Identitet Bosnjaka

Post Reply
jeza u ledja

#2426 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

The 51st State wrote: I sta predlazes?
Ja koliko vidim jedino kod bosnjacke politike je spremnost da se ide prema eu I NATO kao nekakvim garantima perspektive bez zadrski I onako kako te institucije nalazu da se procesi vode, stvarno ne znam sta vise moze da se ucini.
Da nije sve tako crno pobrino se kanton sarajevo gdje sasvim dobro koegaistiraju razliciti politicki pogledi, a sve Iz razloga sto se drze priroritetnih pitanja za gradjane bez bunarenja po emocijama pa da se zloupotrebljavaju iste. Kako I kad ce takav konstrukt biti na nivou drzave ostaje da se vidi.
Pa, ne mogu ja da predlazem za druge, ja samo mogu govoriti o tome sta ja mislim da bi bilo dobro za sve i sta bih ja volio.

Bilo bi dobro za sve da se osjecaju komotno u identitetu s kojim se identifikuju. Znaci ne da ako si Bosnjak da treba si a priori neki borac za Bosnu, i da ako si Srbin ili Hrvat ne da si nuzno prvi u redu za odcjepljenje. Ti mislis da se Srbi i Hrvati osjecaju komotno kao takvi u BiH? Ja na primjer ne mislim. Oni znaju da zive u nejasnim svjetovima, bez obzira na svu pricu znaju da ovo u cemu zive nije potaman. S jedne strane im drzavnost BiH veze omcu, s druge strane znaju ni da ne mogu pripadati negdje drugo. Mislim, bilo ko od njih ko nije glup to vidi (a nije da Balkan nema glupih ljudi na izvoz). Hocu reci malo je to kompleksnije od paravana kojeg vidimo, a koji kaze da se svi Srbi i Hrvati u BiH osjecaju komotno u svom identitetu.

A sta predlazem ovako generalno....predlazem samo upravo to sto govoris - da se ljudi politicki opredjeljuju za opcije ne osnovu nacionalne pripadnosti i ne na osnovu patriotske duzsnoti, vec stvarno za opcije koje ce raditi na prakticnim stvarima koje ce uciniti zivot boljima. Znaci pocevsi od malih stvari.
Ne moras se stidjet sto si Bosnjak, ako si Bosnjak, i sto navijas za anacionalne policitke opcije. Zvuci dosadno, znam, ali samo tako se moze nesto postic.

Samo neke price o nekim imenima, drzavama, teritorijima....ima li iko pametan da pita sta on ima od toga? Sta imas od te RS ili HZ HB? Sta imas na kraju od BiH? Jel ti ime na pasosu ili LK stavlja hranu na stol? Ljudi se satrase, ali satrase da pokazu svoj patriotizam sto se tice ovih termina. Sastrase se da dokazu svoju pripadnost narodu. Isto ko da je pitanje zivota i smrti. Mislim za neke jeste, razumijem, ali ja to ne prihvatam kao racionalan stav pametnih ljudi.

Tako da, sta predlazem, predlazem da se prestane razmisljati na taj nacin. A ako mislis da neko drugi treba prestati tako razmisljati da bi ti tako prodisao, varas se. Sam si uostalom naveo primjer KS.
The 51st State

#2427 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

Sto bi bebek reko, dug je put konji moji, nema se tu sta polemisati sa gore navedenim. Apropo toga trenutno me najvise tangira igracka i trenerska krizaljka kao i zrijeb za ligu prvaka :)
vivaldi

#2428 Re: Identitet Bosnjaka

Post by vivaldi »

