Idemo pred skupštinu!

klif
Posts: 1309
Joined: 28/12/2005 12:58

#2101

Post by klif » 03/01/2007 10:13

Liberalism wrote:@klif
Licno drzim da bi ukidanje FBiH impliciralo pojednostavljenje i pojeftinjenje funkcioniranja cjelokupne drzave, a posredno ukazivalo i na potrebu ukidanja RS, dovodeci je do apsurda, te ne vidim razlog da licno budem protiv toga./
Prvi dio tvog posta je jasan svim demokratama vec 2.500 godina, od kada je Perikle izjavio, da iako je samo neki mogu praviti (politiku), svi mogu suditi o politici.

Al to nije bitno, al eto znamo o cemu govorimo. Tako da mozemo preci na konkretno. Ti si iznio svoj licni stav po pitanju opravdanosti inicijative Dosta! o ukidanju F BiH. Sumnjam da u slucaju kada bi Parlament F BiH raspustio entitetske institucije da bi to dovelo do boljeg funkcioniranja drzavnih institucija. Jednostavno nema se niti jedan argument koji govori u prilog tome da bi svi zivjeli bolje nakon ukidanja F BiH, vec naprotiv vjerujem da je neko poslusao vas zahtjev i da je Parlament F BiH donio takvu odluku (kakvu ste vi trazili) danas bi građanima F BiH bilo čak i teže.

Al posto ne mogu da vjerujem da se Dosta! odlucio da tgrazi ukidanje F BiH samo vjerujući da bi time omogućili pojednostavljivanje (sto nije istina) i pojeftinjavanje funkcionisanja drzave (što je notorna istina jer svimaa je jasno kad i jednu sijalicu ugasis u institucijaama F BiH para ce biti vise), tako da me interesuje zna li iko usvojene (kako hocete ih nazovite) argumente na osnovu kojih ste se odlucili za ukidanje F BiH?
[/quote]

Naravno da je svima jasno da se biraci, kao politicki subjekti, u demokratskom drustvu mogu izjasniti o odredjenim politickim pitanjima i odlukama.

Ne vidim, medjutim, nista lose u tome da se biraci stalno podsjecaju na potrebu da to pravo zbilja i koriste. Tim vise, jer mnogi smatraju da su momentom izlaska na izbore izvrsili svoju demokratsku obavezu, te fakticki potpisali generalnu punomoc svojim politickim predstavnicima da sve odluke donose u njihovo ime, a bez potrebe da za iste snose bilo kakvu odgovornost. S druge strane cinjenica je da cak 50% biraca uopste ne izlazi na izbore, sto, uz svo uvazavanje argumenata i za takvu licnu odluku, u situaciju u kakvoj se nalazi BiH, smatram luksuzom koga si drzava odnosno biraci jednostavno ne moze odnosno ne mogu priustiti.

Licno smatram da biraci cak imaju i obavezu da se izjasnjavaju o onim stvarima koje smatraju drustveno relevantnim, jer je jedino na takav nacin moguce otpoceti siroku diskusiju o odredjeneim problemima. S druge strane, slozices se, smatram da je korisno voditi diskusiju o tome, kako na najbolji nacin rjesiti odredjeno pitanje. Ti, recimo, imas drugacije vidjenje od mene po pitanju potrebe ukidanja entiteta. Ne vidim prepreku da se i o tome vodi otvoreni dijalog.


senada
Posts: 2838
Joined: 08/12/2005 13:18

#2102

Post by senada » 03/01/2007 11:09

mIRCerka wrote:
Vrijeme je za stezanje kajševa
Godinu dana od šoka nastalog uvođenjem PDV-a građani u 2007. godinu ulaze zatrpani lavinom poskupljenja

