Ljubitelj Zabara wrote:Uclanjenje u BC biblioteku je 40 maraka, a ne 15. Bar je tako bilo pre 2 meseca.
Ne valja ti sto zivis da odes odavde. Posle ces ziveti da se vratis.
Kad osetis na svojoj kozi, bece ti jasno.
A evo zasto ne valja...
Odlaskom iz zemlje, iz nje se cupaju koreni koji nas spajaju s poreklom, rodnim tlom, njegovom istorijom i sudbinom. U tudjem svetu ne nalaze odgovarajucu hranu pa venu. Pustaju se drugi koreni. Ali oni su lazni, vestacki. To su pseudokoreni alibija. Korenje za priliku. Ono nas siti ali ne hrani. U medjuvremenu, staro korenje truli. Ako niste gradjanin sveta, a malo ko od nas je rodjeni apatrid, gubitkom tog prvobitnog korenja gubite i svaku realnu sansu za povratak. O mozemo se mi fizicki vratiti, u svojoj zemlji jos dugo ziveti, pa i umreti, ali nista vise nece biti kao pre. Staro se korenje ne moze obnoviti, novo se ne moze pustiti. U gustoj, zivoj sumi svojih sunarodnika, duboko u zemlji uraslih, mi cemo zauvek biti tek suvo, bezivotno drvece."
B.Pekic "Pisma iz tudjine"
Cijeli svoj zivot sam mjenjala sredine i nikad nisam imala problem adaptacije u novu sredinu, a ni prblem "velike tuge" za starom sredinom.
Zivjela sam u pet (veoma udaljenih) gradova u Ex-Jugoslaviji. Od jezika, kulture, obicaja... sve je bilo apsolutno razlicito...
Odlazila bez problema u drugi grad...nikad se nisam namjerno vracala.
Ako me put nanese OK obidjem meni poznata i draga mjesta... ali sam uvijek dolazila do istog zakljucka: Promjenio se grad...promjenila sam se i ja... Idemo dalje....Valjda ce tako opet biti....
To je kao sa godisnjim odmorom - ove godine smo bili u Budvi sa prijateljima, bilo je prelijepo, imamo slike...ipak iduce godine idemo na Korculu sa rodbinom.... Znam reci ces da zivot nije godisnji odmor, ipak se paralela moze povuci... Zavisi sta ti je cilj...
Ma, da ne duzim, svi mi imamo svoje razloge "za" i "protiv" i to nas vodi dalje ili zauvjek ostavlja ovdje...
Zmalo da zaboravim. Pomenuo si istoriju i sudbinu... Priznaces da one na ovim prostorima nisu bas sjajne... Raja i kafa su super... Istorija i sudbina precesto zamirisu na bijedu i (na zalost) na krv...