Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Hakiz

#1951 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Hakiz »

moonca wrote:
Problem je sto prijedlog dolazi iz VANA- DIJASPORA.
Domaci ipak imaju dobar sluh sta i kako da rade i tako i rade .
Mi iz VANA, mozemo samo da ima saljemo novac i da ne pitamo niti sugerisemo sta ce s njim.
Ma, predlagati je dobro.

Samo, ako nešto predložiš i vidiš da ti dovoljno ljudi kaže da se sa tim prijedlogom ne slaže, onda ne insistiraš.

Možda mi ovdje donesemo pogrešne odluke. Ali naše su, neka nam ih.

Naše odluke, naše posljedice.

Ja sam već više puta rekao, trudim se da ne kupujem proizvode iz Hrvatske, a pogotovo iz Srbije, iz HZHB-a i RS-a. Nije moguće 100%, ali trudim se. I to više ove iz RS-a jer sam lično više stradao od njih.

Ali, neka mi niko ne govori da to trebam raditi. Moje odluke, moja savjest, moje posljedice.

A i po karakteru, kada me neko na nešto tjera kontriram, čak i kada me tjera na dobro.

Inadžija, po cijelom tijelu :)
Ommadawn

#1952 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Ommadawn »

SaraFina wrote:
Ommadawn wrote:
decembar2017 wrote:Drzava Kosovo nam je svojim primjerom dokazala da sve ima svoju cijenu.

Isto kao i ovi kojima su puna usta kritike, pljuvanja na nacionaliste, ibrete se sto je ovakvo stanje ali svim srcem brane hdz i njihove finansijere jer nemoj slucajno da im uzmes KM iz ruke :thumbup:
A drzava Kosovo je inace ovako jaka i ozbiljna drzava pa se mozemo ugledati na nju.

Kosovari kakvi god su, i ma śta ti s visine mislio o njima, nama bi trebali biti primjer. Tebi pogotovo vrli Banjalučanine iz RS. Pedlja zemlje ne daju. Nisu tumor raspadajući ostavili u obliku autonomije, kao što smo mi dozvolili da ozakone genocid, etnicko čišćenje i masovne grobnice po RS. Srbi na sjeveru Kosova autonomije dobiti nikad neće. I zato ko si pa ti da im spočitavaš bilo šta?
I pogotovo ti bi se trebao ugledati na njih. Kako se voli i poštuje, lobira po svijetu itd itd

Pazi molim te koje omalovažavanje? Pa da imaš temelj neki makar.... hajde de.
I vidi se da vam alkohol u rešetkama, luksuz nevidjeni, u Skandinaviji...s kojim si "idiopoklonstvom" postavio Badelovu flašu.
Samo da joj se počneš klanjati još. Kao božanstvu. A i Dale pobogu :(
Njemu je makar dostupno sve od šljivovice do konjaka.
Sta je to Kosovo kao drzava konkretno uradilo?
Kao prvo, Kosovo je kao drzava relativno homogena u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. To sto je takvog uredjenja moze samo zahvaliti Amerikancima jer sami kosovski Albanci nisu imali nikakve sanse protiv onolike srpske vojske. Znamo kakvih je zlocina tamo bilo nad albanskim zivljem.
Medjutim na osnovu toga se ne moze praviti drzava. To je mnogo kompleksnije.
Ti u Austriji bi trebala najbolje znati kako prije par godina se bas sa Kosova masovno iseljavalo stanovnistvo. U roku od samo nekoliko mjeseci, oko 30000 ljudi (albanske nacionalnosti, da ne bude zabune) iz svih krajeva Kosova su isli bukvalno "trbuhom za kruhom" a i iz razloga jer i kod njih bas kao i u Bosni i Hercegovini postoji nepotizam i korupcija u svim sistemima. Dobar dio njih potrazio je azil bas u Njemackoj, Austriji i Svicarskoj, nekoliko ih je doslo i do Skandinavije. Nazalost, vraceni su nazad. Ako meni ne vjerujes, ukucaj na Google, pogledaj slike kako covjek kroci kroz hladnu rijeku noseci bebu visoko iznad glave, negdje oko Madjarske.
Dakle drzava Kosovo je jos uvijek ne sredjena i kao sto navedoh i tamo vlada visoka stopa nezaposlenosti, male plate, nepotizam i korupcija. To su eto bazicni temelji zasto ne smatram Kosovo kao drzavu na koju bih se trebao ugledati. Sjeverni dio Kosova ce jos dugo vremena biti problem sve dok Srbija ne prizna Kosovo kao drzavu a i poslije toga ce tu biti jos problema. Albanci jesu mozda slozniji od nas ali to je vise dugogodisnja klanovska tradicija i jaoj si ga majci ko se usudi da bilo sta kritizuje na Kosovu. Imaju ono svoje 3% od svojih prihoda za Kosovo ali time se stvara sadaka-ekonomija a takva inace ne vodi prosperitetu nego upravo suprotnome.