Uzajamne čestitke i nade građana da će ova godina biti bolja od prethodne, zasjenjene su lavinom najava poskupljenja osnovnih životnih potreba. Već od ponoći 1. januara stotine hiljada korisnika fiksne telefonije će ove usluge morati još više plaćati, rasprave o novom poskupljenju električne energije se zahuktavaju, a silna obećanja da će prirodni gas biti jeftiniji od početka ove godine prerasla su u izreku dato obećanje - ludom radovanje.
Nakon što su građani prije tačno godinu dana preživljavali šokove i trpili posljedice nastale uvođenjem PDV-a, nadajući se da će neke komisije za praćenje cijena kao eto spriječiti masovna poskupljenja, a do čega naravno nikada nije došlo, i u 2007. godinu javna preduzeća i vlade su jednostavno poručile - stežite kajševe!
I umjesto da se konačno smanje enormni nameti na plate i obezbjedi barem po dodatnih deset KM za penzionere, kako bi preživjeli ovaj talas poskupljenja, odgovorni prebacuju lopticu jedni na druge, tvrdeći da niko nije kriv ?! Vlade kažu da oni nemaju ništa sa poskupljenjima, kao da nisu odgovorni za rad javnih preduzeća u kojima direktori primaju astronomske plate, ne trudeći se pretjerano da građanima pruže jeftinije i kvalitetnije usluge.
Sve čudnije postaje i djelovanje niza nezavisnih komisija, koje daju konačnu riječ na pravosnažnost novih, viših cijena. Dovoljan je primjer RAK-a, koji i dalje podržava naplaćivanje takozvanog nacionalnog rominga unutar BiH prilikom uspostave poziva između dva različita operatera mobilne telefonije.
Do kada će građani imati strpljenje da u svaku novu godinu ulaze šokirajući se novim poskupljenjima, otvoreno je pitanje. Zato i ne treba da čude sve glasnije najave o mogućim masovnim protestima ukoliko nove vlade, kada konačno budu formirane, ne učine konkretne poteze čiji cilj će biti poboljšanje mizernog standarda građana.

Piše: Adi HADŽIARAPOVIĆ
Postovani Adi, nije pitanje do kada ce gradjani imati strpljenja, vec KOLIKO JE POTREBNO DA GRADJANIMA DODJE IZ POLUGLADNE GUZICE U ocigledno SUPLJU GLAVU pa da ustanu svi...
Image
Ured Visokog predstavnika pod svojim super nadzorom ima odgovore na sva pitanja BiH -
1.Tri nacionalna kljuca su pod Jednim superkljucem supervizora u Uredu Visokog.
2.Svih 13 Ustava su pod kontrolom supervizora u Uredu Visokog.
3.Entitetske sudbine uredjuju se u Uredu Visokog.
4.Postojanje, funkcionalnost i svrha kantona i distrikta uredjuju se u Uredu Visokog.
5.Gradjanska prava i slobode uredjuju se u Uredu Visokog.
6.Sve politike:bankarske,sudske,poreske, carinske, granicne,drzavne,vjerske,unutrasnje, vanjske, entitetske, stranacke,privredne, ekonomske i sve druge politike se uredjuju pod super kontrolom u Uredu Visokog.
7.Svi reformski procesi se uredjuju pod super visokim nadzorom supervizora u Uredu Visokog.
8.Kriminal. korupcija, sverc i ostali drugi demonkratski procesi po kojima BiH zauzima visoko mjesto u konkurenciji Evropskih zemalja i sire, pod strogim su nadzorom supervizora u Uredu Visokog.
8.Odnos MZ i cijeloga svijeta prema BiH, RS i FBiH ovisi od Visokog.
9.Politicka, obrazovna,pa i zargonska i terminologija
ovise od Ureda Visokog.
Itd...itd...

Koja je onda svrha stajati ispred Parlamenta ili da se i nadalje pravimo slijepi i blesavi pa da trazimo od onih koji 11 godina krive MZ za svoje neuspjehe, ili da zahtijvamo od Visokog da njih ili sebe potpuno razrijesi svih obaveza, svih duznosti i svih ovlasti!

PS.Ovdje se zaboravlja da Federacija 2 mjeseca, od sve tri i jedne alternativne NEMA niti jednu VLADU!
Od TAKVIH TRIJU vlada, koje se sa samima sobom nisu sposobne dogovoriti, narod/i trebaju biti "pametniji" nego jesu pa traziti "nesto" za sebe? Ovo nije pitanje nego komentar.

mIRCerka
Posts: 28193
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#2103

Post by mIRCerka » 03/01/2007 11:14

senada wrote:
Koja je onda svrha stajati ispred Parlamenta ili da se i nadalje pravimo slijepi i blesavi pa da trazimo od onih koji 11 godina krive MZ za svoje neuspjehe..
Upravo tako, uvijek nam je neko drugi kriv.

