Ideje za Kanton Sarajevo

Locked
Dino79

#151 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by Dino79 »

thekupus wrote:
Dino79 wrote:
Pruga se mjenjala 20 puta za 20 godina ali je kvalitet radova loš.
Ovime si pokazao koliko si relevantan sagovornik za datu temu. Pojma nemaš o čemu pričaš.
Na tu prugu su potoseni milioni maraka a ona je u sve gorem stanju.
I to namjerno se lose radi da bi se pravili novi tenderi i krale pare iz buđeta.
Vrlo jednostavno u kratkim crtama napisano.
A ko vjeruje u postenje GRAS a i politicara nek i dalje vjeruje.

Jednostavna ideja za Kanton Sarajevo je da politicari i drzavni sluzbenici prestanu krasti iz buđeta i bice novca za razne projekte.
Last edited by Dino79 on 24/05/2019 15:41, edited 1 time in total.
thekupus

#152 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by thekupus »

Dino79 wrote:
thekupus wrote:
Dino79 wrote:
Pruga se mjenjala 20 puta za 20 godina ali je kvalitet radova loš.
Ovime si pokazao koliko si relevantan sagovornik za datu temu. Pojma nemaš o čemu pričaš.
I to namjerno se lose radi da bi se pravili novi tenderi i krale pare iz buđeta.

Jednostavna ideja za Kanton Sarajevo je da politicari i drzavni sluzbenici prestanu krasti iz buđeta i bice novca za razne projekte.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jarane, šuti molim te. Ne provaljuj se više. Idi vozaj se metroom.
Dino79

#153 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by Dino79 »

thekupus wrote:
Dino79 wrote:
thekupus wrote: Ovime si pokazao koliko si relevantan sagovornik za datu temu. Pojma nemaš o čemu pričaš.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jarane, šuti molim te. Ne provaljuj se više. Idi vozaj se metroom.
Hiljade su otisle prije mene i vozaju se metrom po njemackoj mozda cu i ja otici ali ti ces ostati da hvalis dostignuca sadasnje ili neke druge lopovske vlade KS i da ubijeđujes narod kako mu je dobro.
DrugaGimnazija

#154 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

Dino79 wrote:Metro linija koja bi pratila trasu tramvajske pruge i trolebusa kasnije ukidanje tramvaja takođe i trolebusa.
Vrlo bitna informacija ovdje je da metro nije zamjena za tramvaj, nego da se ta dva vida pruznog saobracaja (+ prigradski voz) nadopunjuju.

Metro stanice su mnogo udaljenije jedna od drugih u odnosu na tramvaj i metro stanice zauzimaju mnogo vise prostora. Ako bi Sarajevo nekad u buducnosti imalo metro (za 50 godina, kad bude 1+ milion stanovnika metro-zone i kad otkrijemo naftu u Brezi), to bi otprilike bilo nesto kao Ilidza - Nedzarici - Otoka - Pofalici - Marindvor - evtl. Skenderija. I dalje bi bilo potrebe za tramvajem, koji se moze provuci gdje god se moze provuci i automobil, kombinovano sa hibridnim trolejbusima, koji bi dio voznje mogli odradjivati i bez trole i tako zalaziti u naselja (npr. Breka, Rajlovac, Buca potok, Tranzit).

Sistem javnog saobracaja u vecim gradovima je uvijek viseslojan i umrezen. Pogledaj samo gradove u okruzenju koji imaju metro i da li jos uvijek imaju tramvaje (Prag, Bec, Budimpesta, Sofija).

