IELTS
- Angelina84
#1 IELTS
Poz
Da li je neko od vas polagao u British Council IELTS akademski nivo? Imaju neki materijali koji kostaju 40 km ali nisu izgleda ni izbliza dovoljni. Ako neko ima savjet, prijedlog i slicno, bicu zahvalna.
Da li je neko od vas polagao u British Council IELTS akademski nivo? Imaju neki materijali koji kostaju 40 km ali nisu izgleda ni izbliza dovoljni. Ako neko ima savjet, prijedlog i slicno, bicu zahvalna.
-
freedom within
#2 Re: IELTS
Ja sam polagao IELTS General modul. Moj ti je savjet da potražiš literaturu na Internetu Konkretno, na stranici Awaxhome.ws možeš naći više knjiga koje služe za pripremanje IELTS-a.
Sretno
Sretno
-
miki27A
#3 Re: IELTS
Polagala IELTS u februaru 2008, akademski dio. Nista se specijalno nisam pripremala, mozda sam pogledala njihov kao neki tutorijala, koji sam nasla preko Google. Kasete/CD bi ti mozda pomogle, jer je British E. drugaciji od A.E.
Savjet: sjedi u drugi red na testiranju, prvi red je preblizu kasetofona pa je malo teze razumjeti sta pricaju.
Sretno na ispitu!
Savjet: sjedi u drugi red na testiranju, prvi red je preblizu kasetofona pa je malo teze razumjeti sta pricaju.
Sretno na ispitu!
- Angelina84
#4 Re: IELTS
hvala puno za info! Znači nije puno težak? Kolko traje taj ispit inače?
-
freedom within
#5 Re: IELTS
Što se tiče samog trajanja testiranja, pogledaj sljedeću stranicu: http://www.britishcouncil.org/bih-exams_ielts.htm
- pimmkie
#6 Re: IELTS
A za sta to radis? Koji je povod?
Ne razumijem bas najbolje te testove, kakvi su i o cemu se radi...
-
miki27A
#7 Re: IELTS
IELTS je skoro isto sto i TOEFL, ja sam ga radila jer nije bilo termina za TOEFL u Zagrebu. Test pokazuje tvoje znanje Engleskog jezika, meni je trebao za upis na postdiplomski u U.S.pimmkie wrote:A za sta to radis? Koji je povod?
IELTS ima dvije vrste : general i academic. Zavisno za sta ti treba radis jedan ili drugi. Prvi dio je isti za sve, samo pismeni dio: par eseja je drugaciji: teme za akademski su malo specificnije: tipa komentarisi tabelu, grafikon ili onaj (pie-chart) u svom eseju koji je bio: Djeca koja nose zastitnu opremu dok rolaju, voze bicikl imaju manje povreda...
Jos jednom, puno srece na testu!
- Angelina84
#8 Re: IELTS
miki27A wrote:IELTS je skoro isto sto i TOEFL, ja sam ga radila jer nije bilo termina za TOEFL u Zagrebu. Test pokazuje tvoje znanje Engleskog jezika, meni je trebao za upis na postdiplomski u U.S.pimmkie wrote:A za sta to radis? Koji je povod?
IELTS ima dvije vrste : general i academic. Zavisno za sta ti treba radis jedan ili drugi. Prvi dio je isti za sve, samo pismeni dio: par eseja je drugaciji: teme za akademski su malo specificnije: tipa komentarisi tabelu, grafikon ili onaj (pie-chart) u svom eseju koji je bio: Djeca koja nose zastitnu opremu dok rolaju, voze bicikl imaju manje povreda...
Jos jednom, puno srece na testu!
hvalaa
čitala sam da ielts priznaju svugdje osim u Americi, Toefl priznaju svugdje osim u Velikoj Britaniji. Nemam namjere ić u Ameriku pa sam se odlučila za ielts, a kažu i da je nešto lakši od toefla...
-
miki27A
#9 Re: IELTS
Priznaju IELTS i ovdje u U.S., ja sam htjela TOEFL, ali kako nije bilo termina, a moja skola prima bilo koji odlucim uzeti taj britanski.
I da, upravu si za ovo TOEFL je inace za U.S., a IELTS za Novi Zeland, Britaniju, Canadu i tako te zemlje. IELTS se pise samo na papiru, TOEFL je sad kompjuterski, prije se moglo birati hoces li paper ili comp. version. Oba imaju i speaking session, da se uvjere da znas pricati:)
I da, upravu si za ovo TOEFL je inace za U.S., a IELTS za Novi Zeland, Britaniju, Canadu i tako te zemlje. IELTS se pise samo na papiru, TOEFL je sad kompjuterski, prije se moglo birati hoces li paper ili comp. version. Oba imaju i speaking session, da se uvjere da znas pricati:)
- iceman ze
#10 Re: IELTS
ja sam polagao u BC Cambridge ESOL ispite, i meni se cinilo pomalo zahtjevno, ono sto sam ti htio reci jeste da IELTS je ogranicen vremenski, mislim da vazi samo 2 godine, ali najbolje je da pitas u British Council, ili da prosetas do njih u Ljubljanskoj. Nekad su imali i biblioteku, iznajmljivali su se materijali, mislim da su sav svoj fond dali sada Filozofskom fakultetu, barem sam takav mail zadnji dobio od njih. Sto se tice materijala ima se kupiti i u Buybook-u, pa pokusaj i tamo pronaci, ali znam i da netu ima dosta......sretno i javi nam kako si prosla... 