User avatar
Liberalism
Posts: 2632
Joined: 27/08/2006 16:54

#2104

Post by Liberalism » 03/01/2007 16:39

klif wrote: Licno smatram da biraci cak imaju i obavezu da se izjasnjavaju o onim stvarima koje smatraju drustveno relevantnim, jer je jedino na takav nacin moguce otpoceti siroku diskusiju o odredjeneim problemima. S druge strane, slozices se, smatram da je korisno voditi diskusiju o tome, kako na najbolji nacin rjesiti odredjeno pitanje. Ti, recimo, imas drugacije vidjenje od mene po pitanju potrebe ukidanja entiteta. Ne vidim prepreku da se i o tome vodi otvoreni dijalog.
Ok i ja se slazem da su diskusije pozeljne. Onda ako se oboje slazemo, mozes li mi ti reci kao pripadnik pokreta Dosta! koji su argumenti pokreta za pokretanje inicijative o ukidanju federalnog nivoa vlasti?

klif
Posts: 1309
Joined: 28/12/2005 12:58

#2105

Post by klif » 03/01/2007 19:00

Liberalism wrote:
klif wrote: Licno smatram da biraci cak imaju i obavezu da se izjasnjavaju o onim stvarima koje smatraju drustveno relevantnim, jer je jedino na takav nacin moguce otpoceti siroku diskusiju o odredjeneim problemima. S druge strane, slozices se, smatram da je korisno voditi diskusiju o tome, kako na najbolji nacin rjesiti odredjeno pitanje. Ti, recimo, imas drugacije vidjenje od mene po pitanju potrebe ukidanja entiteta. Ne vidim prepreku da se i o tome vodi otvoreni dijalog.
Ok i ja se slazem da su diskusije pozeljne. Onda ako se oboje slazemo, mozes li mi ti reci kao pripadnik pokreta Dosta! koji su argumenti pokreta za pokretanje inicijative o ukidanju federalnog nivoa vlasti?
stolac92:

Je li ti to misliš da u pederaciji nije ugroženo pravo na život? Ne znam odakle si ti ali pogledaj malo šta se i u pederaciji dešava? Po čemu je pederacija drugačija od entiteta RS? Oba su entiteti i samim tim krše osnovna ljudska prava, neki više neki manje.

Mislim da su slijepi i bolesni likovi koji ne vide da je udar na entitet FBiH pokušaj jačanja Bosne i Hercegovine. Istina je da Pokret po prvi plasira svoju ideju o ustavnim promjenama. Pokret nije sud, tužilaštvo ili policija i bez obzira što ima mnogo nepravde u entitetu RS ništa manje nepravde nije ni u entietu FBiH, osim što je manje kvantitivnih zločina počinjeno u procesu stvaranja entiteta FBiH.

Ono što je potpuno jasno je da je potrebno masovnije učešće građana u bilo kojem pokušaju da se nešto promijeni, a svako treba prvo očistiti oko sebe. I mene boli ono što se dešava u entitetu RS, ali mi se mnoge stvari dešavaju tačno pred mojim nosem. Šta bi mi trebali da uradimo? Da nasjednemo na priču kako treba napadati tamo nekoga dok mi taj koji mi to govori krade komad hljeba iz usta.

mirCerka:

Da federacija bogdom ima uredjenje kao RS, bilo bi mnogo lakse.
Federacija ima minimalno 12 puta vecu administraciju od RS. A administracija se placa od nasih para.

Uvijek dobar gost:

...istina je da bila je agresija.... no ljudima moraš fino neke stvari objasniti, pokušaj ukidanja federacije je znak da smo mi kao "federalci" spremnni pogledati sebe u ogledalo i raskrstiti sa nefunkcionalnom vlesću.... to je znak il signal koji mi trebamo odaslati, moramo biti prvi u tome.....
Poslije toga sve ide, policija, pio, poste, elektro privrede i sve ostalo... treba krenuti od nečega....

stochar:

Slazem se s dijelom da su kantoni problem, ali oni su dio Federacije, Kada bi se ukinuli kantoni i od federacije napravila jedna administrativna cjelina s vrlo malo ovlasti, onda i RS nakon sto na drzavu prenese sve ovlasti koje mora prenijeti ne bi bila nista drugo do jos jedna administrativna cjelina s minimumom ovlasti. ovako imamo:

- drzavnu administraciju - vijece ministara, dva parlamenta i logistiku,
- entitetsku administraciju (RS i FBiH) - dvije vlade, cetiri parlamenta i hrpa logistike;
- kantonalne administracije - deset vlada sa po 10-12 ministarstava, deset skupstina plus kila logistike.

sve skupa=ekonomskli neodrzivo stanje koje se za sada jos uvijek krpi preko ledja gradjana i gradjanki BiH.

...misli malo svojom jebenom glavom, shvati da zivis u entitetu koji ti uzima hljeb od usta, u entitetu koji ima deset kantona sa deset vlada i oko 120 ministarstava. da zivis u drzavi sa bezbroj nivoa vlasti u kojoj 67 odsto budzeta ide u plate politichara, kako god se oni zvali. jucer su clanovi parlamenta FBiH organizovali oprostajni parti i podijelili sebi poklone od 100KM u šprosjeku dok ljudi ispred gladuju. pa dokle vise?!

herc:

...diskriminaciju moramo poceti gusiti u svom dvoristu.Koliko znam,Federacija ne zajednica Hrvata i Bosnjaka i automatski su diskriminirani Srbi.Koji ce nam K uopste jos jedan nivo vlasti koji sluzi politicarima da bi zaradivali u federalnom parlamentu i ministarstvima.70% budzeta ode na administraciju,umjesto da otvaramo nove fabrike,pravimo puteve.