No, kao sto neko rece, da se vratimo na temu "(Konkretne) Ideje za Kanton Sarajevo". Trazimo ideje koje se mogu odraditi u kratkom roku, a koje bi imale veliki efekat.
DrugaGimnazija

#155 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

madner wrote:Povecanje broja slobodnih parking mjesta tako sto ce dovoljn siroki trotoari biti iscrtani kao u svakoj normalnoj zemlji.
U svakoj normalnoj zemlji trotoari sluze za kretanje pjesaka, a parkinzi za parkiranje automobila.
The 51st State

#156 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by The 51st State »

Nisu to ti trotoari
DrugaGimnazija

#157 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

The 51st State wrote:Nisu to ti trotoari
Trotoar ili plocnik: https://en.wikipedia.org/wiki/Sidewalk

Pravilna upotreba trotoara:
Image

Nepravilna upotreba trotoara:
Image
lajkujMe

#158 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by lajkujMe »

Kako iskorjeniti tu pojavu.
Nije to 1 pa ga kaznis pa se opameti, jucer sam skontao da je nepravilno parkiranje kod nas drustvena grupna pojava.
Nece 1 parkirati na taj trotuar nego grupno njih 6.
Najvise sto meni kao stanovniku grada smeta su stajanje nasred ceste da ode kupiti nesto i parkiranje po trotuarima.
Policija pise cesto ali nedovoljno.
Sarajevo bi trebalo imati ozbiljnu pauk sluzbu koja radi 24 sata s 20 vozila koji kruze gradom non stop.
Zajedno s kandzama i drasticnim kaznama mozda bi dosli pameti.
A zaustavljanje vozila na magistrali tretirati mnogo ozbiljnije kao ugrozavanje sigurnosti saobracaja i u skladu s tim drakonske kazne..
Meni najbolji primjer tog zaustavljanja je minibus stanica na carsiji.
Od proslog ramazanskog bajrama se stvorio problem da svi parkiraju na stanicu bez reda.
Policija naidje nekad i pise, dosta puta je bio blokiran saobracaj zbog on road izbacivanja i ubacivanja putnika.
Eno neki dan postavili onu ogradu, covjek bi pomislio super, rjesen problem kad jok, sad parkiraju na ona 3-4 mjesta ispred i blokiraju ulaz u zagradjeni dio za minibus.
A to nije moranje, ima parking odmah iznad koji se placa, znaci ovdje je bukvalno rijec o nekulturi, bezobrazluku i seljakluku.
Ondje staviti pametnu kameru koja snima i salje automatski kazne vozacima bi bilo odlicno, jos bolje policajca koji po autonatizmu cim neko krene da stane "da pita" pise kaznu znaci namjera da stanes je za kazne.
madner

#159 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by madner »

DrugaGimnazija wrote:
madner wrote:Povecanje broja slobodnih parking mjesta tako sto ce dovoljn siroki trotoari biti iscrtani kao u svakoj normalnoj zemlji.
U svakoj normalnoj zemlji trotoari sluze za kretanje pjesaka, a parkinzi za parkiranje automobila.
Ovo jednostavno nije tacno. Nije valjda da nisi nigdje bio gdje imas znakove da je parking na trotoaru dozvoljen?
madner

#160 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by madner »

Inace, tu pojavu moze iskorijeniti samo veci broj parking mjesta. Ljudi se prave ludi, isto da ima parkinga ali neko voli da fasuje kazne.
cyprus

#161 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by cyprus »

Kakve god mjere da budu, osnovni cilj mora biti smanjenje broja automobila, odnosno destimulacija korištenja istih...
Moenx

#162 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by Moenx »

To je najvolja opcija
_Scarlett_

#163 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by _Scarlett_ »

Povecanje broja slobodnih parking mjesta tako sto ce dovoljn siroki trotoari biti iscrtani kao u svakoj normalnoj zemlji.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Hoces da kazes da ljudi u "normalnim zemljama" koriste trotoare za parking?

A_A_AKCIJA

#164 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by A_A_AKCIJA »

Prvi Zagreb.