The 51st State wrote:srbi i hrvati ne zele nikakvu poveznicu sa bosnjacima u tom nekom nacionalnim smislu, jeli vam to toliko tesko shvatiti? bosnjaci kakvi su blesavi mozda i bi sa njima nakon par ulagivackih poteza. manite se uzaldune price i daj da se ovaj nakaradni ram koji je nametnut proba urediti koliko je moguce bolje.
u ovoj recenici je sva sustina. srbi u bih kao nezavisnoj drzavi zive samo zato sto su natjerani na to u dejtonu. umjesto na referendum o nezavisnost izasli su na plebiscit, a sta se od tada do danas desavalo i desava svi znaju. odbacivanje drzave je konstanta nevezano da li je na vlasti sds, snsd, vucic, tadic, kostunica, putin, jeljcin, irinej, pavle, abdulaziz buteflika. sanse da se to ikada promjeni su jednake sansama da bosnjaci prihvate formiranje nove drzave zajedno sa srbijom po gradjanskom konceptom i beogradom kao glavnim gradom. no faking vej.

slicna je stvar i sa hrvatima.

kada iskljucis kletve, psovke i uvrede ne ostane nikakvo moguce politicko rjesenje. ono sto je mozda moguce da se eventualno popravi odnos izmedju bosnjaka i hrvata jer od ukupnog broja i jednih i drugih u bih, njih 95% zivi u federaciji pa bi bilo svima u interesu da se malo smiri lopta. moguce je da bi neki dogovor oko izbornog zakona tome doprinjeo, da se smanje opstrukcije i da se sada vec tradicionalno poslije svakih izbora ne gubi godina dana na sastavljanje federalne vlade, a onda u ostale tri da se pravi i jedna rekonstrukcija. projekti se odlazu, gubi se vrijeme, a vec smo decenije izgubili.

ne kazem da se neko ne treba baviti ni utopijskim rjesenjima ali imam osjecaj da se sada svi kapaciteti i vrijeme koriste samo da bi se dokazalo da je zemlja okrugla, a tek neki minimalan procenat se bavi necim pamentim, a prijeko potrebnim. mislim da odnos treba postat obrnut - da se vecina bavi sto boljim iskoristavanjem postojeceg okvira jer nije ni blizu maksimalne iskoristenosti, a mali broj da se nastavi baviti teoretskim naprdjivanjem.
LBVIEW

#2429 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

Nego, kako ovi sto zagovaraju kompromis s Banja Lukom, tj. tvrde kako bosnjacka politika ne radi dovoljno na tome i, kako bi trebala pokrenuti inicijativu, zamisljaju isti s ovakvima? :oops:
Image
LBVIEW

#2430 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

vivaldi wrote:
The 51st State wrote:srbi i hrvati ne zele nikakvu poveznicu sa bosnjacima u tom nekom nacionalnim smislu, jeli vam to toliko tesko shvatiti? bosnjaci kakvi su blesavi mozda i bi sa njima nakon par ulagivackih poteza. manite se uzaldune price i daj da se ovaj nakaradni ram koji je nametnut proba urediti koliko je moguce bolje.
u ovoj recenici je sva sustina. srbi u bih kao nezavisnoj drzavi zive samo zato sto su natjerani na to u dejtonu. umjesto na referendum o nezavisnost izasli su na plebiscit, a sta se od tada do danas desavalo i desava svi znaju. odbacivanje drzave je konstanta nevezano da li je na vlasti sds, snsd, vucic, tadic, kostunica, putin, jeljcin, irinej, pavle, abdulaziz buteflika. sanse da se to ikada promjeni su jednake sansama da bosnjaci prihvate formiranje nove drzave zajedno sa srbijom po gradjanskom konceptom i beogradom kao glavnim gradom. no faking vej.

slicna je stvar i sa hrvatima.

kada iskljucis kletve, psovke i uvrede ne ostane nikakvo moguce politicko rjesenje. ono sto je mozda moguce da se eventualno popravi odnos izmedju bosnjaka i hrvata jer od ukupnog broja i jednih i drugih u bih, njih 95% zivi u federaciji pa bi bilo svima u interesu da se malo smiri lopta. moguce je da bi neki dogovor oko izbornog zakona tome doprinjeo, da se smanje opstrukcije i da se sada vec tradicionalno poslije svakih izbora ne gubi godina dana na sastavljanje federalne vlade, a onda u ostale tri da se pravi i jedna rekonstrukcija. projekti se odlazu, gubi se vrijeme, a vec smo decenije izgubili.