Ja mogu potpisati svaku napisanu rijec. I znam da si ih vec procitao.

Ali bih volio znati zasto si ti protiv?

User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#2106

Post by Vodenjak » 03/01/2007 19:58

Sogan wrote:
klif wrote: Tvoj pristup pokazuje nespremnost na analiticko suceljavanje sa sustinom, ulogom i znacenjem jednog gradjanskog pokreta u demokratskom drustvu.
@Klif, kako na politickim diskusijama sax-a vlada hiper-inflacija likova ciji bi postovi zasluzili vise od nano-sekunde paznje, a tebe 'em smatram jednim od izuzetaka 'em si napisao toliki komentar da jednostavno zasluzujes objasnjenje... a imam i utisak da si me pogresno protumacio.

U pravu si, moja reakcija na Vodenjakov post ne sadrzi ni traga analitickog pristupa fenomenu gradjanskih pokreta u demokratskim sistemima. Jednostavno, to mi i nije bila namjera.
Sto, dopustices, ne govori nista o mojoj faktickoj spremnosti a jos manje o spremi u kontekstu drustveno-politickih analiza, ili konkretnije za temu, analitickom pristupu glede pozicioniranja nevladinih udruga, vanparlamentarnom lobizmu, iniciranju i redirekciji javnog mnijenja i sl.

Reagovao sam dakle prvenstveno na formulacije i intonaciju u Vodenjakovom postu, a bez ambicije analitickog osvrta na cjelokupnu problematiku. Pitanja sam postavio, kao sto sam samom autoru i naglasio, tendenciozno i arogantno. Djelomicno radi pariteta postu na koji odgovaram ali isto tako i u svrhu ilustracije apsurda forsirane dikotomije "naprednih snaga" na jednoj strani i "obicnog covjeka" na drugoj.

...
@Sogane, korektan si sagovornik i jedino mi je krivo sto si potpuno pogresno postavio tezu oko moje podjele izmedju, kako ti kazes "obicnog covjeka" i "naprednih snaga"
Naime, podjelu na one koji hoce promjene i aktivno to traze i one koji to sve samo nezainteresovano posmatraju, nisam napravio ja vec sam je samo - konstatovao!
Trebalo bi biti slijep i gluh i ne vidjeti, s jedne strane, jednu malu grupu, nevjerovatno upornih i angazovanih ljudi u nasem glavnom gradu, (pa i sire) grupu onih koji se bune, pokusavaju da se cuju, onih koji vriste i upozoravaju, grupu koja upravo pokusava da probudi obicnog, malog covjeka te s druge strane more onih "malih ljudi" koji se i dalje drze podalje od svega toga, kao da ih se njihovi sopstveni problemi ni najmanje ne ticu.

Ako ljudi smatraju da su ideje, stavovi, teznje i pokusaji onoga sto pokret Dosta hoce da promjeni sa svojim radom nepotrebno i pogresno, onda je, oprostices, ipak do tih ljudi.
Naravno, moze da bude i do vodjstva pokreta i njihovog nacina borbe, ali, barem do sada, koliko sam ja upoznat, pokret je bio otvoren za nove ideje koje su - ili bi trebale - da dodju upravo od obicnog malog covjeka.

A njega, tog malog bosanskog covjeka, ni s glave! Vjerovatno iz razloga sto se vec navikao da mu sve njegove probleme neko drugi rjesava. Ceka, jadan, strpljivo na te druge, a zna kako su mu ti drugi do sada to cinili... :oops:

Nadalje, ako si posten, priznaces da si primijetio u mom prvom postu da sebe nisam (iako mi to nabacujes) ubrojao u "napredne snage" ali jesam, indirektno, u simpatizere pokreta Dosta (onoliko koliko mi vrijeme i ostale mogucnosti dozvoljavaju).
Cak bih se i slozio s tobom da je danas vrlo tesko prepoznati te "napredne snage", ali ti moram reci da se nadam i da vjerujem da bi budjenje obicnog covjeka bio i te kako dobar poticaj svima onima koji su i sami podobro uspavani, ali koji imaju i te kako velikih potencijala i kvaliteta da stanu na celo zemlje i povedu je naprijed.

