Ideje za Kanton Sarajevo
-
Haman2
#51 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Postoji neki zakon koji zabranjuje saranje po zgradama, ali kako mi nemo policiju i pravosudje zakoni se ne sprovode, pa nam vandali unakazise fasade zdrada. To se nabolje vidi u Sarajevu i Tuzli.
Kazne zatvoa ne bi bile prikladne, ali drustveno koristan rad bi bila odlicna kazna. Tako bi oni koji saraju po zgradama, ne coste iza svojih pasa itd, kosili travu po parkovima, cistili rijeke u gradovima itd. Oni koji ne nose higijenske rukavice treba kaznjavati po dzepu.
BiH ima neuslovne kaznene organizacije koje ne zadovoljavaju ni elementarne evropske norme. Tu mislim na prostorne uslove, kategorizaciju kaznenih itd. Sve ovo sto danas rade je najobicnija improvizacija
Kazne zatvoa ne bi bile prikladne, ali drustveno koristan rad bi bila odlicna kazna. Tako bi oni koji saraju po zgradama, ne coste iza svojih pasa itd, kosili travu po parkovima, cistili rijeke u gradovima itd. Oni koji ne nose higijenske rukavice treba kaznjavati po dzepu.
BiH ima neuslovne kaznene organizacije koje ne zadovoljavaju ni elementarne evropske norme. Tu mislim na prostorne uslove, kategorizaciju kaznenih itd. Sve ovo sto danas rade je najobicnija improvizacija
- DrugaGimnazija
#52 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Bilo je nekih najava u vezi tehnoloskog parka, odnosno neke vrste poslovnog inkubatora za IT sektor. Ne znam da li se radi na tome, ali je to vrlo bitna ideja za buducnost kantona.
- VladaFBiH
#53 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
ima ovdje finih ideja a evo još jedna koja ne košta doslovno ništa a benefit je ogroman: proglasiti Igman i Bjelašnicu nacionalnim parkovima uz proširenje vodozaštitnih zona - dobijamo netaknutu prirodu i zaštićena izvorišta
- DrugaGimnazija
#54 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Kanton Sarajevo bi trebao uvesti dodatne poreze na kladionice i na taj nacin smanjiti broj kladionica/kockarnica u gradu, a taj novac usmjeriti u društveno korisne fondove, kao što je podrška natalitetu, obroci u školi, stipendije, humanitarne akcije i sl. Jednim udarcem dvije muhe.
- MaksprotivMarksa
#55 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
tO ZA SOBOM POVLACI MANJI BROJ SREDSTAVA KOJA BI SE AKUMULIRALA, ZNACAJNO SMANJENJE BROJA ZAPOSLENIH, SMANJENJE BROJA KLADIONICA NE DONOSI NISTA ZA SOBOM, KOCKARI CE DA SE KOCKAJU, PRONACI CE NACIN, LJUDI CE OSTATI BEZ POSLA, A PRIKUPLJENI POREZI CE SE SMANJITI, ZBOG CINJENICE DA CE KLADIONICE SVOJU DJELATNOST UMANJITI, A ZBOG DODATNOG POREZA SVI IGRACI CE POKUSATI DA GA IZBJEGNU, A NACINI POSTOJE.DrugaGimnazija wrote:Kanton Sarajevo bi trebao uvesti dodatne poreze na kladionice i na taj nacin smanjiti broj kladionica/kockarnica u gradu, a taj novac usmjeriti u društveno korisne fondove, kao što je podrška natalitetu, obroci u školi, stipendije, humanitarne akcije i sl. Jednim udarcem dvije muhe.
- DrugaGimnazija
#56 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
NAJBOLJE ONDA DA KOCKARNICE I KLADIONICE OSLOBODIMO SVIH DAZBINA, JER BI SE ONDA POVECAO BROJ ZAPOSLENIH, LJUDI BI SE ZAPOSLILI, A PRIKUPLJENI POREZI BI SE POVECALI.

