Hahhaah,fakat ste nevjerovatni,cuj posljedica mjenjanja strukture stanovnistvaladyblue18 wrote:Rijec samun se koristila od davnih vremena, to sto se danas govori somun je samo posljedica mijenjanja strukture stanovnistva, isto kao i za pavlakucitroen wrote:Ovi s vratnika se svi nesto prave pametni,kod njih somun je samun,pavlaka je povlaka,pa do kad vishe????![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Tako da nit se pravimo pametni, a nit stari dio grada obuhvata samo Vratnik.
Iftar
Moderator: anex
- citroen
#76 Re: Iftar
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#77 Re: Iftar
Ne znam sta si se ufatio Vratnika, rekoh ti SG nije samo Vratnik a nit sam ja sa Vratnika.
I jeste posljedica mijenjanja strukture stanovnistva i generacija ne znam sta ti je cudno.
U davno doba se govorilo tako pa se ti cudi do sutra ako hoces, ali Sarajevo su godinama naseljavali i danas naseljavaju ljudi iz raznih krajeva BiH i normalno je da se gube stari izrazi i dolaze novi.
Sreca pa u gradu ima mjesta za svakoga i nek svako govori kako mu cejf, ja govorim onako kako sam naucila od mame, nane, pra-nane a one su isto ucile od svojih porodica sto vjerovatno znaci da su ti ljudi ovdje bili prije stotine godina, sto opet znaci da mi ne izmisljamo toplu vodu, nit smo specificna sorta.
Ovdje cu zavrsiti razgovor s tobom jer tema je gdje se moze iftariti u gradu a ne morfologija.
I jeste posljedica mijenjanja strukture stanovnistva i generacija ne znam sta ti je cudno.
U davno doba se govorilo tako pa se ti cudi do sutra ako hoces, ali Sarajevo su godinama naseljavali i danas naseljavaju ljudi iz raznih krajeva BiH i normalno je da se gube stari izrazi i dolaze novi.
Sreca pa u gradu ima mjesta za svakoga i nek svako govori kako mu cejf, ja govorim onako kako sam naucila od mame, nane, pra-nane a one su isto ucile od svojih porodica sto vjerovatno znaci da su ti ljudi ovdje bili prije stotine godina, sto opet znaci da mi ne izmisljamo toplu vodu, nit smo specificna sorta.
Ovdje cu zavrsiti razgovor s tobom jer tema je gdje se moze iftariti u gradu a ne morfologija.
- vazi
#78 Re: Iftar
somun -/sumon, kako mu se ja obradujem u aksam
kakvo slatko uzbudjenje u cekanju iftara...onih pet minuta pred pocetak su nesto posebno
mada ovdje namam nas iftarski program niti slusam radio niti imam miris bosanskog iftara, uzbudjenje je potpuno jednako
nego veceras akbd topa, supa od miksanog povrca, malo mesa i salata, desert - obicni suhi kolac s orasima
jedva cekam
nego, kako vi iftarite: polako, brzo, umjereno ili 'nako
ja prvo dvije hurme, voda/limunada
pet - sest kasika necega
cigar
sve to za pet minuta
pa onda polako
pa kafica, cigar
pola solje popijem pa onda klanjam aksam i tad mi je osjecaj super
kakvo slatko uzbudjenje u cekanju iftara...onih pet minuta pred pocetak su nesto posebno
mada ovdje namam nas iftarski program niti slusam radio niti imam miris bosanskog iftara, uzbudjenje je potpuno jednako
nego veceras akbd topa, supa od miksanog povrca, malo mesa i salata, desert - obicni suhi kolac s orasima
jedva cekam
nego, kako vi iftarite: polako, brzo, umjereno ili 'nako
ja prvo dvije hurme, voda/limunada
pet - sest kasika necega
cigar
sve to za pet minuta
pa onda polako
pa kafica, cigar
pola solje popijem pa onda klanjam aksam i tad mi je osjecaj super
- HomeSweetHome
#79 Re: Iftar
ma samun bolan, sta se pravite pametni
vazda je bio samun lol
et' tako i ja vazi, samo vala ne klanjam aksam do kahvu ne salijem, a onda me trka stane da stignem... al sta cu, cejf mi je pa sta cu
i prvu cigaru ugasim na pola jer me pocne bacat
et' tako i ja vazi, samo vala ne klanjam aksam do kahvu ne salijem, a onda me trka stane da stignem... al sta cu, cejf mi je pa sta cu
-
immuno
#80 Re: Iftar
e stvarno vise niti smijes reci da si rodjeni sarajlija a nedo bog jos sa Vratnika e jesam sa Vratnika i kazem samun i topu pravim sa jajetom,i kazem klepe,pita sirnica (nije sirna pita).........i eto

-
GOLFER
#81 Re: Iftar
Jel bio ko u Bristolu na iftaru, evo veceras vidim na TVSA reklama 15 KM iftar... pa isplati li se ici 
- Nadinka
#82 Re: Iftar
Nisam bila, prijateljica sinoc pricala kako je bila i kako je skoro pa ostala gladna, razocarana totalno, pa ne znam basGOLFER wrote:Jel bio ko u Bristolu na iftaru, evo veceras vidim na TVSA reklama 15 KM iftar... pa isplati li se ici
- Ma.Le.Na
#83 Re: Iftar
bio 20
- HomeSweetHome
#84 Re: Iftar
+1Ajlin wrote:X2immuno wrote:e stvarno vise niti smijes reci da si rodjeni sarajlija a nedo bog jos sa Vratnika e jesam sa Vratnika i kazem samun i topu pravim sa jajetom,i kazem klepe,pita sirnica (nije sirna pita).........i eto![]()
![]()
![]()
![]()
sve isto osim jajeta u topi
p.s. a kako bi se drugacije moglo reci klepe? zar postoji neki drugi izraz?