Svako dobro!

User avatar
Liberalism
Posts: 2632
Joined: 27/08/2006 16:54

#2107

Post by Liberalism » 04/01/2007 12:08

Vjerujem da si ove komentare postavio kako bi sumirao stavove Pokreta Dosta! u vezi ukidanja F BiH.
klif wrote: stolac92:

Je li ti to misliš da u pederaciji nije ugroženo pravo na život? Ne znam odakle si ti ali pogledaj malo šta se i u pederaciji dešava? Po čemu je pederacija drugačija od entiteta RS? Oba su entiteti i samim tim krše osnovna ljudska prava, neki više neki manje.

Mislim da su slijepi i bolesni likovi koji ne vide da je udar na entitet FBiH pokušaj jačanja Bosne i Hercegovine. Istina je da Pokret po prvi plasira svoju ideju o ustavnim promjenama. Pokret nije sud, tužilaštvo ili policija i bez obzira što ima mnogo nepravde u entitetu RS ništa manje nepravde nije ni u entietu FBiH, osim što je manje kvantitivnih zločina počinjeno u procesu stvaranja entiteta FBiH.

mirCerka:

Da federacija bogdom ima uredjenje kao RS, bilo bi mnogo lakse.
Federacija ima minimalno 12 puta vecu administraciju od RS. A administracija se placa od nasih para.

Uvijek dobar gost:

...istina je da bila je agresija.... no ljudima moraš fino neke stvari objasniti, pokušaj ukidanja federacije je znak da smo mi kao "federalci" spremnni pogledati sebe u ogledalo i raskrstiti sa nefunkcionalnom vlesću.... to je znak il signal koji mi trebamo odaslati, moramo biti prvi u tome.....

stochar:

Slazem se s dijelom da su kantoni problem, ali oni su dio Federacije, Kada bi se ukinuli kantoni i od federacije napravila jedna administrativna cjelina s vrlo malo ovlasti, onda i RS nakon sto na drzavu prenese sve ovlasti koje mora prenijeti ne bi bila nista drugo do jos jedna administrativna cjelina s minimumom ovlasti. ovako imamo:

- drzavnu administraciju - vijece ministara, dva parlamenta i logistiku,
- entitetsku administraciju (RS i FBiH) - dvije vlade, cetiri parlamenta i hrpa logistike;
- kantonalne administracije - deset vlada sa po 10-12 ministarstava, deset skupstina plus kila logistike.

sve skupa=ekonomskli neodrzivo stanje koje se za sada jos uvijek krpi preko ledja gradjana i gradjanki BiH.

herc:

...diskriminaciju moramo poceti gusiti u svom dvoristu.Koliko znam,Federacija ne zajednica Hrvata i Bosnjaka i automatski su diskriminirani Srbi.Koji ce nam K uopste jos jedan nivo vlasti koji sluzi politicarima da bi zaradivali u federalnom parlamentu i ministarstvima.70% budzeta ode na administraciju,umjesto da otvaramo nove fabrike,pravimo puteve.

Mozes i sam viditi da su ovo manje vise emotivne konstatacije, koje međusobno su znatno oprecne. Ukidamo Federalni nivo, a zalimo se na kantone. Poistovjecuje se F BiH i RS i koriste se dobri primjeri jednog kako bi se kritikovalo uređenje drugog entiteta. itd itd. Ako ste vi za ukidanje federalnog nivoa vlasti, onda zasto ste protiv kantona? Neko mora provoditi osnovne javne funkcije i u vasem apstraktnom modelu. Samo iz ovih postova ne vidim na koga mislite.

Trebali ste bar uzeti ESI-jevu studiju, pa formulisati zahtjeve na nacin slican njihovim u pogledu ukidanja F BiH. Tako bi bar sve izgledalo ozbiljnije (iako i njihova studija ima ozbiljnih 'rupa').

I na kraju, necu vise o ovoj temi: kad ste ono nekad govorili da vam ne trebaju pare i da vi niste placenici, trebali ste iz drugih izvora nekako obezbjediti nekog ko bi vam vase inicijative (bar ove komplikovanije) ozbiljnije formulisao ili vama pomogao u tom poslu.

neide bas sve na ho-ruk.

klif
Posts: 1309
Joined: 28/12/2005 12:58

#2108

Post by klif » 04/01/2007 15:37

Konstatacija negativnog stanja i losih rjesenja bi trabala da vodi ka raspravi o promjenama istih. Nadam se da se makar slazes sa mnom da je trenutno uredjenje lose.

