Slazem se sa ovom konstatacijom vezanom za reciklažu papira....ako ćeš da recikliraš to je tehnologija koja zahtjeva investiciju nekih stotina miliona maraka...jer ipak je to proizvodnja visokog nivoa, ekološki strašno prljava i veoma zahtjevna sa aspekta kadrova.karanana wrote:kad kazes reciklaza papira, jeli kontas bas otvoriti postrojenje koje ce uzimati papir i od njega ponovo praviti nesto ili kontas da budes sakupljac i onda prodavac papira onima koji ce ga mehanicki preraditi?
imas sakupljaca papir servis sarajevo.
led ovdje nece ici. kod nas se led ne konzumira u velikim kolicinama, dovoljna je ljudima ona plastika koja napravi 10-12 kockica. ionako se svi zale da su im pica i bez leda hladna i traze pice iz gajbe a ne frizidera i brinu se da ce im otici grlo, dok je u nekim zemljama led obavezan u casi bilo kojeg pica. a nisu nam ni frizideri veliki kao negdje vani pa da se ima mjesta staviti kesu od 3-5 kila leda.
nemoj plasticne kese allaha ti. ima ih i previse i nadam se da ce uskoro biti ili zabranjene ili da ce se placati pa da spasimo malo nase rijeke i polja. papirne ti nisu lose i za ekologiju i za spajanje dvije djelatnosti koje si spomeno, reciklaza i proizvodnja, ali skupe su a kod nas raja nije spremna da placa za kese i ekologiju. mozda kad se uvedu neki eu eko zakoni ili kad drzava dadne poticaje.
Kada se govori o sakupljanju papira,moraš znati da je i to investicija reda nekih stotinjak do dvije stotine hiljada maraka.Ovdje moraš prvo imati (glupo zvuči) stabilnog dobavljača koji će ti obezbjediti količine otpadnog papira na godišnjem nivou.Na osnovu okvirnih količina koje prikupiš od odbavljača ,praviš okvirne ugovore o prodaji sa kupcima.Moraš znati da je ovdje infrastruktura strašno bitna....kamioni za prikupljanje,hidraulične prese, viljuškari, radna snaga...koliko god zvučalo primamljivo, ovim se bavi "papirna" mafija....
Led....ne bih komentirao...kod nas su ljeta kratka, ali jebi*tačna,koliko se to isplati ne znam.Nemaš nešto razvijenu instituciju ulova i plasmana svježe ribe, tako da ne znam...
Moj ti je prijeldog (o kojem ja već duže razmišljam) jeste otkup plastičnih flaša, sortirtanje istih i šrediranje (mrvljenje).Investicija nekih 50.000 KM maraka sa ljudima i opremom koja se veoma povoljno može nabaviti u USA (svaki dan dobijam mailove od jedne njihove firme koja se bavi plasmanom ove opreme). Organiziraš otkup flaša, malo marketinških fora (reklamice na ASK,Radiu M, leci, flyeri...),ljudi donose flaše, formiraš cijenu, organiziraš isplatu,ljude na razvrstavanju i mrvljenu i to je to....tržište je ogromno PET granulat je voma tražen...ako budeš još iamo dodatne love da kupiš sterilizator za granulat,automatski dobijaš spreman proizvod koji će ti kupovati svi proizvođači pretformi (proizvoda koji slijedi proizvodnji PET flaše).....eto toliko...
Druga stvar, ako si tip da glumiš direktora i sjediš, otvori Rent-a-car....oni razvaljuju, vjeruj mi....
Ako budeš trebao još nekih sugestija ,slobodno me klikni PP....