idejno rjesenje / projekat?????
-
skyspy
#1 idejno rjesenje / projekat?????
Molim da mi neko pojasni u cemu je razlika izmedu idejnog rjesenja i projekta ( radi se o zidanju potkrovlja ).
- slavkoimamodilera
- Banksy
#3 Re: idejno rjesenje / projekat?????
Idejno rješenje je ono kako ti zamišljaš to potkrovlje - gdje, šta, koliko veliko, gdje su zidovi, sobe, dimenzije i sl ...
Izvedbeni projekat je sve to ali sa pravim mjerama i statikom. Dakle, debljina zidova, sve izolacije, ventilacije, kanalizacije, odvodi, vrata, prozori, sa svim najsitnijim detaljima i preciznim proračunima, e da ti se sve to sutra ne bi sručilo na glavu
I ne, ne možeš ti to sam bez majstora
Izvedbeni projekat je sve to ali sa pravim mjerama i statikom. Dakle, debljina zidova, sve izolacije, ventilacije, kanalizacije, odvodi, vrata, prozori, sa svim najsitnijim detaljima i preciznim proračunima, e da ti se sve to sutra ne bi sručilo na glavu
- slavkoimamodilera
#4 Re: idejno rjesenje / projekat?????
Gdje pise da covjek trazi izvedbeni projekat?Banksy wrote:Idejno rješenje je ono kako ti zamišljaš to potkrovlje - gdje, šta, koliko veliko, gdje su zidovi, sobe, dimenzije i sl ...
Fino pita koja je razlika izmedju idejnog rjesenja i projekta? Ja fino napisah nikakva, jer je nema... nije bitno kako ko sta zove... rjesenje, projekat, projektno rjesenje... sve je to isto...
Al kad si se vec dotakao toga, idejni je pocetni nivo, osnovna dispozicija objekta sa osnovnim kotama i svim uredjajima, povrsinama i namjenama prostorija. Presjek jedan ili dva, situacija, fasade... Obicno se zahtjeva za izdavanje urbanisticke saglasnosti...
Izvedbeni ili glavni projekat (glavni je nesto nizeg nivoa detalja, ali najcesce dovoljan) se obicno trazi za gradjevinsku dozvolu... puno je detaljniji od idejnog i sadrzava pored arhitektonskog projekta, projekat konstrukcije, hidro instalacija, elektroinstalacija i dodatne projekte ili elaborate po potrebi...
I ne, ne radi se to sa majstorom, vec sa inzinjerom...
- suncica24
#5 Re: idejno rjesenje / projekat?????
Ja mislila coek trazi idejni projekat, pa da se tuspasim 
- Banksy
#6 Re: idejno rjesenje / projekat?????
... inžEnjeromslavkoimamodilera wrote: I ne, ne radi se to sa majstorom, vec sa inzinjerom...
- slavkoimamodilera
#7 Re: idejno rjesenje / projekat?????
Zavisi kako gdje...Banksy wrote:... inžEnjeromslavkoimamodilera wrote: I ne, ne radi se to sa majstorom, vec sa inzinjerom...ako insistiraš
-
skyspy
#8 Re: idejno rjesenje / projekat?????
OK. OK ...samo polako nemojte se svadati,,,,,,
Evo danas je bio ovaj kako da kazem projektant ili kako li se vec kaze uzeo je dimenzije kuce , , pogledao prilaz i tako dalje ..malo je slikao i onako ugrubo nacrtao na papiru , kaze da je to potrebno za dobijanje urbanisticke saglasnasti .
Nego neki dan sam razgovarao sa covjekom iz Hrvatske on kaze da tamo za manje objekte ispod 100 kvadrata vise nije potreban projekat( ?????? ? )..cudno ( ako je istina)
E sad mene zanima jedna druga stvar- naravno cilj mi je sto jeftinije proci pa me zanima dali ja moram da imam prijekat za to sto radim ili postoji neki drugi nacin( kolega mi rece da kad je on gradio kucu da je kupio nekakav gotov projekat pa ga izaslo samo par stoja ).
Ako neko imam kakav savjet samo neka kaze fakat sam zelen u ovim stvarima.Hvala.
Evo danas je bio ovaj kako da kazem projektant ili kako li se vec kaze uzeo je dimenzije kuce , , pogledao prilaz i tako dalje ..malo je slikao i onako ugrubo nacrtao na papiru , kaze da je to potrebno za dobijanje urbanisticke saglasnasti .
Nego neki dan sam razgovarao sa covjekom iz Hrvatske on kaze da tamo za manje objekte ispod 100 kvadrata vise nije potreban projekat( ?????? ? )..cudno ( ako je istina)
E sad mene zanima jedna druga stvar- naravno cilj mi je sto jeftinije proci pa me zanima dali ja moram da imam prijekat za to sto radim ili postoji neki drugi nacin( kolega mi rece da kad je on gradio kucu da je kupio nekakav gotov projekat pa ga izaslo samo par stoja ).