Preporodili se kako su to uradili. Doduše, nije kompletan trotoar, nego na pola. Parkiraš lijevim točkovima na trotoar, a desnim na cestu. Prilično dobro funkcionira.
madner

#165 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by madner »

cyprus wrote:Kakve god mjere da budu, osnovni cilj mora biti smanjenje broja automobila, odnosno destimulacija korištenja istih...
To moze biti dugorocni cilj, koji se provodi tako sto bicikom/autobusom mozes brze uraditi sto si zamislio.
Ovdje govorimo o kratkorocnim mjerama, obaveza vlasti nije samo da kazni i otme harac od vozaca, nego da i obezbjedi slobodna parking mjesta.
Po svakoj zoni moze biti drugaciji omjer, uvijek je u centru problem, ali jos jednom to je obaveza vlasti.
madner

#166 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by madner »

_Scarlett_ wrote:
Povecanje broja slobodnih parking mjesta tako sto ce dovoljn siroki trotoari biti iscrtani kao u svakoj normalnoj zemlji.

Hoces da kazes da ljudi u "normalnim zemljama" koriste trotoare za parking?

Tako je, imas znakove za tu rabotu:

https://www.bussgeldkatalog.org/wp-cont ... 00x300.jpg

To je za parkiranje po cijelom trotoaru.

Ima i za pola.

Mjesta su naravno iscrtana i moze se kolicima proci.
Ja_Ja

#167 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by Ja_Ja »

Evo jedna idea koja može da donese direktne prihode kantonu kroz relativno kratku i direktnu proceduru. Sarajevo je puno STR-a (short term rentals) tj. stanova i soba u privatnom vlasništvu koji se nude putem Airbnb-a, bookinga, vrbe, itd. Trenutna praksa u svijetu je da lokalne vlade prave direktan ugovor sa tim platformama o prikupljanju poreza. Koliko sam vidio niti na jednom nema prikupljanja poreza za sada. Kada bi to regulisali vjerujem da bi se na godisnjem nivou mogle prikupiti desetine, ako ne i stotine hiljada maraka i vise.

Ovim procesom kanton nebi zavisio od samoprijavljivanja od strane izdavača, več bi se za taj dio brinula platforma preko koje se vrši rezervacija. Veliki broj gradova pa i država u SAD-u je tako riješio oporezivanje STR-a.
zippoo87

#168 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by zippoo87 »

Ja_Ja wrote:Evo jedna idea koja može da donese direktne prihode kantonu kroz relativno kratku i direktnu proceduru. Sarajevo je puno STR-a (short term rentals) tj. stanova i soba u privatnom vlasništvu koji se nude putem Airbnb-a, bookinga, vrbe, itd. Trenutna praksa u svijetu je da lokalne vlade prave direktan ugovor sa tim platformama o prikupljanju poreza. Koliko sam vidio niti na jednom nema prikupljanja poreza za sada. Kada bi to regulisali vjerujem da bi se na godisnjem nivou mogle prikupiti desetine, ako ne i stotine hiljada maraka i vise.

Ovim procesom kanton nebi zavisio od samoprijavljivanja od strane izdavača, več bi se za taj dio brinula platforma preko koje se vrši rezervacija. Veliki broj gradova pa i država u SAD-u je tako riješio oporezivanje STR-a.
dobra ideja
samo sto bi se pola nasih lopova i ovih sto su oprali novac ukraden na tenderima kroz stanove naostrili da jos vise udare po novoj Vladi :D
gdje ces lopovima naplacivati harac,pa oni i kradu da ne placaju nista ,da sve ostane njima :lol:
_Reds_

#169 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by _Reds_ »

Ne treba izmišljati toplu vodu, treba samo prepisati.

Prvo uvesti zone u kojima se moze parkirati max 1 sat.

Drugo uvesti 15 minuta besplatno parkiranje kao što ima u Beču recimo, upravo za ove koji žele samo nesto kupiti, uzeti ili ostaviti na par minuta.

Po mogućnost svugdje par mijesta ostaviti upravo za ove stvari, 15 minuta max i to je to.