- MaksprotivMarksa
#57 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Izvini za caps, nije ti ta logika losa, libertarijanska, cak je i to bolje rjesenje od tvog prijedloga 
-
Samprotivsviju
#58 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Ja nigdje nisam vidio da je neko spomenio ukidanje kladionica. I podrzavam uvodjenje vecih dazbina za iste...jesi mozda razmisljao, kad vec govoris o predpostavci da ce se zatvoriti, da na lokacijama koje zauizimaju kladionice ce se otvoriti nova pravna lica i obavljati djelatnost, kao i zaposljavati ?MaksprotivMarksa wrote:tO ZA SOBOM POVLACI MANJI BROJ SREDSTAVA KOJA BI SE AKUMULIRALA, ZNACAJNO SMANJENJE BROJA ZAPOSLENIH, SMANJENJE BROJA KLADIONICA NE DONOSI NISTA ZA SOBOM, KOCKARI CE DA SE KOCKAJU, PRONACI CE NACIN, LJUDI CE OSTATI BEZ POSLA, A PRIKUPLJENI POREZI CE SE SMANJITI, ZBOG CINJENICE DA CE KLADIONICE SVOJU DJELATNOST UMANJITI, A ZBOG DODATNOG POREZA SVI IGRACI CE POKUSATI DA GA IZBJEGNU, A NACINI POSTOJE.DrugaGimnazija wrote:Kanton Sarajevo bi trebao uvesti dodatne poreze na kladionice i na taj nacin smanjiti broj kladionica/kockarnica u gradu, a taj novac usmjeriti u društveno korisne fondove, kao što je podrška natalitetu, obroci u školi, stipendije, humanitarne akcije i sl. Jednim udarcem dvije muhe.
A tek da ne pricam o kladionicama kao poslodavcima, jedina niza stepenica je bordel
- MaksprotivMarksa
#59 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
lol, ne zelim da se raspravljam sa analfabetama, ovo mi je struka i jako dobro znam sta govorim, mislim na makroekonomiju, a ne na kladionice, da ne bude da me salju iz Sirokog da ih branim, ja da se pitam kladionice bi mogle biti samo drzavno vlasnistvo, tako da ne bi bilo potrebe za oporezivanjem igraca, a sav novac bi se mogao preusmjeriti u razvoj drustva, dzaba pricat, treba samo nargilhane otvarat, ne znam da li si svjestan ali govorimo o prometu od nekoliko miliona KM dnevno, nargilhane i drugi lokali na tim mjestima (ako su atraktivna, a sta je sa svim zabitima koje imaju kladionicu, a na tim mejstima nikada nista drugo nije postojalo) bi imali od 500 - 5000 KM na dan. nije tesko, samo treba malo razmisliti.
to sto ti perciprias djelatnice u kladionicama kao kurve, to govori o tebi, razmisli malo ko bi zaposlio toliko broj zena sa tom strucnom spremom u danasnjoj ekonomiji, uslovi i plata su iznad nivoa ostalih trgovaca npr, a svi porezi i doprinosi su uredno placeni.
to sto ti perciprias djelatnice u kladionicama kao kurve, to govori o tebi, razmisli malo ko bi zaposlio toliko broj zena sa tom strucnom spremom u danasnjoj ekonomiji, uslovi i plata su iznad nivoa ostalih trgovaca npr, a svi porezi i doprinosi su uredno placeni.
-
Samprotivsviju
#60 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Vrvi forum od svakakvih strucnjaka od nuklearnih fizicara do wallstreet magova, jebga izvini tebe nisam prepoznaoMaksprotivMarksa wrote:lol, ne zelim da se raspravljam sa analfabetama, ovo mi je struka i jako dobro znam sta govorim, mislim na makroekonomiju, a ne na kladionice, da ne bude da me salju iz Sirokog da ih branim, ja da se pitam kladionice bi mogle biti samo drzavno vlasnistvo, tako da ne bi bilo potrebe za oporezivanjem igraca, a sav novac bi se mogao preusmjeriti u razvoj drustva, dzaba pricat, treba samo nargilhane otvarat, ne znam da li si svjestan ali govorimo o prometu od nekoliko miliona KM dnevno, nargilhane i drugi lokali na tim mjestima (ako su atraktivna, a sta je sa svim zabitima koje imaju kladionicu, a na tim mejstima nikada nista drugo nije postojalo) bi imali od 500 - 5000 KM na dan. nije tesko, samo treba malo razmisliti.
