Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
DinoKotroman

#2476 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by DinoKotroman »

ja OBAVEZNO okrećem i OBAVEZNO ostavljam na polici ako je iz srbije !!
iz HR može da prođe ali samo pod uslivom da sličan proizvod se ne proizvodi u BH ili nema doraslu konkurenciju
npr. Cedevita, Red Bulll, Aloa Vera konzervae.pića...
moonca

#2477 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by moonca »

Otkud proizvodi iz Srbije na policama? :-)
TheWatcher

#2478 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by TheWatcher »

DinoKotroman wrote:ja OBAVEZNO okrećem i OBAVEZNO ostavljam na polici ako je iz srbije !!
iz HR može da prođe ali samo pod uslivom da sličan proizvod se ne proizvodi u BH ili nema doraslu konkurenciju
:fight:
¤ jelena ¤

#2479 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by ¤ jelena ¤ »

Hm...nešto slično sam se i ja pitala:

otkud lijekovi Bosnalijeka na policama po apotekama u Srbiji...i još ih teta preporuči kupcu.

Uglavnom, lijepo je čuti da se kvalitetan proizvod iz moje zemlje cijeni i preporučuje lokalnom stanovništvu van granica iste.

Nego...upravo gledam ovaj spisak nepoželjnih firmi iz moje zemlje na prethodnoj strani... :roll:

https://www.retroshoes.ba/ ima baš dobrih cipa, gležnjača pogotovo! :thumbup:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2480 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by mk ultra »

¤ jelena ¤ wrote:Hm...nešto slično sam se i ja pitala:

otkud lijekovi Bosnalijeka na policama po apotekama u Srbiji...i još ih teta preporuči kupcu.

Uglavnom, lijepo je čuti da se kvalitetan proizvod iz moje zemlje cijeni i preporučuje lokalnom stanovništvu van granica iste.

Nego...upravo gledam ovaj spisak nepoželjnih firmi iz moje zemlje na prethodnoj strani... :roll:

https://www.retroshoes.ba/ ima baš dobrih cipa, gležnjača pogotovo! :thumbup:
Visa politika Bosnalijeka

Sta mislis ko pravi novu zgradu, ko je projekat radio... odakle su radnici :skoljka:
hali gali halid

#2481 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by hali gali halid »

Alternativa za toalet papir, maramice, ubruse?
emmir1

#2482 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by emmir1 »

Evo neka nova vlast zatvori sve kladionice u Sarajevu.

To bi bio potez za respekt.

Inače kod nas Bošnji ništa ne može.

Vani zabranjuju pušenje na ulicama, kod nas ne može ni u javnim objektima.

Odem sa curicom na turnir u Zagreb i milion ljudi, u sklopu toga su i kafici i restorani i niko da zapali.

Odem sa dječakom juče na međunarodni turnir u fudbalu u Sarajevu i uđem i ne vidi se 2 metra ispred od dima.

Kod nas se sve kalkulira, eto bunit će se neki.

Zabranit kladionice, zatvori i neka plaču Hilminoj materi.

Sarajevo je veće tržiśte od cijele Hercegovine.

Tako Tuzla i Zenica.

Kao izgubit će se nešto radnih mjesta.

Hoće, ali dobit će se mnogo više.

Milione koje se ostave u kladionici će ljudi potrošit na svoje porodice.
Last edited by emmir1 on 13/01/2019 08:05, edited 1 time in total.
emmir1

#2483 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by emmir1 »

emmir1 wrote:Evo neka nova vlast zatvori sve kladionice u Sarajevu.

To bi bio potez za respekt.

Inače kod nas Bošnji ništa ne može.

Vani zabranjuju pušenje na ulicama, kod nas ne može ni u javnim objektima.

Odem sa curicom na turnir u Zagreb i milion ljudi, u sklopu toga su i kafici i restorani i niko da zapali.

Odem sa dječakom juče na međunarodni turnir u Sarajevu u fudbalu i uđem i ne vidi se 2 metra ispred od dima.

