Pa, ne mogu ja da predlazem za druge, ja samo mogu govoriti o tome sta ja mislim da bi bilo dobro za sve i sta bih ja volio.The 51st State wrote: I sta predlazes?
Ja koliko vidim jedino kod bosnjacke politike je spremnost da se ide prema eu I NATO kao nekakvim garantima perspektive bez zadrski I onako kako te institucije nalazu da se procesi vode, stvarno ne znam sta vise moze da se ucini.
Da nije sve tako crno pobrino se kanton sarajevo gdje sasvim dobro koegaistiraju razliciti politicki pogledi, a sve Iz razloga sto se drze priroritetnih pitanja za gradjane bez bunarenja po emocijama pa da se zloupotrebljavaju iste. Kako I kad ce takav konstrukt biti na nivou drzave ostaje da se vidi.
Bilo bi dobro za sve da se osjecaju komotno u identitetu s kojim se identifikuju. Znaci ne da ako si Bosnjak da treba si a priori neki borac za Bosnu, i da ako si Srbin ili Hrvat ne da si nuzno prvi u redu za odcjepljenje. Ti mislis da se Srbi i Hrvati osjecaju komotno kao takvi u BiH? Ja na primjer ne mislim. Oni znaju da zive u nejasnim svjetovima, bez obzira na svu pricu znaju da ovo u cemu zive nije potaman. S jedne strane im drzavnost BiH veze omcu, s druge strane znaju ni da ne mogu pripadati negdje drugo. Mislim, bilo ko od njih ko nije glup to vidi (a nije da Balkan nema glupih ljudi na izvoz). Hocu reci malo je to kompleksnije od paravana kojeg vidimo, a koji kaze da se svi Srbi i Hrvati u BiH osjecaju komotno u svom identitetu.
A sta predlazem ovako generalno....predlazem samo upravo to sto govoris - da se ljudi politicki opredjeljuju za opcije ne osnovu nacionalne pripadnosti i ne na osnovu patriotske duzsnoti, vec stvarno za opcije koje ce raditi na prakticnim stvarima koje ce uciniti zivot boljima. Znaci pocevsi od malih stvari.
Ne moras se stidjet sto si Bosnjak, ako si Bosnjak, i sto navijas za anacionalne policitke opcije. Zvuci dosadno, znam, ali samo tako se moze nesto postic.
Samo neke price o nekim imenima, drzavama, teritorijima....ima li iko pametan da pita sta on ima od toga? Sta imas od te RS ili HZ HB? Sta imas na kraju od BiH? Jel ti ime na pasosu ili LK stavlja hranu na stol? Ljudi se satrase, ali satrase da pokazu svoj patriotizam sto se tice ovih termina. Sastrase se da dokazu svoju pripadnost narodu. Isto ko da je pitanje zivota i smrti. Mislim za neke jeste, razumijem, ali ja to ne prihvatam kao racionalan stav pametnih ljudi.
Tako da, sta predlazem, predlazem da se prestane razmisljati na taj nacin. A ako mislis da neko drugi treba prestati tako razmisljati da bi ti tako prodisao, varas se. Sam si uostalom naveo primjer KS.