ne kazem da se neko ne treba baviti ni utopijskim rjesenjima ali imam osjecaj da se sada svi kapaciteti i vrijeme koriste samo da bi se dokazalo da je zemlja okrugla, a tek neki minimalan procenat se bavi necim pamentim, a prijeko potrebnim. mislim da odnos treba postat obrnut - da se vecina bavi sto boljim iskoristavanjem postojeceg okvira jer nije ni blizu maksimalne iskoristenosti, a mali broj da se nastavi baviti teoretskim naprdjivanjem.
No fucking way - u slucaju izmjene IZ po zelji HDZ- a tek bi nastale opstrukcije.
Ostalo si u pravu - stanje zamrznutog konflikta do sljedece "prilike". :oops:
Dozer

#2431 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

The 51st State wrote:
512MB wrote:
The 51st State wrote:sta god potomci odaberu ili kako se osjecaju i izbor bosanac nije logican nego jedan od legitimnih.
Kada ce te pocet shvatat razliku izmedju etnickih skupina i nacija?
kad cete poceti shvatati nebitnost distinkcije ta dva pojma u bh uslovima? ja od bh nacije imam samo drzavljanstvo i pasos, big deal.
Pa nista vise od BH nacije i ne mozes i ne moras imati, jer to dvoje ti pokazuje i dokazuje pripadnost BH naciji, svugdje u svijetu. :lol:
A sta imas od "bosnjacke nacije" (ili BH "srpske" ili "hrvatske") ? Rodni list? :D

I niko ovdje nije ni rekao da su Srbi, Hrvati i Bosnjaci u BiH isti narod. Nisu, od 19. vijeka. Prije toga - jesu bili.

A danasnje politike se svode na ovo (nisam uspio naci za Hrvate, ali imali su i oni isti):
Image

Image

Pronaci 5 razlika...
Point.

#2432 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Point. »

jeza u ledja wrote:
Naravno da jeste:
Bakir Izetbegović najavio borbu: Došlo je vrijeme da se Bošnjaci suprotstave diktaturi manjine nad većinom
http://sdamostar.ba/zakljucci-programsk ... a-sda.aspx
9. Nikada nećemo prihvatiti zahtjeve za pomjeranjem težišta s građanskog principa prema etničkom. Moguć je samo obrnut proces. Neprihvatljivo je usvajanje bilo kakvih zakona koji bi nas udaljili od implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i kojima bi se omogućio diktat manjine nad većinom građana Federacije BiH
Naravno da govori o Hrvatima, a sa pozicije najbrojnijeg naroda u BiH prica o nekoj kobajagi gradjanskoj drzavi.
Pa rekao je samo činjenicu, Hrvati jesu manjinski narod po brojkama, ali nije rekao u smislu manjina su nisu konstitutivan narod.
jeza u ledja wrote: Kazu da je bitno ali ja to ne vidim. Postaje sve manje bitno i danas sluzi vise kao politicki cip u prepucavanjima nego kao stvarni politicki cilj. Zato upravo i kazem. Zasto "gradjanske" opcije trebaju ici u BL da traze zajednicki jezik? Nek idu SDA i sateliti, jer ipak su oni pro-bosanska stranka jel.
Sad me dovodiš u situaciju da branim ublehe iz SDA. Pa zar nisu u nekakvim koalicijama bili sa sds i snsd, znači da idu u BL i pokušavaju.
jeza u ledja wrote: Koliko puta ce se na ovakvog temi napraviti ista vadiona? Ovo ko Izraelci kad kritikujes Izrael, odmah si antisemita. Ko izjednacava zlocine? Ko uopste prica o zlocinima? Kakvi zlocini?
Pretpostavljam, jer mi zvuči kao da priča ide u tom pravcu.