Kod nas se sve kalkulira, eto bunit će se neki.

Zabranit kladionice, zatvori i neka plaču Hilminoj materi.

Sarajevo je veće tržiśte od cijele Hercegovine.

Tako Tuzla i Zenica.

Kao izgubit će se nešto radnih mjesta.

Hoće, ali dobit će se mnogo više.

Milione koje se ostave u kladionici će ljudi potrošit na svoje porodice.
DinoKotroman

#2484 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by DinoKotroman »

moonca wrote:Otkud proizvodi iz Srbije na policama? :-)
najmanje je tu bitno otkud, najbitnije je NE KUPOVAT pa kad prodavaču bude stojala "Takovo, Štark, Carnex..." roba, idući put kad mu snabdjevač dođe sa novom turom, on će reći "hvala, nemoj više dolazit, ne ide mi tvoja roba, alahmanet"

kupovat Janu vodu pored tešanjskog dijamanta to može samo retardirani Bošnjo i to onaj čuveni lik iz viceva o glupom Bosancu gdje je uvjek predmet sprdnje
DinoKotroman

#2485 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by DinoKotroman »

TheWatcher wrote:
DinoKotroman wrote:ja OBAVEZNO okrećem i OBAVEZNO ostavljam na polici ako je iz srbije !!
srbin li si ili rvat
pa ti vokri sto osvjesteni Bošnjo neće da kupuje tvoju robu iz Smrdije i Rvacke i da finansira da krme vučić kupuje ruske migove ili rvacka izraelske f-16
kanga

#2486 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by kanga »

hali gali halid wrote:Alternativa za toalet papir, maramice, ubruse?
DM-ova robna marka. Milion puta bolji i kvalitetniji od Violete.
moonca

#2488 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by moonca »

DinoKotroman wrote:
najmanje je tu bitno otkud, najbitnije je NE KUPOVAT pa kad prodavaču bude stojala "Takovo, Štark, Carnex..." roba, idući put kad mu snabdjevač dođe sa novom turom, on će reći "hvala, nemoj više dolazit, ne ide mi tvoja roba, alahmanet"

kupovat Janu vodu pored tešanjskog dijamanta to može samo retardirani Bošnjo i to onaj čuveni lik iz viceva o glupom Bosancu gdje je uvjek predmet sprdnje
Mislim da nije. Zasto su se ti proizvodi i ko je dozvolio da se nadju na policama u BiH?
CPT

#2489 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by CPT »

moonca wrote:
DinoKotroman wrote:

Mislim da nije. Zasto su se ti proizvodi i ko je dozvolio da se nadju na policama u BiH?
Jeste... Ne kupuj, roba propada tj. pravis minus trgovcu... Ko, zasto i kako u ovom kontekstu nije bitno.
moonca

#2490 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by moonca »

CPT wrote:
moonca wrote: Jeste... Ne kupuj, roba propada tj. pravis minus trgovcu... Ko, zasto i kako u ovom kontekstu nije bitno.
Svom trgovcu?
Bitno je.. jesu li to kupci veci ''katolici od Pape'?
CPT

#2491 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by CPT »

moonca wrote:
CPT wrote:
moonca wrote: Jeste... Ne kupuj, roba propada tj. pravis minus trgovcu... Ko, zasto i kako u ovom kontekstu nije bitno.
Svom trgovcu?
Bitno je.. jesu li to kupci veci ''katolici od Pape'?
Mislim da samo trazis izgovor da nesto ne uradis... To je sasvim ok. Bojkot je pravo, nije obaveza. Ne moras traziti opravdanje.
moonca

#2492 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by moonca »

I tako, prodje ti zivot cekajuci da proizvod nestane sa police. :-)
CPT

#2493 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by CPT »

moonca wrote:I tako, prodje ti zivot cekajuci da proizvod nestane sa police. :-)
To ti ocekujes nesto preko noci? Ili da ce neko drugi uraditi? Valjda te kosta nesto? Covjek mora biti bas mazohista da uzme nesto od Takova, Aleksandrije i slicno...