Ne znam iz kojeg razloga se ti toliko hvatas za moje porijeklo. Jeste iz Banja Luke sam koja ima tu nesrecu da je dio Republike Srpske koja je u Dejtonu ovjerena i na cije se postojanje i sam predstavnik bosnjackog naroda potpisao - to je faktum svidjalo se to nama ili ne.
Jesam li ja kriv za to?

Kad vec se hvatas mene kao osobe da ti objasnim i stvar sa alkoholom: ne, nisam ja postavio sliku flase Badelovog Brandyja nego sam Dale ali isto tako sam mogao i ja jer eto bas ja i Dale (pored nekih drugih stvari, primjerice muzike) dijelimo isti ukus sto se tice nekih alkoholnih pica, u ovom slucaju Badelovih proizvoda. Onih kvalitetnih, Brandy je tu vise iz zajebancije, bas kao i granap, gajbe i whatsofuckingever.

U Skandinaviji se alkohol prodaje u posebnim prodavnicama, bas kao i u nekim drzavama u SAD. Imas pravo da uzmes koliko hoces, ako hoces i kamion raznih pica, mada su cijene paprene jer drzava ima monopol nad prodajom alkohola.
Ako poredimo cijene alkoholnih pica i licne prihode u BiH i Svedskoj, mozemo vidjeti da je omjer tu negdje 1:1. Ja pravo da ti kazem ne znam koliko cijenjeni forumas @dale_cooper ima mjesecna primanja niti me interesuje ni najmanje ali uzimam onaj prosjecni standard.
Moje konzumiranje alkohola se moze opisati ovako: zadnji put sam se napio u aprilu 2012 godine. A opet uzivam u okusu raznih piva, vina, rakija, konjaka i viskija u dobrom drustvu a da nikada ne popijem vise od dvije case, uz obavezno dobro drustvo, jelo i muziku.

Ako ima jos nesto da te interesuje u vezi mene - imas PP, nemoj bezveze da zachatavamo temu trivijalnostima koje ne spadaju ovdje :)
SaraFina

#1953 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

1.Kosovo kao AP bivše Yuge izborilo je neovisnost od Srbije.
2.Bez obzira na "mentorstvo" stranih država predvodjenih USA, Kosovo je medjunarodno priznata država. I to bez RS, odnosno bilo kakve autonomije Srba na sjeveru Kosova.(sto puta bolja politička pozicija od BiH)

3.Vučić i srpski zvaničnici se po Kosovu ne smije ni najavljeno pojavljivati. U RS i BL dolaze kad god žele, isto da idu u Šumadiju ili Vojvodinu.

4.Kosovari uz neovisnost imaju i cjelovitu državu a mi u BiH na 49% tumor. I to neizlječiv i 20 i nesto godina nakon " metastaze".

5.Politički situaciju po Vučićevim upustvima Dodik nabrijava do posranja. Kad god hoće i kad se Srbija treba potkusurivati( bilo sa EU ili da Bošnjacima zabije prst u oko)

6.BiH je medjunarodni protektorat. 49% teritorije za par godina (kad interesi stranih sila oslabe na 0) može se odvojiti i pripojiti Srbiji. Sjever Kosova nikad.

7.Albanci su jedinstvena nacija koja na Yugu gleda s prijezirom, a ne sentimentalno kao polovica skoro Bošnjaka. Uključujući i tebe.

8.Njihov lobi je jak u svijetu.....Zato se i jesu izborili za samostalnu državu bez tumora.

I mogu do beskonačnosti nabrajati.

Ti Kosovo ne uporedjuj sa Švedskom i svojom trenutno perspektivom, nego zamisli da si povratnik u RS. Što bi bio da si u BiH.

Pa tako onda i sjeti se Podrinja i naših izbjeglica, a možeš i egzodusa stanovništva koji trenutno vlada. Redova ispred ambasada i ljudi koji odlaze.