Nego, meni je zanimljivo da Bosance više opterećuje bošnjačka politika, više su trn u oku Bošnjaci nego drugi. Teme o Dodiku, rs, hrhb, hdz zjape prazne, nema ježa, dozera, madnera, megabajta i ostalih Bosanaca da osude njihovo otvoreno anti bosansko djelovanje a čim de otvori neka tema gdje se diskutuje o Bošnjacima, ona vrvi od "otvarača očiju" da tako nazovem. Zašto je to tako?
The 51st State

#2433 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

Dozer, ne budi papak sa Tim pitanjima. To je ono sto iritira, cackas ljude I propitkujes za nesto sto bi trebalo da te boli briga. Furaj svoje I ne peglaj druge za isto. Sta ja imam od cega te apsoultno ne treba zanimati
BHCluster

#2434 Re: Identitet Bosnjaka

Post by BHCluster »

Dozer wrote:
Pronaci 5 razlika...
1. Razlicite pozadine
2. Razicita pisma (cir/lat)
3. Razlicita obiljezja
4. Prvi je billboard drugi digitalna grafika
5. Drugi je bio uspjesni nego prvi u promidžbi

:D
hAZNADAR

#2435 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:
A danasnje politike se svode na ovo (nisam uspio naci za Hrvate, ali imali su i oni isti):
Image

Image

Pronaci 5 razlika...

Postoji jedna osnovna razlika u svemu tome. Srpski pano nije sa namjerom da vrbuje u srpstvo, reklamira srpstvo,... vec reklama RS kao drzave. Srbi u BiH vise od vjeka, generacijama i vec tradicionalno imaju svoj srpski identitet i takvi panoi ne mjenjaju stvar.

Bosnjacki pano i bosnjacka videa prije popisa su skroz druga svrha. Nemjenjeno ljudima koji nisu bili nacisto koji termin koristiti, koji nisu znali puno o tome. Za razliku od Srba koji su se rodili sa srpstvom - Bosnjaci su svoj identitet ili to ime poceli uciti i prihvatati od devedesetih pa do danas. Tako da ta reklamna videa i panoi nisu namjenjeni ljudima koji su citali o bosnjastvu i saznavali osnovne fakte. I nije bilo namjenjeno Bosancima vec Muslimanima.
Nijedan deklarisani Bosanac nije izabrao Bosnjak konto videa, panoa,... vec Musliman sa velikim M. Tako da je besmisleno govoriti o prevarama, vrbovanjima,... jer ta kampanja nije ukrala, odrodila,... nijednog Bosanca. A i da jeste - pa mogli su se i Bosanci sjetiti reklame - nista zabranjeno, nelegalno.

Da nije bilo tih videa i pana - broj Ostalih bi bio veci. Ali to nebi bili Bosanci po defaultu vec Muslimani, Bosanci,... i naravno ostali Ostali.
Pogledaj sam sva ta videa, panoe,... i skontaj sam da li je ciljna grupa, profil kojem je to namijenjeno neko poput tebe i ostalih levicara.

Sve se naravno svodi na brojanje krvnih zrnaca i koga je vise. Mi se u principu i dalje dijelimo na Bosnjake, Jugoslovene i Muslimane. Ili crvene i zelene. Ili nacionaliste, vjernike i fgr. Itd. Valjda je poenta svega oko popisa bila da se izabere jedno zbirno ime i time utvrdi koliko je ljudi za BiH ili protiv i da li neko od tih ima nadpolovicnu vecinu.
MarlboroGold

#2436 Re: Identitet Bosnjaka

Post by MarlboroGold »

Indoktrinacije su i jedno i drugo, ali sa različitim motivima. To je razlika.
The 51st State

#2437 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

cuj indoktrinacije, pa nije ideologija jbt. stvarno se frfljate terminima bez da znate znacenje istog.
Last edited by The 51st State on 22/05/2019 11:20, edited 1 time in total.
CPT

#2438 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:Pronaci 5 razlika...
Jer si vec nekoliko puta propustio...