to sto ti perciprias djelatnica u kladionicama kao kurve, to govori o tebi, razmisli malo ko bi zaposlio toliko broj zena sa tom strucnom spremom u danasnjoj ekonomiji, uslovi i plata su iznad nivoa ostalih trgovaca npr, a svi porezi i doprinosi su uredno placeni.
Procitaj jos par puta sta sam napisao, pa mi reci gdje sam ja nazvao radnice u kladionicama kurvama?
Uslovi i plata su iznad ostalih trgovaca? Jesi ti usao ikad u kladionicu? Ispade bolje u kladionici raditi nego DMu
- MaksprotivMarksa
#61 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Sve si u pravu, treba ukinut kladionice i to je to, izvini, glup sam. 
Samo jedno pitanje, hocemo li umjesto svih kladionica otvoriti 900 DM-va, od Brijesca do Staklenog ? Sta cemo otvoriti na mjestu poslovnica ala Brijesce, Hadzici, Kobilja Glava ?
Trgovci su i granapi, kao i Bingo, Mercator, Konzum, zene koje rade u kladionicama su GOPOĐE za radnice i radnike u drugim trgovackim lancima, DM je najbolji poslodavac u BiH.
Samo jedno pitanje, hocemo li umjesto svih kladionica otvoriti 900 DM-va, od Brijesca do Staklenog ? Sta cemo otvoriti na mjestu poslovnica ala Brijesce, Hadzici, Kobilja Glava ?
Trgovci su i granapi, kao i Bingo, Mercator, Konzum, zene koje rade u kladionicama su GOPOĐE za radnice i radnike u drugim trgovackim lancima, DM je najbolji poslodavac u BiH.
Last edited by MaksprotivMarksa on 27/02/2019 00:54, edited 1 time in total.
-
Samprotivsviju
#62 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Gdje sam ja rekao da ih treba ukinuti? Ti bas volis izvrtati necije izjaveMaksprotivMarksa wrote:Sve si u pravu, treba ukinut kladionice i to je to, izvini, glup sam.
Samo jedno pitanje, hocemo li umjesto svih kladionica otvoriti 900 DM-va, od Brijesca do Staklenog ? Sta cemo otvoriti na mjestu poslovnica ala Brijesce, Hadzici, Kobilja glava ?
Prvo i kad bi se uvele dodatne dadzbine, cisto sumnjam da ce se kladionice zatvoriti, jel takav potez bi njima samima bio ravan samoubistvu.
Drugo, kolika je prosjecna plata u kladionicama i jesi li siguran da uplacuju sve zakonske obaveze prema radnicima?
- MaksprotivMarksa
#63 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Ne bi bio, kladjenje bi izmjestili online, online bi utajili porez putem racuna u RS-u koji nema porez za igre na srecu (ne mogu se kladionice zaustaviti na nivou kantona), zatvorili bi ogroman broj poslovnica, u nekim od poslovnica bi se neki obrt i nastavio, ali ne u obimu koji imaju kladionice, poslovnice na neatraktivnim lokacijama bi se ugasile, ogroman broj radnica bi ostao bez posla, u takvim poslovnicama se ne bi nastavilo bilo kakvo poslovanje, to je udar na jos desetine porodica koje mozda zive od nekog poslovnog prostora koji iznajmljuju kladionici. Kladionice su nazalost postale tako vazne u nasoj ekonomiji, da je nezamislivo da je drzava to dopustila i da nije monopolizirala to trziste, ali to je tema neke druge rasprave, koliko bi novca uslo u proracun kada bi se samo ova djelatnost monopolizirala od strane drzave, a onda se od tog novca mogu direktno finansirati sportski klubovi, kultura, umjetnost, zdravstvo, ali sada je kasno jer svi mi branimo ekonomski model u kojem zivimo, a koji je pogresan. Najveci paradoks u svemu je da se novac koji kladionice zaradjuju koristi za finansiranje stranaka, a jedan dio novaca i na lobiranje protiv BiH, ali to je rezultat nesposobnosti ili korumpiranosti nasih lidera.Samprotivsviju wrote:Gdje sam ja rekao da ih treba ukinuti? Ti bas volis izvrtati necije izjaveMaksprotivMarksa wrote:Sve si u pravu, treba ukinut kladionice i to je to, izvini, glup sam.