O tebi ništa privatno ne nagadjam. A ne laskaj si ni da me zanima... Zimovala sam u Dorotei i sjetila se pića...Malo mi samo bi smiješna spika sredovječnih muškaraca i sjećanja vaših iz mladosti uz Badel i muziku na gajbama :D
To je sve.
moonca

#1954 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by moonca »

animals wrote:Onaj koji ne placa porez u BiH I ne zivi u njoj,
nema nikakvo pravo da poziva na nekakve bojkote..
tako da Sara Pina bezveze pise gluposti..
Niko ne moze to zabraniti.
Pozive, skuplanje pomoci , doniranje neke opreme itd, sve je to dobro doslo za Bosnu ali je izgleda problem kada je samo jedna osoba ukljucena.
Nema odjeka niti podrske domacih.

Hakiz je objasnio kako se to shvata.

No, moguce da je malo i problem sto je SaraFina- dama ili ti zeMsko. :-)

:wink:
animals

#1955 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by animals »

moonca wrote:
Niko ne moze to zabraniti.
Pozive, skuplanje pomoci , doniranje neke opreme itd, sve je to dobro doslo za Bosnu ali je izgleda problem kada je samo jedna osoba ukljucena.
Nema odjeka niti podrske domacih.

Hakiz je objasnio kako se to shvata.

No, moguce da je malo i problem sto je SaraFina- dama ili ti zeMsko. :-)

:wink:
Ma ne..
Pomoc, doniranje su sasvm druge stvari i nisu ni u kakvoj
vezi sa bojkotom..
Ommadawn

#1956 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Ommadawn »

SaraFina wrote:1.Kosovo kao AP bivše Yuge izborilo je neovisnost od Srbije.
2.Bez obzira na "mentorstvo" stranih država predvodjenih USA, Kosovo je medjunarodno priznata država. I to bez RS, odnosno bilo kakve autonomije Srba na sjeveru Kosova.(sto puta bolja politička pozicija od BiH)

3.Vučić i srpski zvaničnici se po Kosovu ne smije ni najavljeno pojavljivati. U RS i BL dolaze kad god žele, isto da idu u Šumadiju ili Vojvodinu.

4.Kosovari uz neovisnost imaju i cjelovitu državu a mi u BiH na 49% tumor. I to neizlječiv i 20 i nesto godina nakon " metastaze".

5.Politički situaciju po Vučićevim upustvima Dodik nabrijava do posranja. Kad god hoće i kad se Srbija treba potkusurivati( bilo sa EU ili da Bošnjacima zabije prst u oko)

6.BiH je medjunarodni protektorat. 49% teritorije za par godina (kad interesi stranih sila oslabe na 0) može se odvojiti i pripojiti Srbiji. Sjever Kosova nikad.

7.Albanci su jedinstvena nacija koja na Yugu gleda s prijezirom, a ne sentimentalno kao polovica skoro Bošnjaka. Uključujući i tebe.

8.Njihov lobi je jak u svijetu.....Zato se i jesu izborili za samostalnu državu bez tumora.

Ti Kosovo ne uporedjuj sa Švedskom i svojom trenutno perspektivom, nego zamisli da si povratnik u RS. Što bi bio da si u BiH.

Pa tako onda i sjeti se Podrinja i naših izbjeglica, a možeš i egzodusa stanovništva koji trenutno vlada. Redova ispred ambasada i ljudi koji odlaze.

O tebi ništa privatno ne nagadjam. A ne laskaj si ni da me zanima... Zimovala sam u Dorotei i sjetila se pića...Malo mi samo bi smiješna spika sredovječnih muškaraca i sjećanja vaših iz mladosti uz Badel i muziku na gajbama :D
To je sve.
Kosovo je kao država nastalo kad su se Rusija i SAD takmičili čija su muda veća. Amerikanci su na kraju pobijedili. Do tada je Kosovo bilo autonomija pa onda sastavni dio Srbije (nakon 1989) i nisu imali šanse naspram srpskih snaga. I danas dan je samo pijun u igri između EU i Rusije. Nikada neće riješiti sjeverni dio ukoliko se nešto ne žrtvuje.

Dodik koristi sve moguće poteze da se održi na vlasti i kad mu nacionalistički aduti ne budu pili vodu, sutra će biti spreman da pređe i na islam.
Vučiću igra na isti način a s obzirom da Srbi iz BiH uzimaju srbijansko državljanstvo, svojom politikom on sebi na taj način obezbjeđuje glasove u Srbiji.

Kosovo ima 69% nezaposlenih radno sposobnih ljudi. Taj dio je ujedno bio i najsiromašnija oblast u SFRJ i tek sedamdesetih godina dolaze u dodir sa modernom ekonomijom. Nikada ti ljudi nisu smatrali Jugoslaviju svojom državom, uvijek su težili ka ili nezavisnošću ili spajanjem sa Albanijom. SFRJ s druge strane ih nije priznavala kao konstutivni narod nego narodnost (whatever it means) i naravno da će oni gajiti sasvim drugačije odnose prema samoj državi. Da ne govorimo o represijama pod patronatom Aleksandra Rankovića.
Nemaju ama baš nikakav razlog da budu jugonostalgični.

Eh sad vezano za mene i Jugonostalgiju - ne znam po čemu si to mogla zaključiti ali evo da ti odmah kažem da ja uopšte nisam Jugonostalgičar. Ja jesam rođen u toj zemlji i svjedočio sam događajima koji su doveli do njenog kraha - to je ona tamna strana mojih uspomena. Ona svjetlija strana je moje djetinjstvo, putovanja kroz tu istu zemlju, igranje, druženje...
No kulturna ostavština je meni jako zanimljiva, poput muzike, filma, raznih umjetnosti, industrijskog dizajna, arhitekture und so weiter, und so weiter...

Kako bih se osjećao kao povratnik u BL? Isto kao neki moji drugovi koji tamo žive a oni žive kao i svi stanovnici RS-a odnosno BiH - to jest, neki tavore a neki kao grofovi. Desi se da kad neki nabrijani dijasporski patrioti dođu na odmore pa isprovociraju lokalne nacionalističke idiote pa onda ti moji drugovi budu kolateralna žrtva a patriote pobjegnu nazad u dijasporu i “doviđenja do slijedećeg puta”.

Oni koji stoje u redovima ispred ambasada su svi - i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati, i Romi... Oni su žrtve politike moćnika koji ih predstavljaju.

Baš mi je drago da sam se zajebo kad sam mislio da sam ti interesantan :) A eto pokazalo se da nisam.

Dorotea veliš? Nedavno sam telefonirao tamo povodom jednog oglasa :)
dale cooper

#1957 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by dale cooper »

SaraFina wrote:Malo mi samo bi smiješna spika sredovječnih muškaraca i sjećanja vaših iz mladosti uz Badel i muziku na gajbama :D
To je sve.
Auch. :| E pa to je to...oficijelno sam postao sredovječnji muškarac. :D

Ali ne...nisam se toliko družio sa Badelom. :D Sjećam ga se jer je to bio choice of drink naših očeva. :)
MarlboroGold

#1958 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote:
moonca wrote:
Problem je sto prijedlog dolazi iz VANA- DIJASPORA.
Domaci ipak imaju dobar sluh sta i kako da rade i tako i rade .
Mi iz VANA, mozemo samo da ima saljemo novac i da ne pitamo niti sugerisemo sta ce s njim.
Ma, predlagati je dobro.

Samo, ako nešto predložiš i vidiš da ti dovoljno ljudi kaže da se sa tim prijedlogom ne slaže, onda ne insistiraš.

Možda mi ovdje donesemo pogrešne odluke. Ali naše su, neka nam ih.

Naše odluke, naše posljedice.

Ja sam već više puta rekao, trudim se da ne kupujem proizvode iz Hrvatske, a pogotovo iz Srbije, iz HZHB-a i RS-a. Nije moguće 100%, ali trudim se. I to više ove iz RS-a jer sam lično više stradao od njih.

Ali, neka mi niko ne govori da to trebam raditi. Moje odluke, moja savjest, moje posljedice.

A i po karakteru, kada me neko na nešto tjera kontriram, čak i kada me tjera na dobro.

Inadžija, po cijelom tijelu :)
Najbolji post na temi.

Džaba ovo govoriti. Džaba X argumenata šta i kako (koji se naravno mogu pobiti) ako zagovornici neće aktivno provoditi ono što predlažu, te se zbog toga i na same njihove prijedloge stavlja veliki znak upitnika ili se postavlja pitanje iskrenosti. A kako će iz hladovine inostranih zemalja?
Ne možete se vi Saro sa time pomiriti... ego vam ne dopušta, pa ujedate sve one koji na to (s pravom) ukazuju. Koliko god bilo bolno to je brutalna istina.
dale cooper

#1959 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote:
Džaba ovo govoriti. Džaba X argumenata šta i kako (koji se naravno mogu pobiti) ako zagovornici neće aktivno provoditi ono što predlažu, te se zbog toga i na same njihove prijedloge stavlja veliki znak upitnika ili se postavlja pitanje iskrenosti. A kako će iz hladovine inostranih zemalja?
Ne možete se vi Saro sa time pomiriti... ego vam ne dopušta, pa ujedate sve one koji na to (s pravom) ukazuju. Koliko god bilo bolno to je brutalna istina.
:thumbup:
John Cleese

#1960 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by John Cleese »

sherbett wrote:Nego.. dokle ste s bojkotom?
Ja krisom konzumiram "505 s crtom" i pjevusim https://www.youtube.com/watch?v=z9lkga4yF1Q :| :D
John Cleese

#1961 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by John Cleese »

dale cooper wrote:Ali ne...nisam se toliko družio sa Badelom. :D
A Zvekan aka "Duni vjetre malo preko jetre"? :cry: :|
Ommadawn

#1962 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Ommadawn »

Samo narod koji živi u BiH zna kako mu je i mogu sprovoditi određene stvari (protest, bojkot, revoluciju..) jer oni će sami vidjeti i osjetiti rezultate istih. Na njima je da mijenjaju neke stvari ukoliko misle da će time nešto postići.
Mi izvana možemo to samo posmatrati i komentarisati.
Ommadawn

#1963 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Ommadawn »

John Cleese wrote:
dale cooper wrote:Ali ne...nisam se toliko družio sa Badelom. :D
A Zvekan aka "Duni vjetre malo preko jetre"? :cry: :|
Joj Zvekan...

Prije 16 godina zaposlim se ja u jednom preduzeću i upoznam tamo jednog našeg starijeg čovjeka. Ispostavi se da on zajedno ribari s mojim ocem pa me još dodatno uzeo pod svoja krila. On onako zeznut i težak kao osoba a ja mlad i kurčevit ali smo se odlično slagali. Ode on te godine na odmor u BiH i kad se vratio donese mi flašu Zvekana. Vjeruješ da ga još nisam otvorio, bojeći se posljedica konzumiranja istog a žao mi ga baciti...
CPT

#1964 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by CPT »

Ommadawn wrote:Samo narod koji živi u BiH zna kako mu je i mogu sprovoditi određene stvari (protest, bojkot, revoluciju..) jer oni će sami vidjeti i osjetiti rezultate istih. Na njima je da mijenjaju neke stvari ukoliko misle da će time nešto postići.
to vazi uvijek ili se radio o selektivnoj racionalizaciji?
Ommadawn

#1965 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Ommadawn »

CPT wrote:
Ommadawn wrote:Samo narod koji živi u BiH zna kako mu je i mogu sprovoditi određene stvari (protest, bojkot, revoluciju..) jer oni će sami vidjeti i osjetiti rezultate istih. Na njima je da mijenjaju neke stvari ukoliko misle da će time nešto postići.
To vazi uvijek.
CPT

#1966 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by CPT »

Ommadawn wrote:
CPT wrote:
To vazi uvijek.
To nije istina i takav nacin razmisljanja je ogranicen*. Kad neko nesto treba, u ratu i miru, prvo se gleda na one izvan BiH. Sto je logicno jer se radi o istom narodu i vecina nas ce zavrsiti svoj zivot u BiH. Ko ne zeli nesto uraditi ne treba to zamotavati u celofan. Ne zelis, kapak. Prodavati to kao "mi to ne bi trebali" je pak malo ... Neki bi se ocigledno lakse odrekli bubrega nego Badela (karkiram).

Btw, upoznaj BDS pokret :wink:
Ommadawn

#1967 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Ommadawn »

CPT wrote: To nije istina i takav nacin razmisljanja je ogranicen*. Kad neko nesto treba, u ratu i miru, prvo se gleda na one izvan BiH. Sto je logicno jer se radi o istom narodu i vecina nas ce zavrsiti svoj zivot u BiH. Ko ne zeli nesto uraditi ne treba to zamotavati u celofan. Ne zelis, kapak. Prodavati to kao "mi to ne bi trebali" je pak malo ... Neki bi se ocigledno lakse odrekli bubrega nego Badela (karkiram).

Upoznao i bilo mi je dovoljno.

Da bih ja na neki nacin makar malo promijenio neke stvari u BiH, moram se prvo vratiti i nastaniti u BiH. Trpiti sve poteskoce tog naroda i posljedice ili rezultate mojih licnih izbora i ideja.
CPT

#1968 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by CPT »

Ommadawn wrote:
CPT wrote: To nije istina i takav nacin razmisljanja je ogranicen*. Kad neko nesto treba, u ratu i miru, prvo se gleda na one izvan BiH. Sto je logicno jer se radi o istom narodu i vecina nas ce zavrsiti svoj zivot u BiH. Ko ne zeli nesto uraditi ne treba to zamotavati u celofan. Ne zelis, kapak. Prodavati to kao "mi to ne bi trebali" je pak malo ... Neki bi se ocigledno lakse odrekli bubrega nego Badela (karkiram).

Da bih ja na neki nacin makar malo promijenio neke stvari u BiH, moram se prvo vratiti i nastaniti u BiH. Trpiti sve poteskoce tog naroda i posljedice ili rezultate mojih licnih izbora i ideja.
Stvarno? Mislis da je to dovoljno? Kako ti znas probleme Srebrenice ako odes "samo" u BL ili kontra? Znaci ako ne zivis u Foci ne hebes 2% narodu u Foci? Kako ces ti znati sta se tamo desava?! U 2018? Ne cini ti se da je malo glupo odreci se 1/2 potencialnog pritiska vec u startu? To je nekih 1mio dodatnih ljudi/novcanika?

Izrael ulaze mio u borbi protiv BDS u Evropi al Bosnjo je pametniji. Ne treba se boriti izvan BiH. Tito ... :run:
Ommadawn

#1969 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Ommadawn »

CPT wrote:
Ommadawn wrote:

Stvarno? Mislis da je to dovoljno? Kako ti znas probleme Srebrenice ako odes "samo" u BL ili kontra? Znaci ako ne zivis u Foci ne hebes 2% narodu u Foci? Kako ces ti znati sta se tamo desava?! U 2018? Ne cini ti se da je malo glupo odreci se 1/2 potencialnog pritiska vec u startu? To je nekih 1mio dodatnih ljudi/novcanika?

Izrael ulaze mio u borbi protiv BDS u Evropi al Bosnjo je pametniji. Ne treba se boriti izvan BiH. Tito ... :run:
Jesi ti znao 1992/1993 kako je meni bilo u Banjaluci?

Znas li koliko je nasih ljudi iz dijaspore pomagalo i pomaze BiH u vidu humanitarne pomoci (novac, hrana, odjeca)? Gdje ta sredstva zavrsavaju? Ako i cetvrtina toga dodje na pravo mjesto gdje je namjenjeno - dobro je, elhamdulilah.
CPT

#1970 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by CPT »

Nisam isao u BL provjerovati ali sam prema iskustvu mojih na Manjaci mogao predpostavljati... Ici u neku politicku borbu i u startu odreci se 44% snage je u najboljem slucaju, naivno.

p.s.: necemo generalizirati ofrlje kako sve sve nesto...
decembar2017

#1971 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by decembar2017 »

Ozbiljno ? kada nam draga hrvatska dijaspora to isto kaze svim onim iz zagreba koji bi odlucuju za koga ja smijem ili ne smijem da glasam onda ce imati barem moralno pravo da tvrde i za ostale da se ne mijesaju.

I sama cinjenica koliko se protive bojkotu sljedbenici hdz dokazuje koliko je efikasan moguci bojkot :D
decembar2017

#1972 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by decembar2017 »

Ommadawn wrote:
SaraFina wrote:1.Kosovo kao AP bivše Yuge izborilo je neovisnost od Srbije.

To je sve.
Kosovo je kao država nastalo kad su se Rusija i SAD takmičili čija su muda veća. Amerikanci su na kraju pobijedili. Do tada je Kosovo bilo autonomija pa onda sastavni dio Srbije (nakon 1989) i nisu imali šanse naspram srpskih snaga. I danas dan je samo pijun u igri između EU i Rusije. Nikada neće riješiti sjeverni dio ukoliko se nešto ne žrtvuje.

Dodik koristi sve moguće poteze da se održi na vlasti i kad mu nacionalistički aduti ne budu pili vodu, sutra će biti spreman da pređe i na islam.
Vučiću igra na isti način a s obzirom da Srbi iz BiH uzimaju srbijansko državljanstvo, svojom politikom on sebi na taj način obezbjeđuje glasove u Srbiji.

Kosovo ima 69% nezaposlenih radno sposobnih ljudi. Taj dio je ujedno bio i najsiromašnija oblast u SFRJ i tek sedamdesetih godina dolaze u dodir sa modernom ekonomijom. Nikada ti ljudi nisu smatrali Jugoslaviju svojom državom, uvijek su težili ka ili nezavisnošću ili spajanjem sa Albanijom. SFRJ s druge strane ih nije priznavala kao konstutivni narod nego narodnost (whatever it means) i naravno da će oni gajiti sasvim drugačije odnose prema samoj državi. Da ne govorimo o represijama pod patronatom Aleksandra Rankovića.
Nemaju ama baš nikakav razlog da budu jugonostalgični.

Eh sad vezano za mene i Jugonostalgiju - ne znam po čemu si to mogla zaključiti ali evo da ti odmah kažem da ja uopšte nisam Jugonostalgičar. Ja jesam rođen u toj zemlji i svjedočio sam događajima koji su doveli do njenog kraha - to je ona tamna strana mojih uspomena. Ona svjetlija strana je moje djetinjstvo, putovanja kroz tu istu zemlju, igranje, druženje...
No kulturna ostavština je meni jako zanimljiva, poput muzike, filma, raznih umjetnosti, industrijskog dizajna, arhitekture und so weiter, und so weiter...

Kako bih se osjećao kao povratnik u BL? Isto kao neki moji drugovi koji tamo žive a oni žive kao i svi stanovnici RS-a odnosno BiH - to jest, neki tavore a neki kao grofovi. Desi se da kad neki nabrijani dijasporski patrioti dođu na odmore pa isprovociraju lokalne nacionalističke idiote pa onda ti moji drugovi budu kolateralna žrtva a patriote pobjegnu nazad u dijasporu i “doviđenja do slijedećeg puta”.

Oni koji stoje u redovima ispred ambasada su svi - i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati, i Romi... Oni su žrtve politike moćnika koji ih predstavljaju.

Baš mi je drago da sam se zajebo kad sam mislio da sam ti interesantan :) A eto pokazalo se da nisam.

Dorotea veliš? Nedavno sam telefonirao tamo povodom jednog oglasa :)
Ti moj dragi svedo izgleda da nisi naucio najjednostavniju lekciju u toj dalekoj sveckoj:

Konstruktivna kritika u cilju pronalazenja problema i trazenja nacina da se isprave je pozitivna.

Kritika samo da se kritikuje je obicno prese*avanje.
Ommadawn

#1973 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Ommadawn »

decembar2017 wrote:
Ti moj dragi svedo izgleda da nisi naucio najjednostavniju lekciju u toj dalekoj sveckoj:

Konstruktivna kritika u cilju pronalazenja problema i trazenja nacina da se isprave je pozitivna.

Kritika samo da se kritikuje je obicno prese*avanje.
Naravno.
Konstruktivna kritika postoji samo ako je ispocetka konstruktivno zamisljen plan da se provede nesto, racunajuci na to i posljedice.
To jeste ako nesto ode u kurac pri samom provodjenju ili kraju.
MaxPayne

#1974 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by MaxPayne »

Samo kada bi pokazali(i dokazali)malo dobre volje i želje za dobrosusjedske odnose,kupovali bi još Dorine,Violete,Bajadere,Cedevite.Tada nas susjedi neće smatrati primitivnim arapskim plemenom i izrodima.Budi FGR,osvježi se Janom!Kada dobiješ pljusku ti okreni drugi obraz,kada opet primiš pljusku ti se nasmiješi!
SaraFina

#1975 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

dale cooper wrote:
MarlboroGold wrote:
:thumbup:

Čime ćeš pobiti argumente? Čemu dramatiziranje da zagovornici tj, ja kao pokretačica teme trebam svojim primjerom povesti bojkot?
Ne radi se o razvijanju ratne strategije, pa da moja guzica neće stradati a vi cete biti na prvim linijama u rovovima. Takodjer, niko od vas neće ni gladovati, nego promijeniti način odnosno prioritet kupovanja nekih proizvoda.
Hoće ti to utjecati na kvalitet prehrane? Zdravlje?
Dakle kako si konkretno oštećen? A ja u dijasporskoj hladovini izbora?
Locked