IELTS - preporuka za ucenje

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
izgubljena dusa

#1 IELTS - preporuka za ucenje

Post by izgubljena dusa »

Nekoliko puta sam polagala IELTS i konacna ocjena je bila 5.0
Nikako da popravim.
Treba mi bar 6.0
isla na standardne kurseve, nabavila par knjiga i ucila sama... kako god - moj rezultat je 5.0

Ima li neko preporuku za privatne casove?

Vidjela sam da Interlingua i Eduko u Sarajevu, rade pripremu za IELTS.
imate li iskustva sa njima?
chengaba

#2 Re: IELTS - preporuka za ucenje

Post by chengaba »

Ja sam se spremao za IELTS tri-četiri dana i dobio 8.0, ali učim engleski (aktivno i pasivno) cijeli život. Mogu ti pomoći privatno ako hoćeš, javi se na PM ako hoćeš, a onako bih ti savjetovao da naučiš sve cake koje mogu biti na ispitu (zbog specifičnosti testa), jer tu možeš navući barem još jedan band score iz writing i speaking pogotovo ako znaš kako pristupiti ispitu... Npr., naučiš neke riječi "visoke vrijednosti" i sinonime ovim uobičajenim riječima pa njih koristiš umjesto riječi kao što su went, came, good, bad i sl.
chengaba

#3 Re: IELTS - preporuka za ucenje

Post by chengaba »

Hmmm, mislim da su tri bile, a ja sam pisao temu koja je bila nešto u folu da li su roditelji bili bolji prije ili danas, ili je bilo škola jel' bolja danas ili je prije bila. Uglavnom da uporediš vremensko razdoblje kroz zadano...
izgubljena dusa

#4 Re: IELTS - preporuka za ucenje

chengaba wrote:Ja sam se spremao za IELTS tri-četiri dana i dobio 8.0, ali učim engleski (aktivno i pasivno) cijeli život. Mogu ti pomoći privatno ako hoćeš, javi se na PM ako hoćeš, a onako bih ti savjetovao da naučiš sve cake koje mogu biti na ispitu (zbog specifičnosti testa), jer tu možeš navući barem još jedan band score iz writing i speaking pogotovo ako znaš kako pristupiti ispitu... Npr., naučiš neke riječi "visoke vrijednosti" i sinonime ovim uobičajenim riječima pa njih koristiš umjesto riječi kao što su went, came, good, bad i sl.
Ja nisam ucila Engleski u toku redovnog skolovanja - osnovna, srednja, fax.
Pocela sam prije 10+ godina. Isla na kurseve cca 2 godine, dosla do nivoa B1/B2 i dalje nastavila sama.
Doduse u zadnjih par mjeseci nisam ni imala vremena za vjezbu.
Writing i speaking za mene nisu problem. Ocjene su obicno od 5,0 do 6.0 , mada bi i ovaj dio trebalo popraviti na "sigurnu sesticu"
Iz nekog razloga listening i reading budu 3,5 do 4,0. Ocito ne vladam pravilima u tom djelu testa, a mozda je i trema na testu problem...
Primjetila sam da jedan dio na listeningu uredno preskocim. Radi se o cetiri pitanja koja su na listi za odgovore odvojena, a na CD-u nema kratke pauze kao kod ostalih djelova.
Casovi mi trebaju iz dva razloga. Prvo da bolje skontam pravila polaganja, i drugo da ucenje bude ozbiljno, da taj sat-dva rada ima i smisla i efekta.
izgubljena dusa

#5 Re: IELTS - preporuka za ucenje

Da li znate osobu/profesora engleskog koji je ocjenjivao testove? (licni podaci bi trebali ici na PP)

Zaista mi treba neko ko zna pravila IELTS-a i sistem bodovanja. Na sta i kako obratiti paznju.
Sama ne mogu da odredim gdje je teziste, odnosno sta nosi najveci broj bodova na IELTS-u.

Na kraju cu morati ici na opciju on-line (Skype) :sad:
chengaba

#6 Re: IELTS - preporuka za ucenje

Post by chengaba »

Šalju se testovi u UK, i audio snimak speaking ispita isto na drugo mišljenje, dohakali su oni tim balkanskim opcijama.
A imaš na youtube-u i po raznim sajtovima upravo to što ti tražiš, ali ako je nekome mrsko da upiše IELTS u google, neće ni imati puno uspjeha. Ili ako hoćeš mogu ti ja prepričati te stvari, ima PM ;)

A ja sam academic polagao, trebao mi za studij u inostranstvu.
izgubljena dusa

#7 Re: IELTS - preporuka za ucenje

Nismo se razumjeli.
Nije mi mrsko Googlati
Ima tih stranica puno, savjeta i primjera - takodje.
Medjutim nije isto kad citate na internetu i kad vam neko ko poznaje materiju, odmah kaze gdje i zasto grijesite.
Post Reply