Samo jedno pitanje, hocemo li umjesto svih kladionica otvoriti 900 DM-va, od Brijesca do Staklenog ? Sta cemo otvoriti na mjestu poslovnica ala Brijesce, Hadzici, Kobilja glava ?
Trgovci su i granapi, kao i Bingo, Mercator, Konzum, zene koje rade u kladionicama su GOPOĐE za radnice i radnike u drugim trgovackim lancima, DM je najbolji poslodavac u BiH.![]()
Prvo i kad bi se uvele dodatne dadzbine, cisto sumnjam da ce se kladionice zatvoriti, jel takav potez bi njima samima bio ravan samoubistvu.
Drugo, kolika je prosjecna plata u kladionicama i jesi li siguran da uplacuju sve zakonske obaveze prema radnicima?
Poznajem dvije djevojke koje su radile u Premieru, obje su bile prezadovoljne, prijavljene su bile na minimalac, imale su bonuse na osnovu otkucanih listica, izlazile bi na oko 1000 maraka, sa baksisom na 1200 1300, u zavisnosti kakav je mjesec, obje su studirale i radile, jedna jos radi jer ne moze naci bolje placen posao u struci, druga je napustila BiH.
- MaksprotivMarksa
#64 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Premier je imao 500 miliona prihoda 2017. godine, a prijavili su dobit od 38 miliona, koliko su utajili pitanje je, a ima jos 13 registriranih kladionica, znaci skoro pa milijarda prihoda.
Prava inicijativa bi bila nacionalizacija ovog sektora, osnivanje dvije entitetske kladionice, a prikupljena sredstva bi se distribuirala u kulturu, sport, umjetnost i zdravstvo, direktno sa racuna ovih kladionica. To bi uradila ozbiljna drzava. Zasto nase "patriote" nisu nikada pokrenule slicnu inicijativu, lako je zakljuciti. Svi oni bi se prodali za milionce, a gazde ovog biznisa mogu da udijele milionce za svaku ruku. Jad, tuga i cemer. Ako se neke inicijative u vezi kladionica pokrecu, onda t otrebaju biti ove mjere, a ne mjere koje ce kladionice pomjeriti u sivu zonu i ljude ostaviti bez posla, sa beznacajnim porastom prikupljenih poreza.
Prava inicijativa bi bila nacionalizacija ovog sektora, osnivanje dvije entitetske kladionice, a prikupljena sredstva bi se distribuirala u kulturu, sport, umjetnost i zdravstvo, direktno sa racuna ovih kladionica. To bi uradila ozbiljna drzava. Zasto nase "patriote" nisu nikada pokrenule slicnu inicijativu, lako je zakljuciti. Svi oni bi se prodali za milionce, a gazde ovog biznisa mogu da udijele milionce za svaku ruku. Jad, tuga i cemer. Ako se neke inicijative u vezi kladionica pokrecu, onda t otrebaju biti ove mjere, a ne mjere koje ce kladionice pomjeriti u sivu zonu i ljude ostaviti bez posla, sa beznacajnim porastom prikupljenih poreza.