Nacija je izraz koji označava skupinu ljudi koji dijele ili smatraju da dijele zajednički identitet odnosno nacionalnu svijest koja se temelji na određenim zajedničkim elementima kao što su jezik, vjeroispovijed, kultura, povijest i zajedničko podrijetlo.

Nacija ima - zajednički teritorij, tlo, zemlju kao kolijevku života i garanciju opstojnosti, svoj jezik, nacionalne ustanove (obitelj, tradicionalne, običajne ustanove, tipično etničke, kulturne ustanove i državu sa sustavom političkih institucija i tijela) običaje i prava koji nisu ništa drugo do prava ljudskih osoba koje poštuju i posjeduju posebne ljudske vrijednosti kao izraz nacionalnog naslijeđa.
CPT

#2439 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

CPT wrote:

Nacija je izraz koji označava skupinu ljudi koji dijele ili smatraju da dijele zajednički identitet odnosno nacionalnu svijest koja se temelji na određenim zajedničkim elementima kao što su jezik, vjeroispovijed, kultura, povijest i zajedničko podrijetlo.

Nacija ima - zajednički teritorij, tlo, zemlju kao kolijevku života i garanciju opstojnosti, svoj jezik, nacionalne ustanove (obitelj, tradicionalne, običajne ustanove, tipično etničke, kulturne ustanove i državu sa sustavom političkih institucija i tijela) običaje i prava koji nisu ništa drugo do prava ljudskih osoba koje poštuju i posjeduju posebne ljudske vrijednosti kao izraz nacionalnog naslijeđa.
BH narodi osim zajednickog drzavljanstva nemaju nista od gornjeg. Cak i to nije 100% jer je 2/3 te "bh nacije" ima jer mora imati zbog prisle. Svi oni koji mogu imati uzeli su pasose SRB/HR.
General War

#2440 Re: Identitet Bosnjaka

Post by General War »

CPT wrote:
CPT wrote:

BH narodi osim zajednickog drzavljanstva nemaju nista od gornjeg. Cak i to nije 100% jer je 2/3 te "bh nacije" ima jer mora imati zbog prisle. Svi oni koji mogu imati uzeli su pasose SRB/HR.
:-)
...a tek oni sto ne zive u BiH
CPT

#2441 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

General War wrote: :-)
...a tek oni sto ne zive u BiH
Sto je jako vazno u kontekstu ove price jer svi znamo da su imati drzavljanstvo Svedske je isto sto i drzavljanstvo HR ili SRBIJE. Tu ne treba zaboraviti i neprijateljske Filipine i Tunguziju.
pemanapemani

#2442 Re: Identitet Bosnjaka

Post by pemanapemani »

Prije godinu, dvije se bukvalno napadalo ljude kada su koristili pojam bošnjačka politika i inzistiralo se na pojmu probosanska/proBiH politika.

Termin bošnjačka politika su koristili Dodik, Čović i ostalni opskurni likovi kao klaun Karamatić i shizofreničar Vasić.

Dakle, imali smo Bošnjake kao narod kojem su osnovni politički principi djelovanja bili probosanski (državni).

Poslije izbora 2018., Bakir Izetbegović, ničim izazvan, proglašava politiku SDA bošnjačkom politikom.
Dakle, imamo dio Bošnjaka (glasača SDA) kojem su osnovni politički principi djelovanja zasnovani na etničkoj politici. To je za mene pad sa konja na magarca, a za glasača SDA politička evolucija, koju moja malenkost nikako ne može shvatiti.

Moji politički principi kao Bosanca su se do prije godinu dana poklapali sa političkim principima SDA, kada govorimo o političkom spektru odnosa prema državnosti BiH. (naravno da se nisu poklapali u vezi korupcije, kriminala, socijalne pravde i sl.)
Znači, može se reći da smo bili u istom timu kada je u pitanju država BiH.

Danas mi jednostavno nismo u istom timu. Njima i njihovim glasačima je prioritet narod/etnija. Oni su preuzeli velikosrpsku i velikohrvatsku retoriku.

