SaraFina wrote:Ommadawn wrote:decembar2017 wrote:Drzava Kosovo nam je svojim primjerom dokazala da sve ima svoju cijenu.
Isto kao i ovi kojima su puna usta kritike, pljuvanja na nacionaliste, ibrete se sto je ovakvo stanje ali svim srcem brane hdz i njihove finansijere jer nemoj slucajno da im uzmes KM iz ruke

A drzava Kosovo je inace ovako jaka i ozbiljna drzava pa se mozemo ugledati na nju.
Kosovari kakvi god su, i ma śta ti s visine mislio o njima, nama bi trebali biti primjer. Tebi pogotovo vrli Banjalučanine iz RS. Pedlja zemlje ne daju. Nisu tumor raspadajući ostavili u obliku autonomije, kao što smo mi dozvolili da ozakone genocid, etnicko čišćenje i masovne grobnice po RS. Srbi na sjeveru Kosova autonomije dobiti nikad neće. I zato ko si pa ti da im spočitavaš bilo šta?
I pogotovo ti bi se trebao ugledati na njih. Kako se voli i poštuje, lobira po svijetu itd itd
Pazi molim te koje omalovažavanje? Pa da imaš temelj neki makar.... hajde de.
I vidi se da vam alkohol u rešetkama, luksuz nevidjeni, u Skandinaviji...s kojim si "idiopoklonstvom" postavio Badelovu flašu.
Samo da joj se počneš klanjati još. Kao božanstvu. A i Dale pobogu

Njemu je makar dostupno sve od šljivovice do konjaka.
Sta je to Kosovo kao drzava konkretno uradilo?
Kao prvo, Kosovo je kao drzava relativno homogena u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. To sto je takvog uredjenja moze samo zahvaliti Amerikancima jer sami kosovski Albanci nisu imali nikakve sanse protiv onolike srpske vojske. Znamo kakvih je zlocina tamo bilo nad albanskim zivljem.
Medjutim na osnovu toga se ne moze praviti drzava. To je mnogo kompleksnije.
Ti u Austriji bi trebala najbolje znati kako prije par godina se bas sa Kosova masovno iseljavalo stanovnistvo. U roku od samo nekoliko mjeseci, oko 30000 ljudi (albanske nacionalnosti, da ne bude zabune) iz svih krajeva Kosova su isli bukvalno "trbuhom za kruhom" a i iz razloga jer i kod njih bas kao i u Bosni i Hercegovini postoji nepotizam i korupcija u svim sistemima. Dobar dio njih potrazio je azil bas u Njemackoj, Austriji i Svicarskoj, nekoliko ih je doslo i do Skandinavije. Nazalost, vraceni su nazad. Ako meni ne vjerujes, ukucaj na Google, pogledaj slike kako covjek kroci kroz hladnu rijeku noseci bebu visoko iznad glave, negdje oko Madjarske.
Dakle drzava Kosovo je jos uvijek ne sredjena i kao sto navedoh i tamo vlada visoka stopa nezaposlenosti, male plate, nepotizam i korupcija. To su eto bazicni temelji zasto ne smatram Kosovo kao drzavu na koju bih se trebao ugledati. Sjeverni dio Kosova ce jos dugo vremena biti problem sve dok Srbija ne prizna Kosovo kao drzavu a i poslije toga ce tu biti jos problema. Albanci jesu mozda slozniji od nas ali to je vise dugogodisnja klanovska tradicija i jaoj si ga majci ko se usudi da bilo sta kritizuje na Kosovu. Imaju ono svoje 3% od svojih prihoda za Kosovo ali time se stvara sadaka-ekonomija a takva inace ne vodi prosperitetu nego upravo suprotnome.
Ne znam iz kojeg razloga se ti toliko hvatas za moje porijeklo. Jeste iz Banja Luke sam koja ima tu nesrecu da je dio Republike Srpske koja je u Dejtonu ovjerena i na cije se postojanje i sam predstavnik bosnjackog naroda potpisao - to je faktum svidjalo se to nama ili ne.
Jesam li ja kriv za to?
Kad vec se hvatas mene kao osobe da ti objasnim i stvar sa alkoholom: ne, nisam ja postavio sliku flase Badelovog Brandyja nego sam Dale ali isto tako sam mogao i ja jer eto bas ja i Dale (pored nekih drugih stvari, primjerice muzike) dijelimo isti ukus sto se tice nekih alkoholnih pica, u ovom slucaju Badelovih proizvoda. Onih kvalitetnih, Brandy je tu vise iz zajebancije, bas kao i granap, gajbe i whatsofuckingever.
U Skandinaviji se alkohol prodaje u posebnim prodavnicama, bas kao i u nekim drzavama u SAD. Imas pravo da uzmes koliko hoces, ako hoces i kamion raznih pica, mada su cijene paprene jer drzava ima monopol nad prodajom alkohola.
Ako poredimo cijene alkoholnih pica i licne prihode u BiH i Svedskoj, mozemo vidjeti da je omjer tu negdje 1:1. Ja pravo da ti kazem ne znam koliko cijenjeni forumas @dale_cooper ima mjesecna primanja niti me interesuje ni najmanje ali uzimam onaj prosjecni standard.
Moje konzumiranje alkohola se moze opisati ovako: zadnji put sam se napio u aprilu 2012 godine. A opet uzivam u okusu raznih piva, vina, rakija, konjaka i viskija u dobrom drustvu a da nikada ne popijem vise od dvije case, uz obavezno dobro drustvo, jelo i muziku.
Ako ima jos nesto da te interesuje u vezi mene - imas PP, nemoj bezveze da zachatavamo temu trivijalnostima koje ne spadaju ovdje