- xoklix
#65 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Manje kladionica=manje potencijalno novih konzumenata, posebno maloljetnika.MaksprotivMarksa wrote:tO ZA SOBOM POVLACI MANJI BROJ SREDSTAVA KOJA BI SE AKUMULIRALA, ZNACAJNO SMANJENJE BROJA ZAPOSLENIH, SMANJENJE BROJA KLADIONICA NE DONOSI NISTA ZA SOBOM, KOCKARI CE DA SE KOCKAJU, PRONACI CE NACIN, LJUDI CE OSTATI BEZ POSLA, A PRIKUPLJENI POREZI CE SE SMANJITI, ZBOG CINJENICE DA CE KLADIONICE SVOJU DJELATNOST UMANJITI, A ZBOG DODATNOG POREZA SVI IGRACI CE POKUSATI DA GA IZBJEGNU, A NACINI POSTOJE.DrugaGimnazija wrote:Kanton Sarajevo bi trebao uvesti dodatne poreze na kladionice i na taj nacin smanjiti broj kladionica/kockarnica u gradu, a taj novac usmjeriti u društveno korisne fondove, kao što je podrška natalitetu, obroci u školi, stipendije, humanitarne akcije i sl. Jednim udarcem dvije muhe.
Zabraniti klađenje osobama mlađim od 25 godina.
- moa
#66 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
DrugaGimnazija wrote:Evo da počnem sa jednom idejom koju sam već predložio na drugoj temi:
Napraviti mobilnu aplikacija putem koje građani mogu prijavljivati nepropisno parkiranje i uzurpiranje pjesackih povrsina. Ove prijavi bi automatski isle u saobracajnu policiju. Policija koristi sliku kao dokaz i automatski šalje kaznu na kućnu adresu parking papka.
Kao šlag na tortu bi se moglo dodati da osoba koja vrši prijavu dobija 50% od naplaćene kazne (ovo sam vidio u Danskoj). Mislim da bi se ovako u rekordnom roku trotoari očistili od parkiranih auta.
To bih popravilo i ucinilo zivotno okruzenje ljepsim. Nemam sad vremena kasnije cu ja sa svojim idejama a imam ih brdo
- MaksprotivMarksa
#67 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Industrija kladjenja je izmjestena na internet. mladi ce se kladiti, pronaci ce nacin, zabrana legalnog kaldjenja bi dovela do ilealnog kladjenja, to nije rjesenje, a nije ni valjana logika za zdravorazumne individue, ali u nargilhanama gdje je sultan Erdogan otplatio sve kredite, vjerovatno jeste. Moral i ekonomija, l o l .xoklix wrote:Manje kladionica=manje potencijalno novih konzumenata, posebno maloljetnika.MaksprotivMarksa wrote:tO ZA SOBOM POVLACI MANJI BROJ SREDSTAVA KOJA BI SE AKUMULIRALA, ZNACAJNO SMANJENJE BROJA ZAPOSLENIH, SMANJENJE BROJA KLADIONICA NE DONOSI NISTA ZA SOBOM, KOCKARI CE DA SE KOCKAJU, PRONACI CE NACIN, LJUDI CE OSTATI BEZ POSLA, A PRIKUPLJENI POREZI CE SE SMANJITI, ZBOG CINJENICE DA CE KLADIONICE SVOJU DJELATNOST UMANJITI, A ZBOG DODATNOG POREZA SVI IGRACI CE POKUSATI DA GA IZBJEGNU, A NACINI POSTOJE.DrugaGimnazija wrote:Kanton Sarajevo bi trebao uvesti dodatne poreze na kladionice i na taj nacin smanjiti broj kladionica/kockarnica u gradu, a taj novac usmjeriti u društveno korisne fondove, kao što je podrška natalitetu, obroci u školi, stipendije, humanitarne akcije i sl. Jednim udarcem dvije muhe.
Zabraniti klađenje osobama mlađim od 25 godina.
nije da tebe pozicioniram u nargilhane, samo kazem.