Mislim da je BiH prije rata imala relativno jednostavnu drzavnu strukturu sa opcinskim i republickim organima. Pitanja iz nadleznosti federalnih organa tadasnje SFRJ su se momentom osamostaljenja mogla i morala automatski prenijeti na republicki nivo. Svaki drugi nivo vlasti osim opcinskog i republickog za zemlju velicine BiH smatram apsolutno nepotrebnim i pukim bacanjem para.

Ovako komplikovan nacin drzavnog uredjenja smatram ustupkom nacionalistickim snagama i njihovim nesposobnim politickim predstavnicima.

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#2109

Post by _BosanaC » 04/01/2007 15:40

klif wrote:Konstatacija negativnog stanja i losih rjesenja bi trabala da vodi ka raspravi o promjenama istih. Nadam se da se makar slazes sa mnom da je trenutno uredjenje lose.

Mislim da je BiH prije rata imala relativno jednostavnu drzavnu strukturu sa opcinskim i republickim organima. Pitanja iz nadleznosti federalnih organa tadasnje SFRJ su se momentom osamostaljenja mogla i morala automatski prenijeti na republicki nivo. Svaki drugi nivo vlasti osim opcinskog i republickog za zemlju velicine BiH smatram apsolutno nepotrebnim i pukim bacanjem para.

Ovako komplikovan nacin drzavnog uredjenja smatram ustupkom nacionalistickim snagama i njihovim nesposobnim politickim predstavnicima.
Ja se nekada zapitam kako su megapolisi tipa New Yorka ili Mexico Cityja uredjeni, a imaju pet puta vise stanovnika nego citava nasa jadna drzava.

Zar uvjek moramo izmisljati toplu vodu? Zar nije lakse otici i vidjeti kako to funkcionise kod nekih drugih i uspjesan primjer preslikati na nas? :roll:

klif
Posts: 1309
Joined: 28/12/2005 12:58

#2110

Post by klif » 04/01/2007 16:12

http://www.fbihvlada.gov.ba/hrvatski/fe ... tav_hr.htm

A da bi smo znali o cemu govorimo tu je link za Ustav FBiH.

http://www.vladars.net/lt/zakoni/ustav.html

i RS.

User avatar
Liberalism
Posts: 2632
Joined: 27/08/2006 16:54

#2111

Post by Liberalism » 13/01/2007 13:04

Ima li nekih detalja vezano za GRAS?

User avatar
Liberalism
Posts: 2632
Joined: 27/08/2006 16:54

#2112

Post by Liberalism » 03/03/2007 16:01

Dosta! i presuda? Ima li nekih komentara?

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#2113

Post by uvjek dobar gost » 05/03/2007 10:01

Komentari... oko presude.....

Mislim da su suvišni... mislim da je sad ljudima sve jasno il bar jasnije....

Moje mišljenje je krajnje .... pesimistično, ja sam kao pojedinac, kao čovjek razočaran... i to ne samo presudom već nizom stvari.

Prva od tih stvari je tužba samo za bošnjake, odnosno izbacivanje ostalih naroda iz tužbe..... u ovoj napaćenoj i tužnoj zemlji svi su stradali, svi oni koji nisu prihvatili jednoumni koncept, ko god se nije slagao sa fašističkom politikom koja je dolazila iz Beograda tih godina. Istina je da su bošnjaci najviše stradali, ali nisu vlasti smijele izbaciti ostale narode iz tužbe....

Poslije toga ljutnja na Hag jer nije dostavio sve dokumente povodom tužbe, mnogo dokumenata koji su bili spremani za suđenje Slobodanu M. nisu se koristili na sudu, neki zbog zahtjeva Srbije a neki zboh samog suda u Hagu...

Poslije svega toga bijes što je "mudra" Srbija prebacila lopticu genocidnog poriva na Bosu i Hercegovinu, odnosno jedan njen dio.(samo što taj dio još nije svjetan pečata koji samim tim preuzima na sebe)... ali to je i dalje BiH... i mi smo sad kao Bosanci i Hercegovci.... ljudi sa genocidnom istorijom.... pored toga činjenica da je bila agresija..... je izmijenjena u građanski rat... i to mi je baš fuj....

Na kraju presuda je onemogučila katarzu u Srbiji ali i u manjem BiH entitetu.... to prolongira ovaj status quo.... koji je nepovoljan za sviju samo to neki neće da vide....

Na to sve bi dodao pretvaranje poraza u pobjedu što čini jedan bio političara koji kao brane interese bošnjaka.....

Pokret Dosta zastupa istinu i pravdu, zastupa prava i svijest pojedinca..... , ova presuda je svjetlosnim miljama daleko od istine i pravde...., a i mi skupa sa njom....mi kao pojedinci se osjećamo bijedno svi mi koji smo svjesni zbivanja u 90.-tim godinama.... jedne krvave, tužne i ružne istine....

