Idolatrija!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
edu

#1 Idolatrija!

Post by edu »

Sta mislite o idolima? Da li su potrebni?
Islam ih zabranjuje..za ostale religije ne znam..znam da je u starim civilizacijama idolopoklonstvo bilo veoma prisutno..da li covjek u svom zivotu treba imati nekog idola..uzora..ili treba graditi svoj put..izbor idola dovodim u vezu sa situacijom u okruzenju..sa zivotnim standardima..sa nivoom obrazovanja..danas..kada su standardi poremeceni..nasoj djeci nisu vise idoli susic..stulic..kindze..selimovic..toperic..tanovic (danis op.a.)..nego su im idoli neki drugi ljudi..neki kvaziumjetnici..kriminalci..mahalci..proizvodjaci idola su mediji..covjeku su uvijek iluzije bile potrebne..tako da je u televiziji dobio najveceg proizvodjaca iluzija..televizija (i film) je fabrika idola..problem je sto i mediji od kvaziumjetnika prave idole...

helem...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Velika je razlika izmedju idola i uzora, razdvoji ta dva pojma
Bosanac sa dna kace

#3 Re: Idolatrija!

Post by Bosanac sa dna kace »

edu wrote:Sta mislite o idolima? Da li su potrebni?
Islam ih zabranjuje..za ostale religije ne znam..znam da je u starim civilizacijama idolopoklonstvo bilo veoma prisutno..da li covjek u svom zivotu treba imati nekog idola..uzora..ili treba graditi svoj put..izbor idola dovodim u vezu sa situacijom u okruzenju..sa zivotnim standardima..sa nivoom obrazovanja..danas..kada su standardi poremeceni..nasoj djeci nisu vise idoli susic..stulic..kindze..selimovic..toperic..tanovic (danis op.a.)..nego su im idoli neki drugi ljudi..neki kvaziumjetnici..kriminalci..mahalci..proizvodjaci idola su mediji..covjeku su uvijek iluzije bile potrebne..tako da je u televiziji dobio najveceg proizvodjaca iluzija..televizija (i film) je fabrika idola..problem je sto i mediji od kvaziumjetnika prave idole...

helem...
Pa po tumacenju ''monoteistickih'' religija idoli su ti lazovi koji ljudima stavraju iluzije i lazu ih, odvode ih sa pravog puta, hrane ih i prodaju im maglu...nekada su to bili izrezbareni predmeti, slike, kipovi....danas su to droga, alkohol (doduse oduvijek ap i danas nazalost), razne ''zvijezde''....
edu

Post by edu »

horns&drums wrote:Velika je razlika izmedju idola i uzora, razdvoji ta dva pojma
uzore sam ostavio kao alternativu ljudima koji nemaju idole..(sto zbog vjere sto zbog...)
dinash

Post by dinash »

sta cemo s njim?

Image

8)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

On je spoj uzora i idola :D:D:D:D
edu

Post by edu »

ok je ako je covjeku idol..recimo u muzici stefanovski..mislim da takav idol na tebe moze samo pozitivno utjecati..ali sta kad je nekome idol selma bajrami..seka aleksic?..ona ce biti kokos..njena djeca ce biti kokosi..djeca njene djece..itd..jebeno je sa tim neobrazovanim ljudima..koji su jos uz to priglupi..jos kad se zna da je vecina stanovnistva takvo.. :roll: :roll: :roll: ..tesko nama...
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Uh, pripazi sta pricas o Selmi Bajrami... ne pitaj zasto ti to govorim... :roll: :D
nebi

Post by nebi »

BigusDickus wrote:Uh, pripazi sta pricas o Selmi Bajrami... ne pitaj zasto ti to govorim... :roll: :D
garant si je hebavo...kad je bila mala? :shock:
sicky

Post by sicky »

:cry:
BigusDickus

Post by BigusDickus »

nebi wrote:
BigusDickus wrote:Uh, pripazi sta pricas o Selmi Bajrami... ne pitaj zasto ti to govorim... :roll: :D
garant si je hebavo...kad je bila mala? :shock:
ni sad nije posebno velika... :D a inace, nije to... :D rekoh, ne pitaj... :D
sicky

Post by sicky »

jel ono metar i sumska jagoda :D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

samo se ti sali... :D nije, metar i zelja... :D
digger

Post by digger »

horns&drums wrote:Velika je razlika izmedju idola i uzora, razdvoji ta dva pojma
Jasta.

Istovremeno, idolatrija je najstarija forma vjerovanja koja je trajala sve do kraja Rimskog carstva kada je Rim prihvatio hriscanstvo. Naravno, jos se praktikuje.
reaktor

Post by reaktor »

nikada nisam imao niciji poster na zidu... doduse, tito je bio na kredencu do zadnjeg krecenja :D

ako se pikaju auta, imao sam u srednjoj skoli jedan zondin model na vratima :-)
edu

Post by edu »

tito..tito je vise od idola...
Post Reply