-
mistek
#68 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Pa u Kantonu ima toliko stvari za uraditi da bi čovjek mogao 4 godine svaki dan da piše po jednu i da ne iscrpi sve ideje. Ovdje ima fantastičnih
Ja bih kao prioritet rekao: Očistiti grad. I ne znam kako je to riješeno u uređenim zemljama, ne znam kako je to izvodivo u kratkom roku, ali čistoću grada, javnih površina treba držati urednijom barem 200%. Hoće li to biti kroz kažnjavanje onih koji grad prljaju (ne mislim da je moguće kažnjavati nekog ko baci papirić na ulicu, ali ove crtače grafita svakako je moguće), ovih kojim cukice seru na svakom koraku, a ne znaju počistiti ili nešto deseto, ne znam. Ovdje značajnu ulogu moraju imati Park i Rad i evo ide proljeće. Oba preduzeća trebaju povećati produktivnost, pa ako treba i izdvajanja na neke stvari, ali da grad blista i liči na nešto. Kako park preko puta predsjedništva znaju srediti, mogu barem još 10 lokacija u gradu.
Druga stvar je dovesti neke stvari u javnom saobraćaju u red. Pri tome, uopšte ne mislim na sistemske probleme s kojim se svakako treba nositi (i s kojim je nemoguće izboriti se, nažalost), nego uraditi makar neke detalje, "šminku" koja će učiniti da stvari izgledaju bolje. Nezamislivo je da u 2019. godini čekamo tramvaj, a ne znamo za koliko on dolazi. Neki jednostavni sistem koji će omogućiti da na svakoj stanici vidimo makar koliko stanica je udaljen najbliži tramvaj košta smiješnu cifru. Nezamisliva je u 2019. prljavština i zapuštenost vozila javnog prijevoza, a ni za ovo ne trebaju ogromna sredstva. Na svaku stanicu staviti informativne panele i sl. Sve sitni potezi koji znače mnogo.
Treće je neko već spomenuo i to se na zapadu radi, a to je omogućiti bolju saradnju građana s policijom. Omogućiti da građani slikaju/snimaju određene vrste prekršaja (npr. nepropisno parkiranje) i da na jednostavan način dostavljaju MUP-u. Normalno, potaći ljude sa izvjesnom naknadom za ovo. Ne mora biti 50%, sasvim ok je da bude 20%. Ušteda jer ne moraju izlaziti na teren će biti ogromna, a za pola godine bi se ovo dovelo u red. Apsolutno je isto moguće uraditi s bilo kojom drugom vrstom prekršaja. U vezi sa ovim, te uopšte ponašanjem pučanstva, možda bi valjalo razmisliti o pokrivanju dodatnog broja mjesta kamerama? I da se počinioci raznoraznih prekršaa koji se uoče sankcionišu, a ne da su kamere tu ko strašila na nekoj ledini.
Ja bih kao prioritet rekao: Očistiti grad. I ne znam kako je to riješeno u uređenim zemljama, ne znam kako je to izvodivo u kratkom roku, ali čistoću grada, javnih površina treba držati urednijom barem 200%. Hoće li to biti kroz kažnjavanje onih koji grad prljaju (ne mislim da je moguće kažnjavati nekog ko baci papirić na ulicu, ali ove crtače grafita svakako je moguće), ovih kojim cukice seru na svakom koraku, a ne znaju počistiti ili nešto deseto, ne znam. Ovdje značajnu ulogu moraju imati Park i Rad i evo ide proljeće. Oba preduzeća trebaju povećati produktivnost, pa ako treba i izdvajanja na neke stvari, ali da grad blista i liči na nešto. Kako park preko puta predsjedništva znaju srediti, mogu barem još 10 lokacija u gradu.
Druga stvar je dovesti neke stvari u javnom saobraćaju u red. Pri tome, uopšte ne mislim na sistemske probleme s kojim se svakako treba nositi (i s kojim je nemoguće izboriti se, nažalost), nego uraditi makar neke detalje, "šminku" koja će učiniti da stvari izgledaju bolje. Nezamislivo je da u 2019. godini čekamo tramvaj, a ne znamo za koliko on dolazi. Neki jednostavni sistem koji će omogućiti da na svakoj stanici vidimo makar koliko stanica je udaljen najbliži tramvaj košta smiješnu cifru. Nezamisliva je u 2019. prljavština i zapuštenost vozila javnog prijevoza, a ni za ovo ne trebaju ogromna sredstva. Na svaku stanicu staviti informativne panele i sl. Sve sitni potezi koji znače mnogo.
Treće je neko već spomenuo i to se na zapadu radi, a to je omogućiti bolju saradnju građana s policijom. Omogućiti da građani slikaju/snimaju određene vrste prekršaja (npr. nepropisno parkiranje) i da na jednostavan način dostavljaju MUP-u. Normalno, potaći ljude sa izvjesnom naknadom za ovo. Ne mora biti 50%, sasvim ok je da bude 20%. Ušteda jer ne moraju izlaziti na teren će biti ogromna, a za pola godine bi se ovo dovelo u red. Apsolutno je isto moguće uraditi s bilo kojom drugom vrstom prekršaja. U vezi sa ovim, te uopšte ponašanjem pučanstva, možda bi valjalo razmisliti o pokrivanju dodatnog broja mjesta kamerama? I da se počinioci raznoraznih prekršaa koji se uoče sankcionišu, a ne da su kamere tu ko strašila na nekoj ledini.
- DrugaGimnazija
#69 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
- Haris.ba
#70 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Policijski komesar, glavni tužioc i predsjednik suda se biraju direktnim izborima u kantonu u godini koja nije redovna izbona godina.
VSTV samo odobrava kandidate da li ispunjavaju uslove za tužioca i sudiju, a za komesara tzv. nezavisni odbor.
Smjena ide istim putem.
Ništa više ne moraju uraditi u KS. Samo to nek urade.
VSTV samo odobrava kandidate da li ispunjavaju uslove za tužioca i sudiju, a za komesara tzv. nezavisni odbor.
Smjena ide istim putem.
Ništa više ne moraju uraditi u KS. Samo to nek urade.
-
_Scarlett_
#71 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Moje ideje za Kanton Sarajevo. Neke od ideja ce jako naljutiti i ljevicare i desnicare 
Znaci
- Rijesiti probleme vodosnabdijevanja
- Rijesiti probleme javnog prijevoza
- Zaustaviti i srusiti divlju gradnju. Sve one nove zgrade na Stupu bih srusila kao i dobar dio ovih favelskih kucica po gradu. Napraviti nova, uniformna, planirana naselja.
- Raditi vise na ciscenju grada. Tu spada i ciscenje grafita s fasada kao i uvodjenje strozih mjera protiv delinkvenata koji saraju po zgradama.
- Generalno treba vise ulagati u odrzavanje pristonog izgleda grada. Jedini zeleni pojasi koji se bas cesto kose i urede su u parku kod predsjednistva i mozda jos par mjesta u centru. Srediti i poplocati Parka Svjetlosti (samo dijelove gdje ima asfalta naravno
), i kompletno renovirati Hastahanu, koja sebe moze zvati sve samo ne parkom.
- Poplocavanje trotoara niz Obale Kulina Bana i na raznim drugim mjestima, pogotovo onim u centru. Sramota da stoji raspali asfalt u centru grada
- Zatvoriti centar Marin Dvora (oko parlamenta i SCC) za saobracaj i napraviti tu jedan veliki trg. Gradu poput Sarajeva treba jedan monumentalan, pristojan trg
- Totalno renovirati Trg Oslobodjenja - Alija Izetbegovic. Taj bi trg vjerovatno bio jos ljepsi od onog (fiktivnog
) na Marin Dvoru
- Nastaviti ulaganje u razne manifestacije tipa SFF, EYOF. Takodje praviti jedan pravi zimski dogadjaj nalik Adventu u Zagrebu, koji bi privukao ljude sa strane, donio novaca gradu i generalno poboljsao atmosferu u gradu tokom teskog, sivog zimskog perioda.
- Izbaciti vjerski dio obiljezavanja raznih bitaka i stradanja i opcenito sekularizacija javnih institucija
- Nastaviti s novim trendom javne proslave Dana nezavisnosti i Dana drzavnosti, sa raznim manifestacijama, priredbama, javnih nastupa horova i folklornih ansambala.