Onda dođu delegati i optuže te da si ubačeni element, četnik, ustaša, jugosloven, islamofob (mada u skoro 4 hiljade postova nisam, možda, 2 puta spomenuo islam uopće).
A sa druge strane se ližu sa Dodikom i Čovićem, poslovnmo odlično surađuju i sl.

Znači, Bosanac koji nije musliman ne valja kurcu, a neofašisti i kleptomani su odlični. E pa jebeš više takvu igranku i prodavanje muda pod bubrege.
jeza u ledja

#2443 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

LBVIEW wrote:Nego, kako ovi sto zagovaraju kompromis s Banja Lukom, tj. tvrde kako bosnjacka politika ne radi dovoljno na tome i, kako bi trebala pokrenuti inicijativu, zamisljaju isti s ovakvima? :oops:
Image
De jos jednom postavi ovu sliku, nismo vidjeli prvih 5 puta.
славянин

#2444 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

hAZNADAR

#2445 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

pemanapemani wrote:Prije godinu, dvije se bukvalno napadalo ljude kada su koristili pojam bošnjačka politika i inzistiralo se na pojmu probosanska/proBiH politika.

Termin bošnjačka politika su koristili Dodik, Čović i ostalni opskurni likovi kao klaun Karamatić i shizofreničar Vasić.

Dakle, imali smo Bošnjake kao narod kojem su osnovni politički principi djelovanja bili probosanski (državni).

Poslije izbora 2018., Bakir Izetbegović, ničim izazvan, proglašava politiku SDA bošnjačkom politikom.
Dakle, imamo dio Bošnjaka (glasača SDA) kojem su osnovni politički principi djelovanja zasnovani na etničkoj politici. To je za mene pad sa konja na magarca, a za glasača SDA politička evolucija, koju moja malenkost nikako ne može shvatiti.

Moji politički principi kao Bosanca su se do prije godinu dana poklapali sa političkim principima SDA, kada govorimo o političkom spektru odnosa prema državnosti BiH. (naravno da se nisu poklapali u vezi korupcije, kriminala, socijalne pravde i sl.)

Danas mi jednostavno nismo u istom timu. Njima i njihovim glasačima je prioritet narod/etnija. Oni su preuzeli velikosrpsku i velikohrvatsku retoriku.

Onda dođu delegati i optuže te da si ubačeni element, četnik, ustaša, jugosloven, islamofob (mada u skoro 4 hiljade postova nisam, možda, 2 puta spomenuo islam uopće).
A sa druge strane se ližu sa Dodikom i Čovićem, poslovnmo odlično surađuju i sl.

Znači, Bosanac koji nije musliman ne valja kurcu, a neofašisti i kleptomani su odlični. E pa jebeš više takvu igranku i prodavanje muda pod bubrege.
U cemu se bosnjacka politika razlikuje od probosanske?
jeza u ledja

#2446 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

Point. wrote: Pa rekao je samo činjenicu, Hrvati jesu manjinski narod po brojkama, ali nije rekao u smislu manjina su nisu konstitutivan narod.
Rekao je u smislu manjina su ko ih jebe.
Point. wrote: Sad me dovodiš u situaciju da branim ublehe iz SDA. Pa zar nisu u nekakvim koalicijama bili sa sds i snsd, znači da idu u BL i pokušavaju.
:-)
Ulaze u koalicije jer tako lakse zadrzavaju fotelje.
Point. wrote: Nego, meni je zanimljivo da Bosance više opterećuje bošnjačka politika, više su trn u oku Bošnjaci nego drugi. Teme o Dodiku, rs, hrhb, hdz zjape prazne, nema ježa, dozera, madnera, megabajta i ostalih Bosanaca da osude njihovo otvoreno anti bosansko djelovanje a čim de otvori neka tema gdje se diskutuje o Bošnjacima, ona vrvi od "otvarača očiju" da tako nazovem. Zašto je to tako?
Mene nema gotovo ni na jednoj domacoj temi vec 10-ak godina. Ovakvih tema je bilo vise, ovo je prva na koju se javljam jer sam uhvatio objasnjavat po stoti put Dozeru i slicnima da je nacija isto sto i narod, pa evo dodjosmo do ovdje.