Ako neko imam kakav savjet samo neka kaze fakat sam zelen u ovim stvarima.Hvala.
- slavkoimamodilera
#9 Re: idejno rjesenje / projekat?????
Vidi... ako ces sve raditi "by the book" onda je procedura ovakva... idejni projekat, pa predas na urbanisticku saglasnost... kada dobijes urbanisticku saglasnost, ides na izradu glavnog projekta i predajes za gradjevinsku dozvolu... kad nju dobijes, prije nego pocnes s gradnjom (mislim da je rok minimum 7 dana) obavjestavas nadleznu sluzbu da pocinjes s gradnjom...
Nakon izgradnje objekta nadleznoj sluzbi predajes projekat izvedenog stanja kako bi se obavio prijem objekta...
Tek tada dobivas sve papire i sve bude uknjizeno kako treba...
Drugi nacin je naravno kako vecina radi (bar po ovim padinskim naseljima po Sarajevu) je na ho-ruk izgradis kucu pa se poslije bakces s legalizacijom... naravno, mnogi ne vide da na kraju cesto ispadne skuplja pita neg' tepsija, pa poslije opet placaju projekte da bi se legalizovalo, pa komisije, vagine materine... pa se zalete najcesce (kontaju jeftino su prosli) i nakamaraju spratova, pa poslije placaj naknadno gradjevinsku po kvadratu, pa im skupo, drzi ne daj...
Projekat je tu najjeftinija stavka od svega... ne trebas stediti na tome, jer velika je razlika u kvaliteti objekta kada ga pravis sam "odokativno" i kada ga isprojektuje arhitekt... gotov projekat mozes uzeti (ono kao pro-forme da zadovoljis proceduru), ali kakve koristi imas od toga? Nije valjda da ces pristati da pravis (ili prekrajas dok pravis) kucu koja je pravljena po necijim potrebama, a ne tvojim?
Odluka je potpuno na tebi, naravno, znam da su pare uvijek problem, ali samo kazem, pazi da ne ispadne skljupa pita od tepsije na kraju.... i sa srecom...
Nakon izgradnje objekta nadleznoj sluzbi predajes projekat izvedenog stanja kako bi se obavio prijem objekta...
Tek tada dobivas sve papire i sve bude uknjizeno kako treba...
Drugi nacin je naravno kako vecina radi (bar po ovim padinskim naseljima po Sarajevu) je na ho-ruk izgradis kucu pa se poslije bakces s legalizacijom... naravno, mnogi ne vide da na kraju cesto ispadne skuplja pita neg' tepsija, pa poslije opet placaju projekte da bi se legalizovalo, pa komisije, vagine materine... pa se zalete najcesce (kontaju jeftino su prosli) i nakamaraju spratova, pa poslije placaj naknadno gradjevinsku po kvadratu, pa im skupo, drzi ne daj...
Projekat je tu najjeftinija stavka od svega... ne trebas stediti na tome, jer velika je razlika u kvaliteti objekta kada ga pravis sam "odokativno" i kada ga isprojektuje arhitekt... gotov projekat mozes uzeti (ono kao pro-forme da zadovoljis proceduru), ali kakve koristi imas od toga? Nije valjda da ces pristati da pravis (ili prekrajas dok pravis) kucu koja je pravljena po necijim potrebama, a ne tvojim?
Odluka je potpuno na tebi, naravno, znam da su pare uvijek problem, ali samo kazem, pazi da ne ispadne skljupa pita od tepsije na kraju.... i sa srecom...
-
skyspy
#10 Re: idejno rjesenje / projekat?????
Da, da upravu si tako sam i ja nesto konto.
Inace ja stanujem u gusto naseljenom dijelu grada tako da se nisam htio kockati pa poceti parviti nesto na svoju ruku, za sad stvari idu ok u svakom slucaju uzecu projekat cini mi se da je izmedu 15-20 km kvadrat tako da bi me mogao izici oko 1200-1300 km . pusticu covjeka da radi svoj posao , naravno dacu mu par prijedloga i mojih zamisli pa vidjecemo sta ce on reci, sve u svemu hocu da bude sve cisto ..
Hvala na savjetima !!!
Inace ja stanujem u gusto naseljenom dijelu grada tako da se nisam htio kockati pa poceti parviti nesto na svoju ruku, za sad stvari idu ok u svakom slucaju uzecu projekat cini mi se da je izmedu 15-20 km kvadrat tako da bi me mogao izici oko 1200-1300 km . pusticu covjeka da radi svoj posao , naravno dacu mu par prijedloga i mojih zamisli pa vidjecemo sta ce on reci, sve u svemu hocu da bude sve cisto ..
Hvala na savjetima !!!