- Ukidanje ucenja cirilice u skolama
- Razviti sportski zivot grada: dati vise novaca mladim kategorijama posebno u sportovima kao fubbalu i kosarci
- Razviti kulturni zivot grada kroz vise novaca usmjereni prema pozoristima, horovima itd.
- Promijenila bih imena raznih ulica - vise bih imena bih posvetila nasoj srednjovjekovnoj historiji. Titovu bih preimenovala u Kralja Tvrtka i Kralju Tvrtu bih dala ime Titova.
Znaci
- Rijesiti probleme vodosnabdijevanja
- Rijesiti probleme javnog prijevoza
- Zaustaviti i srusiti divlju gradnju. Sve one nove zgrade na Stupu bih srusila kao i dobar dio ovih favelskih kucica po gradu. Napraviti nova, uniformna, planirana naselja.
- Raditi vise na ciscenju grada. Tu spada i ciscenje grafita s fasada kao i uvodjenje strozih mjera protiv delinkvenata koji saraju po zgradama.
- Generalno treba vise ulagati u odrzavanje pristonog izgleda grada. Jedini zeleni pojasi koji se bas cesto kose i urede su u parku kod predsjednistva i mozda jos par mjesta u centru. Srediti i poplocati Parka Svjetlosti (samo dijelove gdje ima asfalta naravno
- Poplocavanje trotoara niz Obale Kulina Bana i na raznim drugim mjestima, pogotovo onim u centru. Sramota da stoji raspali asfalt u centru grada
- Zatvoriti centar Marin Dvora (oko parlamenta i SCC) za saobracaj i napraviti tu jedan veliki trg. Gradu poput Sarajeva treba jedan monumentalan, pristojan trg
- Totalno renovirati Trg Oslobodjenja - Alija Izetbegovic. Taj bi trg vjerovatno bio jos ljepsi od onog (fiktivnog
- Nastaviti ulaganje u razne manifestacije tipa SFF, EYOF. Takodje praviti jedan pravi zimski dogadjaj nalik Adventu u Zagrebu, koji bi privukao ljude sa strane, donio novaca gradu i generalno poboljsao atmosferu u gradu tokom teskog, sivog zimskog perioda.
- Izbaciti vjerski dio obiljezavanja raznih bitaka i stradanja i opcenito sekularizacija javnih institucija
- Nastaviti s novim trendom javne proslave Dana nezavisnosti i Dana drzavnosti, sa raznim manifestacijama, priredbama, javnih nastupa horova i folklornih ansambala.
- Ukidanje ucenja cirilice u skolama
- Razviti sportski zivot grada: dati vise novaca mladim kategorijama posebno u sportovima kao fubbalu i kosarci
- Razviti kulturni zivot grada kroz vise novaca usmjereni prema pozoristima, horovima itd.
- Promijenila bih imena raznih ulica - vise bih imena bih posvetila nasoj srednjovjekovnoj historiji. Titovu bih preimenovala u Kralja Tvrtka i Kralju Tvrtu bih dala ime Titova.
Last edited by _Scarlett_ on 06/03/2019 19:59, edited 4 times in total.
-
_Scarlett_
#72 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Inace, jako dobra tema @DrugaGimnazija 
- DrugaGimnazija
#73 Re: Ideje za Kanton Sarajevo
Evo da ponovim ovu ideju, posto je aktuelna ovih dana:
Nema razloga da KS ne donese i ne sprovodi ovaj zakon. Ako se sudovi u Srbiji smatraju nadleznim za sudjenje pripadnicima ARBiH u Tuzli i ako MUP RS moze pretresati Klixov ured u Sarajevu, nema razloga da se sud u Sarajevu ne proglasi nadleznim za desavanja u Visegradu i pocne slati pozive na sudjenje ucesnicima, gdje god da su.DrugaGimnazija wrote:Usvojiti "Zakon o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti" u KS, tako da ga moze sprovoditi tuzilastvo i policija KS. Ovo je bitno, kad se već ne može usvojiti na većem nivou.
- DrugaGimnazija