- Angelina84
#11 Re: IELTS
hvalaa 
pa i toefl vazi samo dvije godine. Prije su u BC u Ljubljanskoj iznajmljivali knjige za ispit...sad je biblioteka tamo zatvorena. Kupila sam neki materijal od 40 KM, ali kazu kako te "nista ne moze pripremiti za IELTS, engleski ili znas ili ne znas"... Pripremacu se do oktobra, pa cemo vidjet... brine me i to sto mi treba stvarno puno bodova radi aplikacije za magistarski...
Ako slucajno neko ovdje zna nekog da ce polagati sada 22. augusta ielts u BC, nek mi javi plz...
pa i toefl vazi samo dvije godine. Prije su u BC u Ljubljanskoj iznajmljivali knjige za ispit...sad je biblioteka tamo zatvorena. Kupila sam neki materijal od 40 KM, ali kazu kako te "nista ne moze pripremiti za IELTS, engleski ili znas ili ne znas"... Pripremacu se do oktobra, pa cemo vidjet... brine me i to sto mi treba stvarno puno bodova radi aplikacije za magistarski...
Ako slucajno neko ovdje zna nekog da ce polagati sada 22. augusta ielts u BC, nek mi javi plz...
- iceman ze
#12 Re: IELTS
Da zatvoril su biblioteku, pokusaj znaci na Filozofskom, njima je BC donirao svoje materijale, kazu da mogu svi koristiti te materijale, tj. posuditi ih u njihovoj biblioteci. Ja trenutno spremam za ispit FCE koji polazem u BC, ovaj put cu ga pokusati bez uzimanja instruktora, mozda da eventualno uzmem zadnji mjesec, polaganje je u martu 2010, mislim da imam dosta vremena.
Imao sam ti ja 2 knjige iz IELTS ali mi drug nije vratio
mogu ti njih obezbjediti ako se ne snadjes.....pozz 
Imao sam ti ja 2 knjige iz IELTS ali mi drug nije vratio
- Angelina84
#13 Re: IELTS
a meni su rekli da te materijale mogu koristiti samo oni koji pohadjaju kurs engleksog jezika u BCiceman ze wrote:Da zatvoril su biblioteku, pokusaj znaci na Filozofskom, njima je BC donirao svoje materijale, kazu da mogu svi koristiti te materijale, tj. posuditi ih u njihovoj biblioteci. Ja trenutno spremam za ispit FCE koji polazem u BC, ovaj put cu ga pokusati bez uzimanja instruktora, mozda da eventualno uzmem zadnji mjesec, polaganje je u martu 2010, mislim da imam dosta vremena.
Imao sam ti ja 2 knjige iz IELTS ali mi drug nije vratiomogu ti njih obezbjediti ako se ne snadjes.....pozz
Hvala ti u svakom slucaju
- iceman ze
#14 Re: IELTS
The Faculty is committed to offering access to these materials to all students of Sarajevo University, and to all students of humanities and social sciences across BiH.
http://www.britishcouncil.org/bih-about ... rofile.htm
Ovo sto sam sa njihove stranice procitao, mada nisam pokusao da podignem u biblioteci na Filozofskom fakultetu. Imao sam 2 knjige, jedna je bila sa prakticnim zadacima, kao neka vrsta vjezbanke, a ova druga je bila za vjezbanje pojedinih oblasti kao na testu, mislim da je bio i cd za listening, nisam siguran.....
http://www.britishcouncil.org/bih-about ... rofile.htm
Ovo sto sam sa njihove stranice procitao, mada nisam pokusao da podignem u biblioteci na Filozofskom fakultetu. Imao sam 2 knjige, jedna je bila sa prakticnim zadacima, kao neka vrsta vjezbanke, a ova druga je bila za vjezbanje pojedinih oblasti kao na testu, mislim da je bio i cd za listening, nisam siguran.....
- Angelina84
#15 Re: IELTS
bas cu otic na filozofski i necu se vratit dok knjige ne dobijem 
hvala ti puno, bas si ljubazan
-
Gray
#16 Re: IELTS
Polagao sam ja IELTS u februaru, ako te nešto zanima oko toga kako se odvija test samo pitaj. Što se tiče priprema, ni ja nisam išao na to, složio sam se sa onim što je neko već rekao, ili znam ili ne znam engleski. Dobio sam 8.5 od 9.