- Ma.Le.Na
#85 Re: Iftar
a kako se to drugacije kaze klepe 
- karanana
#86 Re: Iftar
ravioli.Ma.Le.Na wrote:a kako se to drugacije kaze klepe
i ja sam vidio da se vrti reklama za bristol prvo 20 km pa onda 15 km. a i dijelili su letke gdje reklamiraju 15.
- Ma.Le.Na
#87 Re: Iftar
nisu to ba klepe
nema klepa bez bijelog luka..kiselog mlijeka i crvene paprike kojom se cvrcne
a to kod ravijola neeeeemaaa
nema klepa bez bijelog luka..kiselog mlijeka i crvene paprike kojom se cvrcne
a to kod ravijola neeeeemaaa
- HomeSweetHome
#88 Re: Iftar
kak'e klepe i ravijoli... pa dje je to isto 
- vazi
#89 Re: Iftar
hej, pa nemoj je onda ni paliti kad je takvaHomeSweetHome wrote:ma samun bolan, sta se pravite pametnivazda je bio samun lol
et' tako i ja vazi, samo vala ne klanjam aksam do kahvu ne salijem, a onda me trka stane da stignem... al sta cu, cejf mi je pa sta cu![]()
i bashka sarajlije se oko klepa "dogovaraju" pa klepe su porijeklom iz HERCEGOVINE moje vi
- karanana
#90 Re: Iftar
i poljaci imaju svoju verziju klepa koje se takodjer prave sa prelivom i bijelim lukom, takozvane pirogis.
- HomeSweetHome
#91 Re: Iftar
cuj klepe porijeklom iz Hercegovine? Ja bi se zaklela da imaju neke veze s turskim mantijama

Ali mantije iz Pazara su mi
- Ma.Le.Na
#92 Re: Iftar
meni se sad iftare klepe 
-
sorei
#93 Re: Iftar
pravim ih danas.
nisam nikad jela zapecene pa me interesuje jesu li bolje zapecene ili samo polivene nakon kuhanja? 
- ladyblue18
#94 Re: Iftar
Ja ne volim klepe 
- Ma.Le.Na
#95 Re: Iftar
ladyblue18 wrote:Ja ne volim klepe
kako bnb lady
- ladyblue18
#96 Re: Iftar
Pa ne volim sta cuMa.Le.Na wrote:ladyblue18 wrote:Ja ne volim klepe
kako bnb lady![]()
![]()
- vazi
#97 Re: Iftar
HomeSweetHome wrote:cuj klepe porijeklom iz Hercegovine? Ja bi se zaklela da imaju neke veze s turskim mantijama
uh, jeste ovo dobro, sta jest - jest
ne znam, mi se u hercegovini pravimo da je to nas specijalitet
ko i buredzici
tek je deset sati, rano ove slike gledati, odoh ja s teme
P.S. klepe zapecene u pekari
- karanana
#98 Re: Iftar
ja uzmem one jamijeve. nako....previse tijesta okolo a malo mesa unutra, ali mogu se pojesti.
a kako to zapecete?
a kako to zapecete?
-
sorei
#99 Re: Iftar
nakon kuhanja poredas u tepsiju, polijes i zapeces 10-15 min da porumene
nista, probacu danas pa znati
nista, probacu danas pa znati
- Ma.Le.Na
#100 Re: Iftar
zar ih to ne isusi?
@lady