Preko te ugvate plaćaš kaznu 40 KM i ćao. Time sigurno bi puno manje ljudi parkirali i na trotoare i razno razne mjesta sa upaljena sva 4.
Thorgerson

#170 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by Thorgerson »

Kažnjavanje nepropisno parkiranih automobila treba kompletno prebaciti na RAD. Oformiti posebnu službu, ciji ce jedini posao biti da hoda po gradu i kaznjava. Ovo je mali grad i zna se koji su dijelovi problematični.

Također, samo kažnjavanje pojednostaviti.

Kako sada to ide. Prvo, sama policija rijetko piše kazne. Dakle, ono vidite policijsko auto naiđe i stanu da pišu, to ćete rijetko vidjeti. Zašto - ne znam. Na poziv, to moraju da urade. Dakle, kad ih pozovote, oni moraju da izađu i da zapišu min jedno auto. Dok vi njiho dobijete, dok oni dođu, to je nekih 15-20 minuta. Potom se oni vrte oko auta, pa zovu stanicu da provjere jel auto ukradeno ili šta već, onda vade blok pa dok ispišu član zakona bla bla. Dakle, za jedno auto da se kazni njima treba 30 do 40 minuta. :roll:

To se MORA maks pojednostaviti. Dakle, organizovati posebnu službu pri KJKP Rad, koja će biti uvezana sa policijom. Opremiti službu sa fotoaparatom, dati im neku vrstu sticker-kazni koje ce staviti na prozor, vrata automobila, obavijest o kazni. I idemo. Obavezno obezbjediti Viber broj službe, gdje će građani moći prijavljivati. Ili neku aplikaciju. Nisam za to da sami građani vrše direktnu kontrolu jel neko propisno parkirao ili nije, jer bi tu bilo svega.

Međutim, ne može se sve riješiti represijom i kaznama. Mora se obezbjediti ljudima da mogu negdje stati na 15-ak min da obave nešto sitno. Dakle, napraviti negdje proširenja gdje nemaju. Staviti znak max zadržavanje 15 min i sl.
neki

#171 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by neki »

_Reds_ wrote:Ne treba izmišljati toplu vodu, treba samo prepisati.

Drugo uvesti 15 minuta besplatno parkiranje kao što ima u Beču recimo, upravo za ove koji žele samo nesto kupiti, uzeti ili ostaviti na par minuta.

Po mogućnost svugdje par mijesta ostaviti upravo za ove stvari, 15 minuta max i to je to.

Preko te ugvate plaćaš kaznu 40 KM i ćao. Time sigurno bi puno manje ljudi parkirali i na trotoare i razno razne mjesta sa upaljena sva 4.
Kako ćeš znati je li neki auto parkiran pokraj ceste prije 10 ili prije 30 minuta?
_Reds_

#172 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by _Reds_ »

neki wrote:
_Reds_ wrote:Ne treba izmišljati toplu vodu, treba samo prepisati.

Kako ćeš znati je li neki auto parkiran pokraj ceste prije 10 ili prije 30 minuta?
Ne znam jesi kada bio u Becu. Ali imas parking karte od 15 minuta, i kad parkiras auto moras da uneses vrijeme na parking karti kad si parkirao. Tako isto imaju parking karte za sat, dva, ali se one placaju. Ove od 15 minuta se besplatne. Parking kartu stavljas ispod sofersajbe. Vrlo jednostavan i krajnje ucinkovit sistem. Mozes da kupis da imas kod sebe parking karti i tih od 15 minuta, i od sat, i od dva. Stim sto tamo gdje je recimo max sat vremena zaustavljanje ne smijes da koristis parking karte od 2 sata.