- Angelina84
#17 Re: IELTS
Gray wrote:Polagao sam ja IELTS u februaru, ako te nešto zanima oko toga kako se odvija test samo pitaj. Što se tiče priprema, ni ja nisam išao na to, složio sam se sa onim što je neko već rekao, ili znam ili ne znam engleski. Dobio sam 8.5 od 9.
Koliko si ti učio engleski, jesil učio samo u školi ili si polagao i dodatne kurseve? Isto me interesuje ako imaš neki savjet kako bih mogla osvojiti što više bodova?
Kako izgleda daj test, ako ti nije problem dati onako kraći osvrt? Pripremao si se sam za ispit?
-
Gray
#18 Re: IELTS
Angelina84 wrote:Gray wrote:Polagao sam ja IELTS u februaru, ako te nešto zanima oko toga kako se odvija test samo pitaj. Što se tiče priprema, ni ja nisam išao na to, složio sam se sa onim što je neko već rekao, ili znam ili ne znam engleski. Dobio sam 8.5 od 9.
Koliko si ti učio engleski, jesil učio samo u školi ili si polagao i dodatne kurseve? Isto me interesuje ako imaš neki savjet kako bih mogla osvojiti što više bodova?
Kako izgleda daj test, ako ti nije problem dati onako kraći osvrt? Pripremao si se sam za ispit?
Učio sam engleski u školi, kao i svi ostali, ali nisam tako naučio engleski. naučio sam engleski više po sluhu, gledajući tv, slušajući itd. Nikada nisam išao na neki kurs niti sam živio u engleskom govornom području. Nisam se bukvalno nikako pripremao za test, samo sam došao i uradio.
Ja sam polagao IELTS Academic. Kada dođeš pokažeš im svoju ličnu i sjedneš na unaprijed određeno mjesto, gdje se nalazi mali papirić sa tvojim imenom, slikom i brojem kandidata. Ličnu držiš sve vrijeme na stolu.
Test se sastoji od 4 dijela, slušanje, čitanje, pisanje i konverzacija. Prva tri dijela traju oko sat vremena svaki, a konverzacija sa ispitivačem iz Engleske oko 10-15 minuta.
Kod slušanja slušaš tekst sa cd-a i na papiru/formularu odgovaraš na pitanja. Neka su na zaokruživanje, neka na dopunjavanje. CD se luša samo jednom, nema ponavljanja.
Kod čitanja dobiješ dva ili tri teksta na papiru, a onda na drugom papiru/formularu odgovaraš na psotavljena pitanja. Odgovori su zaokruži, dopuni i sl. s tim da ima i dio u kojem trebaš da spojiš predložene podnaslove sa određenim pasosima teksta. Ali pazi, ima više ponuđenih podnaslova od pasosa, pa moraš dobro obratiti pažnju na to šta se traži da uradiš, jer kod mene npr. čak i nije trebalo staviti podnaslov za svaki pasos, nego samo određene.
Treći je pisani dio. U njemu imaš dva zadatka. U prvom dobiješ tabelu i grafički prikaz određenih podataka i tvoj zadatak je da onda te podatke narativno predstaviš, s tim da moraš upoređivati zadate vrijednosti. Npr. kod mene je bio turizam u Australiji, pa npr. trebaš napisati turisti iz Evrope ostaju u Australiji u projseku 11 dana dok turisti iz Amerike ostaju 13 dana, i sl. Tu treba napisati oko ¸150 riječi. Drugi zadatak jeste pisanje tvog mišljenja o nekom pitanju ili problemu, oko 250 riječi.
Na kraju, poslije pauze od nekoliko sati, zavisno koja si po redu, je razgovor sa ispitivačem iz Engleske. Ima tri dijela, kreće od jednostavnijeg ka težem. Prvo se samo predstaviš, onda odgovaraš na pitanja a na kraju moraš sama pričati najmanje 3 minute o nekoj temi. Ako hoćeš imaš koji minut da napišeš neki koncept.
Eto, to je to
- Angelina84
#19 Re: IELTS
Hvala ti puno za ovako detaljan osvrt 
- iceman ze
#20 Re: IELTS
Nezaboravi nam i ti kad polozis dati svoj osvrt na polaganje, ima nas koji bi to isto nekad polagali kasnije 
-
beautifullshinyb.
#22 Re: IELTS
Angelina84 wrote:bas cu otic na filozofski i necu se vratit dok knjige ne dobijem
jesi li uspjela naci materijal za pripreme na filozofskom? ako nisi, iz cega spremas ispit?
planiram i ja izaci najkasnije u decembru. pa me zanima
bila bih ti jako zahvalna
- Angelina84
#23 Re: IELTS
pripremam iz materijala koji sam kupila u njih (40 KM), a imam i oxfordov rječnik za vokabular i nekoliko primjeraka časopisa "Time" jest da su stari, ali ono fraze me neke zanimaju i tak'...
- Angelina84
#24 Re: IELTS
p.s. nisam stigla otić na filozofski, imam dosta nekih obaveza, a i ne živim u Sarajevu