Hoću reći međunarodna zajednica je još jednom pokazala na kakvim temeljima je napravljena , a mi smo još jednom pokazali da smo beskičmenjaci i da nam mogu pod nos poturiti šta god požele.....

Živili !

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#2114

Post by uvjek dobar gost » 12/03/2007 10:02

U zadnje vrijeme neki ljudi me pitaju... "šta ima sa tim dosta, nekako Vas nema..." i ta neka pitanja... koja se svode na konstataciju kako je dosta kao pokret postao nevidljiv....!!!???!!!

Ja sam im odgovorio pitanjem na pitanje..... i odmah ih upitao .. pa zar i ja nisam postao nekako nevidljiv, stidljiv i nezainteresovan.... zar Vi niste takvi.... zar svi nismo postali nekako nezainteresovani, bojažljivi, neprimjetni i šta sve ne.... ali u nekom smislu neodređenosti i apatije.... ma nekako nevidljivi baš....

Pa taj pokret DOSTA je naša slika i prilika, ogledalo sviju nas... jer pokret, ma koliko imao dobre namjere, jasan cilj i iskren pristup..ili nemao...., sam ne može ništa... jer pokrete čine ljudi, ljudi koji su spremni da se odreknu bar mrvice svoga vremena i da to vrijeme ulože u nešto, u nešto što vide da je pravedno i opravdano...

Ali problem je što su mediji i okolina u nama ubili osjećaj za pravdu i pravednost, što su komšije koje su bjesomučno grabile u džepove nama postali uzori, što su pjevaljke postale idoli mladim ljudima i nekim novim generacijama.... te su se generacije navikle na ovo stanje i vide isto kao apsolutno normalnu stvar... svi se prave da sve je u redu.. jer za ime i u ime boga... svi ciljevi se progutati mogu, nema veze što postajemo marva, što smo masa nepismenih, bahatih, nekulturnim malograđana... koja trabunja i baza bet ikakvog jasnog cilja....kao da je neko ugasio svjetlo i pustio nas da se u mraku snalazimo.... , a nama to nikako ne ide....

I za kraj.... fali mi onaj snijeg prvi koji padne da pokrije svo smeće i sav belaj, svu tugu i sav jad naše tužne zemlje.... bez tog snijega .... sve jasno vidim i sve više gubim nadu u nas, u našu ljudskost.... jer sve više ličimo na klonove koji samo bazaju bez jasnog cilja..... ali bazaju pa se i to pika...

Živili...

umorni
Posts: 248
Joined: 30/10/2006 14:54

#2115 123

Post by umorni » 12/03/2007 13:01

Kaze...Ne pada snijeg da pokrije brijeg vec da "zmija" svoje tragove ostavi..

Snijeg je prividno rjesenje a korijen uvjek klija dok se ne odradi.. :x

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#2116

Post by _BosanaC » 12/03/2007 13:08

Nema od protesta i okupljanja nista sve dok gospodja koja je juce meni zvonila na vrata i ubjedjivala me da joj dam para uz spominjanje sevapa i Allaha ne dodje pred skupstinu pa ne zatrazi te pare od onih koji su joj to uzeli i koji joj ne daju nista.

Ako nista, neka ode u neku od novoizgradjenih dzamija pa neka zatrazi tamo.

Dovoljno mi je sto mi drzava uzima doprinose, poreze, naplacuje i disanje have, te opet zvoni na vrata MENI a nema muda da ode pred vrata bilo kojem politicaru :x

Uostalom, pred skupstinom je svaki dan bar milion dusa :oops: pola miliona penzionera i pola miliona nezaposlenih :oops:

umorni
Posts: 248
Joined: 30/10/2006 14:54

#2117

Post by umorni » 12/03/2007 13:23

Svaki put kazem i opet cu ponovit.. u penzionerima je problem..sjete se samo penzija kad ih treba podici..pogledajte samo dan-dva oko prvog koji su redovi pred bankama.. a poslije? Tu su da stvaraju guzvu u javnom sobracaju..samo da im jos daju sokove na slamku dok igraju sah..

Molim boga da tramvaji ne rade jedno mjesec dana pa da fino ti penzineri tabanaju po uzeglim nasim ulicama dok ono smece fino mirisi a oni onako zakopcani pod vrat.. zatvori promaha,ubi promaja.. uuuu dabogda vas pokrtenula ta promaha za sva vremena..ocekuju od mene i mojih vrsnjaka da m obezbjedimo penzije..