Meni nisu Bosnjaci trn u oku. Ja nisam tu da ubjedjujem Bosnjake da su oni Bosanci (mada se neki satrase da ubjede Bosance da ubjede Bosance da su u stvari Bosnjaci :-) )
Meni su trn u oku borci za laznu gradjansku BiH, kojima su ostali smetnja u njihovoj teoriji da su oni u stvari nosioci nekog "Bosanstva", a ne samo jedan od 3 naroda u BiH kojem to "Bosanstvo" postoji samo utoliko ukoliko radi za njih.

Cijela prica se svodi na to ko je koje nacije i kako kroz taj svoj identitet politicki razmislja o BiH. Ja govorim o politickom razmisljanju koje nije kroz prizmu nacije, naroda, etnicke grupe, bilo da je ono Bosnjastvo, Bosanstvo ili bilo sta drugo s nacionalnim ili pseudonacionalnim predznakom, ali istovremeno sa razumijevanjem zelja za nacionalnim identitetima, slobode izrazavanja tog identiteta, kulture, jezika, vjeroispovijesti.
Ja bih voliko vidjeti anacionalnu drzavu, ne jednonacionalnu, tronacionalnu ili nadnacionalnu.

A sto se tice tema o Dodiku itd, s kim da se tu diskutuje na ovom forumu? Kome da osudjujem? Nas 50 da se skupimo i galamimo na nekog salonca dok ovaj ne bude banovan? Big deal.
sadie_forever

#2447 Re: Identitet Bosnjaka

Post by sadie_forever »

Ljudi koje vjere su Japanci vecinom? nisu vjerska nacija,nisu nesto ni vjernici ali tradicija bazirana na budizmu/sintoizmu(sinkretizam)

isto vazi za svedjane(tradicija bazirana na protestantizmu) i sve ostale narode svijeta

e tako i bosnjaci,nisu neki vjernici ali sve bazirano na islamu

najprostije objasnjeno :D
славянин

#2448 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

sadie_forever wrote:Ljudi koje vjere su Japanci vecinom? nisu vjerska nacija,nisu nesto ni vjernici ali tradicija bazirana na budizmu/sintoizmu(sinkretizam)

isto vazi za svedjane(tradicija bazirana na protestantizmu) i sve ostale narode svijeta

Znaci komplet evropa u biti je jedan narod :D Amerika isto itd...
sadie_forever

#2449 Re: Identitet Bosnjaka

Post by sadie_forever »

славянин wrote:
sadie_forever wrote:Ljudi koje vjere su Japanci vecinom? nisu vjerska nacija,nisu nesto ni vjernici ali tradicija bazirana na budizmu/sintoizmu(sinkretizam)

Znaci komplet evropa u biti je jedan narod :D Amerika isto itd...
imas i nacija koje su multikulti etnicki ,recimo svicarska

ili bosna

ili ukraina
itd
pemanapemani

#2450 Re: Identitet Bosnjaka

Post by pemanapemani »

hAZNADAR wrote:
pemanapemani wrote:Prije godinu, dvije se bukvalno napadalo ljude kada su koristili pojam bošnjačka politika i inzistiralo se na pojmu probosanska/proBiH politika.

U cemu se bosnjacka politika razlikuje od probosanske?
Bosnjacka - na prvom mjestu prava i zastita Bosnjaka.

Probosanska - na prvom mjestu drzava BiH, ista prava svakom gradjaninu BiH na svakom pedlju teritorije.

Da se razumijemo, jer imas odredjene komplekse, ovim stavom ni u snu ne izjednacavam bosnjacku sa srpskom i hrvatskom politikom.
Samo konstatujem da je dio Bosnjaka spao sa konja na magarca.
Post Reply