Idolatrija!
-
edu
#1 Idolatrija!
Sta mislite o idolima? Da li su potrebni?
Islam ih zabranjuje..za ostale religije ne znam..znam da je u starim civilizacijama idolopoklonstvo bilo veoma prisutno..da li covjek u svom zivotu treba imati nekog idola..uzora..ili treba graditi svoj put..izbor idola dovodim u vezu sa situacijom u okruzenju..sa zivotnim standardima..sa nivoom obrazovanja..danas..kada su standardi poremeceni..nasoj djeci nisu vise idoli susic..stulic..kindze..selimovic..toperic..tanovic (danis op.a.)..nego su im idoli neki drugi ljudi..neki kvaziumjetnici..kriminalci..mahalci..proizvodjaci idola su mediji..covjeku su uvijek iluzije bile potrebne..tako da je u televiziji dobio najveceg proizvodjaca iluzija..televizija (i film) je fabrika idola..problem je sto i mediji od kvaziumjetnika prave idole...
helem...
Islam ih zabranjuje..za ostale religije ne znam..znam da je u starim civilizacijama idolopoklonstvo bilo veoma prisutno..da li covjek u svom zivotu treba imati nekog idola..uzora..ili treba graditi svoj put..izbor idola dovodim u vezu sa situacijom u okruzenju..sa zivotnim standardima..sa nivoom obrazovanja..danas..kada su standardi poremeceni..nasoj djeci nisu vise idoli susic..stulic..kindze..selimovic..toperic..tanovic (danis op.a.)..nego su im idoli neki drugi ljudi..neki kvaziumjetnici..kriminalci..mahalci..proizvodjaci idola su mediji..covjeku su uvijek iluzije bile potrebne..tako da je u televiziji dobio najveceg proizvodjaca iluzija..televizija (i film) je fabrika idola..problem je sto i mediji od kvaziumjetnika prave idole...
helem...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Velika je razlika izmedju idola i uzora, razdvoji ta dva pojma
- Bosanac sa dna kace
#3 Re: Idolatrija!
Pa po tumacenju ''monoteistickih'' religija idoli su ti lazovi koji ljudima stavraju iluzije i lazu ih, odvode ih sa pravog puta, hrane ih i prodaju im maglu...nekada su to bili izrezbareni predmeti, slike, kipovi....danas su to droga, alkohol (doduse oduvijek ap i danas nazalost), razne ''zvijezde''....edu wrote:Sta mislite o idolima? Da li su potrebni?
helem...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
On je spoj uzora i idola
:D:D:D
-
edu
ok je ako je covjeku idol..recimo u muzici stefanovski..mislim da takav idol na tebe moze samo pozitivno utjecati..ali sta kad je nekome idol selma bajrami..seka aleksic?..ona ce biti kokos..njena djeca ce biti kokosi..djeca njene djece..itd..jebeno je sa tim neobrazovanim ljudima..koji su jos uz to priglupi..jos kad se zna da je vecina stanovnistva takvo..
..tesko nama...
-
BigusDickus
Uh, pripazi sta pricas o Selmi Bajrami... ne pitaj zasto ti to govorim...

-
BigusDickus
ni sad nije posebno velika...nebi wrote:garant si je hebavo...kad je bila mala?BigusDickus wrote:Uh, pripazi sta pricas o Selmi Bajrami... ne pitaj zasto ti to govorim...![]()
-
BigusDickus
samo se ti sali...
nije, metar i zelja... 
-
digger
Jasta.horns&drums wrote:Velika je razlika izmedju idola i uzora, razdvoji ta dva pojma
Istovremeno, idolatrija je najstarija forma vjerovanja koja je trajala sve do kraja Rimskog carstva kada je Rim prihvatio hriscanstvo. Naravno, jos se praktikuje.