Ideologija viktimizacije nikom nije dobro donijela

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
iz zadnje klupe

#1 Ideologija viktimizacije nikom nije dobro donijela

Post by iz zadnje klupe »

Gledam prenos iz Potocara, i ne mogu se oprhvati jednom utisku, zašto godinama sve i oko Srebrenice, sve i oko Sarajeva, i sve i oko bosanskog rata izgleda isto, kad če neko jednom postaviti pitanje:kako smo se doveli u ovu situaciju da nam se desava ovo u zadnjih 150 godina, gdje su napravljene greske, šta nas je ucinilo toliko vojno, ekonomski inferiornijim od nasih susjeda, ko u istoriji snosi odgovornost za to, ma ne, lakse je se uljuljati u ideologiju vječite zrtve, deset genocida, pokvarene medjunarodne zajednice, nego pogledati se u ogledalo i reci istinu o sebi i katastrofalnim greskama i pogresnim procjenama nasih predaka zbog cega smo tu gdje smo i jos dugo čemo tu da budemo.

Samo za ilustraciju, sve do i jednog Srbina/provoslavca/vlaha koji je zivio oko Sarajeva, i granatama ubijao mladost Sarajeva, njihove pretke doselili su na ove prostore u 15 i 16 vijeku bosanski begovi i Turci, bice da je i zato kriva medjunarodna zajednica

Bice da je Viktorijanska Engleska bila kriva što mi na prelazu 19 u 20 vijek nismo imali nijednog poduzetnika, bankara

Ok, shvatam, nekad i ne treba puno cackati po proslosti ako puno ne pomaze sadasnjosti, ali de nek mi neko objasni kako ce ovo uljuljkivanje u ideologiju viktimizacije i odbijanje suocavanja sa vlastitom odgovornoscu za trenutno stanje pomoci Bosnjacima da krenu naprijed.

Za 4-5 godina, Albanci če nas privredno i svakako drugacije presisati, jer oni idu naprjed, a mi nemamo strategiju, jer da bi imao strategiju, prvo moras rascistiti stvari sa samim sobom, ko si, sta si, gdje se nalazis, zasto si tu gdje jesi, sta si ti i tvoji preci pogresno radili, i sta moras promijeniti kod sebe ako zelis naprijed
dust in the wind

#2 Re: Ideologija viktimizacije nikom nije dobro donijela

Post by dust in the wind »

mislim da nije danas primjeren dan za ovu temu
Post Reply