Pa sto bi se oni gurali i protestvovali sa nama kad mogu rasturat saha ( i za to treba energije) i cekat prvi u mjesecu...

Zapitajte se imate li slicnih u komsiluku,sta oni rade osim sto vam govore..omladina ovo,ono fuj omladine...

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#2118

Post by uvjek dobar gost » 12/03/2007 13:38

Niti jedan segment društva se ne može gledati izdvojeno od konteksta... onda je isto i dijaspora kriva jer se novcima koje oni šalju kupuje socijalni mir u BiH... kad bi oni samo dva mjeseca prestali da šalju novac... ih... bilo bi svega, ali ko će ostaviti familiju da gladuju... neće niko...

Il studenti recimo ... vide probleme oko polaganja ispita il upisa na narednu godinu... a ne vide nemogućnost zaposlenja u struci, korupciju među profesorima i asistentima... ne vide koliko je srozan njihov životni standard, ne vide koliko su razjedinjeni i pasivni....

Radnici recimo ne vide da su ih političari rascjepkali u stotine sindikata, da su ostavljeni sa neuvezanim stažem, da nisu solidarni i da se sve u svemu ne pitaju nizašta dok ratni profiteri kupuju fabrike za marku...

i sve nam je tako... pitanje je koliko ljudi treba da se žrtvuje da bi masa jedna ili bolje rečeno marva imala svoje mišljenje ... ,a ne zastupala svoju bazu i to na svoju štetu....


Da su partizani imali forume ... nikad šume vidjeli ne bi...

umorni
Posts: 248
Joined: 30/10/2006 14:54

#2119 12312

Post by umorni » 16/03/2007 14:10

Sutra,subota 12h Marin Dvor..DOSTA!

User avatar
Liberalism
Posts: 2632
Joined: 27/08/2006 16:54

#2120

Post by Liberalism » 16/03/2007 15:17

U vezi cega?

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#2121

Post by uvjek dobar gost » 19/03/2007 09:33

Da obavijestim sve zainteresovane....

Neki sastanak aktivista je bio prisutan u nedelju... trajao je prilično i isto tako bio je prilično konstruktivan...

Pored nekih ideja koje će se definitivno sprovesti u djelo jedna stvar mislim da je od presudne važnosti !

Naime "sarajevska ćelija" pokretra Dosta će se definitivno formirati, za tim korakom postoji nasušna potreba, situacija je takva ... kakva je i zahtjeva konkretna djela i konkretan odgovor....

U ime toga pozivam sve koji pročitaju ovaj post da se zapitaju na koji način mogu i da li žele da doprinesu rješavanju ove krajnje grozne situacije u kojoj se svi skupa nalazimo....
Ja sam krenuo i pozivam Vas da krenete sa mnom ili sa nama... ne za nama ili za mnom... jer mi pozivamo pojedince i pojedinke da mućnu glavom i okrenu se oko sebe... i razmisle jeli zaslužuju bolje.... mi "dostaši" mislimo da zaslužujemo ... samo se za to moramo izboriti.....!!!!!


Vrijeme je da se krene !!!

User avatar
Liberalism
Posts: 2632
Joined: 27/08/2006 16:54

#2122

Post by Liberalism » 15/11/2007 19:47

Izgleda da se bilo poranilo jedno dvije godine.

Izgleda da e tek sada vrijeme za ovo. Cijene rastu svakodnevno, siromaštvo poprima ekstremne razmjere, vlast samo povecava poreze i na ocigled svih troše stotine miliona u nepoznate svrhe dok po cijeli dan na televiziji prijete novim ratom.

a i rentabilnije izaci napolje nije toliko hladno a svakako se nema za grijanja :-)

User avatar
Liberalism
Posts: 2632
Joined: 27/08/2006 16:54

#2123

Post by Liberalism » 15/11/2007 20:13

Ne vidjoh sta je bilo na onoj tamo drugoj temi. I sta se dogovorilo?


Ceteris paribus promjena (uslova) zahtjeva prilagođavanje (uslovima)

mIRCerka
Posts: 28193
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#2124

Post by mIRCerka » 16/11/2007 00:15

Liberalism wrote:Ne vidjoh sta je bilo na onoj tamo drugoj temi. I sta se dogovorilo?


Ceteris paribus promjena (uslova) zahtjeva prilagođavanje (uslovima)
tebe cekam...circem et panem, dodji na plato pa ces cut sta se dogovorilo....

User avatar
J.B.Tito
Posts: 161
Joined: 26/10/2007 17:24
Location: Sarajevo

#2125

Post by J.B.Tito » 17/11/2007 13:27

:-D

Post Reply