Kontrolu vrse radnici parking servisa i pisu kazne, kazne su masne i plus kandze. Policija se ne bavi tim.
Ja_Ja

#173 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by Ja_Ja »

Ja_Ja wrote:Evo jedna idea koja može da donese direktne prihode kantonu kroz relativno kratku i direktnu proceduru. Sarajevo je puno STR-a (short term rentals) tj. stanova i soba u privatnom vlasništvu koji se nude putem Airbnb-a, bookinga, vrbe, itd. Trenutna praksa u svijetu je da lokalne vlade prave direktan ugovor sa tim platformama o prikupljanju poreza. Koliko sam vidio niti na jednom nema prikupljanja poreza za sada. Kada bi to regulisali vjerujem da bi se na godisnjem nivou mogle prikupiti desetine, ako ne i stotine hiljada maraka i vise.

Da sam sebe citiram. Nakon kraceg pregleda preko airdna, u Sarajevo se izdaje ukupno 2,242 prostora vecinom putem airbnb-a. Preko 80% tih prostora se izdaju u cijelini (apartman, kuca, i slicno), a ispod 20% se radi o privatnim sobama (neko u kuci svojoj ili svom stanu izdaje jednu sobu). Prosjecna dnevna cijena je oko $37 dolara. A prosjecna popunjenost je gotovo 50%. Sto opet znaci da niko ne placa ni marke poreza na preko $12.5 miliona (u dolarima) na godisnjem nivou. Prosjecan PDV na ovakve stvari u svijetu je izmedju 5-6%, sto znaci da kanton ostavlja na stolu trenutno najmanje 1.5-2 miliona maraka godisnje. Ono sto sam primjetio jeste da je u nekim drzavama ovaj PDV regulisan na nivoud drzave (Francuska npr.) a u drugim na nivou gradova ili pokrajina (Njemacka/Svicarska, itd.).
kiligonzales

#174 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by kiligonzales »

Staviti cijeli grad pod potpuni video nadzor.
kiligonzales

#175 Re: Ideje za Kanton Sarajevo

Post by kiligonzales »

Ja_Ja wrote:

Da sam sebe citiram. Nakon kraceg pregleda preko airdna, u Sarajevo se izdaje ukupno 2,242 prostora vecinom putem airbnb-a. Preko 80% tih prostora se izdaju u cijelini (apartman, kuca, i slicno), a ispod 20% se radi o privatnim sobama (neko u kuci svojoj ili svom stanu izdaje jednu sobu). Prosjecna dnevna cijena je oko $37 dolara. A prosjecna popunjenost je gotovo 50%. Sto opet znaci da niko ne placa ni marke poreza na preko $12.5 miliona (u dolarima) na godisnjem nivou. Prosjecan PDV na ovakve stvari u svijetu je izmedju 5-6%, sto znaci da kanton ostavlja na stolu trenutno najmanje 1.5-2 miliona maraka godisnje. Ono sto sam primjetio jeste da je u nekim drzavama ovaj PDV regulisan na nivoud drzave (Francuska npr.) a u drugim na nivou gradova ili pokrajina (Njemacka/Svicarska, itd.).
To bi bio logican slijed dogadjaja da mi nemamo prekobrojne u administraciji KS i uopste u entitetskoj i drzavnoj administraciji, da nemamo pored toga preveliku korupciju, stranacko zaposljavanje, monopole na tendere, citav niz poreznih obveznika koji izbjegavaju placanje poreza, sto pod drzavnom sto pod privatnom kapom kojim upravljaju stranke, a plus tu su duge liste fondacija, udruzenja, sportskih kolektiva i td preko kojih se izvuce novac po sistemu dobri mi dobri vi.

Danas drzava ne ostri neku stvar na jakima, vec najcesce na onima koji nemaju zaledjinu. Imali smo akcije gdje se cijele pijace zatvaraju, kako bi se natjerali da isti placaju porez, ali recimo na Ilidzi nije javna tajna, godinama mnogi puno veci igraci od njih ne placaju odvoz smeca ili vodu drzavi, a na druge nacine recimo pokusavaju izbjeci porez.
Locked