.
Uz to serviram skoro uvijek pire (krompir, mrkva, karfiol) i kupus salatu.
U strudlu idu jabuke
edit:
2 jogurta
2 solje secera
2 solja grisa
1 solja ulja
1 prasak za pecivo
1 vanilin secer
3 jaja
Sve sastojke umutiti i ostaviti da odstoji najmanje pola sata.
Onda uzmes prvu koru, premazes filom, na to stavis drugu premazes isto filom, i na trecu koru dolazi voce. Ja narendam 4 jabuke za jednu strudlu. Mozes koristiti i drugo voce, visnje, tresnje, kajsije (mozda kajsije malo prvo skuhati u agdi pa iscijediti)vjerovatno za visnje/tresnje treba dodatno posuti secerom jer su kiselije, mozes slatku varijantu sa sirom (pripremis standardno, sa vrhnjem, secerom i jajima). Ja sam svoju isto gore prelila ovom smjesom jer mi je ostalo, ali nije pravilo, mozes samo poprskati vodom. Pece se na 180 oko pola sata, ako je prelijes ovom smjesom brze pozuti pa ja stavim preko nje papir ali tek nakon sto je dobila ”dobru boju”, onda vise ne ”tamni”. Eto..
Nutela, (moja je bila relativno niska(ovaj dio sa sirom) mozda sam trebala uduplati sastojke)
Digestive 400 gr
Cokolada u prahu 3 kasike
Maslac 200 gr
I mlijeka da smjesu fino poveze, 1,5 dl ..probas malo pomalo
Onda ide 250 (ako hoces vecu stavi slobodno 500 gr, kazem ti moja je bila niska) sira philadelfia ili riccota.
U to dodas 100g secera u prahu, ili probaj koja ti slatkoca odgovara.
Podijelis smjesu sa sirom u dva dijela.
U jedan dio dodas kasiku dvije nutele i 2,5 dl umucenog slatkog vrhnja + kremfix
U drugi dio dodas 2,5 dl umucenog slatkog vrhnja + kremfix
U orginalu ne pise da se treba koristiti kremfix ali kad sam ju pravila bez, morala sam ”kolac” servirati kutljacom u zdjele od sladoleda.
Provjerim u tefteru jesam li nesto propustila (ovo je bilo iz glave) pa cu editirati post veceras.
@sjatka, napisat cu recepte kasnije za nutelu i strudlu od jabuka ne sjecam se tacnih mjera, mada se i to moze sve otprilike.
A sto se tice ovih kuglica, uzmem paketic pileceg ili pureceg mljevenog mesa (moze i drugo mljeveno, ja ga ne volim i rijetko ga koristim), dodam kasiku pure i kasiku prezla (krusnih mrvica), malo posolim (ti mozes vegetu ako koristis ja ju ne koristim), stavim neke zacine (malo bibera, malo muskantnog oraha, malo one mjesavine za kebabe, ma ja svaki put stavim nesto drugo, znaci stavi sta volis) i jednu kasiku kiselog vrhnja(pavlake)…i napravis kuglice.
U vatrostalnoj posudi/ tepsiji isprzis jednu glavicu luka na maslacu, dodas u to kuklige malo ih ”provozas” po posudi dok se malo zapeku, dodas malo vode (sve zavisi od kolicine koju pravis) ja dodam recimo 1dl ili manje i onda u to dodas vrhnje za kuhanje kod mene je pakovanje 1/3 l i ubacis u rernu na nekih 30 min na 200 stepeni.
edit: zaboravila sam da u kuglice ide i jedno jaje.
Uz to serviram skoro uvijek pire (krompir, mrkva, karfiol) i kupus salatu.
U strudlu idu jabuke
edit:
2 jogurta
2 solje secera
2 solja grisa
1 solja ulja
1 prasak za pecivo
1 vanilin secer
3 jaja
Sve sastojke umutiti i ostaviti da odstoji najmanje pola sata.
Onda uzmes prvu koru, premazes filom, na to stavis drugu premazes isto filom, i na trecu koru dolazi voce. Ja narendam 4 jabuke za jednu strudlu. Mozes koristiti i drugo voce, visnje, tresnje, kajsije (mozda kajsije malo prvo skuhati u agdi pa iscijediti)vjerovatno za visnje/tresnje treba dodatno posuti secerom jer su kiselije, mozes slatku varijantu sa sirom (pripremis standardno, sa vrhnjem, secerom i jajima). Ja sam svoju isto gore prelila ovom smjesom jer mi je ostalo, ali nije pravilo, mozes samo poprskati vodom. Pece se na 180 oko pola sata, ako je prelijes ovom smjesom brze pozuti pa ja stavim preko nje papir ali tek nakon sto je dobila ”dobru boju”, onda vise ne ”tamni”. Eto..
Nutela, (moja je bila relativno niska(ovaj dio sa sirom) mozda sam trebala uduplati sastojke)
Digestive 400 gr
Cokolada u prahu 3 kasike
Maslac 200 gr
I mlijeka da smjesu fino poveze, 1,5 dl ..probas malo pomalo
Onda ide 250 (ako hoces vecu stavi slobodno 500 gr, kazem ti moja je bila niska) sira philadelfia ili riccota.
U to dodas 100g secera u prahu, ili probaj koja ti slatkoca odgovara.
Podijelis smjesu sa sirom u dva dijela.
U jedan dio dodas kasiku dvije nutele i 2,5 dl umucenog slatkog vrhnja + kremfix
U drugi dio dodas 2,5 dl umucenog slatkog vrhnja + kremfix
U orginalu ne pise da se treba koristiti kremfix ali kad sam ju pravila bez, morala sam ”kolac” servirati kutljacom u zdjele od sladoleda.
Provjerim u tefteru jesam li nesto propustila (ovo je bilo iz glave) pa cu editirati post veceras.
- ružmarin-a
#549 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
pravila sam (jučer) pogaču - ružice (mama nam je odmalena pravila, a ja I put)
predjelo: supa i topa
fotografije čim dobijem (koje trebaju otputovati pa doputovati) kačim ha pristignu - bit ću aBd smiona da ih prikačim
uz pogaču smo grickali: meso, krompir, kajmak, salatu i sir
a onda svježe voće i kompot
(koji nisam slikala
:suhe šljive (povadila sam košpice da mi se gosti ne zahmete), grožđice, jabuke, smokve, marelice, cimet, karamfilić, đumbira malko i vrlo malo nešeste)
predjelo: supa i topa
fotografije čim dobijem (koje trebaju otputovati pa doputovati) kačim ha pristignu - bit ću aBd smiona da ih prikačim
uz pogaču smo grickali: meso, krompir, kajmak, salatu i sir
a onda svježe voće i kompot
(koji nisam slikala
- ružmarin-a
#550 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
pogača,jest da je kasno zakačena, ali je ipak pristigla slika: