Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
SaraFina

#1876 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

dale cooper wrote:
SaraFina wrote:
Ommadawn wrote:Ovo fakat počinje biti zanimljivo.

Bojkotujmo hrvatske proizvode!
Kupujmo domaće!
Podržimo naše tajkune.
Možda dignu kasirkama platu za 50 maraka i uvedu svaku drugu nedjelju slobodnu!

Ta zastupništva su čovječe jedna vrsta ratnog plijena. Prošetaj pripizdinama poput Širokog, Čitluka, Posušja pa ćeš shvatiti o čemu govorim.
U ratu i poraću dok su se humanitarni Konvoi puštali na kapaljke ljudi su profitirali s tim poslovima i dodatno zauzeli sve što iole brendirano i poznato se plasira na BH tržište. Para guzovača kapa i 20 i nešto godina poslje.
I to nije nikakva sposobnost posrijedi niti želim da zastupništva preuzmu bosanski tajkuni, nego da ovi HDZ-ovi izvrše politički pritisak ukudajući Čoviću finansiranje HDZ kriminalne hobotnice.
Oh čovječe kako si ti naivna. Pa ovdje (kao i u Hrvatskoj) ti je na djelu ortački/rođački kapitalizam. Ti ljudi bukvalno znaju sve jedni o
drugima, tako da je jako teško da jedan odigra protiv drugoga jer bi i sebe povukao na dno. Pa vidiš šta se dešava sa Todorićem u Hrvatskoj.
Lik se vrati iz Londona, plati hladno kauciju od milion eura i vrati se u svoj dvorac. I još se zajebava pa kaže da će ući u politiku i pobijediti. :mrgreen: Što me ne bi čudilo jer i njega kao i Senada Bingo ovdje smatraju za dobrog i uspješnog poslodavca. I misliš da će Todorić robijati? :D
Ovdje ti je to isto sa Čovićem i hercegovačkim tajkunima i njihovom kriminalnom hobotnicom. Dodaj na to i ove druge dvije hobotnice i ne
znaš onda više ko pije, a ko plaća. :D

Nisam nimalo naivna i odlično znam kako ferceraju ti odnosi u rodjačko-ortačkom kapitalizmu.
Medjutim i u rodjačko ortačkim kriminalnim radnjama zna se ko postavlja uvjete... Onaj ko financira i održava vlast. A vlast HDZ-a, kao i SNSD-a ili SDA održavaju njihovi donatori i ljudi koji u hercegovini recimo imaju zastupništva a u Sarajevu i BL dobijaju milionske državne tendere...
Da oni su upravo infuzija na kojoj se održavaju stranačke kriminalne hobotnice.. Odnosno njihovo filovanje budžeta je presudno da ovi kriminalci prežive i uhljebi stranaka.
Zato ti tvrdim, da smanjenje uplata zbog lošeg plasmana robe hercegovačkih zastupništava, može Čovića prisiliti na kompromis.
Jer odnosi ferceraju baš kao što si opisao i stranke bukvalno reketare.
Last edited by SaraFina on 24/11/2018 00:27, edited 1 time in total.
animals

#1877 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by animals »

paladinka wrote:] Ama , kolike su pltate tamo? Mene samu interesuje ko si ti da se toliko zalazes za obicnog bosanskog covjeka ? K si ti...da nesto hoces ... sta si uradila prije ...
Ma cura se ufurala da ce biti pandan Dodiku I Covicu..
SaraFina

#1878 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

paladinka wrote:
SaraFina wrote:
paladinka wrote:Zna svako da su uslovi bolji u konzumu nego u bingu , to ce ti svaka zena koja tamo radi reci.
I da jesu, a nisu, jer su plaće približno iste visine... Kakve to veze ima sa bojkotom?
Trgovački lanci prodaju robu, proizvodjač / prodavac će bez obzira ko je zadužen za plasman... naći načina da robu stavi na police. Uvjete kupovanja, obim i zaradu donosi krajnje odredište a to je kupac.
Distributer je zadužen za plasman, ponekad reklamu i dostavu.
naci nacina...to je upravo moj problem sa vama ... ja sam sam pitala da li bi platila duplo vecu cijenu kod bosanskog seljaka i to je problem aldo/lidl kind... profitirati svugdje a velik jezik.
Bi. Naravno i uvjek... Naša država medjutim nema mehanizam zaštite domaćeg proizvodjača... Ali valjda ima neka svijest kod ljudi, da kupujući domaće razvijaš domaću proizvodnju?
Pa platiš i u Austriji. Nisi čula za zabranu uvoza recimo sezonskih proizvoda u Austriji, kad prispijevaju proizvodi austrijskih seljaka?
Tada nigdje nećeš naći proizvode iz uvoza...
Znaš zato?
SaraFina

#1879 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

animals wrote:
paladinka wrote:] Ama , kolike su pltate tamo? Mene samu interesuje ko si ti da se toliko zalazes za obicnog bosanskog covjeka ? K si ti...da nesto hoces ... sta si uradila prije ...

Za tebe sam Tesla. Opovrgni bilo koju tezu argumentima :D
paladinka

#1880 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by paladinka »

Sezonskih proizvoda ... rece sezonskih .. i rece moras. Koji su to produkti?
moonca

#1881 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by moonca »

animals wrote:
..Nikad se ne zna. :-)

..Nije da bojkotovane nije ucinkovito. Vidim to po nekim shopovima vani.

Da li treba kaznjvati komsije, na pojedincu je da odluci.
.
SaraFina

#1882 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

paladinka wrote:Sezonskih proizvoda ... rece sezonskih .. i rece moras.
Pa to je primjer. Ali da prekinemo višeuzaludnu...ne vidim mogućnosti daljnjih... I apsolutno je nebitno ko sam ja.... A zalažem se za dobrobit svog naroda, što je sasvim normalno i ljudski.
Pa i patriotski ako hoćeš :D
Uzdravlje po 2 i zadnji put.
SaraFina

#1883 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

moonca wrote:
animals wrote:
..Nikad se ne zna. :-)

..Nije da bojkotovane nije ucinkovito. Vidim to po nekim shopovima vani.

Da li treba kaznjvati komsije, na pojedincu je da odluci.
.

Naravno da nije obični hrvatski gradjanin zaposlen u Plivi, Saponiji ili Krašu za kažnjavanje. Niti žene u BiH zaposlene po trgovačkim centrima, koje rade, poput Konzuma.
Ali hercegovački zastupnici i HDZ klika predvodjena Čovićem jeste.
Last edited by SaraFina on 24/11/2018 00:40, edited 1 time in total.
paladinka

#1884 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by paladinka »

Tog rodjakog kapitalizma ima u svakom austrijskom malom mjestu cuj sarafina se nikad nije pobunila ... tako socijalna osoba
animals

#1886 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by animals »

SaraFina wrote:
animals wrote:

Za tebe sam Tesla. Opovrgni bilo koju tezu argumentima :D
Oprosti Tesla :D
nisam te prepoznao :mrgreen:
AstorH

#1887 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by AstorH »

Sta bojkotirate, Hrvatska hrani 80% Bosne.
Gladez bahata.
moonca

#1888 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by moonca »

SaraFina wrote:
Naravno da nije obični hrvatski gradjanin zaposlen u Plivi, Saponiji ili Krašu za kažnjavanje. Niti žene u BiH zaposlene po trgovačkim centrima, koje rade, poput Konzuma.
Indirektno jesu, nazalost.
Slaba prodaja GAP proizvoda u Americi -recimo- oci odkucili zatvoriti na stotine--na umu su mi mladi prodavaci - gube posao. :sad:

Moze se poslati poruka hercegovcima sa 7 dana 100 % bojkot svega i onda poceti pricati.
dale cooper

#1889 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by dale cooper »

SaraFina wrote:

Nisam nimalo naivna i odlično znam kako ferceraju ti odnosi u rodjačko-ortačkom kapitalizmu.
Medjutim i u rodjačko ortačkim kriminalnim radnjama zna se ko postavlja uvjete... Onaj ko financira i održava vlast. A vlast HDZ-a, kao i SNSD-a ili SDA održavaju njihovi donatori i ljudi koji u hercegovini recimo imaju zastupništva a u Sarajevu i BL dobijaju milionske državne tendere...
No oni su infuzija na kojoj se održavaju stranačke hobotnice.. Odnosno njihovo filovanje budžeta je presudno da ovi kriminalci prežive.
Zato ti tvrdim da smanjenje uplata zbog lošeg plasmana robe hercegovačkih zastupništava može Čovića prisiliti na kompromis.
A ja ti govorim da su ti ljudi do te mjere povezani da jedni bez drugih ne mogu preživjeti. Ako poznaješ rodjački kapitalizam onda znaš
da su ti tajkuni nastali uglavnom putem političkog posredovanja i guranja. Mislim da ne postoji stvar koju Čović (i njegovi prethodnici
u HDZ-u) ne znaju o njima. Isto tako je i obrnuto. Potez bilo kojih protiv onih drugih je bukvalno sječenje grane na kojoj sjede. To je
ta otrovna i kriminalna sprega i kohabitacija biznisa i politike.

Malo je bezveze tražiti od naroda da bojkotuje određene proizvode, a ti isti proizvodi se sasvim uredno nalaze na policama našeg
najvećeg trgovinskog lanca. Što Bingo nije napravio jedan takav potez kad se zna da su SDA jedan od njegovih pokrovitelja? To bi
napravilo mnogo veći udar i pritisak na Čovića i HDZ. Mnogo veći od bilo kojeg bojkota što jedan prosječan Bosanac sa prosječnom platom
od 800 stoja i svim drugim zajebancijama za koje se mora pobrinuti od tih para može postići. Ali jok, ako ovih dana uđeš u Bingo možeš
Dorinu kupiti na akciji za 1KM. :D I šta sad, trebala bi zamjeriti nekoj bijedi koja jedva dijetu može priuštiti i tu čokoladu što nije
dovoljno politički otriježnjen da kupuje domaće da bi sjebao Čovića i HDZ? Nemoj ba Saro, draga si mi, ali život ovdje je mnogo zajebaniji
nego što ti se možda čini.
paladinka

#1890 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by paladinka »

SaraFina wrote::lol: :-)
To jest problem ili i socijalan ili ne... sve drugo je laz... to samo tvoja stvar kako to u svoj glavi da svaris.Svi su ljudi isi i u Bosni i Austriji, isti problemi samo je glediste drugadije.
SaraFina

#1891 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

moonca wrote:
SaraFina wrote:
Indirektno jesu, nazalost.
Slaba prodaja GAP proizvoda u Americi -recimo- oci odkucili zatvoriti na stotine--na umu su mi mladi prodavaci - gube posao. :sad:

Moze se poslati poruka hercegovcima sa 7 dana 100 % bojkot svega i onda poceti pricati.

Radi se o velikim tržnim centrima, a na specijaliziranim radnjama. Ta roba čini 30-40% asortimana.
animals

#1892 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by animals »

Tesla koji motivi te vode da se ubi pisajuci na ovoj temi..
moonca

#1893 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by moonca »

SaraFina wrote: Radi se o velikim tržnim centrima, a na specijaliziranim radnjama. Ta roba čini 30-40% asortimana.
Jeste.
Stavi se u kozu naseg kupca. Sta mu je na pameti pri ulasku u trzni centar.
Koliko ima novaca, kako ga je tesko zaradio, kako nahraniti porodicu..itd.

U vecini slucajeva-bojkotuju oni vecinu proizvoda, bilo kojeg proizvodjaca.
SaraFina

#1894 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

dale cooper wrote:
SaraFina wrote:

No oni su infuzija na kojoj se održavaju stranačke hobotnice.. Odnosno njihovo filovanje budžeta je presudno da ovi kriminalci prežive.
Zato ti tvrdim da smanjenje uplata zbog lošeg plasmana robe hercegovačkih zastupništava može Čovića prisiliti na kompromis.
A ja ti govorim da su ti ljudi do te mjere povezani da jedni bez drugih ne mogu preživjeti. Ako poznaješ rodjački kapitalizam onda znaš
da su ti tajkuni nastali uglavnom putem političkog posredovanja i guranja. Mislim da ne postoji stvar koju Čović (i njegovi prethodnici
u HDZ-u) ne znaju o njima. Isto tako je i obrnuto. Potez bilo kojih protiv onih drugih je bukvalno sječenje grane na kojoj sjede. To je
ta otrovna i kriminalna sprega i kohabitacija biznisa i politike.

Malo je bezveze tražiti od naroda da bojkotuje određene proizvode, a ti isti proizvodi se sasvim uredno nalaze na policama našeg
najvećeg trgovinskog lanca. Što Bingo nije napravio jedan takav potez kad se zna da su SDA jedan od njegovih pokrovitelja? To bi
napravilo mnogo veći udar i pritisak na Čovića i HDZ. Mnogo veći od bilo kojeg bojkota što jedan prosječan Bosanac sa prosječnom platom
od 800 stoja i svim drugim zajebancijama za koje se mora pobrinuti od tih para može postići. Ali jok, ako ovih dana uđeš u Bingo možeš
Dorinu kupiti na akciji za 1KM. :D I šta sad, trebala bi zamjeriti nekoj bijedi koja jedva dijetu može priuštiti i tu čokoladu što nije
dovoljno politički otriježnjen da kupuje domaće da bi sjebao Čovića i HDZ? Nemoj ba Saro, draga si mi, ali život ovdje je mnogo zajebaniji
nego što ti se možda čini.

Ovakve akcije se ne sprovode sa 100% učinkom nikada. Naravno da ne bi zamjerila nekom ko djetetu kupi Dorinu za 1km. Ali bi zamjerila samcu poput tebe recimo, situiranom i gradjanski osviještenom da furaš brendirana alkoholna pića za sjedeljke s društvom (svaki vikend) a da taj bred zastupa zapadnohercegovački tajkun :D
I obzirom da Čović nije glup presjeći granu na kojoj sjedi, logično da bi ponudio politički kompromis za nastavak budžetskog finansiranja svojih uhljeba i stranke.
Veze jesu bliske i u potpunosti se slažem da u takvim odnosima "svi imaju sve u šaci"... Ali bojkot i smanjenje plasmana robe, dolazilo bi kao odgovor od većinskog naroda u FBiH... I u takvoj situaciji svima pa i Čoviću bilo bi u interesu da bude prekinut. Jer krivci nisu njegovi tajkuni/zastupnici... nego on i HDZ osobno vodjenjem pogrešne politike. I na njemu bi odluka bila...
paladinka

#1895 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by paladinka »

Samo ova recenica ja moram nesto kupovai jer je takav zakon .. ok , zakon je takav.. ali ja sam ocekivala da ona kaze , ok ja rado kupujem produkte od austrijskih seljaka.
SaraFina

#1896 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

moonca wrote:
SaraFina wrote: Radi se o velikim tržnim centrima, a na specijaliziranim radnjama. Ta roba čini 30-40% asortimana.
Jeste.

Hrvatski brendovi i ti uvozni robe široke potrošnje u većini slučajeva nisu najeftinija opcija za našeg kupca. Naprotiv! Imaš onih recimo zamjenskih začina za vegetu trofuplo jeftiniji... Pa čokolada i slatkiša raznoraznih iz domaće proizvodnje, suhomesnatih proizvoda na izbor... itd itd
moonca

#1897 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by moonca »

SaraFina wrote:
moonca wrote:
Jeste.

Hrvatski brendovi i ti uvozni robe široke potrošnje u većini slučajeva nisu najeftinija opcija za našeg kupca. Naprotiv! Imaš onih recimo zamjenskih začina za vegetu trofuplo jeftiniji... Pa čokolada i slatkiša raznoraznih iz domaće proizvodnje, suhomesnatih proizvoda na izbor... itd itd
Na koje ti kupce apelujes da se ukljuce u bojkot??
SaraFina

#1898 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

paladinka wrote:Samo ova recenica ja moram nesto kupovai jer je takav zakon .. ok , zakon je takav.. ali ja sam ocekivala da ona kaze , ok ja rado kupujem produkte od austrijskih seljaka.

Austrijski seljak zakonom je zaštićen kao što ti već pojasnih, za razliku od bosanskog seljaka ili proizvodjača. Uz sve to austrijski seljaci dobijaju i ogromnu potporu od države takodjer. Olakšice za socijalno i zdravstveno... Pa zbog svih tih navedenih čimbenika ja nemam moralnu obavezu da izreknem tvrdnju koju ti potenciraš iz Bog zna kojih razloga.
Niti namjeravam.
SaraFina

#1899 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

moonca wrote:
SaraFina wrote:
moonca wrote:
Jeste.

Na koje ti kupce apelujes da se ukljuce u bojkot??
Na sve koji mogu da umanje kupovinu, a da ne oštete kvalitet života i naravno kućni budžet.
Ljudi koji kupuju po akcijama, nisu ciljana skupina ovakvih akcija. Nikad bili. A učinak je ionako upitan. Ali šalje poruku.
dale cooper

#1900 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by dale cooper »

SaraFina wrote:

Ovakve akcije se ne sprovode sa 100% učinkom nikada. Naravno da ne bi zamjerila nekom ko djetetu kupi Dorinu za 1km. Ali bi zamjerila samcu poput tebe recimo, situiranom i gradjanski osviještenom da furaš brendirana alkoholna pića za sjedeljke s društvom (svaki vikend) a da taj bred zastupa zapadnohercegovački tajkun :D
I obzirom da Čović nije glup presjeći granu na kojoj sjedi, logično da bi ponudio politički kompromis za nastavak budžetskog finansiranja svojih uhljeba i stranke.
Veze jesu bliske i u potpunosti se slažem da u takvim odnosima "svi imaju sve u šaci"... Ali bojkot i smanjenje plasmana robe, dolazilo bi kao odgovor od većinskog naroda u FBiH... I u takvoj situaciji svima pa i Čoviću bilo bi u interesu da bude prekinut. Jer krivci nisu njegovi tajkuni/zastupnici... nego on i HDZ osobno vodjenjem pogrešne politike. I na njemu bi odluka bila...
Hoćeš da mi zabraniš da pijem sabrana djela Marijana Badela? :sad: :mrgreen:

Ali ozbiljno...za pritiske i dohakavanje Čoviću i ostalima...to želim od političkih predstavnika koje sam izabrao. Zašto bi ponovo običan
građanin, koji je svakako već previše opterećen od strane države svime i svačime, podnosio teret i jedne ovakve političke borbe.

U Americi je sasvim normalno da se piše i vrše pritisci na izabrane članove kongresa da poduzmu nešto vezano za neku tematiku važnu
za njihove glasače. Mislim da je mnogo važnije da mi steknemo tu vrstu navike i obaveze traženja odgovornosti od ljudi koje smo
izabrali nego li neki pokušaj bojkota koji neće nikada imati stvarni učinak dok god nam je ovakva ekonomska situacija u zemlji.
Za koju su opet krivi...pogodi ko? :D
Locked