Btw, prvi zakon iz novog sastava americkog senata:
January 5 2019, 10:09 p.m.
U.S. SENATE’S FIRST BILL, IN THE MIDST OF THE SHUTDOWN, IS A BIPARTISAN DEFENSE OF THE ISRAELI GOVERNMENT FROM BOYCOTTS
mega_mashcine

#2494 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by mega_mashcine »

Itekako ima kvalitetnih naših proizvoda, čak šta više, mnogo je više nekakvog smeća i otpada koje se uvozi sa strane i završava na policama naših marketa.
Dok nisam počeo obraćati pažnju šta kupujem, odnosno gdje je proizvedeno to što kupujem, nisam bio ni svjestan koliko ima kvalitetnih naših proizvoda. Naravno ima i smeća, ali to ćeš svakako izbjegavati. Mislim da bi i proizvođači mogli poraditi malo na reklami svojih proizvoda.
Normalno, nemoguće je naći svaku vrstu proizvoda da se proizvodi u BiH, i mora se nešto kupiti, kako strano tako i hrvatsko i srpsko, ali ja gledam da to bude minimalno. Pod obavezne BH proizvode koji se trebaju kupovati i koji su stvarn kvalitetni (ili barem nisu ništa manje kvalitetni od uvozne konkurencije) bih naveo mlijeko i određene mliječne prozivode, voda, kafa, čaj, tjestenina.. to mi ovako prvo pade napamet, i nekakve Jane, grand kafe i slično može uzimati samo priglupi Bošnjo. A svakako se tu još mogu probrati i neki slatkiši, grickalice, sokovi, supe, deterdženti, sapuni/šamponi i ostale higijenske potrepštine, određeni odijevni predmeti, itd.
moonca

#2495 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by moonca »

CPT wrote:
moonca wrote:I tako, prodje ti zivot cekajuci da proizvod nestane sa police. :-)
To ti ocekujes nesto preko noci? Ili da ce neko drugi uraditi? Valjda te kosta nesto? Covjek mora biti bas mazohista da uzme nesto od Takova, Aleksandrije i slicno...

U.S. SENATE’S FIRST BILL, IN THE MIDST OF THE SHUTDOWN, IS A BIPARTISAN DEFENSE OF THE ISRAELI GOVERNMENT FROM BOYCOTTS
Eto, sta radi Bosanska Vlast po tom pitanju?
CPT

#2496 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by CPT »

moonca wrote:
CPT wrote:

Eto, sta radi Bosanska Vlast po tom pitanju?
Prvo... nema sta raditi bosanska vlast ili vlast generalno. To je pravo potrosaca. Ovaj zakon iznad ce pasti na svakom sudu.
kolegione

#2497 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by kolegione »

Pozdrav svima,

Mali osvrt na ovu temu, ideja je super ali bez realnih riješenja problema, jer Bosnjaci kao etnos u poslovnom smislu u ovoj industriji imaju samo jednu kompaniju koja je zaista bila respektabilna to je "MEGAMIX" sa naglaskom na BILA, sada ta kompanija više nije respektabilna te njena putanja ide nezaustavno ka dole, što se tiče ove industrije, nada ostaje da će izgurati distribuciju proizvoda ka resotranima "Horeca" i tako nastaviti poslovati.

Sve ostale kompanije su u vlasništvu Hercegovine i ljudi zaista odlično rade svoj posao, naravno sve velike brandove jakim političkim bojkotom za 9 mjeseci mozes natjerati da promijene distributera, ali takvog danas u ovom korpusu nema, te bi recipročno značilo da će se desiti da će se veliki brandovi distribuirati po etničkoj liniji, jer takav otvoreni i rašireni napad na te distributere izazvao bi bijes hrvatskog i hrpskog stanovništva, te bi stanovništvo povuklo iste poteze, u poslovnom kao i u politčkom smislu ovo bi bila negativna spirala, dok taj projekat ne bi bio ozbiljno osmišljen i dogovoren na većem nivou, što se naravno neće desiti

Stoga dragi moji, mislim da ne razumijete osnovne postulate ovoga biznisa, i to što pokušavate samo će naštetiti BiH ekonomiji, jer to je klasični anarhizam jer nema alternative, nego je potrebno da se prvo kreira distributer ili bar 2 koja mogu preuzeti distribuciju pa onda krene u pregovore, pokuša iznaći model finansiranja kako bi se smanjila distributerska marža te tako da se postane konkurentniji od ostalih, pa onda i ovaj model se može koristiti kao poluga u pregovorima

Za kraj da Bosnjački korpus jeste 50% do 53% ove industrije pogotovo prehrane, stoga ovo jeste alat, ali kad se steknu predoslovi
TheWatcher

#2498 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by TheWatcher »

DinoKotroman wrote:
TheWatcher wrote:
srbin li si ili rvat
pa ti vokri sto osvjesteni Bošnjo neće da kupuje tvoju robu iz Smrdije i Rvacke i da finansira da krme vučić kupuje ruske migove ili rvacka izraelske f-16
gluho bilo :run:
DaffyDuck

#2499 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by DaffyDuck »

kanga wrote:
hali gali halid wrote:Alternativa za toalet papir, maramice, ubruse?
DM-ova robna marka. Milion puta bolji i kvalitetniji od Violete.
t. papir i ubruse svoje proizvodnje ima Bingo i jis neki manji proizvodjaci.
DaffyDuck

#2500 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by DaffyDuck »

kolegione wrote:Pozdrav svima,

Mali osvrt na ovu temu, ideja je super ali bez realnih riješenja problema, jer Bosnjaci kao etnos u poslovnom smislu u ovoj industriji imaju samo jednu kompaniju koja je zaista bila respektabilna to je "MEGAMIX" sa naglaskom na BILA, sada ta kompanija više nije respektabilna te njena putanja ide nezaustavno ka dole, što se tiče ove industrije, nada ostaje da će izgurati distribuciju proizvoda ka resotranima "Horeca" i tako nastaviti poslovati.

Sve ostale kompanije su u vlasništvu Hercegovine i ljudi zaista odlično rade svoj posao, naravno sve velike brandove jakim političkim bojkotom za 9 mjeseci mozes natjerati da promijene distributera, ali takvog danas u ovom korpusu nema, te bi recipročno značilo da će se desiti da će se veliki brandovi distribuirati po etničkoj liniji, jer takav otvoreni i rašireni napad na te distributere izazvao bi bijes hrvatskog i hrpskog stanovništva, te bi stanovništvo povuklo iste poteze, u poslovnom kao i u politčkom smislu ovo bi bila negativna spirala, dok taj projekat ne bi bio ozbiljno osmišljen i dogovoren na većem nivou, što se naravno neće desiti

Stoga dragi moji, mislim da ne razumijete osnovne postulate ovoga biznisa, i to što pokušavate samo će naštetiti BiH ekonomiji, jer to je klasični anarhizam jer nema alternative, nego je potrebno da se prvo kreira distributer ili bar 2 koja mogu preuzeti distribuciju pa onda krene u pregovore, pokuša iznaći model finansiranja kako bi se smanjila distributerska marža te tako da se postane konkurentniji od ostalih, pa onda i ovaj model se može koristiti kao poluga u pregovorima

Za kraj da Bosnjački korpus jeste 50% do 53% ove industrije pogotovo prehrane, stoga ovo jeste alat, ali kad se steknu predoslovi
Stoga... sustinu si sam rekao vise od 50% trzista (bilo kojeg) je, kako ti kazes, bosnjackog korpusa. I naravno da se moze, i naravno da kada ljudima smanjis prihode, promete i sl. da ce malo mucnut glavom i reci svojim politikama ko vas .... meni je moj posao najvazniji.

I ni u kojem slucaju se ne slazem da megamix nije respektabilna kompanija. I ima ih jos u Sarajevu, al glupom bosnji draze uzet od drugog. Vecina opravdava viceve, na zalost.
Locked